Zobacz pełną wersję : Wyzwalacz radiowy, sb-600 - problem
Witam
W tamtym roku kupilem na ebayu wyzwalacz radiowy PT-04 (cos takiego
http://allegro.pl/item519888748_uniwersalny_radiowy_wyzwalacz_lamp_z _goraca_stopka.html)
Na poczatku bylo wszystko ok, teraz miga gdzies 7 na 10 razy w domu.
Problem jest taki ze nie chce migac na dworze, owszem miga ale jak jestem bardzo blisko czyli gdzies 30cm...
Wymienilem baterie i w lampie i w odbiorniku i dalej nic. Zasieg tego "cuda" to podobno 30m a nie 30cm... W domu miga tak do 7m. Co moze byc przyczyna tego ze na wolnym powietrzu nie chce migac?
Polsar74
10-01-2009, 19:26
Witam
Co moze byc przyczyna tego ze na wolnym powietrzu nie chce migac?
zepsuł się !
ps.
Kolego - wróżka lub elektronik zna odpowiedź - jednak z doświadczenia powiem tak : postaw na tego drugiego :-P
w razie czego, jak naprawa przestanie być opłacalna, to zwracam uwagę że pojawiły się w Hong Kongu wyzwalacze Phottix'a w nazwie mają N8 to jakaś nowa generacja, sam się nad nimi zastanawiam. Sprzedawcy sami określili w aucji N8 że zastępują one "budżetowe poprzednie wersje, wiec coś musieli wiedzieć o ich jakości.
Pytałem już sprzedawce - dodatkowy odbiornik kosztuje 70% ceny zestawu.
Oto link:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=120359621799
sprzedawca sprawdzony przeze mnie, nigdy nie zawiódł, a kupiłem już kilka rzeczy od niego. Dochodzą w 2 tyg, jak nasi nie nawalą (ja mam fatalną pocztę u siebie, paczki po przylocie lezą dodatkowe 2 tyg).
Dziękuje koledze za info, podejrzewałem ze to długo nie pochodzi, a już chciałem kupować. Wybiorę N8
Na allegro już też są.
http://www.allegro.pl/item523494591_pilot_radiowy_do_nikon_d3_d700_d300_ d200_w_lamp.html
Ciekawi mnie przede wszystkim sprawa solidności obudowy odbiornika. czy da się na tym bezpiecznie posadzić ciężką lampę. Mam nadzieje że ktoś z forum się pochwali po kupnie, o ile nie będę to ja, bo właśnie szukam czegoś zamiast PT-04 bo je (cały zestaw 3+1) niedawno sprzedałem...
Ja zamawiam zestaw plus dodatkowy odbiornik na drugą lampe, ale z Hong Kongu.
Cenowo wyjdzie jak zestaw z jednym odbiornikiem na allegro.
Jeśli chcesz poczekać ok 2, no, dajmy im do 3 tyg, to sprawdzę i się podzielę info.
Mogę obciążyć go Metzem Mz3-i, nic cięższego niestety nie mam.
Zamówienie poszło
zestaw nadajnik i 2 odb wyniósł 55 usd z wysyłką pocztą lotniczą
teraz cierpliwie czekam... :)
My też czekamy, na recenzję ;)
No dokladnie, tez sie chetnie czegos dowiem.
Czy ten zestaw będzie współpracował z D50 i SB600? Pytam bo nie widzę tego body na liście.
Czy ten zestaw będzie współpracował z D50 i SB600? Pytam bo nie widzę tego body na liście.
Będzie działał jako wyzwalacz lamp, ale nie będzie jako wyzwalacz migawki aparatu, bo kabelka przy D50 ni będziesz miał gdzie podpiąć.
...przepraszam za zwłokę w recenzji, ale ponad miesiąc oczekiwania, a paczki nie ma...
Nie komentuje już naszej poczty, z która kilka przygód miałem w tej mierze - nie wiadomo co się stało tym razem.
Ale miłe zaskoczenie ze strony chińczyków - wysyłają mi paczuszkę ponownie, bez żadnego ale... Zaufali mi na słowo.
Koszt transportu wliczony był w cenę, więc w ich gestii pozostaje czy ubezpieczyli czy nie, w każdym razie problemów nie robią..
No cóż, czekam dalej..
..wieki minęły paczka dotarła. :)
Testowałem nośność zgodnie z prośbą.
Myślę, że powinni uchwyt mocujący robić ze stali, trochę się o niego boje. Mam na myśli ten, który mocuje sam odbiornik w uchycie statywowym. (Miejsce mocowania lampy w odbiorniku przypomina, to które mamy w aparatach, jest mocne i stabilne)
Wpomniany uchwycik wyposażony jest w pokrętło dociskowe jak lampki Metza. Gwint nie jest jednak tak głęboki i starannie wytłoczony w tym plasticzku. Pokrętło ma większe luzy niż w lampie Metza. Czemu o tym pisze - bo jak dokręciłem za mocno i umieściłem lampę na przenośnego Booma aby błysnąć na coś pionowo w dół nakrętka przeskoczyła mi jedna stroną o jeden zwój gwintu.
Myślę, że tego warto używać wyłącznie na podstaweczce do lampy albo w uchwytach statywowych, ale bez takiego ekstremum jak obracanie całości do poziomu.
Od spodu odbiornika Strato jest gwint statywowy w takich sytuacjach lepiej użyć jego. Są dostępne trzpienie które się mocuje póżniej w odpowiednim ścisku, jak np w superclamp'ie.
Obudowa Strato jest dość elastyczna, może to ją broni przed wyłamaniem.
Nasuwa się jedno zdanie: Idealny wyzwalacz powinien mieć obudowę magnezową:) ze starannie wykonanym gwintowanym uchwytem jak stopki lamp Metza. Ze Strato lepiej uważać, szczególnie w terenie ...gdzie różnie bywa.
Jeszcze jedna możliwość to używanie go jak Pocket wizarda czyli połączone kabelkiem i zwisające luźno obok lampy (bez wykorzystania wspaniałych;) chińskich uchwytów montażowych.
Na razie nie mam kabelków aby to sprawdzić. Wchodzi w nie mały jack (jak w słuchawkach od walkmanów/cd/mp3'ek), więc nie powinno być problemu z dorobieniem.
Odbiornik testowałem z lampą Metza 54mz i Nikona sb800. Pierwsza trochę większa, ale masy zbliżone.
Jak narazie żadnych uwag co do komunikacji radiowej...
W razie czego zapraszam do pytań..