PDA

Zobacz pełną wersję : Kilka poważnych pytań odnośnie skanera

Krzysiek82
11-01-2009, 13:06
Witam wszystkich,

Potrzebuję skanera, a ponieważ nie mam i nigdy takiego urządzenia nie posiadałem, zacząłem szukać informacji w Internecie jak to teraz jest. Coś nie coś już wcześniej wiedziałem z różnych źródeł jak to działa, na co zwrócić uwagę i co jest tak naprawdę istotne. Jednakże po tym szukaniu mam pewne istotne dla mnie pytania.

Wiem, że są polecane skanery jako osobne urządzenia, a nie montowane w kombajnach. Ok. Wrócę do tej kwestii za chwilę, ale idźmy dalej. Wiem, że najważniejsza to rozdzielczość optyczna, interpolowana rzędu 19200 dpi mnie nie interesuje i nie powinna nikogo interesować (wstawianie pikseli za pomocą algorytmów). Ok. Wiem, żeby brać skaner z rozbudowanym sterownikiem TWAIM. Wiem i rozumiem dlaczego. Ok. Nie poleca się różnej maści wynalazków sprzedawanych na allegro. Ok.

Teraz pytania:

Sprawa 1:

Weźmy sobie dwa skanery tej samej firmy:
1. Epson Perfection V700 Photo
link do opisu: Epson Perfection V700 Photo (http://www.epson.pl/internetLive/dctm/content/PL/pl_PL/products/scanners/POL-Product-Model-PerfectionV700-PL.inter.jsp)

2. Epson Perfection V750 Pro
link do opisu: Epson Perfection V750 Pro (http://www.epson.pl/internetLive/dctm/content/PL/pl_PL/products/scanners/POL-Product-Model-PerfectionV750Pro-PL.inter.jsp)

Ok. Dwa skanery tej samej firmy. Oba profesjonalne. Oba wyglądają podobnie, jak nie identycznie. Oba w opisie mają to samo!!! A cena? Różnica 820 zł. Dlaczego? Z czego bierze się różnica w cenie?

Sprawa 2:

Polecane są osobne skanery z racji, że są to dedykowane urządzenia, a więc de facto lepsze niż montowane w urządzeniach wielofunkcyjnych. Dobrze, to przypatrzmy się parametrom technicznym.

Np. Urządzenie wielofunkcyjne HP Officejet C4500
link do opisu: HP Officejet C4500 (http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/ho/WF06a/18972-18972-238444-410635-410635-3575173.html)

Optyczne dpi 1200x2400 (to nawet jest mniej niż większość innych skanerów posiada). Na interpolowane nie patrzymy, bo nas nie interesuje. 48-bitowy kolor. Takie parametry ma wiele osobnych skanerów różnych innych firm. Dlaczego więc nie poleca się tych kombajnów? Dlaczego dobrze kupować osobne urządzenie? Tylko z racji tego, że taki np. Epson dodaje oprogramowanie swoje + coś z Adobe, tylko z racji, że tam bardzo często jest przystawka do slajdów? Czy z czegoś innego jeszcze to wynika? Bo cena to właśnie na pewno z tego wynika.

Na co ma patrzeć osoba przy kupnie skanera, która posiada zdjęcia, nie posiada negatywów ani plików i chce zrobić sobie kopie tych zdjęć o dobrej / bardzo dobrej jakości? Wystarczy do tego skaner z urządzenia wielofunkcyjnego czy nie? A jeśli nie, to dlaczego? I tak przecież nie zaleca się przesadzać z rozdzielczością, bo pliki będą kosmicznie wielkie, czas skanowania będzie długi, a lab i tak wywoła takie zdjęcie w 300 dpi.

Adam Rimbaud
11-01-2009, 15:55
Z tym epsonem to sam sie zastanawialem. Mam w firmie v750, musze gdzies dorwac v700 do pomacania i porownac. :)
Na co zwrocic uawge. Rozdzielczosc to na sam koniec, wazna jest gestosc optyczna i optyka. Tak skaner tez ma obiektyw ;)
Dalej wychodzi kewstia trzymania parametrow i powtarzalnosci wynikow. Kwestia oprogramowania tez jest wazna. Do drozszych dostajesz np. SilverFast, moim zdaniem jeden z lepszych programow do skanowania.
Co do urzadzen wielo funkcyjnych to, jak cos jest do wszytskiego, to jest do niczego, taka moja opinia.
Z rozdizlecozscia nie przesadzac, bo duzy plik, dwa bedzie wiecj jazdy z obrabianiem niz przy mniejszej. Zalezy co skanujesz. Rozdzielcozsc dobiera sie do rodzaju skanowanego materialu i do czego ma byc plik dalej uzyty. Wiecej nie znaczy lepiej.

Krzysiek82
12-01-2009, 20:01
Pytanie o różnicę w tych Epsonach było trochę na wyrost. Akurat to mi się rzuciło w oczy jak rozglądałem się za skanerami do firmy.

Najbardziej nurtujące mnie pytanie brzmi: czy mając dosyć dużą liczbę zdjęć mogę je spokojnie skanować na skanerze z urządzenia wielofunkcyjnego firmy HP czy jednak darować to sobie ze względu na nie dostateczne rezultaty i szukać / kupić jakiś dobry osobny skaner, np. jakiegoś Epsona z tych tańszych? Czy jednak taki skaner da spokojnie radę i jest porównywalny z tymi tanimi np. Epsonami?

marszull
12-01-2009, 20:47
Ja bym do negatywow raczej sie nie pchal w urzadzenie wielofunkcyjne

Krzysiek82
12-01-2009, 20:56
Ja bym do negatywow raczej sie nie pchal w urzadzenie wielofunkcyjne

Nie chodzi o negatywy. Chodzi o gotowe zdjęcia przeważnie czarno-białe mające kilkanaście / kilkadziesiąt lat.

Michu
12-01-2009, 22:47
W przypadku różnicy pomiędzy Epsonami, to jest to przede wszystkim oprogramowanie: wyższa wersja SilverFasta plus coś jeszcze (nie pamiętam co - chyba coś do kalibracji).
Być moze bęzie to stwierdzenie trochę krzywdzące, ale HP zawsze kojarzyło mi się z urządzeniami biurowymi. I myślę, że poza ten poziom nie powinno się ich rozważać. Lepiej wybrać V500 - jeśli zależy Ci na średnim formacie (podobnie jak i V700/750). To chyba jedyne plaskacze z sensownego przedziału cenowego, które zbliżają się do jakości skaneró wdedykowanych - oczywiście nie twierdzę, że tych z górnej półki. Posiadam Epsona 2450 i Minoltę ScanElite i różnice w skanach są niewielkie (w przypadku negatywów wygrywa Epson, w przypadku slajdów Minolta).
Na co patrzeć w przypadku zakupu skanera...
Wbrew pozorom, najważniejszym parametrem jest gęstość optyczna. W przypadku skanowania materiałów refleksyjnych, w zupełności wystarczy powyżej 3,2D. W przypadku materiałów transparentnych im wyższa, tym lepsza - 4,0D powinna zadowolić każdego. O ile oczywiście dane urządzenie potrafi taką wyciągnąć - jak wiadomo papier przyjmie wszystko, więc w specyfikacjach często jest to zawyżane.
Krzysiek - jeśli chcesz skanować odbitki, uważam, że w zupełności na Twoje potrzeby wystarczy Epson V200 lub V30.

Krzysiek82
12-01-2009, 23:00
O tej gęstości to już wiem, teorię zdążyłem poczytać co nie co wcześniej :). Co do polecanych Epsonów, to właśnie się im przyglądałem. Opinie mają w porządku, parametry techniczne niczego sobie no i cena dla amatora całkiem przystępna.

Dzięki za informację :)