Zobacz pełną wersję : Obiektyw dla detektywa
robi81971
11-01-2009, 23:26
Witam wszystkich i potrzebuje rady.Jaki doradzilibyscie mi obiektyw nie z najdrozszych ale taki ktory chociaz w jakims stopniu ułatwi mi prace.Warunki sa trudne, potrzebuje taki obiektyw ktory wieczorem ,lub o zmierzchu zrobilby w miare ( nie spodziewam sie cudow i nie sa mi potrzebne,moga być szumy i inne wady ) ostre i jasne zdjecie osob bedących w ruchu (albo przynajmniej takich w ktorych mąż rozpozna zone lub na odwrot) i ewentualnie jak ustawiac parametry w nikonie D90 .
Pozdrawiam
85/1.4 - 3kpln
z dalsza 200/2 - 13kpln
cudow nie ma
Brzmi jak słaba prowokacja...
Ustaw ISO max + jakikolwiek obiektyw tele. Jeśli to tylko praca, a nie przechwałki kto zrobił ładniejsze, nocne zdjęcie to chyba szumy nie będą Ci przeszkadzać...
hmm wywalać 13k za 200/2 to tylko jedna z opcji, 6k za 70-200/2.8 to inna. do tego tele konwerter niechby nawet 2x, wyższe iso i jakoś to będzie.
jak nie to może 80-400 - ale AF trochę wolniejszy.
a jak kasa większa to coś dłuższego niż 300, ale takie lufy nie są zbyt poręczne i dyskretne.
No ale to moje zdanie :)
70-200 + 2x to chyba tez ;) ale d90 na iso 1600/3200 daje rade więc jak jakość nie musi być super duper to powinno styknąć, ale się nie upieram
robi81971
12-01-2009, 10:13
A niby czym tu sie chwalic? Normalna praca i naprawde potrzebuje dobrych rad , czyli tylko iso na maxa a np kompozycja +5 nie rozjasni troche? i czy uzywac tego braketingu?
jak dasz mocno kompozycje na plus to czasy sie bardzo wydluza. Lepiej wal w NEF i potem wyciagnij na kompie, ale przy iso 1600/3200 nie poszalejesz z podbiciem. Fizyki nie oszukasz.
kup sobie 70-200/2.8 i dokup konwerter 1.4 albo 1.7, w zupelnosci Tobie wystarczy.
ps: w sumie to ciekawa masz prace
hyhy, dostajesz porade, ale zadnego sledzenia kolegow z forum :)
robi81971
12-01-2009, 10:33
No praca w sumie fajna ale ciezko zrobic licencje.Z tym sledzeniem to nigdy nic nie wiadomo kiedy i kogo ale na szczescie pelna dyskrecja.A to szklo o ktorym pisal "Gaduła" 70-200/2.8 i dokup konwerter 1.4 albo 1.7 to jak sie cenowo kształtuje? tzn czy jest duza rozbieznosc miedzy firmami?
No praca w sumie fajna ale ciezko zrobic licencje.Z tym sledzeniem to nigdy nic nie wiadomo kiedy i kogo ale na szczescie pelna dyskrecja.A to szklo o ktorym pisal "Gaduła" 70-200/2.8 i dokup konwerter 1.4 albo 1.7 to jak sie cenowo kształtuje? tzn czy jest duza rozbieznosc miedzy firmami?
Nikkor 70-200 jest najdroższy w swoim segmencie około 6tys
Jak chcesz miec najpewniejszy AF to chyba nikkor za jakies 5.9k + konwerter 1.7x lub 2.0x za 1.2k zl.
Jest tez do wyboru sigma (2.7k) i tamron (???) z tym samym zakresem i swiatlem, ale nie jestem pewny AFa.
Sigma ma tez ciekawe 120-300/2.8 ale to juz jest 10k i trzeba by poczytac o AF.
robi81971
12-01-2009, 11:00
Makabra cenowa. Chyba niepotrzebnie kupilem d90 moglem d60 albo nawet d40 a do roznicy doplacic i kupic dobre szklo , ale to tak jest jak czlowiek sie nie zna.
IIGrzesiekII
12-01-2009, 11:09
ale D90 lepiej sobie radzi z szumami (używalne 1600 a w miarę 3200 - ale szumy widoczne) no nic, musisz zainwestować w sprzęt by mieć jak najlepsze efekty
Nie uzywam wprawdzie tele, ale chyba powinienes jeszcze okreslic z jakich odleglosci robisz te zdjecia, bo wtedy bedzie wiadomo jaka ogniskowa Ci polecic. Moze sie okazac, ze wystarczy 135/2. Wprawdzie to obiektyw portretowy stricte portretowy, ale jasnosc obiektywu jest na wage zlota, zwlaszcza, jesli postaci maja sie poruszac. VR z 70-200 na niewiele sie zda w takiej sytuacji. Poza tym 135 jest maly, przez co dyskretny.
Nie przesadzacie trochę z tymi szkłami ? Przecież tu chodzi o zrobienie wyraźnej foty a nie zdjęcia, które ma zająć 1 miejsce na wystawie...
Moim zdaniem spokojnie wystarczy Nikon AF-S 70-300 f/4.5-5.6 G VR IF-ED za ok. 1400 zł, a gorsze światło można skompensować podciągając ISO do 3200. Fota będzie miała nadal wystaraczającą ilość detali aby rozpoznać osoby.
Poza dobrym światłem liczy się tutaj bardzo VR (foty robione w pośpiechu, z różnych pozycji/miejsc) i szybki AF.
pozdrawiam,
(http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/101813)
Paprycjusz
14-01-2009, 15:38
Pomyśl jeszcze o 180/2.8.
A moze Sigma 120-400 4,5-5,6 OS. Nie jest to super ostry obiektyw, ale do Twoich zastosowan powinno wystarczyc. Z d300 (w D90 pewnie bedzie podobnie, bo to ta sama matryca) w B&W nawet iso 6400 jest ok, a do rozpoznania osoby ze zdjecia powinno wystarczyc.
A może Sigma 100-300/4; można kupić w granicach 3.5 K. Albo wypożyczyc na trzy dni za 199 zł: http://www.sigma-procentrum.pl/?q=reservation.
Strach się bać chodzić po wlasnym miescie:)
Co do aparatau to dobtrze że kupiłeś D90 bo szybszy i ISO lepsze o niebo lepsze.
Co do szkieł to raczej jasne i z VR. A jak dyskretnie z niewielkiej odległości to może 50 1.4 za około 1200 zł.
Za rozsądne pieniądze rozważaj tylko nikorry 18-200vr lub 70-300vr, do Twoich potrzeb by utrwalić wizerunek wraz sytuacją zupełnosci wystarczy. W obu przypadkach AF jest szybki i niezawodny.
eldritch
14-01-2009, 18:19
ale Ci tu chłopy radzą,żebyś chyba zliczył w nie powiem co z tą 200mm
Potrzebujesz jak największego tele o w miarę małym rozmiarze i wadze najlepiej ze stabilizacją obrazu
np.
Nikkor 70-300 VR
albo większego:
Sigma 120-400 VR
Z Nikkorem przy włączonej stabilizacji zrobisz ostre zdjęcia przy czasie rzędu 1/60 1/125 s, a więc tak jakbyś miał obiektyw bez stabilizacji o jasności 2-3 przesłony jaśniejszy 2/2.8.
200 mmm nawet z kropem to zaledwie 300 mm jak będziesz chciał zrobić fotkę (wizerunek) z bloku do bloku na odległość dajmy na to 100m to musisz mieć dużą ogniskową!!!
Sigma 100-300 - ZAPOMNIJ! Chyba że chcesz zostać przy okazji kulturystą. Po za tym jak będziesz wyglądał z taką armatą!!!!!
Jako detektyw nie masz "dobrze wyglądać" - tylko raczej nie rzucać się w oczy!!! - Jako drugi aparat kup sobie kompakt z duzym zoomem np. Canon PowerShot SX10 IS - może się okazać że wystarczy Ci w 99% przypadków i będziesz mógł go zawsze mieć przy sobie (albo np. w samochodzie).
Robiło się to i owo za młodu... :P
eldritch
14-01-2009, 18:21
A jak dyskretnie z niewielkiej odległości to może 50 1.4 za około 1200 zł.
Buahaha, ale mnie kolega rozwalił - chyba zza kotary... ja nie mogę... i przez nogę..
Buahaha, ale mnie kolega rozwalił - chyba zza kotary... ja nie mogę... i przez nogę..
A to uważasz że praca kolegi polega tylko na wchodzeniu na drzewa i filowanie przez okna.
eldritch
15-01-2009, 14:47
ADAS nie obraź się, ale jakoś nie wyobrażam sobie co detektyw mógłby fotografować D90+50mm - bo nawet do "kopiowania" dokumentów to ja użyłbym np L16...
albo większego:
Sigma 120-400 VR
Sigma 100-300 - ZAPOMNIJ! Chyba że chcesz zostać przy okazji kulturystą. Po za tym jak będziesz wyglądał z taką armatą!!!!!
Myślę, że koledze pomyliły się obiektywy. Różnica w wadze między S135-400 (bo Sigma nie ma 120-400) a S100-300/4 (nie chodzi tu o S120-300/2.8 ) to 27 deko (1210 g vs 1480 g). S100-300 jest mniej więcej wielkości 70-200/2.8. Wystarczy sprawdzić: http://www.sigma-sklep.pl/zoomy-tele--1.
to jeszcze sigme 200-500 2,8 zaproponujcie.....
bez przesady - wystarczy N 70-300 vr spokojnie (lekki - nie taka armata jak szkła 2,8 - ludzie nie zwrócą uwagi ot zwykły spacer zoom) - cena nowego to ok 1,5 - a jak nie będzie pasował to z powodzeniem sprzeda się na rynku wtórnym z małą stratą ale z D90 da radę na pewno i przyda się pewnie nie raz, a proponowanie szkieł za kilka czy naście tysięcy jest bez sensu do takich celów
O jednym zapomnieliście: kolega chce robić zdjęcia osobom w ruchu wieczorem. Żaden VR nie zatrzyma poruszających się osób!
eldritch
15-01-2009, 18:13
Myślę, że koledze pomyliły się obiektywy. Różnica w wadze między S135-400 (bo Sigma nie ma 120-400) a S100-300/4 (nie chodzi tu o S120-300/2.8 ) to 27 deko (1210 g vs 1480 g). S100-300 jest mniej więcej wielkości 70-200/2.8. Wystarczy sprawdzić: http://www.sigma-sklep.pl/zoomy-tele--1.
porównuję N70-300 VR do podobnej zakresem S100-300 f4 - różnica w wadze i wielkości ogromna! Różnica w parametrach dla detektywa na korzyść S - żadna.
Sigmę 120-400 APO DG OS HSM zaproponowałem w sytuacji gdy potrzebne byłoby coś jeszcze większego - ale uważam, że stosowane tak dużego obiektywu w tej pracy możliwe jest tylko przy obserwacji ze "stałych punktów konspiracji"
Wspomniana S 135-400 nie ma OS a to akurat na pewno się przyda dla skrócenia czasu.
eldritch
15-01-2009, 18:15
O jednym zapomnieliście: kolega chce robić zdjęcia osobom w ruchu wieczorem. Żaden VR nie zatrzyma poruszających się osób!
No właśnie. Osobom w ruchu a nie samochodom. 1/125 s w zupełności wystarczy by sfotografować "osobę w ruchu", a aby nie poruszyć zdjęcia robionego z ręki 300m x 1.5 potrzebny by ci był czas około 1/500s.
Tylko jak jest zmierzch to niełatwo dostać te 1/125 s przy 5.6. I VR tu nic nie pomoże. IMO najlepiej sprawdzają się w takiej robocie szkła 70(80)-200/2.8. To jest zwykle używane przez profesjonalnych detektywów w Europie i USA. Jak brakuje kasy to można się rozejrzeć za używanym 80-200 (może być nawet pompka lub nowy Tamron). Zdjęcia często robi się z samochodu wykorzystując różne podpórki jak np.: http://www.speedgraphic.co.uk/prod.asp?i=3974&1=Ergorest+Multitripod, co z pozwala na fotografowanie w granicach 1/125 - 1/60 nawet przy 300 mm. Duży otwór przysłony jest lepszy wieczorem niż VR.
fotoGRAFIK
15-01-2009, 18:58
ale rady tutaj niektórzy mają
primo - obiektywy powyżej 200mm w pracy detektywa są nieporęczne, wzbudzają zainteresowanie et cetera
zdecydowanie najlepiej 80-200, 70-200
80-200 w świetnym stanie jest do kupienia na giełdzie forumowej
są to obiektywy jeszcze w miarę nieduże, ciche, szybkie, bardzo celne i ostre na 2,8
Kolega jest dedektywem nie policjantem, a zatem jaki ruch masz na myśli który by należało sfotografować dla celów procesowych :mrgreen:.
Radzę najpierw zapoznać się z treścią pierwszego postu tego wątku, cytat: potrzebuje taki obiektyw ktory wieczorem ,lub o zmierzchu zrobilby w miare ( nie spodziewam sie cudow i nie sa mi potrzebne,moga być szumy i inne wady ) ostre i jasne zdjecie osob bedących w ruchu
Z tych wszystkich postów wynika jeden wniosek: idź chłopie kamerę cyfrową sobie kup.;)
:) Sam problem jest ciekawy, trudno doradzić komuś kogo prace zna się raczej z kiepskich filmów ;)
zdaje się, ze ci z TVN o 18... mają C70-200/4 - może więc coś takiego "podobnego" :)
...ja kupiłbym dobrą kamerę i po sprawie :)
Masz przybliżenie większe niż każdy wymieniony tu obiektyw, masz stabilizację, możesz zatrzymać klatkę dość dobrej jakości, na której coś będzie widać, a jak nie na tej to na innej, będziesz miał ich tysiące ;)
Ja bym lykal N70-300VR zawsze mozesz isc do sklepu i go przetestowac reszta j/w z wiekszymi to raczej nie bardzo, chyba ze chcesz sie rzucac w oczy wszystkim przechodniom... Cena przystepna i jakosciowo da rade no ale ile ludzi tyle pomyslow.
P.S. Ile trzeba wydac by dowiedziec sie czegos o kims ? :-) Pozdr.
Moja rada: 70(80)-200 f/2.8, ewentualnie coś w klimacie S50-150 f/2.8.
Ogniskowe w okolicach 150-200mm to moim zdaniem totalne minimum. 300 2.8 nawet sigmy kosztuje już sporo (nie mówiąc o nikkorze), a i lekkie nie jest.
jasnego szkła nic nie zastąpi, a chyba autor jako detektyw poradzi sobie z dyskretnym używaniem nawet nieco większego szkła typu 70(80)-200 2.8
Ja bym lykal N70-300VR
szczególnie jego f/5.6 na długim końcu będzie super w nocy (a przecież o to pyta autor). podbijanie iso w pewnym momencie się kończy... tylko nie mów, że rozwiązaniem jest VR, bo to będzie śmieszne:)
... zawsze mozesz isc do sklepu i go przetestowac
jejku, a co to za rada... przecież z każdym innym obiektywem można zrobić to samo... kolejna super rada
czasami się zastanawiam, czy niektórzy tylko piszą te wątki żeby nabijać sobie licznik, bo ich wartość merytoryczna pozostawia wiele do życzenia.
Motorniczy
16-01-2009, 05:00
Witam wszystkich i potrzebuje rady.Jaki doradzilibyscie mi obiektyw nie z najdrozszych ale taki ktory chociaz w jakims stopniu ułatwi mi prace.Warunki sa trudne, potrzebuje taki obiektyw ktory wieczorem ,lub o zmierzchu zrobilby w miare ( nie spodziewam sie cudow i nie sa mi potrzebne,moga być szumy i inne wady ) ostre i jasne zdjecie osob bedących w ruchu (albo przynajmniej takich w ktorych mąż rozpozna zone lub na odwrot) i ewentualnie jak ustawiac parametry w nikonie D90 .
Pozdrawiam
Czlowieka sie zatrudnia do takich zdjec .
sprocket
16-01-2009, 06:34
Fotograf Roman Ferde (Bronislaw Pawlik) w filmie Co mi zrobisz jak mnie zlapiesz robil detektywistyczne zdjecia obywatelce Kwasniewskiej starym Kievem i tez sie dalo ;)
Moja rada: 70(80)-200 f/2.8, ewentualnie coś w klimacie S50-150 f/2.8.
Ogniskowe w okolicach 150-200mm to moim zdaniem totalne minimum. 300 2.8 nawet sigmy kosztuje już sporo (nie mówiąc o nikkorze), a i lekkie nie jest.
jasnego szkła nic nie zastąpi, a chyba autor jako detektyw poradzi sobie z dyskretnym używaniem nawet nieco większego szkła typu 70(80)-200 2.8
szczególnie jego f/5.6 na długim końcu będzie super w nocy (a przecież o to pyta autor). podbijanie iso w pewnym momencie się kończy... tylko nie mów, że rozwiązaniem jest VR, bo to będzie śmieszne:)
jejku, a co to za rada... przecież z każdym innym obiektywem można zrobić to samo... kolejna super rada
czasami się zastanawiam, czy niektórzy tylko piszą te wątki żeby nabijać sobie licznik, bo ich wartość merytoryczna pozostawia wiele do życzenia.
Po pierwsze czlowieku jesli sie ze mna nie zgadzasz to przynajmniej nie krytykuj, jest wolnosc slowa i kazdy ma prawo do wypowiedzi... Nawet Ty.
Zly dzien miales czy co? Pozdr.
Po pierwsze czlowieku jesli sie ze mna nie zgadzasz to przynajmniej nie krytykuj, jest wolnosc slowa i kazdy ma prawo do wypowiedzi... Nawet Ty.
Zly dzien miales czy co? Pozdr.
sorry, może i miałem zły dzień, ale powiedz mi tak szczerze, co do tematu wnosi np. stwierdzenie, że właśnie ten obiektyw to autor wątku może sobie sprawdzić w sklepie. Czy innego obiektywu nie można sprawdzać?
albo, jeśli już polecasz tego 70-300 VR to chociaż napisz dlaczego...
sorry, może i miałem zły dzień, ale powiedz mi tak szczerze, co do tematu wnosi np. stwierdzenie, że właśnie ten obiektyw to autor wątku może sobie sprawdzić w sklepie. Czy innego obiektywu nie można sprawdzać?
albo, jeśli już polecasz tego 70-300 VR to chociaż napisz dlaczego...
Chodzi mi o to ze pomimo kilkunastu opini, roznorakich autor postu zapewne ma metlik w glowie i jesli zobaczy opisane tutaj obiektywy w sklepie, stwierdzi czy chce dodatkowo miec tez go do samoobslugi i takie tam, wbrew pozorom uwazam ze wielkosc ma znaczenie w tej profesji...
A wybralbym wlasnie ten dlatego ze jest maly, stosunek ceny do jakosci wydaje byc sie dobry i moze jasnoscia nie grzeszy ale sam autor napisal ze portretow do galeri robic nim nie bedzie i chce by obiekt byl w miare rozpoznawalny przez klienta... Moim zdaniem bedzie, i bym lyknal wlasnie ten.
ale to nie biegacze na 100 czy sporty motorowe, chyba że w konspiracji będą uprawiać marszobiegi :)
vr ruchu nie zamrozi, jasne ale jak znam życie to ten ruch osób będzie na tyle spokojny ze da rade nawet ciemnym szkłem, nawet przy czasach rzędu 10 s bo będą stać i gapić się na siebie :D
da rade nawet ciemnym szkłem, nawet przy czasach rzędu 10 s bo będą stać i gapić się na siebie :D
życzę szczęścia w robieniu fotek z ręki średnim teleobiektywem z czasem 10s.
życzę szczęścia w robieniu fotek z ręki średnim teleobiektywem z czasem 10s.
oprze o deskę, kierownicę :P fakt 10 s przesadzone tak samo jak i inne propozycje sprzętowe, a 70-300 przy wysokim iso w D90 sobie spokojnie poradzi a i vr nie zaszkodzi dla czasów 1/30 1/60 - to ma robić podglądową fotke - miejsca czasu i osób a nie na wystawę, ihmo N70-300 vr nowy (rachunek) za 1600 się nada a jak nie to ! można wykorzystać w dzień (czyli będzie zarabiał na siebie tak czy siak) albo z niewielką stratą sprzedać jak faktycznie nie podejdzie w co za bardzo nie wierzę bo to dość uniwersalny zakres ogniskowych)
ps a najlepszy będzie poręczny dobry kompakt