Zobacz pełną wersję : Co proponujecie ?? poradzcie
starafal
11-01-2009, 18:11
Witam mam obecnie D50 i obiektyw kit. Zastanawiałem się nad zakupem dobrego obiektywu może jakiś 18-105 może 18-200 mam na to ok 2000zł.
Ale nie wiem czy warto może lepiej kupić coś nowszego może D80 + lepszy niedrogi obiektyw może D90 ale tu zostanę na razie z obiektywem jaki będzie dedykowany do nowo zakupionego aparatu w zestawie.
Nie wiem co wybrać czytałem że D50 wypada blado ... mnie zdjęcia nie powalają widziałem jakie wychodzą na Canonie wszak 40tce wiem wiem model sporo wyższy.
Proszę poradźcie Dzięki
ja proponuje dobra sigme 17-70 f/2.8 -4 za jakis 1000 i do tego uzywke nikkora 70 - 210 f/4 za 600. Pokryty wymagany zakres a szkla rewelacyjne.
Body nie wiem czy jest sens zmieniac (choc zaraz odezwa sie pewnie glosy, ze D50 to juz nie robi zdjec), ale uwierz mi, po przesiadce na porzadne szkla odkryjesz nowe mozliwosci swojej puszki.
velaskez
11-01-2009, 18:18
Ja bym został przy D50 i kupił coś ze stałym światłem. Może T17-50/2.8? I lampkę na deser. D80 może i da Ci lepszą jakość samych zdjęć, mniejsze szumy i podświetlany górny wyświetlacz:mrgreen: ale jak Ci to nie potrzebne, to szedłbym w akcesoria.
irek6311
11-01-2009, 18:19
Proponowałbym zakup N18-200 a kity sprzedać ,
D50 to dobre Body i szkoda kasy na wymianę (kupisz nowe Body jak D50 padnie ) .
starafal
11-01-2009, 21:04
Witam
Właśnie .. zależy mi na jakości zdjęć i jeśli mam wydać 3500 za body i dobry obiektyw np D80 to wydam ...., ale jeśli uważacie że wystarczy zmienić obiektyw ... i zmieszczę się w 2000 zł to ... Czy D50 zosatwić..
irek6311
11-01-2009, 21:22
Zauważalny przeskok w jakości zdjęć uzyskasz zmieniając D50 na D90 ( ale wtedy optyka ucierpi / braknie kasy na lepszy obiektyw ) ,
za kwotę 3,5tyś zł nie zaszalejesz i musisz wybrać kompromis > albo nowe Body albo obiektyw lepszy .
starafal
11-01-2009, 21:46
Czyli jeśli rozumiem Irku sugerujesz że zmiana na D80 nie da mi oczekiwanego efektu i jeśli zmieniać z D50 ??? to tylko na D90 ??? ... Jak widzę D80 bodu to ok 1800/2000zł wiec zostanie mi cos ok 1500/1700 na obiektyw .... mało
D.Anihilati
11-01-2009, 21:49
Witam mam obecnie D50 i obiektyw kit.
Skoro masz juz aparat, to troszke juz fotografujesz. Pewnie wiec zrobiles kilka/kilkanascie/kilkadziesiat ujec, po ktorych spodziewales sie wiecej niz dostales (bo szumy za duze, bo glebia ostrosci za mala, bo nie dalo sie zrobic duzej odbitki bez widocznych pikselow, bo sa zbyt nieostre etc.) lub tez nie udalo Ci sie uchwycic jakiegos momentu, choc bardzo chciales (bo np. zawiodl Cie AF, bo brakowalo Ci ogniskowych).
Kiedy rozwazysz to co napisalem powyzej bedzie Ci latwiej odpowiedziec sobie na pytanie - czy potrzebny Ci nowy obiektyw czy moze i body by sie przydalo. Przejrzyj swoje zdjecia, zwlaszcza te "nieudane" lub te ktorym wg Ciebie "czegos brakuje". Przypomnij sobie nieudane ujecia, albo momenty, kiedy nie udalo Ci sie zrobic zdjecia i dlaczego. Jesli podzielisz sie swoimi przemysleniami z nami, bedzie tez nam latwiej Ci podpowiedziec.
A i jeszcze napisz co najchetniej fotografujesz lub co chcesz fotografowac.
Zastanawiałem się nad zakupem dobrego obiektywu może jakiś 18-105 może 18-200 mam na to ok 2000zł.
Te obiektywy sa dobre, a moze bardzo dobre, a z drugiej strony srednie. Wszystko zalezy czego oczekujesz i czego potrzebujesz. Nikkor 18-200VR to IMHO bardzo fajny zoom spacerowy. Duzy zakres ogniskowych, nie trzeba zmieniac obiektywu, duzym atutem jest stabilizacja. Nikkor 18-105 VR to nowa konstrukcja, dosyc chwalona (zwlaszcza biorac pod uwage zakres ogniskowych), ale brakuje tutaj waskiego konca w stosunku do poprzedniego modelu. Sek w tym, ze jesli chodzi o jakosc obrazu to juz tak fajnie nie jest. Niektorzy zamiast 18-200 VR poleca Ci N18-55VR + N55-200VR, co nie dosc, ze tansze rozwiazanie to zdaje sie optycznie nie gorsze. Moze zamiast N55-200, N70-300VR? A moze 16-85? A moze by Ci sie przydala jasna portretowka?
Canonie wszak 40tce wiem wiem model sporo wyższy.
A moze przesiasc sie na Canona 40D, z kitem jest w porownywalnej cenie co Nikon D90 z kitem.
A jesli D90 to z ktorym obiektywem dedykowanym? Bo sprzedaje sie w paru roznych wersjach (najpopularniejszy jest chyba wlasnie N18-105VR).
Czyli jeśli rozumiem Irku sugerujesz że zmiana na D80 nie da mi oczekiwanego efektu (...)
Powiem więcej - jest bardzo prawdopodobne, że po zmianie na D80 uznasz, że zdjęcia.. są dużo gorsze,niż te z D50... może brzmieć jak kiepski żart ale wiele osób miało takie odczucia... (ja również). Dopiero przy D300 odczułem zdecydowany przeskok w jakości obrazowania, ilości detali i poziomie szumów...
Jak już wspomniano wyżej D50 to naprawdę świetna puszka z równie świetną matrycą i jeśli nie potrzebujesz koniecznie:
1. więcej mpix ze względu na wielkoformatowe wydruki
2. lepszej ergonomii z większą ilością dedykowanych przycisków i funkcji
3. lepszego wizjera i wyświetlacza, podświetlanego dodatkowego wyświetlacza
4. lampy wbudowanej z pełnym (prawie) CLS
5. kilku innych, mniej istotnych bajerów :)
..to zostań przy D50, a kup używane szkło typu N 17-55/2.8, albo N 28-70/2.8, lub choćby N 35-70/2.8. Z niedrogich stałek - N 35/2, N 50/1.4, N 85/1.8. Różnica będzie kosmiczna....
irek6311
11-01-2009, 22:18
Czyli jeśli rozumiem Irku sugerujesz że zmiana na D80 nie da mi oczekiwanego efektu i jeśli zmieniać z D50 ??? to tylko na D90 ??? ... Jak widzę D80 bodu to ok 1800/2000zł wiec zostanie mi cos ok 1500/1700 na obiektyw .... małoTo nie Body robi zdjęcia a fotograf ;)
to że są nowsze i lepsze Body D80 czy D90 nie znaczy że D50 nie da się zrobić zdjęcie porównywalnego do tego z D80/D90 ,
nadal upieram się przy dokupieniu lepszego obiektywu do D50 .. za 3,5tyś na Allegro można spok kupić N17-55 f/2,8 ,
ja kupiłem D80 i teraz kupuję obiektywy a Body zmienię jak D80 padnie ,
tak na marginesie nie aparat robi zdjęcia a fotograf i szkoląc się w fotografii nawet D40 zrobisz Extra fotografię (najważniejsze w fotografii jest wiedza i praktyka nie aparat)
starafal
11-01-2009, 23:06
Faktycznie moja motywacja to ostatnio zabawa obiektywem 70-200 VR bardzo fajne zdjecia "reporterskie portrety" robiłem je na bankiecie - zwłaszcza jak robi się z dystansu. Dlatego wstępnie myślałem o jakimś uniwerasnym a wiec dobrym 18-200 Przeznaczyłem na to owe 2000 zł. Czytając wiem że nie jest to naj... rozwiązanie.
Lubie i robię porty krajobrazy ale to w czasie wolnym, na co dzień zabawa w domu z dziećmi :) Miło upamiętnić jak rosną i się bawią. A co do jakości brakuje mi szczegółów w zdjęciach. czasem AF myśli dłuuuugo może brakuje przysłon....
Dawno nie zmieniałem sprzętu a że kit w D50 zamierzam zmienić już od dawna to juz czas.... tylko skoro zmienić to głośno myślę co i na co. Dzięki wszystkim za podpowiedzi !!
D.Anihilati
11-01-2009, 23:49
Dlatego wstępnie myślałem o jakimś uniwerasnym a wiec dobrym 18-200 Przeznaczyłem na to owe 2000 zł. Czytając wiem że nie jest to naj... rozwiązanie.
Jesli chodzi o cos uniwersalnego (jeden obiektyw) - to chyba jest naj.
Nie lubisz/nie chcesz zmieniac obiektywu. Chcesz miec pokrycie od w miare szeroko do dosyc wasko. To jest cos dla Ciebie.
Lubie i robię porty krajobrazy ale to w czasie wolnym,
Rozumiem ze chodzi o portrety i krajobrazy (czy o krajobrazy z portami?).
Dla portretow przydaloby sie cos "sredniowaskiego", zalezy jeszcze jakie dokladnie portrety oraz jasnego (ale to o ogniskowych gdzies w okolicach 50-100 trzeba myslec). Z kolei do krajobrazow cos szerokiego (10-20).
Sprawdz sobie na jakich ogniskowych robiles krajobrazy i czy nie bylo za wasko.
To raczej przemawialoby za jakims dobrym obiektywem, ale nie jestem przekonany czy jednym, moim zdaniem co najmniej dwoma.
na co dzień zabawa w domu z dziećmi :) Miło upamiętnić jak rosną i się bawią. A co do jakości brakuje mi szczegółów w zdjęciach. czasem AF myśli dłuuuugo może brakuje przysłon....
Moim zdaniem, z tego co piszesz - chyba jednak lepsze body nie byloby zla idea, pomysl nad D90 + 18-105VR. D90 da Ci: wieksza rozdzielczosci matrycy, co za tym idzie znacznie lepsze szczegoly, zwlaszcza dla duzych czulosci - jak to niektorzy ladnie okreslaja wyzsze uzyteczne ISO (dzieci fotografujesz pewnie w pomieszczeniu), lepszy autofocus. Z kolei szklo pokryje wstepnie potrzebny Ci zakres ogniskowych - bedziesz mial szeroki koniec dla krajobrazow i waski w sam raz do portretowych ujec dzieci (chociaz byc moze dla krajobrazow, a przede wszystkim do zdjec w pomieszczeniach - zwlaszcza tych mniejszych - przydaloby sie cos szerszego).
Ja bym został przy D50 i kupił coś ze stałym światłem. Może T17-50/2.8? I lampkę na deser. D80 może i da Ci lepszą jakość samych zdjęć, mniejsze szumy i podświetlany górny wyświetlacz:mrgreen: ale jak Ci to nie potrzebne, to szedłbym w akcesoria.
D80 da mniejsze szumy niż D50??
Polemizowałbym... ;)
Zostań przy D50, kup lepsze szkiełka i ciesz sie zestawem, zbierając na D300...
Dam Ci taką radę i nie jest ona ani trochę złośliwa. Jeżeli nie podobają Ci się zdjęcia z D50 + 18-55, zwłaszcza ich jakość, to zainwestuj trochę pieniędzy w poradniki o forografii. Bryan Peterson, Scott Kelby to autorzy świetnych książek o fotografii, ucz się od nich, będziesz robił lepsze zdjęcia.
lodzermensch
14-01-2009, 13:48
Witam mam obecnie D50 i obiektyw kit. Zastanawiałem się nad zakupem dobrego obiektywu może jakiś 18-105 może 18-200 mam na to ok 2000zł.
Ale nie wiem czy warto może lepiej kupić coś nowszego może D80 + lepszy niedrogi obiektyw może D90 ale tu zostanę na razie z obiektywem jaki będzie dedykowany do nowo zakupionego aparatu w zestawie.
Nie wiem co wybrać czytałem że D50 wypada blado ... mnie zdjęcia nie powalają widziałem jakie wychodzą na Canonie wszak 40tce wiem wiem model sporo wyższy.
Proszę poradźcie Dzięki
Mając taki dylemat zawsze wybieraj szkło a nie na korpus.
Kup szkło. Jasne szkło, nawet kosztem zakresu ogniskowej. Bozia wszak nogi dała więc w większości przypadków dasz rade podejść :) N18-200 do pstrykania jest ok. Używam jako spacer zoom praktycznie wyłącznie w plenerze i daje radę.
Co do puchy to mając D50 raczej nie pchałbym się w D80/90 a zbierał na D300. Ale to moje subiektywne zdanie.
Polecę zestawik:
- D90 (wyzsza jakosc fotek, użyteczne wysokie ISO, AF itp)
- grip MB-D80 (poprawi się znacznie ergonomia zestawu)
- Nikkora 50mm f/1.8 (jasne, ostre, w miarę uniwersalne)
Wg cen Allegro wyrobisz sie w 3500 PLN spokojnie, nawet kupując dodatkowy akumulatorek. Mając jasną stałkę nauczysz sie robić dobre foty, myśleć nad kadrami, manipulowac głębią ostrości. Zbieraj kasę -z a jakiś czas będziesz wiedział, czego Ci brakuje i kupisz albo 20mm albo 180 mm, Nikkora czy Sigmę - byle było najmarniej f/2.8.
Udanych fotek :)
... wyrobisz sie w 3500 PLN spokojnie, ..., nauczysz sie robić dobre foty, myśleć nad kadrami, manipulowac głębią ostrości.
Tego samego można się nauczyć nie wydając 3,5 tys. A np 450 zł na 50/1.8 i 49 na książkę :).
niedwano się rozstałem z d50 i szczerze mówiąc, żałuje że sobie nie zostawiłem tego body- na Twoim miejscu zainwestowałbym w szkla N18-200 (strasznie potaniało) i do tego dokupiłbym stałke N 50/ 1.8
Tego samego można się nauczyć nie wydając 3,5 tys. A np 450 zł na 50/1.8 i 49 na książkę :).
Książka nigdy nie zaszkodzi, ale autorowi wątku tak jakby przeszkadzają niektóre braki w D50...
Albert44
14-01-2009, 18:01
Zainwestuj w szkła. Zostaw body... A jakie szkła? Takie, które będą użyteczne do tematyki twoich zdjęć. Coś ze stałym światłem wskazane... spacer zoomy (a'la 18-200) odpuść.
kronos28
14-01-2009, 18:08
jezeli juz to poszedł bym osobiscie w jakies malo uzywane d200 (moze nie odczujesz skoku jakościowego ale na pewno skok ergonomiczno - uzytkowy - przyciski, dwa koła nastaw itd. o takich bajerach jak CLS nie wspominam) no chyba że ma być "tylko nowe" no to wtedy d80/d90 (to już finanse). Jak by sie poszukało to by sie znalazło. Plus do tego jakies szkiełko 16-85VR albo taniej nawet kita 18-70... z jaśniejszych polecany tu juz tamron 17-50 (używa jakies 900-1000zł), moze sigma 18-50 /2.8 lub 17-70/2.8-4.5 (to największa wada tego szkła - brak stałego 2.8)
Jeżeli tylko optyka - nie patyczkował bym sie tylko szukał okazyjnego N17-55/2.8 (ostatnio widziałem na alle za bodajże 2800 a bywały i tańsze) lub tez nawet (jeżeli planujesz kupić raz a dobrze i na przyszłość) 24-70/2.8 pod FX (ale to wiadomo więcej kasy i na DX moze być wąsko) używkę, rzecz jasna bo nowy to 5k :).
Jak chcesz się koniecznie mieścić w tych 2k to - T17-50/2.8 (sigmy z tego i podobnych zakresów mnie osobiście nigdy nie przekonały) iść do sklepu gdzie tego dużo i wybrac najlepszą sztukę. i do tego używane 85/1.8 - pi razy drzwi wyjdze ci koło 2k.
W tematyce szklarnii to ci cięzko pomóc bo nie wiadomo co fotografujesz - mnie osobiscie taki zestawik - 17-50 i 85 w większości zastosowań ustawia... innych już nie...
Dorzucę oliwy do ognia - kup se lampe :D
Generalnie nikt za ciebie nie zdecyduje. Sam musisz zrobić kalkulacje "zysków i strat" i dokonać wyboru jak na dużego chłopca przystało ;)
Nie wiem co wybrać czytałem że D50 wypada blado ...
Witam
Właśnie .. zależy mi na jakości zdjęć
A co do jakości brakuje mi szczegółów w zdjęciach. czasem AF myśli dłuuuugo może brakuje przysłon....
... ale autorowi wątku tak jakby przeszkadzają niektóre braki w D50...
Jeżeli po tych wypowiedziach doszedłeś do takich wniosków, to musisz być wyjątkowo bystry, bo mnie się wydaje, że autor nie wie o co mu chodzi, czytał, że ma kiepski aparat i chyba brakuje mu przysłon, a tak serio, to zależy mu na jakości zdjęć.
Moim zdaniem, autorowi brakuje trochę praktycznych umiejętności i wydaje mu się, że nabywając lepszy sprzęt, te umiejetności spłyną na niego z nieba. Gdyby przeszkodą był sprzęt, to doskonale wiedziałby, gdzie leży problem i co musi kupić, aby sprzęt przestał go ograniczać.
Albert44
14-01-2009, 18:24
Moim zdaniem, autorowi brakuje trochę praktycznych umiejętności i wydaje mu się, że nabywając lepszy sprzęt, te umiejetności spłyną na niego z nieba. Gdyby przeszkodą był sprzęt, to doskonale wiedziałby, gdzie leży problem i co musi kupić, aby sprzęt przestał go ograniczać.
I to by było na tyle... jak mawiał JTS..
kronos28
14-01-2009, 18:43
Jeżeli po tych wypowiedziach doszedłeś do takich wniosków, to musisz być wyjątkowo bystry...
kolego jeżeli to było do mnie to na uwagi ad persona reaguje co najmniej źle
A najdalszy jestem od oceniania umiejętności i wiedzy autora po... aż (o matko ta liczba mnie przygniata) 4 postach. znam (nawet na tym forum) ludzi, którzy mając nawet rozwiniętą wiedzę o sprzecie, fotografii, kilkaset postów na koncie etc. etc. nadal nie potrafią wybrać dla siebie obiektywu/aparatu/lampy i wahają sie przed zakupem (czekaj czekaj.... czy to też nie jest przypadkiem celem, jednym z wielu, tego forum - upewnić się, rozwiać wątpliwości, zapytać? Z tego co pamiętam to tak... no chyba, że coś się ostatnio zmieniło i o czymś nie wiem...).
Może autor musi sie dokształcić może nie (chociaz dokształcać to się trza zawsze i ciągle) - nie mnie to osądzać i wydawać takie werdykty po napisanych przez niego zaledwie 5 zdaniach... a może to był zwykły czeski błąd? a może... a może... no właśnie :) pewni nie jesteśmy...
kolego jeżeli to było do mnie to na uwagi ad persona reaguje co najmniej źle
Niby dlaczego ?
Adresat mojej wypowiedzi jest umieszczony w moim poście :), to raptem dwa posty wyżej. Autor wątku wyraźnie miota się w lewo i w prawo i wyraźnie błądzi po omacku, co wynika z jego wypowiedzi, jak i z moich przykładów, więc trochę luzu.
kronos28
14-01-2009, 19:01
Niby dlaczego ?
Adresat mojej wypowiedzi jest umieszczony w moim poście :), to raptem dwa posty wyżej. Autor wątku wyraźnie miota się w lewo i w prawo i wyraźnie błądzi po omacku, co wynika z jego wypowiedzi, jak i z moich przykładów, więc trochę luzu.
co nie zmienia faktu że uwagi ad persona sa totalnie, lekko mówiąc, nie na miejscu czy to do mnie czy do kogokolwiek innego...
tutaj prawie każdy kto się pyta o byle jaką pierdoła sprzętową (a w tym dziale szczególnie) miota się bez celu, analizuje, rozmienia się na drobne etc. etc.
co nie zmienia faktu że uwagi ad persona sa totalnie, lekko mówiąc, nie na miejscu czy to do mnie czy do kogokolwiek innego...
No cóż, Twoja wyjątkowa wrażliwość nie jest też idealnie kurtuazyjna, ale nie o to chodzi, aby się spierać, do tego nie w temacie.
Jeżeli adresat mojej wypowiedzi czuje się urażony, to mam nadzieję, że mi wybaczy, bo nie było to moim zamiarem. Ton mojej wypowiedzi rzeczywiście mógł być uznany za lekko kpiący, za co przepraszam.
Piotrek Charchuła
14-01-2009, 20:33
niedwano się rozstałem z d50 i szczerze mówiąc, żałuje że sobie nie zostawiłem tego body- na Twoim miejscu zainwestowałbym w szkla N18-200 (strasznie potaniało) i do tego dokupiłbym stałke N 50/ 1.8
Ja też bym polecał to autorowi, ma sie fajny zestawik, spacer zoom i portretowa stałka ale czy ten obiektyw tak potaniał do bym polemizował :-)
Jeżeli adresat mojej wypowiedzi czuje się urażony, to mam nadzieję, że mi wybaczy, bo nie było to moim zamiarem. Ton mojej wypowiedzi rzeczywiście mógł być uznany za lekko kpiący, za co przepraszam.
Nie czuję się urażony, ale co miałem sobie pomyśleć, to pomyślałem :)
Wydawało mi się (ale nie jestem tego pewien), że Autora wątku ogranicza jego aparat, wyraził zainteresowanie zmianą, więc napisałem moje zdanie, nic więcej. Ty możesz mieć inne zdanie, Twoje prawo.
Poza tym nie wiemy nic o umiejetnosciach fotograficznych Autora wątku, więc trudno autorytatywnie orzekać, co jest dla niego najlepsze. Nawet nie wiadomo, czy nadal czyta ten wątek :) Otrzymał mnostwo dobrych rad i wybierze tak, jak uzna za stosowne.
Proponuję EOT.