PDA

Zobacz pełną wersję : D90 -> raw + jpg

jpyt
11-01-2009, 11:23
Cześć wszystkim,

Od kilku dni jestem jaknajbardziej szczęśliwym posiadaczem Nikosia D90 (przesiadka z D70) i mam taki "problem". Jak się foci w trybie RAW + JPG to stworzone przez aparat JPG-i nie są obracane do pionu. Wie ktoś czemu się tak dzieje i czy można jakoś na to wpłynąć?

flyski
11-01-2009, 11:45
gdzie nie są odwracane w puszce czy na kompie?

jpyt
11-01-2009, 11:56
Na kompie.
Spróbuje najbardziej precyzyjnie jak się da.

1. Robie zdjęcia D90 w trybie RAW + JPG bo chce mieć taki efekt, że zdjęcia odrazu trafione już są JPG a z NEF-ów "ciągne" jeśli trzeba korekty i trzymam NEF-y dla wybranych ujęciach tzw. ujęciach "życia" jeśli się trafią :)

2. Zgrywam wszystko na kompa za pomocą Nikon Transfer-a

3. W ViewNX zdjęcia mają prawidłową orientację, ale jak ten sam katalog otworzy się pod np. Explorer-em to JPG są zawsze poziome

4. Jeżeli w ViewNX "przerobie" jakiegoś NEF-a na JPG to już jest OK i wszystkie inne programy widzą takiego JPG jako pionowego - tylko przy takim podejściu całkowicie traci się sens używania trybu RAW+JPG, to już lepiej zostawić w RAW-ach i zawsze je przerabiać w ViewNX

No i tu pytanie czy da się coś zrobić, żeby JPG z puszki odrazu miały prawidłową orientację?

BES
11-01-2009, 12:13
bo explorer to badziewie. nie uzywaj :)

zotornik
11-01-2009, 12:24
A czy ze zdjęciami z D70 nie było podobnie ? Ale to teraz mniej istotne.

napisałeś ...No i tu pytanie czy da się coś zrobić, żeby JPG z puszki odrazu miały prawidłową orientację?...

To źle postawione pytanie. Gdyż JPG-i mają już prawidłową orientację zapisaną w swoich metadanych, o ile czujnik w puszce dobrze rozpoznał położenie aparatu /czasami zdarzają im się błędy, ale to rzadkie/
Zakładam również, że czujnik jest sprawny, bo ViewNX radzi sobie ze zdjęciami.

"Problem" wynika z tego że systemowa przeglądarka Windows /tak jak i u mnie/ nie odczytuje tych danych i nie obraca zdjęć wykonanych w pionie.
Wiele innych programów np. Picasa, XnView i wiele innych radzi sobie z obracaniem bezproblemowo.

Być może istnieją jakieś wtyczki, które po wgraniu powodują że win obraca foty, ale ja akurat nie korzystam z podglądu zdjęć w windowsowych przeglądarkach.

jpyt
11-01-2009, 12:32
Hmmm... tak teraz myślę, że może gdzie indziej jest problem. W D70 zdjęcia faktycznie były dobrze obrócone, ale do transferu użwałem starego Nikon Transfera, który miał taką opcję (możliwą do włączenia) w stylu "Dokonaj automatycznego obrotu zdjęć pionowych". Razem z przesiadką na D90 i upgrade NIKON Transfera widzę, że ta opcja zniknęła, albo ja jej nie potrafię znaleźć ....

zotornik
11-01-2009, 12:53
Dotychczas przenosiłem zdjęcia "manualnie" bez użycia dodatkowych programów, więc się nie wypowiadam.
Choć właśnie przymierzam się do wprowadzenia Nikon Transfera.
Ale czy, takie lub inne ustawienie opcji w tym programie zostanie odczytane przez windowsową przeglądarkę - tu mam wątpliwości.

Jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy ;)
Aktualizowałeś nikonowskiego codeka do odczytywania NEF-ów z D90 pod windowsem ?

Ja niestety zaktualizowałem do najnowszej wersji i obecnie miniatury z mojego D50 najczęściej się nie otwierają, z D90 lub D300,D700 również żeby było śmieszniej

Czy to może mieć jakieś znaczenie w Twoim przypadku? Nie wiem windows w swojej "logice" jest nieodgadniony :)

jpyt
11-01-2009, 13:07
Ale czy, takie lub inne ustawienie opcji w tym programie zostanie odczytane przez windowsową przeglądarkę - tu mam wątpliwości.
Dotej pory miały zastosowanie, bo ta opcja w Nikon Transfer to nie zapisywała jakiejś dodatkowej informacji w metadanych tylko fizycznie dokonywała oboru zdjęcia w pliku i wszystkie nawet najbardziej prymitywne programy potem dobrze go widziały.

Ja niestety zaktualizowałem do najnowszej wersji i obecnie miniatury z mojego D50 najczęściej się nie otwierają, z D90 lub D300,D700 również żeby było śmieszniej
Mam zainstalowaną najnowszą wersję Codec-a i od tej strony akurat nie mam żadnych problemów.

zotornik
11-01-2009, 13:25
Nie jestem znawcą oprogramowania, więc tylko przedstawiam moje własne doświadczenia.
Małe sprostowanie - najnowszy codek nikona pod XP pokazuje wszystkie miniatury gdy otworzę katalog z fotkami. To vista na stacjonarce mi zgłupiała. Na starszej wersji codeka wyświetlała miniatury NEF-ów z D50 bezproblemowo.

Jak na razie pozostaje Ci "omijać" windowsowy podgląd skoro nie chce współpracować ;)
O ile się nie mylę, to jeżeli w systemowej przeglądarce obrócisz zdjęcie, a potem dasz polecenie "zapisz zmiany", to dość mocno ingeruje to w plik. Twierdzę tak bo zauważyłem kiedyś /nie na plikach foto/ że zmienił się "ciężar" pliku.

Zetec
12-01-2009, 09:16
Sprawdziłem u siebie i ...
No właśnie jest identycznie, a zrobiłem to wkładając kartę do czytnika, więc żaden program przy przesyłaniu nie brał udziału.
Otwierałem to programami: Paint, MO Picture Manager, Podglądem systemowym XP-ka, oraz i tu mnie zaskoczyło Opandą IEXIF2.
W żadnym programie nie miałem właściwej orientacji, a zdjęcia robię RAW i full jpg.

Pzdr Zetec