Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Księżulek & samolot
marcin_G
11-01-2009, 23:33
Witam
Dziś fotka z wieczornego spotkania z Księżycem. Podstawa to dobry reflex !!
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img141.imageshack.us/img141/4046/samolotsv1.jpg)
BSKraków
12-01-2009, 00:03
no rewelacja:) świetnie uchwycony moment :)
Eeee tam, śmigła nie rozmyte ;)
borregaard
12-01-2009, 00:04
Dla mnie bomba...
Pzdr
Andrzej
5 *
marcin_G
12-01-2009, 00:27
Smigła nie są rozmyte, bo akurat silnik "na luzie" pracował....
To montaż jest - niemożliwe aby taki samolot doleciał na Księżyc.
Fajnie uchwycone - miałeś farta (no i oczywiście refleks jak najbardziej :) )
Smigła nie są rozmyte, bo akurat silnik "na luzie" pracował....
No właśnie - przecież wyraźnie widać, że ma "z górki" więc na pewno na luzie ;)
Sowulus12
12-01-2009, 16:06
Świetne!!! Jeszcze czegoś takiego nie widziałem ;)
PS. Te 3 czarne punkty w linii nad skrzydłem to matryca? Absolutnie się nie czepiam tylko zastanawiam się co to?
Marta Baranowska
12-01-2009, 17:00
:O super. Widziałam cos podobnego jeszcze na plf? to też Twoje?:>
sprocket
12-01-2009, 17:04
Wlasnie - też zaciekawiły mnie te czarne punkty.
Świetne, gratuluje!! :) nic dodać nic ująć ale reflex trzeba mieć :)
Pozdrawiam,
AMI
nataliamilk
12-01-2009, 17:14
kurcze, nie wiedzialam ze tak mozna;D
PS. Te 3 czarne punkty w linii nad skrzydłem to matryca? Absolutnie się nie czepiam tylko zastanawiam się co to?
Te czarne punkty to desant spadachroniarzy. Mam nadzieję że nie wylądują "o jeden most za daleko".
marcin_G
12-01-2009, 19:08
Tak - to niestety brudy na sensorze.....
Firefighter
12-01-2009, 19:21
Fota fantastyczna ... pochwal się jeszcze parametrami obiektywu i samej fotografii :)
marcin_G
12-01-2009, 23:30
Fota fantastyczna ... pochwal się jeszcze parametrami obiektywu i samej fotografii :)
Sprzętowo nie ma czym się chwalić. Mizeria, panie, mizeria: To byłoby tak (nie mój....) Nikon D3, lustrzany MTO 1000/10 + telekonwerter DDR 2x, JPEG "L" / "FINE", czas migawki 1/350, ISO 800, f/20, krop w kadrze 4:3. Statywik Manfrotto 055 z główką na przekładniach ślimakowych, nie pamiętam jej symbolu.
Kontrast lekko pociągnięty w Photoshopie
Ale jedno wam powiem - matówka w D3 bije na głowę tą w D80 i tym podobne, Jest praaaaawie tak dobra jak w F-301 mojej żony....
Ale to przeciez model samolotu na tle arbuza. "Pepka " od arbuza nie wdzicie?:-D
Waldo 2008
13-01-2009, 18:44
Miodzio. Przy takim księżycu można nie musi być świateł w samolocie.
Gratuluję refleksu.
Kurcze fajne zdjęcie pozazdrościć momentu…
Pięknie Panie pięknie.
Pozazdrościć foty i refleksu.
marcin_G
14-01-2009, 17:59
Wbrew pozorom przepis na takie zdjęcie jest stosunkow prosty. Należy tylko o odpowiedniej porze znaleźć się w odpowiednim miejscu. Odpowiednia pora - czyli krótko po wschodzie ksieżyca. Odpowiednie miesce - czyli na zachód od jakiegoś lotniska. Jeste pewien, że w okolicy Okęcia, Balic, Pyrzowic czy Krzesin da się taką fotkę upolować.
Niemniej jednak moja fota to czysty zbieg okoliczności (mie mieszkam w pobliżu żadnego dużego lotniska)
Polować, moi mili, polować
Prezydencki?
Przecież widać że spada więc pewnie znowu awaria.
świetny moment - dobra praca
Fotka świetna nadaje się na WPP.
Pozdrawiam.
Człowieku ileż czasu musiałeś czekać aż jakiś samolot przetnie linię obiektyw-księżyc. Gdybym wiedział podesłałbym Ci szablonik z Illustratora, albo maskę do PS :-D
PS
Ja tak z zazdrości gadam bo tak na prawdę to zdjęcie robi na mnie wrażenie.
marcin_G
16-01-2009, 00:06
Człowieku ileż czasu musiałeś czekać aż jakiś samolot przetnie linię obiektyw-księżyc. Gdybym wiedział podesłałbym Ci szablonik z Illustratora, albo maskę do PS :-D
PS
Ja tak z zazdrości gadam bo tak na prawdę to zdjęcie robi na mnie wrażenie.
Dowcip polega na tym, że samolot "na własną prośbę" wleciał mi w kadr. Fotkę mam tylko dlatego, że wcześniej ustawiłem ostrość i wprowadziłem Księżyc dokładnie w środek kadru.
Mam za sobą klikadziesiąt (mniej lub bardziej udanych) sesji fotograficznych z Księżycem, i zaledwie kilka razy "coś" mi przeleciało - albo samolot albo ptak. Ale po raz pierwszy złapałem DUŻY samolot podczas pełni...