Zobacz pełną wersję : Zestaw za 10tyś
Witam wszystkich serdecznie. Mam do Was ogromną prośbe. Za kilka miesięcy chciałbym kupić jakiś aparacik z obiektywem i lampą. Na zakupy przeznaczam do 10 tyś złotych. Obecnie uzywam D80+N18-200 VR. Myślałem o D300+N24-70 + SB 900. Zestawik składam w konkretnym celu - fotogrfia ślubna i portret. Myślicie że to dobry wybór? najbardziej zastanawia mnie jedna rzecz. Czy zamiast N24-70 nie lepiej jest kupić np T28-75 + S12-24+N50 1.8 ?
Może macie jakieś inne propozycje co do wydania tych 5 tyś na obiektyw(y). Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam
PS. Wiem że forum jest przeznaczone dla Nikona ale co sądzicie o Canonie 5D II ? Troche droższy od D300 ale ma matryce 21MPix.
5D II ma też FF to znaczy pełną klatkę według mnie D300 z 24-70/2,8 powinno ci starczyc ;)
imho 21mpix nie będzie Ci jakoś szczególnie potrzebne, tzn. matryca 12mpix jest wystarczająca. Ja zamiast 24-70 kupiłbym S30 1.4 + N85 1.4 - to jednak dwa stopnie przysłony, co w ciemnym kościele, z ciemnym sufitem może mieć kluczowe znaczenie
uszko1986
10-01-2009, 23:08
Ja bym wybrał D300 i Nikkora 24-70 + Sb900. Zostanie Ci może trochę siana to dokup jakąś stałkę.Za kilka mieisęcy troszkę tańszy będzie ten sprzęt ;)
To tak moim amatorskim spojrzeniem
A ja bym nie brał 24-70 z d300 tylko i wyłącznie dlatego , że dla mnie to zbyt wąsko. WYpróbuj to szkło i zobacz czy ten rodzaj fotografii który uprawiasz idealnie miesci sie w tym przedziale.Jeśli miałbym podobne dylematy do Ciebie wybrałbym D700+T28-75+85 1.8 + sb 800 :) może troszke trzeba będzie dozbierac :)
...a gdzie szeroki kąt? Zamiast jednego drogiego N24-70 wziąłbym: Tamrona 17-50, Sigmę 10-20 i Nikkora 85 1.8
No właśnie stąd moje obawy że nie będzie szerokiego kąta. W przyszłości trzeba by dokupić np tamrona 10-24 lub sigme 12-24 ale to dodatkowa kasa.
jak fotografia ślubna i portret to proponuję zestaw 17-55 2.8 + 85/1.8D
ŁUKASZ SZIN
11-01-2009, 16:41
JA bym tobie proponował 17-55 lun 28-70 coraz więcej ludzi kupuje to szkło.
następny ktoś chce klepać śluby tylko nie wie czym.. Ludzie czy wy na prawdę chodzicie na śluby nie mając pojęcia o sprzęcie którego chcecie użyć, o pomysłach na dobre kadry, o tym żeby PM mieli pamiątkę na całe życie? Przecież jak coś nie wypali.. Panie młode płaczą przez takich ja tutaj obecny że obiecywał a wszystkie są do bani, poruszone, złe kolory, przerysowania obcięte głowy, z kościoła nawet obrączki nie wyszły itd.. Współczuje młodym..
Wyobraź sobie że nie każdy jest taki wspaniały jak Ty. Nie napisałem postu bo nie wiem czym focić. Z Twojej odpowiedzi wynika ze każdy fotograf robi i ma robić zdjęcia ścisle okreslonym sprzetem. Ja pytam o konfiguracje sprzętu, którego używają inni i który jest godny polecenia. Wtedy wybiore ten który najbardziej będzie mi odpowiadał.
D300+N24-70 + SB 900 jest doskonałym zestawem do założonego celu, tym bardziej, ze szkło perspektywiczne. Dorzuciłbym tylko Nikkora 12-24 z "drugiej ręki" /można juz znaleźć go od 1600/1700 zł/.
Za darkiz dołóż do tego zestawu coś szerokiego ( niedrogo dostaniesz też S10-20 myślę, że używka w okolicach 1000 - 1200 PLN ). Ja co prawda ślubów nie robię i nie zarabiam na fotografii, ale zawsze szeroki kąt jest przydatny - więc myślę , że w tym przypadku również.
Widzę Darkiz ze posiadasz zestawik który chcę sobie kupić. Też myslę że to dobre złożenie ponieważ obiektyw jest pod pełną klatke. Zmieniając aparat w przyszłości nie bede musiał kupować nowych obiektywów. Co do szerokiego kąta również masz racje- jest potrzebny. Za 1700 zł mozna kupić 14-24 f4 ?
AdmoN, za podaną przez mnie sumę można próbować znaleźć Nikkora 12-24mm f4-którego później łatwo z niedużą stratą odsprzedasz-przy ewentualnym przejściu na FF.
MadOnion
12-01-2009, 09:19
... Za 1700 zł mozna kupić 14-24 f4 ?
12-24
Bez sensu kupowac 24-70 na DX. Jesli chcesz brac D300, to wez 17-55, i Sigme 30/1.4. W plener jakas 85, albo 105, moze byc manualna, jesli nie zmiescisz sie w budzecie. Jak chcesz zarabiac, to kupuj potrzebne narzedzia, a nie baw sie w "perspektywiczne zakupy". 24mm na DX to za wasko na slub, zwlaszcza na wesele. Z drugiej strony kupujac dodatkowo 12-24 skazujesz sie na zonglerke obiektywami, bo niestety najczesciej tak bywa, ze potrzebuujesz szeroko a zaraz pozniej wasko. 17mm wystarczy w zupelnosci moim zdaniem.
Jest jeszcze inna opcja, jakosciowo zapewne lepsza, choc bardziej upierdliwa... Canon 5D mkI + 28/1.8, 50/1.4, 85/1.8 + lampa. Lekki, jasny zestaw, jakosciowo tez zacny, z tego co wiem. Kiedys sie nad nim zastanawialem, ale Nikon zrobil mi akurat niespodzianke wypuszczajac D700. Teraz sprawy maja sie troche inaczej, bo 5D mkI bardzo potanial. Na sluby jak znalazl, bo to ciagle zaj***** aparat.
Dzieki Jakubas za cenne uwagi. Masz racje ze zmiana obiektywów podczas focenia nie jest dobrym rozwiazaniem.
piotr_82
22-01-2009, 16:37
Subiektywnie, ode mnie możesz zastanowić się nad czymś takim:
D300 z MB-D10 - wg mnie grip to równie ważny element, zwłaszcza przy portretach - mam i naprawde jest wart dodatkowych pieniędzy.
Sigma 30/1.4 - jak trafisz dobry egzemplarz, to jest to rewelacyjne szkło.
Sigma 50/1.4 - na DX dostajesz 75mm więc wg mnie idealnie do portretów 3/4 (alternatywnie Nikon AF-S 50/1.4 - subiektywna ocena, dla mnie sigma jest lepsza. Ale N to też bardzo dobry sprzęt),
Nikon 85/1.8 - lub jeśli masz kase (albo farta na używany egzemplarz) - wersja 1.4 - ciasne kadry, portrety głowy itp - oba są rewelacyjne, osobiście mam 1.8,
z szerokością jest duży wybór:
Sigma 10-20/4-5.6
Tokina 11-16/2.8
Nikon 12-24/4
nie mam żadnego więc sie nie wypowiadam. Poczytaj forum, testy "znienawidzonego" ;) przez niektórych pana Rockwella, fora na www.photo.net - sam jestem na etapie wyboru ;)
I jeszcze jedna opcja - osobiście mocno rozważam zakup w pierwszej kolejności zamiast szerokiego kąta ...
the winner is ... Nikon 10.5/2.8 fisheye ;) mega szkło na potęge, pod warunkiem że sie wyumiesz i ... uważasz na własne stopy ;) bez problemu można wejśc w kadr.
Ale wg mnie na ślub - bardzo ciekawe rozwiązanie.
Co do lampy - jak do D300 to SB900. Niewiele droższa od SB800 a nowsza, bardziej zaawansowana konstrukcja. Co ważne - jedyna lampa Nikona z obrotem palnika o 180 stopni w poziomie! Odkąd odkryłem http://www.planetneil.com/
to sądze że to ważna rzecz w lampie.
Powodzenia!
Jeśli koniecznie D300, to jako podstawę sugerowałbym N 17-55 /2.8 lub T 17-50 /2.8
Wybierając do DXa 24-70 masz ciut za wąsko, a częsta zmiana optyki nie jest wygodna.
Co do SB 900, to pojawiają się opinie, że może czasem zawieźć, zwłaszcza jak się przegrzeje... Ja mam SB-800 i do DXa raczej nie kupiłbym SB 900; co innego do FX.
Co prawda to forum Nikona, więc wskazana jest pewna "poprawność polityczna", ale na Twoim miejscu wziąłbym jeszcze pod uwagę Canona 5 D z 24-70 /2.8, fleszem 580 EX II; i starym b. dobrym 70-200 /4. W 10 k powinieneś się zmieścić na styk, ale będziesz miał bdb i jednocześnie uniwersalny zsetaw. Co do jakości zdjęć, to sorry, ale nawet D300 nie dorównuje 5D do pięt - co pełna klatka to pełna klatka.
(Znajomy kiedyś wybrał się na ślub kolegi z EOSem 5D... Mówił, że PM mieli kogoś z D300, a później, jak przyszło do oglądania zdjęć, cóż... żałowali wyboru fotografa, a zdjęć nie było nawet sensu za bardzo porównywać).
Pozdrawiam, TB.
Inkognito
22-01-2009, 18:27
Co do jakości zdjęć, to sorry, ale nawet D300 nie dorównuje 5D do pięt - co pełna klatka to pełna klatka.
(Znajomy kiedyś wybrał się na ślub kolegi z EOSem 5D... Mówił, że PM mieli kogoś z D300, a później, jak przyszło do oglądania zdjęć, cóż... żałowali wyboru fotografa, a zdjęć nie było nawet sensu za bardzo porównywać).
Pozdrawiam, TB.
Tak, tak to ta legendarna "plastyka" i pewnie kanonowe kolorki...
Byłbym przemilczał temat, ale pół roku temu zastanawiałem się nad wyborem systemu i rozważałem 5d (co prawda nie do ślubów) i zdecydowałem się na d300. Co jak co ale AFem moim skromnym zdaniem d300 zjada 5d na śniadanko. Co z tego, że masz super hiper wypas matrycę jak AF się ślimaczy... Warto o tym pamiętać zwłaszcza jeżeli ktoś nie jest bardzo zaawansowanym fotografem, a chce brać wynagrodzenie za swoje zdjęcia.
ee, przeciez zdjecia robi fotograf, nie aparat. Ludzie potrafia zrobic takie slubniaki z uzyciem D200, ze ja ze swoim D700 moge sie schowac. Ale wiadomo, sprzet ma nie przeszkadzac, a jednak pelna klatka, jasne szkla i wysokie czulosci wybitnie nie przeszkadzaja w slubniakach ;) A D300 jest bardziej do reporterki...
Chociaz w istocie, AF 5D zbiera baty. Ale to ciagle potencjalnie dobry wybor. Zamiast stalek, jak radzilem, mozesz pojsc za rada kolegi i wziac 24-70, ale zamiast 70-200 50/1.4 i 85/1.8.