PDA

Zobacz pełną wersję : Co zabrac w góry zimą??

abraharley
11-01-2009, 21:08
Siemanko, mam pytanie co zabrac ze soba do Zakopanego, żeby uwydatnic zdjecia zrobione przez Nikona D60? Narazie mam tylko filtr UV i polaryzacyjny Co jeszcze musz dokupic ,czekam na odpowiedz bo za dwa tygodnie wyjezdzam:)

sumerian_pl
11-01-2009, 21:11
szara połówka może się przydać...

Mechanick
11-01-2009, 21:14
Ciepłe gacie :)

Mikis525
11-01-2009, 21:16
Parasolka :D

wilk325
11-01-2009, 21:18
Siemanko, mam pytanie co zabrac ze soba do Zakopanego, żeby uwydatnic zdjecia zrobione przez Nikona D60? Narazie mam tylko filtr UV i polaryzacyjny Co jeszcze musz dokupic ,czekam na odpowiedz bo za dwa tygodnie wyjezdzam:)

Teraz tam zimno, więc najlepiej dziewczynę zabrać ze sobą, a jak ma duże walory to na zdjęciach zrobionych przez Nikona D60 je uwydatnisz.:)
Na poważnie to wszystko zależy od pogody i od rodzaju fot jakie chcesz robić. Przyda się filtr UV, polaryzacyjny i jeszcze szara połówka, może statyw z głowicą, może wężyk spustowy i może jeszcze wiele może :), a przede wszystkim obiektyw o którym w ogóle nie wspomniałeś.
Napisałeś tylko o miejscu i czasie a to zdecydowanie za mało wiadomości, żeby Ci odpowiedzieć, dlatego drobne podpowiedzi.

abraharley
11-01-2009, 21:22
Hmmmm...lawina odpowiedzi wiedze...to dobrze:) z obiektywami to kuleje narazie mam kitowa 55tke i 55-200 VR Statyw tez mam ale musze szybkozłaczke kupic bo mi sie zgubiła i jest "wielka improwizacja" No i amrayjnie mam jeszcze kompakt Canona sx 100 is Na bank musze kupic drugie ako, wałasnie jak sie sprawdzaja te zmiennniki po jakies 40-60 zl?

sote
11-01-2009, 22:15
Jak chcesz jezdzic i nie martwic sie o sprzet to wez malpke i juz :)

abraharley
11-01-2009, 23:25
gdybym wiedzial jeszcze co to jest ;p

sumerian_pl
11-01-2009, 23:27
Twój Canon sx 100 is

fotoMichal
11-01-2009, 23:30
Rozsądek :)

carl00s
11-01-2009, 23:38
ja bym zabral szczoteczke do zebow - z nieswierzym oddechem nie da sie robic dobrych ujec - dyskomfort psychiczny sie wytwarza. I koniecznie dobre buty - bo ze zmarznietymi nogami tez nijak zawsze sie czuje. Plecak wygodny tez bym zabral, i flaszke jakas w ten plecak - rozgrzac sie delikatnie i ustabilizowac drganie rak, co napewno pomoze zdjeciom...
A co do sprzetu foto - caly jaki mam z naciskiem na szeroki kat i moze jakies tele. Statyw koniecznie, i moze lampke.
Ale przede wszystkim wzialbym ze soba troche optymizmu i mase dobrego humoru:).

abraharley
12-01-2009, 00:03
nie no wszystko rozumiem ,ale teksty typu: prasaolke, ciepłe gacie czy rozsadek to mnie troche mecza Prosze konkretnie i na temat FOTOGARII

abraharley
12-01-2009, 00:05
Co do ubioru to luz Tak sie składa, ze pracuje w sklepie BERGSON wiekszosc chyba wie o co chodzi Eloo

Mikis525
12-01-2009, 09:26
Co do ubioru to luz Tak sie składa, ze pracuje w sklepie BERGSON wiekszosc chyba wie o co chodzi Eloo

Na pewno musisz być super gościem :D A co do tematu ja biorę D80/90 i resztę ze stopki, nie zamierzam ich jakoś oszczędzać, po to je kupiłem... Dokupiłem sobie tylko uv i polara...

robertG7
12-01-2009, 18:32
@abraharley Będę złośliwy jak do Twojej listy dopiszę słownik języka polskiego? No chyba, że to wina klawiatury ucinającej wyrazy i przestawiającej literki...

abraharley
12-01-2009, 18:54
robert daj sobie luz , jak masz mnie uczyc ortografi to sobie daj spokój Fakt klawiatura nie jest w najlepszym stanie Zamiast napisac cos na temat to piszesz pierdoły Żenada...

velaskez
12-01-2009, 18:57
Uważaj bo ekonet da Ci ostrzerzenia za te orty:) Jeszcze podpadniesz naczelnemu strażnikowi języka polskiego na tym forum i będzie krucho:mrgreen: Bierz zdrowy rozsądek, UV'ke i szarą połówkę, polarka i będzie git.

nokinnikon
12-01-2009, 19:20
Jak masz to szeroki kąt. Góry to przecież piękne krajobrazy.

carl00s
12-01-2009, 19:41
robert daj sobie luz , jak masz mnie uczyc ortografi to sobie daj spokój Fakt klawiatura nie jest w najlepszym stanie Zamiast napisac cos na temat to piszesz pierdoły Żenada...

zenada kolego to jest sposob w jaki probujesz z nami tu rozmawiac. Po pierwsze musisz sobie uswiadomic, ze forum to nie jest park polglowkow ktorzy poleca tobie z odpowiedziami tak jak ty tego sobie zyczysz, kiedy sobie zyczysz i w jaki sposob sobie zyczysz. Po drugie - naucz sie poprawnie stawiac pytania. to z pierwszego postu zadales tak, ze odpowiedz "pomidor" tez bedzie pasowala. Po trzecie - to, ze odpowiadamy w sposob zartobliwy powinienes przyjac raczej jako dobra monete, a nie ciskac sie i obrazac ludzi. Przyjm do wiadomosci - bedziesz inaczej postrzegany no i "nie bedziesz troche meczony" przez rozne teksty. Idac dalej - kolego - pytasz jakbys mial wagon sprzetu, a przeciez masz tylko podstawowy zestaw. No to po co sie pytasz co wziac, skoro nie masz praktycznie wyboru?

Ponadto co wyzej nie mam uwag, a co warto wziac to juz koledzy i ja Ci wyjasnilismy chyba.
no offence - przemysl sobie na spokojnie.

abraharley
12-01-2009, 20:32
Nie no teraz calrOOs to mnie osłabiłes ,szkoda gadac A sprzet mozna przeciez jeszcze dokupic Po to własnie napisalem tego posta I nie sugerój mi ,że jestem jakims półgłowkiem Dobra moneta by była w tedy kiedy każdy by napisał konkretna odpowiedz bo zależy mi na czasie Na marginesie to nie wydaje mnie sie ,że kogos obraziłem ...pomidor-bez komentarza

carl00s
12-01-2009, 20:46
Nie no teraz calrOOs to mnie osłabiłes ,szkoda gadac A sprzet mozna przeciez jeszcze dokupic Po to własnie napisalem tego posta I nie sugerój mi ,że jestem jakims półgłowkiem Dobra moneta by była w tedy kiedy każdy by napisał konkretna odpowiedz bo zależy mi na czasie Na marginesie to nie wydaje mnie sie ,że kogos obraziłem ...pomidor-bez komentarza

Czy Ty sam siebie kiedys przeczytales choc raz? Wiesz co to jest budowa zdania? Kojarzysz taki znak "."?

Nie sugeruje, ze jestes polglowkiem, nie znalazlem tego nawet w tresci mojego posta. Odpowiedzi byly bardzo konkretne - nie wiem czy zauwazyles, ale wszystkie one maja cos wspolnego z wyjazdem w gory - malo tego - sposob w jaki zadales pytanie w zupelnosci usprawiedliwia takie a nie inne odpowiedzi.
Ach, jeszcze jedno - wybacz, ze Cie oslabilem. Jest zima, pogoda do kitu, w planach wyjazd w gory - nie chcialbym zebys w stanie oslabienia podlapal jakas grype, wiec proponuje pomidora - samo zdrowie i witaminy, na bank sie wzmocnisz.
EOT.
A skoro tak bardzo chcesz konkretnej odpowiedzi - prosze bardzo:
Wzialbym:
Sigme 10-20
Nikkora 50
jakies tele w stylu 70-210 albo 300
statyw
lampe
filtry UV i polar oraz szare - caly i polowke,
armor na body
przynajmniej 2 karty pamieci
laptopa + soft + czytnik kart
gruche do puszki
plecak foto
ladowarke
komplet kabli
drugie aku
gripa
pilot do body
pasek konkretny do body i moze tez uchwyt nadgarstkowy
a ponadto wszystko to, co wymienili koledzy i ja sam z naciskiem na flaszke.

MARTINK
12-01-2009, 20:57
żeby uwydatnic zdjecia zrobione przez Nikona D60?

Z ciekawosci - co przez to rozumiesz ??

abraharley
12-01-2009, 21:55
Uwydatnic-podkreslic, zrobic naprawde ciekawe zdjecia Takie które nie beda potrzebowały obróbki w photoshopie

MARTINK
12-01-2009, 22:06
Uwydatnic-podkreslic, zrobic naprawde ciekawe zdjecia
tutaj liczy sie tylko Twoja wiedza i doswiadczenie - sprzet oczywiscie wazny - polar, polowka (dziwne ze nikt jeszcze cokina nie zaproponowal - bardziej uniwersalny) ale przede wszystkim umiejetnosci, kadrowanie, pora dnia, statyw itp itd

Takie które nie beda potrzebowały obróbki w photoshopie
Takich (prawie) nie ma - fotke masz obrobiona w aparacie przez "bez/imiennego inz z Nikona" <= ktos mi tak napisal i to mi otworzylo oczy. Zostaja RAWy ale tu bez PS ani rusz.

sokrates
12-01-2009, 22:24
weź to co masz pomyśl o dodatkowym akku, jakiejś torbie (chyba nie myślisz nosić na szyji sprzętu cały czas) przydała by się szara połówa, konieczny może być filtr szary neutralny (w ostrym słońcu na śniegu może ci braknąć czasów, a przysłona f22 to nie najlepszy pomysł w kitowych szkłach)

co do twoich wypowiedzi - weź na luz, i patrz trochę z przymrużeniem oka na cięty dowcip na forum - to jest tu normą i albo przyjmiesz z pokorą docinkę, albo długo tu nie pociągniesz odgryzając się na lewo i prawo jak pies na łańcuchu :-) proszę weź to jako dobrą radę.

abraharley
13-01-2009, 13:20
dzieki

abraharley
13-01-2009, 16:11
Ok Zamowiłem juz szara połówke, niebieska połówke i zapasowy akumulator :]

sokrates
13-01-2009, 18:55
przemyśl jeszcze neutralny szary - D40 ma tylko 1/2000s i zdaje się minimalne ISO 200 - jak pisałem możesz mieć kłopoty ze zbyt dużą ilością światła na śniegu w słońcu....

abraharley
13-01-2009, 19:34
Ja mam d60 i iso min to 100 i 1/4000s

Duży
13-01-2009, 19:39
D60 nie ma czasem zakresu ISO 100-1600 ?

abraharley
13-01-2009, 19:56
ZAKRES JEST OD 100-1600 I JEST OPCJA HI CZYLI OKOŁO iso3200

amirez
13-01-2009, 21:06
1/2 l ;)

sokrates
13-01-2009, 22:30
a to sorry, coś mi się poknociło że masz D40 :-)
w takim układzie powinieneś się wyrobić do f8 bez szarego.

MirM
13-01-2009, 23:06
Wyczerpującą poradę udzielił carl00s . Moim zdaniem koniecznie obiektyw szerokokątny i zapasowy naładowany akumulator noszony w wewnętrznej kieszeni kurtki (by miał ciepło na dużym mrozie). Nic tak nie boli jak stracone ujęcia z powodu nagłego braku zasilania. Przed wyjściem w góry ograniczyć torby fotograficznej (najlepiej plecaka), bo każdy gram się liczy. Do plecaka termos z gorącą herbatą, cytryną i odrobiną rumu. Zyczę abraharley udanego pobytu i dużo, dużo udanych ujęć a po powrocie chcemy je zobaczyć na naszym forum.

thorcik
13-01-2009, 23:11
z tym rumem to uwazaj bo fotki beda nieostre ;oP

MirM
13-01-2009, 23:38
z tym rumem to uwazaj bo fotki beda nieostre ;oP

Przecież napisałem "odrobiną" :-D. Ja mam taki "patent" litr herbaty, pół cytryny, 100 mg rumu, cukier do smaku. I powiem Wam, że nie jeden raz kubeczek tego specyfiku dodawał energii do dalszej wędrówki po szlaku.

Piecyk
13-01-2009, 23:55

Z posta na post się pogrążasz. Jak narazie to sie do wszystkich rzucasz że nie lecą ci z pomocą!

Jak jesteś taki mądry że "sprzęt można jeszcze dokupić" to proszę bardzo, naprawdę polecam Sigma 200-500 F/2.8 EX DG.

Na następny raz precyzuj pytania a uwagi bierz do siebie a nie atakuj wszystkich !

Motorniczy
14-01-2009, 04:00
Czapki , szalik i rekawiczki a co do Twojego D60 to nie wiem bo ja nie mam D60 hyhyhy

pawel
14-01-2009, 05:11
Od siebie dodam tylko coś w kwestii "%" zimą w górach. Rum czy cokolwiek można śmiało wedle upodobań, ale po spacerze, np. wieczorem w schronisku. Dla rozgrzewki na szlaku, a szczególnie w gorszych warunkach lepiej nie próbować. Po alkoholu rozszerzają się naczynia krwionośne i mimo początkowego uczucia ocieplania zaczynamy o wiele szybciej się wyziębiać, co oznacza zwiększone ryzyko odmrożeń i hipotermii. Dlatego jest to niebezpieczne, szczególnie gdyby "napić się" dla rozgrzewki w niskiej temperaturze podczas gdy jest nam bardzo zimno i nadal będziemy przebywać dłuższy czas w tej niskiej temp. Mała ilość %ów też może zrobić różnicę jak będziemy mieć pecha z pogodą, albo inną awarię która przytrzyma dłużej w śniegu niż sobie planowaliśmy, więc po co zwiększać ryzyko albo samemu je sobie stwarzać. Tak, te rzeczy są oczywiste dla znakomitej większości, ale przy żartach o połówce, czy specjalnej miksturze w góry jakaś informacja po prostu powinna figurować.

abraharley
14-01-2009, 07:27
Pawel zgadzam sie z toba w 100% Za duzo chodzic nie bede bo jade na niecałe 3dni (uczelnia na wiecej nie pozwala) Mysle , że jakis szlak zalicze Kumpel mi wierci dziure w brzuchu z Morskim Okiem ale ja wole cos innego mniej zatłoczonego najlepiej jakas dolinke bo bez sprzetu o Giewoncie czy Świnicy mozna zapomniec:) Dziekuje Panowie za razdy i na stepnym razem bede podchodzil bez stresu do wiekszoci dypowiedzi Chetnie poczytam co macie do powiedzenia bo wyjezdzam 1ego LUTEGO No i napewno przesle wam link z moimi fotami:) Pozdrawiam

Piecyk
14-01-2009, 11:42
Dziekuje Panowie za razdy i na stepnym razem bede podchodzil bez stresu do wiekszoci dypowiedzi Chetnie poczytam co macie do powiedzenia bo wyjezdzam 1ego LUTEGO Pozdrawiam

Miłego wypoczynku :)

carl00s
14-01-2009, 14:11
Jeszcze jedna sprawa mi sie przypomniala. Mi na ten przyklad zycie ratuja zwykle okulary przeciwsloneczne z polaryzacja. Tzn - po kilku godzinach gapienia sie na bardzo kontrastowe rzeczy bola mnie i oczy i glowa, i trace checi do dalszej tulaczki. W gorach malo tego, ze sniego, ze czern gor, to jeszcze refleksy od slonca - ja dlugo nie wytrzymuje takich warunkow. Taka mala rada, a moze sie przyda;). No i oczywiscie kalesony:D.

wasilewk
14-01-2009, 15:15

Ja też w tym samym czasie będę - jak pół roku temu.
Wtedy miałem D80 z Sigmą 10-20, polarem i szarą połówką , Tamron 17-50, monopod (oczywiście plecak 'slingshot') - było lato. Teraz jednak coś zmienię:
1. Porządny statyw z głowicą panoramiczną i ten sam plecak.
2. D700 z N24-70 (niech ten obiektyw pokaże co potrafi, skoro tyle kosztuje) oraz filtry: szary, szarą połówkę, polara, UV .
3. Dwa akumulatory ORYGINALNE, dwie karty 16GB/30Mb/s - tylko trzy dni.
4. Laptop, ładowarka - może Sigmę 10-20 tylko dla testów (albo dla zabawy).
Dla wyjaśnienia: nie używam nart, w odróżnieniu od pozostałej rodziny. Nie biorę N14-24 - może za pół roku.

Myślę, że ktoś inny na moim miejscu wybrałby co innego, trudno. Również Ty możesz skorygować ten wybór - albo całkiem zmienić.

Pzdr.

abraharley
14-01-2009, 23:56
Ja własnei zastanawiam sie nad plecakiem foto bo jest strasznie mały Za to mam ciekawy plecak górski 35l z wieloma komorami wiec zostawie ta opcje
Decycja jest taka:
1.Nikon D60
2.Kit 18-55
3.55-200 Vr
4.Lampa SS-400
5.2 akumulatory org i zmiennik
6. Karty 2 i 4GB awaryjnie 512MB
7.Filtry:
-UV
-Polaryzacyjny
-Szara połówka
-Niebieska połówka
8.Statyw
9.Ładowarka
10.Kompakt Canon SX 100 Is

drMarco
25-01-2009, 11:35
Super.Życzymy powodzenia i czekamy na linka z fotami. Może jeszcze pomyśl o tym : http://www.e-cyfrowe.pl/lowepro-rekawiczki-photo-gloves-rozmiar-l-p-6865.html
:)

krzysztofkli
19-02-2009, 14:55
platynowa karta kredytowa.

Adam001
19-02-2009, 22:17
Koledzy zapomnieli dodać kilka worków strunowych aby sprzęt po powrocie nadawał się do używania. Kompensacja pary wodnej na zimnych szkłach oraz matrycy jest ciekawa w skutkach
pozdrawiam

Adam