Zobacz pełną wersję : Ekran w laptopie
phantomek
27-07-2006, 11:13
Witam, jestem kompletnie zielony w takich sprawach komputerowych więc sie pytam :)
planuje kupno jakiegoś nowego laptopika, nie musi byc jakis mega wypas, ale wazne zeby byl dobry ekran, zeby ocenić ostrosc, kolorki itd. Sprawy procesorowe, ramowe, pamieciowe sa mniej wazne ;)
Jak przeglądalem jakąś strone z laptopami natknąłem się na 3 rodzaje ekranów:
- TFT
- XGA
- SXGA
jaki jest jaki ? i który najlepszy do oglądania bądź obróbki zdjęć ?
jeśli to nie będzie "wypas" to i matryca będzie kiepska.
generalnie kolorków to dobrze nie ocenisz ,zdjęcie ładnie będzie wyglądało ale to złuda, z racji podwyższonego kontrastu .ostrość owszem ocenisz
najlepszym monitorem do obróbki jest CRT (oczywiście nie każdy :) )
Swoją drogą do laptopa chyba można podłączyć zwykły monitor?
phantomek
27-07-2006, 11:35
Swoją drogą do laptopa chyba można podłączyć zwykły monitor?
Ale skąd ja wezme monitor na stadionie albo na torze na wyścigach ?? :D
zamiast gapić sie w matryce która i tak niewiele Ci nie powie, lepiej skup sie na fotografowaniu tych wyścigów.... :?
bez przesady...piszecie tak, jakby laptop nie różnił się jakością od wyświetlacza w komórce :P
phantomek
27-07-2006, 12:42
zamiast gapić sie w matryce która i tak niewiele Ci nie powie, lepiej skup sie na fotografowaniu tych wyścigów.... :?
O co Ci chodzi ???
Jeżeli siedze gdzieś 700 km od domu i chce jakieś zdjęcia przesłać do redakcji bo przykładowo kolejnego dnia idzie gazeta do druku to chyba na czymś musze te zdjecia przeglądnąć i zobaczyc czy są ok...
phantomek, są zasadniczo trzy typy matryc: TN, MVA i PVA oraz IPS. TN jest zazwyczaj szybki, ale słabo oddaje kolory. MVA są wolne ale zdecydowanie lepiej radzą sobie z kolorami. Są też MVA Premium, które łączą zalety TN i MVA - są w miare szybkie i łądnie oddają kolorki. Wejdź na stronę www.mva.pl (http://www.mva.pl). Znajdziesz tam kopalnię informacji o matrycach - rodzaje, wady i zalety oraz liczne testy. Może to pomoże Ci w wyborze. Generalnie, nie warto raczej kupować TN - są może i szybkie, ale ze względu na problemy z odwzorowaniem kolorów lepiej poszukać czegoś na MVA, a najlepiej Premium MVA - sam posiadam taki sprzęt (ale monitor do stacjonarnego) i jestem b. zadowolony.
UWAGA: moje powyższe rozważania na temat typów matryc i ich wad/zalet są oczywiście bardzo uproszczone.
XGA i SXGA to oznaczenia rozdzielczości matrycy, a nie jej budowy.
phantomek, Chłopie a skąd ja mam o tym wiedzieć, że masz 700 km do domu?
założyłem że wracasz do domu i przeglądasz zdjęcia..
aparat masz na tyle przewidywalny że nie musisz co chwile podłanczać sie do kompa żeby sprawdzić że wszystko ok.
Ja wchodząc na sale weselną albo do kościoła, już wiem jakie będą zdjęcia pod względem kolorystyki i rozkładu światła.
zdaje sie że nie fotografujesz od wczoraj i nieco doświadczenia masz....
:D
pozdrawiam
phantomek
27-07-2006, 20:35
Wilus,
ale jak robie na meczu to niestety nie wiem jak to będzie zawsze z ostrością zdjęcia, bo to nie jest ślub gdzie ludziki stoją w miejscu :) robie na ISO 800 na czasach 1/500 i niestety zawsze nie jest to ostre.
To nie chodzi o sprawdzanie co chwile czy jest zdjęcie ok, tylko po to żeby po całym dniu roboty wybrać kilkanaście najlepszych zdjec i wysłać je do redakcji czy agencji.
No wiesz, w kościele to wiesz jakie masz oświetlenie, ale jak siedzisz cały dzien na torze, to tam słoneczko potrafi głupieć :) i różnie to bywa ;)
Odie, wielkie dzieki
tylko i tak nie wiem czy mi potrzebna jakaś szybka czy wolna ;)
phantomek, jak będziesz grał w jakiegoś Dooma albo innego Counter Strike'a to szybka. :) Jednak mam silne podejrzenie, że będziesz jej używał do zdjęć, więc powinno Ci bardziej zależeć na kolorach. Premium MVA jest optymalna - daje ładne kolory, a i da się obejrzeć film czy pograć, jak już się człowiek sfrustruje obróbką fotek. :)
phantomek
27-07-2006, 21:04
Hmmm, zaraz przejrze allegro i zobacze czy tam podają w opisach jakie te matryce, bo chyba takiego czegos nie widzialem :)
a i jeszcze jedno, bo jak czasami widuje w laptopach takie jakby miekkie ekrany (w moim starym ibm) a sa tez takie normalniejsze szklane, i chyba te takie szklane jakies lepsze mi sie wydawaly :) dobrze mowie ?? :)
w takich sprawach jestem kompletny laik, wiec pytam o wszystko :)
mac book apple na intelu dual core z 13.3" matryca panoramiczna
Al Bundy
27-07-2006, 22:59
odie, wszystko pięknie opisałeś tylko nie na temat :D Podane przez Ciebie typy matryc stosowane są póki co jedynie w monitorach a nie tanich laptopach ! Chyba że kogoś stać na wywalenie minimum 6 tysiaków...
phantomek, każda matryca w laptopie to TN. Oznaczenie XGA oznacza rozdzielczość 1024x786, SXGA - 1400x1050 i z popularnych jest jeszcze WXGA 1280x800 i tą Ci polecam. Matryce obecnie coraz częściej produkuje się w nowej technologii (te z połyskiem) które mają za zadanie poprawić postrzeganie kolorów i kontrastu. W praktyce jednak poprawiają tylko w domu gdy bezpośrednio na ekran nie pada "snop światła" - wtedy obraz jest zabójczo dobry jak na notebooka. Niestety w słońcu prawie nic nie widać - tak błyszczą że można się uczesać w nich :D Matryce tego typu oznaczane są np. jako BRITE z jakimś przedrostkiem...czy jak to określiłeś "szklane" Jeśli będziesz działał w terenie poszukaj zwykłej matowej panoramy - choć to coraz trudniejsze...
Nie będę zanudzał jeszcze kilkoma typami bo nie ma po co ;)
[ Dodano: Czw 27 Lip, 2006 ]
Ostanio kupiłem żonie Toshibę A100 na celeronie 1,6, 512MB z TRUE BRITE i powiem szczerze od biedy można spokojnie na tym obrabiać nawet nefy. Testowałem podobną z pentium i wybaczcie - nie dołożył bym nawet centa dla wydajności której nie odczuwam...
keidys tez mialem problem z wyborem laptoka, okazuje sie, ze bardzo dobra matryca jest trubite toshiby. da sie na tym dzialac.
Al Bundy, fakt - moje rozważania były z gatunku docent-doktor-teoretyk. Rozeznania na rynku laptopów nie posiadam, ale chciałem pomóc w miarę możliwości. :)
Ogólnie z LCD jest tak, że nie ma reguł - jedyna jest taka, że co drogie, to czasami dobre. Nie ma sensu doktoryzować się z technologii matryc, parametrów itp. itd., bo to wszystko miraże. Uwagi te szczególnie tyczą się wyświetlaczy w notebookach, gdzie producenci są niebywale tajemniczy.
Profesjonalni graficy mają jedną prostą metodę sprawdzenia, czy monitor nadaje się do pracy - oglądają go w akcji. Trzeba iść i przed zakupem samemu ocenić laptoka, wyświetlić kilka zdjęć, poobserwować szarości, detale w światłach i cieniach. Oczywiście Apple, Toshiba to dobre kierunki ;)
Jak Czornyj mówi, najlepsze matryce mają Maki. Z pecetowych laptoków wyróżnia się Sony Vaio, zaraz za nim są Delle. Oczywiście i wśród nich są modele lepsze i gorsze. To już najlepiej sprawdzić organoleptycznie.
Osobiście mam HPka (z tych ciut droższych) i ma całkiem porządną matrycę. 15.4", 1680x1050, matowa. Przekłamanie kolorów jest na tyle delikatne, że lekko przeszkadza przy projektowaniu (trafiają się delikatne różnice w odcieniach po obejrzeniu na CRT), ale zupełnie nie wpływa na postrzeganie zdjęć czy innych obrazów, w których oko może "skalibrować" się na jakimś naturalnym elemencie.
Mój ostatni laptop Toshiba M70-147 http://www.awnet.pl/images/Notebooki/Toshiba/Satellite_M70/M70.jpg sprzedałem ze względu na matrycę. Typ ekranu TruBrite WXGA TFT 15,4. Laptop był pożądny 1GB DDR2 , ATI X700 256 , no i pożądny CENTRINO M740. Teraz zakupiłem HP-ka http://h41131.www4.hp.com/media.php/Germany/images/product_images/notebook_tablet_handheld/consumer_notebooks/dv5000/HP_Pavilion_dv5000_mid.jpg Dual Cor-e T 2400 z podobnymi parametrami 1GB DDR2,I GeForce 7400 go 512MB w karcie no i bardzo dobrą matrycą 15,4 Light Scrible. Powód ????? W laptopie Toshiba obraz był " blady " kolory nie ciekawe, normalne matryce aż świecą ale Toshiba poszła w innym nie ciekawym kierunku. Ale .. przy pracy na zewnątrz Toshiba wygrywa z każdym. Można było nawet pod słońce ustawić ekran by nie było problemów z wygodnym czytaniem. W HP-ku jest inaczej , ekran świeci bardzo jasno , ma ładniejsze kolory , i jest wyrażniejszy. Na początku w Toshibie mi to przeszkadzało i musiałem zakupić dodatkowy monitor no i teraz mam go w rezerwie :wink: