Zobacz pełną wersję : Jaki pierwszy obiektyw? Nikkor AF-S DX 18-55/3.5-5.6G VR vs. AF-S DX 18-70/3.5-4.5G
Witam,
Niedawno nabyłem body Nikon D40, na którym chciałbym zacząć swoją przygodę z lustrzankami.
W związku z tym mam pytanie do bardziej doświadczonych, który obiektyw lepiej kupić?
1. Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G VR
2. Nikkor AF-S DX 18-70 mm f/3.5-4.5G ED
Postawić na stabilizację, czy na nieco większą ogniskową?
Pozdrawiam
witaj, imho z tych dwoch lepiej postawic na dluzsze ogniskowe. w dodatku 18-70 jest lepiej wykonany od 18-55 (metalowy bagnet, lepszy pierscien recznego ostrzenia, szybszy silnik af). a jezeli to ma byc jedyny obiektyw na jakis czas to rozwaz tez nagiecie budzetu i moze zastanow sie nad 16-85, 18-105, albo nawet 18-200.
Articool
10-01-2009, 19:00
Ja bym w Twoim przypadku postawił na N18-105VR lub N18-70. Oba bardzo dobre, jednak jeśli to ma być jedyne szkło na jakiś czas to polecam ten pierwszy.
N16-85VR - nie jest wart swojej ceny
N18-200VR - jeśli Cie stać na taki wydatek to najlepsze rozwiązanie
PS N18-55 - Ten natomiast sobie daruj, chyba że się zdecydujesz na dwa szkła to wtedy jest też opcja N18-55VR + N55-200VR
Eden1001
10-01-2009, 19:01
moze na początek N 18 - 105 VR
jak dasz rade z kasą na pewno bedziesz zadowolony
Eden1001
10-01-2009, 19:04
ja mam od paru dnii n 70 - 300 VR....superr sparawa...szczególnie system VR....na pewno na początek pomaga,ale juz myśle o czyms z mniejsza ogniskową,,,ten co pisze wyzej idealna , ale w plener....
własnie na siłe ruszam dzisiaj w miasto szukac jakis obiektów.....wstępnie wybrałem lotnisko...jak mnie nie wygonią
moim zdaniem najlepiej 18-200 - masz pokryty cały zakres
Jeśli ma to być wybór pośród tylko tych 2-ch szkieł
to 2-ga opcja
- jest jaśniejszy przy końcówce
- dłuższa ogniskowa
VR przy takich ogniskowych nie będzie Ci potrzebny
arturpop
10-01-2009, 21:27
18-70 to świetne szkło: bardzo dobre optycznie, świetny zakres, jaśniejszy od 18-55, wielkość (subiektywnie) w sam raz. Jakość wykonania taka sobie, po kicie nie ma się co wiele spodziewać - trochę się telepie i zaciąga syfy do środka, ale za to jest bardzo wygodny i ma metalowy bagnet. Używany kupisz w śmiesznej cenie.
IMHO 18-70mm to ostatnie bardzo dobre szkło kitowe Nikkora. Po nim zaczęli robić jakieś ciemne dziwadła plastisz-fantastisz 16-85, 18-135, teraz (podobno trochę lepszy od reszty) 18-105. A kiedy w końcu odświeżą 18-70 f/3.5-4.5 z VR?
Moim zdaniem kup 18-55 II bez VR. Wydasz na to grosze, ale zrobisz nim całkiem fajne foty. Przy odsprzedaży nie stracisz wiele ( ile można stracić na szkle wartym 150,- PLN ? ).
W międzyczasie dozbierasz na coś fajniejszego ( może jaśniejszego ).
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Muszę przyznać, że moim cichym faworytem w tym wyborze był Nikkor 18-70 i teraz się na niego zdecyduję. Chciałem jeszcze wysłuchać Waszych opinii, czy aby nie błądzę i warto postawić jednak na nowszy produkt ze stabilizacją.. Na droższe obiektywy czy dodatkowe szkła możliwe, że przyjdzie pora później jeśli zabawa się spodoba i apetyt urośnie. Póki co nie widzę sensu sporych wydatków, zrobię sobie więc przedsmak i zobaczę z czym to się je ;)
A teraz do książek...
Pozdrawiam
Firefighter
11-01-2009, 18:18
Witam serdecznie ...
Sam uzytkuję obecnie N.18-70 mm ... nie wiem co do 18-55 nie miałem okazji strzelac tym obiektywem....
Ale konkretnie:
N18-70 polecam - szybko ostrzy, jak na razie żadnych problemów - AF szybki- do tego solidna wykonana obudowa - jak na tej klasy sprzęt ;) ... polecam :)
Witam. Ja powiedziałbym tak. Ja jako pierwszy kupiłem N18-55. Do większości wypadków wtedy mi wystarczał. Szeroko ale ... niestety ciemno. Czytałem na forach różnych że bardzo ciekawym szkiełkiem jest N50/1.8. Odrzałowałem sobie innych spraw i kupiłem ... nastała jasność. ISO1600 i 1.8 pozwala mi na zrobienie w miarę nieporuszonej fotki przy zastanym świetle w większości warunków mieszkaniowych. Polubiłem to 1.8 i teraz zastanawiam się nad 1.4 ale to już większa kasa.
Reasumując. Sugerujesz dwa szkła które mają podobny zakres ogniskowych. Dlatego odpowiedź na to pytanie pozostaje tak naprawdę w Twojej głowie. Zadaj jednak sobie 2 pomocnicze pytania. Na poczatek w jakich warunkach będziesz częściej focił i wtedy wyjdzie Ci czy te 70mm jest Ci potrzebne. Jeśli tak to odp jest prosta. :) Jeśli natomiastnie to chyba wersja VR będzie sensowniejsza chyba że lubisz ostre jak żyletka foty wtedy zostaje tylko 18-70.
Wiem że tego nie było w scenariuszu ale na Twoim miejscu pomyślałbym nad czymś 2.8 np Tamrona. Wiem że większa kasa ale jednak ja ze swojego dziś punktu widzenia doceniam te 2.8....
chyba podpadne na forum ale ......... miałem d40 z kitowym 18-55 II (bez VR ) i postanowiłem zamienic kita na 18-70 , pocykałem to samo obydwoma i sprzedałem tyle ze 18-70
Zdjecia z 18-55 były po prostu ostrzejsze , nawet na brzegach !! do tego ładniejsze kolory !?
nie wiem dlaczego ale 18-55 z d40 lepiej pracował i do tego 18-70 jest w/g mnie za duzy i za ciezki do tego body wiec po co wydawac tyle pieniążków ?
Oczywiscie mozliwe iz miałem trefny obiektyw .. ale spotkałem juz podobne opinie nawet na tym forum
chyba podpadne na forum ale ......... miałem d40 z kitowym 18-55 II (bez VR ) i postanowiłem zamienic kita na 18-70 , pocykałem to samo obydwoma i sprzedałem tyle ze 18-70
Zdjecia z 18-55 były po prostu ostrzejsze , nawet na brzegach !! do tego ładniejsze kolory !?
nie wiem dlaczego ale 18-55 z d40 lepiej pracował i do tego 18-70 jest w/g mnie za duzy i za ciezki do tego body wiec po co wydawac tyle pieniążków ?
Oczywiscie mozliwe iz miałem trefny obiektyw .. ale spotkałem juz podobne opinie nawet na tym forum
No dobra, chyba też podpadnę, ale moja historia jest identyczna...
No dobra, chyba też podpadnę, ale moja historia jest identyczna...
U mnie tak samo:) przewinęło się kilka szkieł przez moje ręce, ale 18-55 cały czas mam i raczej się nie pozbędę, 18-70 zniknął szybciej niż się pojawił...
haraldsson
21-01-2009, 14:30
I bardzo dobrze. Jeśli wybór miał być tylko spomiędzy tych dwóch to 18-70 zdecydowanie lepszy.:)