Zobacz pełną wersję : Ktoś używał monopod z "nóżkami"?
W czasie urlopu będę dużo łaził po różnych miastach i chcę m.in. fotografować wnętrza i wieczorne widoczki a nie chcę dzwigać swojego 055BPRO przez cały dzień na plecach więc pomyslałem o monopodzie z "nóżkami".
Czy ktos miał okazję używać np. monopodu Manfrotto 682B albo innego z "nóżkami"?
Czy używając pilota i monopodu maksymalnie skróconego da się robić kilkusekundowe zdjęcia nocne bez ryzyka ze cala konstrukcja się obali (zakładając brak silnego wiatru)?
Al Bundy
27-07-2006, 16:44
Miałem okazję popstrykać. O ile będą to strzały w dobrym swietle to spokojnie z pilota możesz robić. Niestety do nocnych zdjęć się to kompletnie nie nadaje - tutaj nadal statywik pozostaje potaszczyć...
Czyli generalnie samo (bez podpierania rękami) to nie za bardzo pewnie stoi? Tak żeby nie dotykać przez 5 sekund i mieć nadzieję że się nie ruszy a nocna fotka wyjdzie?
Al Bundy
27-07-2006, 23:06
Mabsky, samo spokojnie stoi - ale nocnej foty nie zrobisz. Nie chodzi tu o zabójcze bujanie a minimalne drgania wywołane choćby lustrem aparatu - zdziwisz się jak potrafią spiepszyć fotę przy takich czasach... Do tego potrzeba cięższego sprzętu jak np. statyw który posiadasz...
[ Dodano: Czw 27 Lip, 2006 ]
Acha - na wietrze bym tego nie zostawił sam na sam z moim body :D
mam taki trójnóg...stabine to jest na tyle, że mogę ręce od aparatu oderwać i w torbie pomacać :D (bez skojarzeń)...ale jak pisał Al do zdjęć bez trzymanki, tylko ze standardowym szkłem i na krótki dystans przy dobrym świetle...ogólnie - przydatne, ale statywu nie zastąpi...
OK rozumiem - dzięki wielkie za odpowiedzi!
O ile drganie lustra można "wyeliminować" zasłaniając czymś obiektyw na pierwsze 2s (zastosować korektę EV), to nie pozbędziesz się innych czynników generujących drgania.
Statyw to statyw.
Kolekcjoner
29-07-2006, 12:37
Czy ktos miał okazję używać np. monopodu Manfrotto 682B albo innego z "nóżkami"?
Czy używając pilota i monopodu maksymalnie skróconego da się robić kilkusekundowe zdjęcia nocne bez ryzyka ze cala konstrukcja się obali (zakładając brak silnego wiatru)?
Na pierwsze pytanie odpowiadam; tak używał (monopod złożony oczywiście) stało na tym 1Dmk2 z 600/4 całkiem stabilnie bez podpierania.
Na drugie pytanie: nie obali się ale będzie trudno zrobić nieporuszone zdjęcia.