PDA

Zobacz pełną wersję : Od czego zacząć

krka
12-01-2009, 15:48
Mam pewien dylemat. Niebawem będę mógł sobie urządzić studio w piwnicy. Wymaluje ściany i jakąś podłogę sobie zrobię. Tylko jeszcze kiedy to nastąpi minie ze 2 miesiące. Zastanawiam sie nad zakupem pierwszego atrybutu - parasolkę. Chciałbym juz teraz sobie zakupić bo tak sobie myśle ze przyda mi sie w makrofotografii jako duży dyfuzor. Aktualnie foce z zdjęcia z tamronem 90 i lampą SB-800 na który założyłem tak jakby dyfuzor domowej roboty - prostopadłościan z przedłużoną jedną górną ścianą, środek obłożyłem sreberkiem. Zastanawia mnie efekt jaki będzie z parasolki. Zawsze jak robie krople na trawce zamocowaną (albo z fotoceli) sabinką i z moim dyfuzorem wychodzi taki głupi efekt. Woda zamienia sie soczewki które skupiają światło pod sobą, a trawka nabiera taki ciemno zielony brzydki kolor.

Jaką tą parasolkę kupić i co do niej - nie mam wogóle pojęcia co jest dobre a co tandetne? I ile by to kosztowało?

krka
13-01-2009, 00:19
źle widac ten post czy co?? Poradźcie koledzy!!

Jacek_Z
13-01-2009, 00:59
poczytaj wątki jak ten: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=50282
jest wiele podobnych.

sokrates
13-01-2009, 13:59
przepraszam że za bardzo nie podpowiem, ale z ciekawości zapytam - jaką ty masz piwnicę że w niej studio zmieścisz? jak mieszkałem w bloku to nie wyobrażam sobie zdjęć w pomieszczeniu 2x4 m :-) no chyba że portrety fiszajem robione :-)

ambergraff
13-01-2009, 14:37
przepraszam że za bardzo nie podpowiem, ale z ciekawości zapytam - jaką ty masz piwnicę że w niej studio zmieścisz? jak mieszkałem w bloku to nie wyobrażam sobie zdjęć w pomieszczeniu 2x4 m :-) no chyba że portrety fiszajem robione :-)

Może chodzi o suszarnię, te pomieszczenia w blokowiskach przeważnie są sporych rozmiarów, tym nie mniej byłoby szkoda zostawiać sprzęt studyjny w piwnicy z dwóch powodów:
1. Zawsze ktoś może się włamać i zabrać co nie co lub też co gorsza zniszczyć.:cry:
2. W większości przypadków pomieszczenia piwniczne są wilgotne, więc warunki raczej ekstremalne dla sprzętu.:-?

wn_
13-01-2009, 16:59
Jaką tą parasolkę kupić i co do niej - nie mam wogóle pojęcia co jest dobre a co tandetne? I ile by to kosztowało?
Może to ci pomoże: http://strobist.blogspot.com/2009/01/back-to-basics-how-to-choose-umbrella.html
Parasolki generalnie są tanie od parunastu/kilkudziesięciu złotych za chińskie do ~100zł za firmowe. Proponuje kup sobie na początek 2 srebrną i białą (lub wersje 2w1) chińską i zobacz czy ci się podoba efekt. Aby umocować parasolkę do lampy aparatowej będzie ci potrzebny tzw. umbrella bracket. Myślę że podstawy w fajny i łatywy sposób można poznać tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=lKAD7leNOVY&eurl

Do zdjęć makro raczej kupił bym softbox (fajnym rozwiązaniem są softboxy photoflexu LiteDome xs dedykowane do lamp aparatowych, koszt ~200zł).

mmmak
13-01-2009, 17:24
Może chodzi o suszarnię, te pomieszczenia w blokowiskach przeważnie są sporych rozmiarów, tym nie mniej byłoby szkoda zostawiać sprzęt studyjny w piwnicy z dwóch powodów:
1. Zawsze ktoś może się włamać i zabrać co nie co lub też co gorsza zniszczyć.:cry:
2. W większości przypadków pomieszczenia piwniczne są wilgotne, więc warunki raczej ekstremalne dla sprzętu.:-?

ja mam pomieszczenie 3 x 4 m, odpowiednio zabezpieczone. Wilgoci zero, raczej bardzo goraco w zimie, połowa sciany w grzejnikach

krka
13-01-2009, 18:22
w zimie nie przewiduje zdjeć - za zimno. Jest to pomieszczenie co najmniej 5na5m