Zobacz pełną wersję : dziwny efekt po odszumieniu
Ostatnio zacząłem korzystać z Neat Image. Zabrałem się za odszumianie moich starych zdjęć. Jednak w pewnych wypadkach (przy przejściach tonalnych) po zapisaniu do jpg ukazuje sie dziwny efekt na zdjęciach:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Nie wiem za bardzo czym jest to spowodowane, ale podejrzewam ze to dotyczy przestrzeni bitowej, a wyglada to jak mocno skomprosowane.
Licze na waszą pomoc
Dzieki
Michal
A coż w tym dziwnego? Odszumianie polega na tym, że dla jakiegoś obszaru (lokalnie wybranego przez program odszumiający) wyznacza się cos w rodzaju średniej i wszytko co w tym obszarze od niej "odstaje" jest przetwarzane tak, aby było bliższe tej średniej wartości (najczęściej jest jej równe). Efekt tego działania jest taki sam, jak lokalne zmniejszenie rozdzielczości tonalnej. Jeśli przesadzisz z odszumianiem, to własnie takie coś musisz otrzymać, nie ma rady. Neat Image bardzo skutecznie odszumił Twoje zdjęcie.
Tylko ze w programie, po odszumieniu tego efektu nie widać, dopiero po zapisaniu do jpga.
NiseriN, kompresja, kompresja się to nazywa. Kupiłeś ten odszumiacz, czy to demo. Jeśłi demo to może mieć standardowo ustawiony wysoki poziom kompresji - tak dla zachętu do kupienia oryginału. :wink:
JK mam pełną wersję i kompresja na 0.
PS: nie jestem głupi, żeby to było takie proste to bym sam wiedział :)
NiseriN, nikt Ci tego nie zarzuca. :shock:
mialem podobnie. tzn. po odszumieniu w ni wszystko spoko, ale jak zapisuje jpg nawet w max. jakosci to wychodzi kicha i nie wiem czemu. poradzilem sobie tak, ze uzywam neat image jako wtyczki w ps, a nie jako oddzielny program. jak sie odszumi z poziomu ps, to potem jpgi zapisuja sie normalnie.
Malisz dokładnie wpadłem na to samo :), ważne ze działa ale mimo wszystko dziwne że nie mozna tego zrobić tylko z poziomu Neat. Zaznaczam ze to nie dzieje sie przy wszystkich zdjęciach, ale w większości, szczególnie tam gdzie jest niebo, nawet jeśli nie ma mocnych przejść tonalnych.
Al Bundy
28-07-2006, 17:39
Dziwnie wam to wychodzi - mam neat image od roku i nie miałem takich chec. Podeślijecie mi surowe foto co?
Mniej więcej przed rokiem była wersja Neat Image z jakimś bugiem, który właśnie tak się objawiał. Sam przez to przechodziłem, bo akurat wygrałem licencję na wersję pro+ w konkursie na canstockphoto (a co, pochwalę się przy okazji :) Ściągnąłem, zainstalowałem a tu taki babol. Za parę dni wyszedł upgrade do wersji kolejnej i efekt zniknął.
ajt a pamiętasz może jaka to była wersja ? Ja mam 5.2 Pro+
Problem był z 5.0, w 5.1 usunęli, ale może nie do końca? W każdym razie w 5.1 tego nie zauważyłem. Poza tym w 5.0 zjawisko nie występowało, jeśli NI był uruchamiany jako plugin (spod PSa albo GIMPa), bo błąd był podobno w procedurach zapisu do pliku, które w przypadku pluginu akurat nie są potrzebne.
moge polecic Ci programy z serii NOISEWARE, ja z neat image walczylem jakis czas a z noiseware uzyskalem lepsze rezultaty, nie wiem czy program jest lepszy od neat. niektorzy twierdza ze neat image jest najlepszy, ale moze noiseware jest prostszy przez co mniej wprawny operator uzyska efekty lepsze, a odszumialem nim zdjecia nawet z aparatow HP :) z iso 400 ktore wygladaly jak posypane ryżem :)
A po mojemu chmurki zostały idealnie odszumione. Gratulacje! masz emulator canona! 8)
A na poważnie - dorzyćmy trochę szumu...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2006/08/dsc832502bladgd2x-3.jpg
źródło (http://i36.photobucket.com/albums/e12/Andy_O/dsc832502bladgd2x.jpg)
.. nie wszystko złoto, co odszumione :-)
Ja np. mam dziwaczny zwyczaj dodawania szumu do rozmytych (nieostrych) partii zdjęcia przed wykonaniem odbitki. Szum jakby nie patrzeć to rodzaj rastra, a raster - to lepsze przejścia tonalne. Na ostrych partiach obrazu szum zniszczyłby trochę detale, ale na nieostrych - jest dobrodziejstwem dla odbitek.
step.tom
17-08-2006, 17:11
mialem podobnie. tzn. po odszumieniu w ni wszystko spoko, ale jak zapisuje jpg nawet w max. jakosci to wychodzi kicha i nie wiem czemu. poradzilem sobie tak, ze uzywam neat image jako wtyczki w ps, a nie jako oddzielny program. jak sie odszumi z poziomu ps, to potem jpgi zapisuja sie normalnie.
Witaj.
W jaki sposób " zawtyczkowałeś " NI w PSie? :? Zdradź tę sztuczkę... :wink:
Witaj.
W jaki sposób " zawtyczkowałeś " NI w PSie? Zdradź tę sztuczkę...
byc moze w zaleznosci od wersji, ale generalnie NeatImage sam sie instaluje rowniez jako wtyczka....legalny NeatImage