Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] góra i trochę nieba - nie do końca czarno białe
pawel.szczerba
12-01-2009, 17:01
Góra jak góra - mi się podoba.
Chciałem, żeby było surowo, ale nie całkiem czarno biało.
I żeby było widać, że duże, daleko, że dramatycznie i że w ogóle "majestat gór".
Prośba o sugestie, uwagi i ocenę, czy wyszło to co chciałem.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://peacock-el-gap.pl/obrazki/alpy%20-%20kiedy%20nie%20szusujemy-2/2008.12.15-DSC_2359-001-ma%C5%82e.jpg)
malasana
12-01-2009, 17:29
Mi sie bardzo podoba to zdjecie. Nic bym nie zmienial. Bardzo dobra obrobka moim zdaniem. Swietnie wyszlo Ci niebo i szczyt na jego tle. Surowe a zarazem piekne!
Dla mnie też jak najbardziej na plus. Kompozycyjnie bardzo dobre. Technicznie - jedyne czego bym się czepił to "halo" szczególnie widoczne na szczycie - pewnie po części efekt wyostrzania.
Wyszlo super, ja sie z Twoim zalozeniem w 100% zgadzam. Natomiast jest taki drobny niuans, mianowicie uklad chmur na horyzoncie tworzy nam sztuczny horyzont - poziomo linie biegnaca na wysokosci
czubka gory - przez co obecnie odnosi sie wrazenie, ze fotka jest nieco przechylona. Pytania czy nie obrocic by jej tak, aby wlasnie ta linia tworzyla horyzont i robila za poziom.
mhmm... to zdjecie przypomina mi takie stare japonskie ryciny, pewnie przez to, ze dominuje czern i biel... ciekawa jestem, czy masz wersje mniej kontrastową, z szarosciami...
borregaard
12-01-2009, 20:21
Mnie się podoba..Może deko jaśniej w LG...?
Pzdr
Andrzej
pawel.szczerba
12-01-2009, 21:12
Dzięki za uwagi :-).
(...) jedyne czego bym się czepił to "halo" szczególnie widoczne na szczycie - pewnie po części efekt wyostrzania.
Chodzi Ci o tę jaśniejszą otoczkę po prawej stronie na tle ciemniejszej chmury?
(...) jest taki drobny niuans, mianowicie uklad chmur na horyzoncie tworzy nam sztuczny horyzont - poziomo linie biegnaca na wysokosci czubka gory - przez co obecnie odnosi sie wrazenie, ze fotka jest nieco przechylona. Pytania czy nie obrocic by jej tak, aby wlasnie ta linia tworzyla horyzont i robila za poziom.
Hm. Może masz rację. Sprawdzę.
(...) czy masz wersje mniej kontrastową, z szarosciami...
Mam, ale mi się nie podobało. Zrewiduję swoją opinię i być może pokażę. Ale nie obiecuję.
(...) Może deko jaśniej w LG...?
Spróbuję.
Chodzi Ci o tę jaśniejszą otoczkę po prawej stronie na tle ciemniejszej chmury?
Dokładnie sam szczyt - ta ciemna, skalista część na tle jasnego nieba i sam czubek na tle ciemnej chmury.
pawel.szczerba
12-01-2009, 22:23
kichu1979 - pokręciłem trochę, ale tracę wtedy tę wystającą skałkę po prawej stronie. Wg mnie nie warto, bo wydaje mi się, że ten "sztuczny horyzont" nie jest chyba tak bardzo widoczny. Jeżeli się czepiać przekrzywienia, to można raczej dopasować się do słupa kolejki, ale one też bywają krzywe.
Gosia - z tym mniejszym kontrastem to sam nie wiem. Jeżeli masz pomysł i chęć, to mogę podesłać NEFa. Mi jakoś nie wychodzi, zawsze wracam do większego kontrastu.
borregaard - rzeczywiście, jak się zrobi LG jaśniej, to zdjęcie robi się trochę bardziej uładzone. Ale ja jednak chyba zostanę przy tym nieco "przedramatyzowanym" niebie. Jeszcze się zastanowię :-)
Dzięki za Wasze uwagi.
pawel.szczerba
12-01-2009, 22:31
Dokładnie sam szczyt - ta ciemna, skalista część na tle jasnego nieba i sam czubek na tle ciemnej chmury.
Cholera, masz oko :-). Rzeczywiście jest coś takiego.
Ale moim zdaniem to nie ma znaczenia przy tej wielkości zdjęcia. Albo inaczej rzecz ujmując - mnie to nie razi. Pewnie miałoby to większe znaczenie przy większym formacie.
Co ciekawsze - jak to sobie teraz oglądam w LR, to NEF bez żadnych zmian ma też tę poświatę nad prawą częścią szczytu na tle ciemnej chmury. Natomiast na czubku nie widać. Dziwne.
Niemniej jednak pozostanę przy swojej opinii - ja to widzę, ale nie przeszkadza mi.
Pawle mnie też to nie przeszkadza w odbiorze zdjęcia jako całości i dlatego napisałem na początku, że fota na plus - ta uwaga to tylko techniczna drobnostka, na którą warto zwrócić uwagę szczególnie przy wyostrzaniu. To, że w NEFie też jest to widoczne wynika z faktu, że miałeś ciemny "przedmiot" na jasnym tle i taka obwódka potrafi wtedy się pojawić, a wyostrzanie ten efekt dodatkowo wzmocni.
pawel.szczerba
12-01-2009, 23:30
(...) To, że w NEFie też jest to widoczne wynika z faktu, że miałeś ciemny "przedmiot" na jasnym tle i taka obwódka potrafi wtedy się pojawić, a wyostrzanie ten efekt dodatkowo wzmocni.
O, tego nie wiedziałem. Poeksperymentuję. Dzięki.
Nieźle, naprawdę nieźle :)
borregaard
16-01-2009, 21:28
No ....i taki Pawełek miał ,niby,...."pod górkę":wink:...
W życiu....to "pieszczoch systemu".....:mrgreen: :mrgreen:
Pzdr
Andrzej
...
...nie bij..
autograf
17-01-2009, 00:16
A weź spróbuj podkolorować dół.
I tak jest spoko, ale delikates nie powinien zaszkodzić.
december
17-01-2009, 00:44
Opcjonalnie bez dolu.
Dokładnie tak.
Twoja wersja odpowiada moim założeniom dotyczącym fotografii górskiej. Jest surowo i dramatycznie, jest majestat gór a przede wszystkim robi wrażenie swoim ogromem. Jest ok
no widzisz Pawle jakie masz oceny, a Ty narzekasz ze tylko żony mozesz pytać o opinię :-D kobiety są wrazliwe często w fotografii dostrzegają wiecej piekna anizeli faceci - ukłony dla małzonki :-D
pawel.szczerba
17-01-2009, 13:24
No ....i taki Pawełek miał ,niby,...."pod górkę":wink:...
W życiu....to "pieszczoch systemu".....:mrgreen: :mrgreen:
(...)
No, tu przesadziłeś :mrgreen: :mrgreen:.
no widzisz Pawle jakie masz oceny, a Ty narzekasz ze tylko żony mozesz pytać o opinię :-D kobiety są wrazliwe często w fotografii dostrzegają wiecej piekna anizeli faceci - ukłony dla małzonki :-D
W Jej imieniu - dziękuję.
To zdjęcie akurat Jej się mniej podobało ;-).
pawel.szczerba
17-01-2009, 13:26
Opcjonalnie bez dolu.
Dokładnie tak.
(...)
Bez dołu jest fajne. Ale za bardzo "japońskie". A tego akurat tu nie chciałem.
pawel.szczerba
17-01-2009, 13:27
A weź spróbuj podkolorować dół. (...)
Może w lutym. Teraz już nie chce mi się przy tym grzebać.
Ale przemyślę to, dzięki za sugestię.