Zobacz pełną wersję : D700, N80-200 i precyzyjna korekta AF
Nie wiedziałem, że taki wątek spłodzę, a w zasadzie to miałem nadzieję, że nie. Ale do rzeczy. Kupiłem nowego 80-200 f/2.8 2-pierścieniowego, no i tradycyjnie już (po przeczytaniu wielu postów) powyżej 135mm trafił się BF :( na tyle złośliwy, że precyzyjna korekta w menu korpusu żadnych zmian nie przyniosła, czy to się da na -20, czy +20 - żadnych różnic. Pytanie teraz - co dalej? Oddać nie mogę chyba, bo już użyłem i ślad np. po szybkozłączce pozostał. Pewnie zostanie na tym, że trzeba będzie do serwisu wysłać. A może ja coś w tej korekcie źle robię?
Fakt pozostaje faktem, że słowo "kundelki" jeśli chodzi o obiektywy już dla mnie nie istnieje - nigdy już nie nazwę Tamrona, czy Sigmę kundlami, skoro za 3200 zł firmowy obiektyw takie fochy stroi?
Miał już ktoś taki przypadek z ww. zestawem?
Nie wiem jak w D700, ale ten obiektyw nie jest w pełni kompatybilny z D200 i D300.
Instrukcje tych aparatów w rozdziale "zgodne obiektywy" podają m.inn:...9 Jeżeli obiektyw AF 80–200 mm f/2,8, AF 35–70 mm f/2,8, nowy model AF 28–
85 mm f/3,5–4,5 <Nowy> lub AF 28–85 mm f/3,5–4,5 ma ustawioną
maksymalną ogniskową podczas ustawiania ostrości w minimalnej odległości,
wskaźnik ostrości może być wyświetlany podczas gdy obraz na matówce
będzie nieostry. Ustaw ostrość ręcznie do momentu uzyskania ostrego obrazu
na matówce.
Tak wiec Nikon może umyć rączki jeśli błąd ten występuje na "maksymalnej ogniskowej w minimalnej odległości".
w instrukcji do d700 jest identycznie
sprocket
11-01-2009, 23:49
Oddaj do sklepu, nie ma sensu sie babrac, wiem z wlasnego doswiadczenia.
nikomisiaki
11-01-2009, 23:51
Pompka z D200 działała idealnie, żadnych bolączek z ostrością, ciekawe dlaczego nowszy obiektyw ma problem??
tyrpin - kupiles 80-200mm f/2.8 AF-D czy 80-200mm f/2.8 AF
Wg twego postu wynika, ze tego 2giego - naprawde on kosztuje w sklepie 3200??
Jesli zas tego 1szego to ta uwaga z instrukcji go nie dotyczy.
ja to tak widze.
tyrpin - kupiles 80-200mm f/2.8 AF-D czy 80-200mm f/2.8 AF
Wg twego postu wynika, ze tego 2giego - naprawde on kosztuje w sklepie 3200??
Jesli zas tego 1szego to ta uwaga z instrukcji go nie dotyczy.
ja to tak widze.
kupiłem wesję Nikon AF Zoom-Nikkor 80-200 f/2.8 D ED i jutro ją wysyłam do sprzedawcy :) i... kupię 135mm f/2 DC - mam nadzieję, że tym razem będę zadowolony :)
lukas_78
12-01-2009, 21:00
hmm trochę się załamałem bo stwierdziłem taką samą usterkę u siebie... i jak tu wyeliminować ten back focus kiedy do ogniskowej 135 f2,8 ostrzy w punkt. Poprzednio miałem dwie D 50 i w każdym przypadku trzaskał obiektyw w punkt. Z kolei sprzedać roczne szkło (80-200) to trochę szkoda bo na niego chucham i dmucham a tu taki babol. Nie dość, że 200mm zrobiło się prawdziwe 200 na FX to zakres 135-200 staje się bezużyteczny.......
Czy ta przypadłość występuje tylko przy małych odległościach?
lukas_78
12-01-2009, 21:39
ok godzinę temu robiłem testy z około 1,5 metra ( przeczytałem też w instrukcji że af może zakłócać dioda wspomagająca) jutro zrobię testy w normalnych warunkach
Czy ta przypadłość występuje tylko przy małych odległościach?
Nie testowałem na znacznych odległościach, ale w moim przypadku do 15 metrów był wyżej wspomniany efekt, co dyskwalifikuje ten obiektyw.
Znowu wychodzi, że mam bubla, bo u mnie działa :D No i pewnie, lepiej kupić winietujący 70-200VR :mrgreen:
kurcze i u mnie wszystko pieknie smiga. Co ja za zlom kupilem :mrgreen:
Nie pytałem się w pierwszym poście komu śmiga, TYLKO komu nie śmiga :-/
sprocket
13-01-2009, 03:00
Mi nie smigal i zamienilem na winietującego 70-200VR :)
mario_s_2007
15-01-2009, 19:29
Posiadam D700 i 80-200 2.8 ED (pompka bez D). Robiłem testy w pomieszczeniu na różnych ogniskowych i obiektyw pieknie ostrzy i nie mam na nim problemów z BF/FF. Lekki FF wykazywała natomiast moja Tokina 28-70 2.8 ATX Pro SV, ale korekcja pomogła i obecnie jak ją podpinam po D700 mam zapisane pod nią ustawienia (korektę autofocusa) i wszystko jest ok. Muszę przyznać, że szokują mnie takie przypadki o jakich piszecie. Taka puszka i takie szkiełko powinno banglać ze sobą w 100%. To jakaś paranoja jeśli faktycznie występuje i jest dla Nikona usprawiedliwiona (wpis w instrukcji o zgodności optyki). Pozdrawiam
Pierwsza lepsza sztuka ze sklepu i działa pięknie w połączeniu z D700. Podobnie z D70, D80 i D200 do których mam często dostęp. Widocznie ja też kupiłem jakiegoś bubla :)
ja nie kupiłem bubla ;-) , od 135 "dyskretne" pogarszanie celności na pełnej dziurze do zupełnie nieakceptowalnego na 200. jako, że to był mój drugi zakup po zmianie systemu, lekko mnie zszokował całkowity brak reakcji na korekę AF. obiektyw sprzedałem gościowi, który ma tak samo jak ja D300 - jemu to szkło śmiga bez zarzutu. a do mnie właśnie podróżuje AF-S. a przy okazji - to mój pierwszy post na grupie - witam wszystkich serdecznie.
Witaj w klubie :) Swoją drogą 70-200 f/4 L Canona bije na łeb pod każdym względem tę Nikonowską 80-200, a o 1k zł tańszy i ciemniejszy - miło wspominam to szkiełko jak miałem 30D :)
taaak... szczególnie bije go na głowę brakiem światła 2.8...
hackermuz
22-01-2009, 21:32
że tak się podepnę, i zadam szybkie pytanko, Jeżeli na minimalnej na max ogniskowej w minimalnej odległości fotografowania ostrzy mi w punkt to jest szansa, że może mi nie ostrzyć tak ładnie przy fotografowaniu obiektów odległych?
A nie łatwiej to sprawdzić? Przecież masz ten obiektyw ;) Instrukcja nic nie mówi o złym ostrzeniu na dalekich odległościach ;)
hackermuz
22-01-2009, 21:50
no wiem, tylko ostatnio taki zapierdziel, że nie było kiedy...a pytam o tak :)
Swoją drogą 70-200 f/4 L Canona bije na łeb pod każdym względem tę Nikonowską 80-200, a o 1k zł tańszy i ciemniejszy - miło wspominam to szkiełko jak miałem 30D :)
W tym zdaniu jest sprzeczność -chyba, że zakładamy to, że mniejsza jasność szkła to zaleta ;-)
Miałeś pecha po prostu -ja miałem podobnego własnie z Canonem 70-200/4L. Miał potwornego BFa, to była ta kropla która przepełniła czarę i spowodowała mój powrót do Nikona :-)
tyrpin mial na mysli ze bije chociaz ciemniejszy i tanszy.
poza tym to wszedzie dobrze gdzie nas nie ma.
tez dobrze wspominam moje pierwsze auto i choc teraz mam milion razy lepsze to czasami zdaza mi sie na nie pomarudzic. taka natura czlowieka.
Roman K.
14-02-2009, 22:20
Witam!
Zajrzałem do tego wątku, ponieważ jestem posiadaczem rzeczonego obiektywu, który wcześniej współpracował z D80. Od kilku dni posiadam D300, i zaniepokojony postanowiłem sprawdzić, jak to jest z tym AF przy maksymalnej ogniskowej oraz minimalnej odległości. Zrobiłem mały eksperyment z zapałkami - wybaczcie jakość zdjęcia, ale dopiero zaczynam "łapać" ten aparat.
Aparat ustawiłem na statywie, wybrałem przysłonę f4, ogniskową 200mm, ISO200, profil D2XMODE1, ostrość bodaj +7, WB na szarą kartę, oraz minimalną odległość w której AF "złapał" ostrość. Zdjęcie zmniejszyłem w Capture NX, i wyostrzyłem 20%
Żylety nie ma, ale wydaje mi się, że głębia ostrości układa się prawidłowo.
Co o tym sądzicie?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.romankozak.com/galeria/albums/userpics/RK1_0873.jpg)
EDIT:
Ostrość na środkową zapałkę, pomiar światła punktowy.
nie wiem co sadzic, nie znam sie - ale jak juz chcesz testowac to na pełnej dziurze.
Roman K.
14-02-2009, 22:39
nie wiem co sadzic, nie znam sie - ale jak juz chcesz testowac to na pełnej dziurze.
Przysłona f4 wydała mi się optymalna w kontekście problemu, jaki jest tutaj omawiany.
hackermuz
14-02-2009, 23:40
mam pytanie w kontekście tego całego filtru, jakie najlepiej wyostrzanie mieć ustawione?
a w temacie u mnie na D300 mam kalibracje na -20 bo na 0 na długim końcu było mało ciekawie strzelał za. Teraz na 200mm na 2.8 mam lekkie mydło ale od f4 jest bardzo ładnie, na ogniskowych 80-135 jest żyleta od 2.8
mam pytanie w kontekście tego całego filtru, jakie najlepiej wyostrzanie mieć ustawione?
To jest niestety indywidualna sprawa danej puszki. Ja mam inne w D700 i D3, zupełnie inne w D3x, a jeszcze inne w D2x. Musisz sobie sam popróbować i ustawić zgodnie z tym, czego oczekujesz na "gotowo".
Roman K.
15-02-2009, 00:07
Myślę, że +4 dla tego obiektywu wystarczy. To, o czym mówimy, dotyczy skrajnych jego możliwości.
Zauważam lekką tendencję do ostrzenia za obiektem, ale powtarzam - to dotyczy jego skrajnych możliwości, które w specyfikacjach zwykle podaje się na wyrost. Druga rzecz - bardzo istotna moim zdaniem - to nie jest obiektyw służącej fotografii makro! W plenerze, z D300, sprawuje się znakomicie. I nie sądzę, aby z D700 było inaczej.
hackermuz
15-02-2009, 00:15
Roman mówisz o wyostrzaniu tak? Na tym co wkleiłeś widać, że na długim końcu ostrzy za, u mnie zmiana w kalibracji na -20 nie zaszkodziła na krótsze ogniskowe :) Trzaskałem nim kaczuchy w parku no i bez kalibracji nie było ciekawie
Roman K.
15-02-2009, 00:45
Spróbuję z tą kalibracją, może masz rację. Dzięki za odpowiedź :)