PDA

Zobacz pełną wersję : gdzie zeskanuje porzadnie film na slasku

Gall86
28-07-2006, 10:47
Dawalem do 3 labow, zaplacilem w granicach 12-18zl i za kazdym razem dostawalem szajs. Gdzie znajde dobry lab z solidnym skanerem, gdzie bede mogl wybrac rozdzielczosc, rodzaj pliku i dostac solidna robote, a nie zwalana fuszere. strasznie mnie to juz wkurza ;/. wiem ze jest skanowanie.pl, ale tam koles sobie sporo zyczy, a ja nie chce czekac az nazbiera mi sie z 5-10 klisz. jedna wypstrykam i chce ja miec zeskanowana :]

gALL
28-07-2006, 23:39
Po pierwsze nie koles a Jakub Jewula z Krakowa, dla znajomych Qba.
Po drugie jeden z nielicznych, dobrych skanerzystow w tym kraju (jest jeszcze Pawel Zelezny z 3miasta, oraz Marek "Coolscan" z Wawy, oraz paru bardziej anonimowych).

Lab Ci spartoli robote i tyle. Wiecej da sie samemu wyciagnac z paszczaka klasy Epson 2400 niz ze skanu labowego.

Gall86
29-07-2006, 01:13
no to na czym oni to skanuja, ze na pierwszym lepszym mozna lepiej zrobic ?

gALL
29-07-2006, 10:11
Nie kwestia na czym ale jak. Jesli sam skanujesz poswiecasz na skan jednego filmu ok. 1.5h w labie na to nie sa w stanie pozwolic. Jada na automacie aby szybciej a i tak 99% klientow nie zauwazy roznicy i bedzie zadowolona. Nalezysz do tego upierdliwego 1%.

Poza tym nie obrazaj Epsona, bo pierwszy lepszy skaner to Plustek lub HP z przystawka.

al
29-07-2006, 14:25
u mnie możesz zeskanować ;)

anwas
29-07-2006, 16:48
Po pierwsze nie koles a Jakub Jewula z Krakowa, dla znajomych Qba.
Po drugie jeden z nielicznych, dobrych skanerzystow w tym kraju (jest jeszcze Pawel Zelezny z 3miasta, oraz Marek "Coolscan" z Wawy, oraz paru bardziej anonimowych).

Lab Ci spartoli robote i tyle. Wiecej da sie samemu wyciagnac z paszczaka klasy Epson 2400 niz ze skanu labowego.

Cytat ze strony:Skan jednej klatki w rozdzielczości 1000dpi.
Zastosowanie - www, odbitki/wydruki formatu 10x15cm.
Plik - TIF RGB 24bit około 1000x1500pixeli. 1,20 zł

Może to i geniusz w dziedzinie skanowania ale 43 zł za film z wynikową rozdzielczością do stron www to moim skromnym zdaniem nieporozumienie.Za najlepszą 180 zł. za film.A co do labu to owszem mało kiedy jest dobrze,ale są laby które nie partolą tylko znalezc trzeba.Skan o tak marnej rozdzielczości kosztuje 8 zł za film i nie sadzę by był 6 razy gorszy od skanu Pana Jewuły.Pozdrawiam.

Gall86
30-07-2006, 01:18
no nie da sie ukryc ze ceny ma strasznie kosmiczne. za wywolanie 10 filmow najlepsza jakoscia mozna sobie zakupic skaner do domu i to nie byle jaki :shock: ciekawe jest skad ow Pan te ceny bierze :?: moze chce zostac tylko dla elit, bo kto moze sobie pozwolic na takie ceny ?

Nikson
30-07-2006, 11:21
Gall86, mam ten sam problem http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=8748, znalazlem taki maly lab niedawno gdzie skanuja na minolcie DiMAGE Scan Elite 5400 II, za skan biora 8,5 zl w najwyzszej rozdzielczosci ktora oferuje ten skaner i bez znaczenia czy zazyczysz sobie Tiffa czy jpga. Sprobuje tam oddac jedna rolke jak nie wyjdzie to juz nie bede mial wyjscia tylko kolekcjonowanie szpulek i wysylkowo, pzdr

jchyra
30-08-2006, 19:27
u mnie przy zamówieniu powyżej 1000szt dostajesz skan z Nikona Coolcan 9000ED w jakości wydawniczej (30x45, 300dpi, tif ) za jedyne 4zł netto/szt i FV
na brak klientów od prawie roku nie narzekam a wszyscy są zadowoleni (w tym kilku najlepszych fotografików w kraju)
zdjęcia chodzą w licznych publikacjach, z których niektóre poszły też za granicę
pakiety ponad 100szt są po 8zł netto/szt

nie widzę sensu w skanowaniu całego filmu w dobrej jakości
trzeba wybrać i skanować tylko najlepsze zdjęcia
za 10 złotych nikt nie będzie solidnie skanował całego filmu, nie zarobiły na prąd :-)