Zobacz pełną wersję : [ Portret ] W stronę słońca - Izabelle
Tomson83
12-01-2009, 21:31
Witam Wszystkich! Bardzo proszę o uwagi i opinie bardziej doświadczonych ode mnie...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
czasem sie zastanawiam czy zapchanie polowy kadru czyms o konsystencji nieostrego precla to sztuka, praktyka, artyzm czy drugie dno... nie wiem wiec nie komentuje tego co widze
andrzej_laskowski
12-01-2009, 22:14
Zwyczajnie bylejakie.
Tomson83
12-01-2009, 22:26
Rozumiem, że można patrzeć na wrzucenie zdjęcia na forum w dwojaki sposób. Albo w taki - patrzcie, zrobiłem super zdjęcie, wszyscy klaszczą i jest fajnie. Albo w taki - proszę popatrz, jeśli masz czas i chęć napisz co jest nie tak Twoim zdaniem, daj kilka wskazówek, pomyślę o nich i na pewno mi to pomoże. Chyba po to jest to forum. Odpowiedzi jak wyżej nie wnoszą nic.
"W stronę słońca - Izabelle"
No to tak będzie /moim zdaniem/:
- Izabelle - widać tylko troszeczkę,
- słońca - całkowicie brak,
- czyli może i fajne, ale jak na mnie - kierunek nie w tę stronę.
Kadr więcej zasłania niż pokazuje - rozumiem, że taki miał być zamysł/eksperyment i dla mnie niestety ten eksperyment jest nieudany. Co do reszty to ja się głównie przyczepię konwersji do b/w - pierwszy krok, który powinieneś zrobić to spojrzeć w histogram i to powinno Ci pomóc zrobić kolejny krok w celu poprawy tej konwersji.
Tomson83
12-01-2009, 22:47
Co do reszty to ja się głównie przyczepię konwersji do b/w - pierwszy krok, który powinieneś zrobić to spojrzeć w histogram i to powinno Ci pomóc zrobić kolejny krok w celu poprawy tej konwersji.
Z tym miałem problemy właśnie.
Rozumiem, że można patrzeć na wrzucenie zdjęcia na forum w dwojaki sposób. Albo w taki - patrzcie, zrobiłem super zdjęcie, wszyscy klaszczą i jest fajnie. Albo w taki - proszę popatrz, jeśli masz czas i chęć napisz co jest nie tak Twoim zdaniem, daj kilka wskazówek, pomyślę o nich i na pewno mi to pomoże. Chyba po to jest to forum. Odpowiedzi jak wyżej nie wnoszą nic.
Sorry, ale jesli nie rozumiesz odpowiedzi powyzej to ja juz nic nie poradze...
Masz mniej więcej 1/3 tonów praktycznie nie wykorzystaną - to daje spore pole do manewrów - warto więc pomanewrować i zobaczyć co uda się uzyskać :)
... Odpowiedzi jak wyżej nie wnoszą nic.
wnosza, wnosza, tylko trzeba je uważnie przeczytać i trochę sie nad nimi zastanowic...
ale prosze bardzo, konstruktywno-łopatologicznie:
a/ 3/5 kadru zajmuje lewostronny słup (?), który pokazany w takich proporcjach nic do zdjecia nie wnosi.
Trzymając sie takiej konwencji, wybrałbym kadr poziomy, dałbym powiedzmy, 1/10 słupka i zostawił jakąs interesujaca przestrzeń przed modelką z lewej.
b/ linia modelki jest fatalna, za sprawą ogromnego wybrzuszenia szala, które przytłacza to co winno być w portrecie najwazniejsze, czyli twarz.
Mozna tu równiez ratowac sie poziomym kadrem, odpowiednio przycinając dół, ewentualnie równowaząc zdjecie lewą stroną
c/ twarz modelki jest zbyt mała w stosunku do zdjęcia, ponadto kat patrzenia obiektywu (lekko z dołu), powoduje, ze skupiamy sie na środkowych partiach zdjecia.
d/ sama konwersja jest dosc płaska i monotonna. Ponieważ BW stosuje sie dla podkreslenia kompozycji graficznej, zatem w tym przypadku działa ona na niekorzysc zdjecia, ponieważ zasadniczo jest ono nieharmonijne - patrz a/, b/ i c/
Tomson83
13-01-2009, 17:57
Dziękuje za uwagi!