PDA

Zobacz pełną wersję : namiot bezcieniowy, jakie swiatlo? amatorsko , Pytania

krokoo
10-01-2009, 17:05
Dzień dobry.

Zdaje sobie sprawę iż podobnych tematów jest dużo, jednak przeszukałem forum i trafiłem
na kilka podobnych tematów które zeszły szybko na offtopic i nie wyjaśniły mi dużo w głowie.
Jeśli zaś taki temat już gdzieś jest to przepraszam. Szybko do sprawy:

Zamierzam kupić tani namiot bezcieniowy z kilkoma źródłami światła. Namiot ma być używany
do przedmiotów małych oraz bardzo małych oraz wyłącznie amatorsko. Czytając to forum jak też
chodząc po różnych stronach zauważyłem iż możliwości są dwie

- namiot bezcieniowy + 2 lub 3 źródła światła na światło stałe
- namiot bezcieniowy + 2 lub 3 źródła światła z żarówkami wyzwalanymi fotocela (albo przez kabel?)
(oba warianty w cenie około 400 zł za wszystko, w pełni amatorskie rozwiązanie, nie wymagam cudów)

Mam następujące pytania dotyczące fotografowania w namiocie bezcieniowym:

1. czym różni się w praktyce zastosowanie światła stałego od wyzwalanego? czy wyzwalane żarówki są
mocniejsze? dla mnie amatora ustawienie wszystkiego na lampach które cały czas świecą było by prostsze,
czy wyzwalane żarówki będą pod jakimś względem lepsze?

2. posiadam nikona d90 i lampe sb-600 , rozumiem że mogę wyzwalać żarówki z fotocelą moja sabinką? gdzieś czytałem że ma to jakieś minusy nie zawsze się da? (w niektórych zestawach na allegro dołączany jest także
kabel "synchronizujący" , czy d90 go obsługuje? albo dwa kable? czy należało by coś dokupić?

3. jak ustawię sb-600 z przodu a pozostałe "jakoś tam po bokach" to dla małych przedmiotów moc błysku w takim
zestawie ma znaczenie? musi być jakaś konkretnie duża? czytałem opinie także na tym forum że ktoś kupił
lampy które dla niego są za ciemne , czy to zależy od namiotu?

4. Wertując strony www natrafiłem na dwa zestawy które dla mnie i dla zastosowań amatorskich
oferują właściwie wystarczająco czyli namiot + dodatkowe źródła światła.

PIERWSZY ze światłem stałym
- http://www.foto-tip.pl/sklep/zestaw_do_fotografii_bezcieniowej_lh35-p-1247.html
* Lampy Quantuum LH-35 generują światło ciągłe o temperaturze barwowej 5500 K.
* Moc żarówek: 3 x 30 W.
* Średnica czaszy reflektora: 26 cm.
* Regulowana wysokość statywów: 2x 24-35 cm oraz 1x 60-220 cm.
* Namiot bezcieniowy Quantuum o wymiarach 60x60x60 cm.
* 2 tła fotograficzne: czarne, białe.

DRUGI z żarówkami wyzwalanymi
http://www.allegro.pl/item517554340_pro_zestaw_do_foto_przedmiotow_2x_st atyw_i_namiot.html
W skład zestawu wchodzi:
1. Namiot bezcieniowy 55/55/55
2. 2x lampa BL-7000
3. 2x Kable synchro aparat>lampy
4. 2x oprawy żarówek
5. 2x Statyw niski

Lampa w tym zestawie:
energia błysku - 68 Ws
liczba przewodnia 35
czas trwania błysku - 1/1000 sec
temperatura koloru błysku - 5500 K - 6000 K
posiada dwie diody - dioda zasilania, dioda gotowości
czas ładowania - około 3 sekundy
można wkręcić do zwykłej oprawki, do lampki, żyrandola itp.

Co tak właściwie dostaje kupując te zestawy? Jakie mam możliwości i czy ten drugi będzie jakoś współpracował
z nikonem d90 i lampą sb-600. Pierwszy zestaw jest prosty, podłączam i robię zdjęcia, drugim można się bardziej pobawić, wyzwalaniem, jednak czy będzie to miało jakiś wpływ na zdjęcia?

5. Ewentualnie co polecacie za równie nieduże pieniądze dla zastosowań amatorskich.

Proszę o opinie i odpowiedzi. Proszę o nie zamieszczanie odpowiedzi "znajdź na google.pl" z tego względu
iż wertowałem zawartość internetu i potrzebuję żeby ktoś wytłumaczył mi to w miarę prosty i przystępny
sposób podając jakieś przykłady. Suche dane z internetu dużo mi nie dają ponieważ nie potrafię ich do niczego
odnieść, porównać, brak mi także doświadczenia w używaniu sprzętu studyjnego a moje potrzeby tak naprawdę nie są wygórowane. W tym przypadku oparłbym się na waszym doświadczeniu i przykładach np. linkach co polecacie.
Nie ukrywam że najbardziej nurtuje mnie problem czy lepszy dla mnie będzie zestaw ze światłem stałym czy wyzwalanym oraz najmilej czytałbym opinie typu, mam to i mnie satysfakcjonuje, albo nie kupuj tego bo nie działa dobrze.

Dziekuje

ps. byłbym zapomnial (edycja postu) jak tak w praktyce ma się zastosowanie lampy + parasola i namiotu + lamp? rozumiem iż
jeśli coś nie zmieści się w namiocie, na przykład człowiek, to wtedy używa się parasoli do rozpraszania światła? czy można ich używać w połączeniu z namiotem? czy zamiast namiotu można generalnie używać parasoli?

Prorok78
10-01-2009, 17:14
ja poszedlem w blysk.. mniejsze zuzycie pradu, nie grzeje sie, daje wiecej mozliwosci... i wcale nie jest takie trudne do ogarniecia :)

stock
10-01-2009, 17:20
ps. byłbym zapomnial (edycja postu) jak tak w praktyce ma się zastosowanie lampy + parasola i namiotu + lamp? rozumiem iż
jeśli coś nie zmieści się w namiocie, na przykład człowiek, to wtedy używa się parasoli do rozpraszania światła? czy można ich używać w połączeniu z namiotem? czy zamiast namiotu można generalnie używać parasoli?

mam nadzieję, ze nie chcesz ludzi wbijać do namiotu ? :D
co do reszty - błyskowe. I nie mieszaj błyskowego z ciągłym.

Prorok78
10-01-2009, 17:49
czemu nie - jesli bedzie miec pare tysiecy Ws i namiot1x2x2 metry to czemu nie ??:)

markB
12-01-2009, 20:07
:

1. czym różni się w praktyce zastosowanie światła stałego od wyzwalanego? czy wyzwalane żarówki są
mocniejsze? dla mnie amatora ustawienie wszystkiego na lampach które cały czas świecą było by prostsze,
czy wyzwalane żarówki będą pod jakimś względem lepsze?

Do zdjęć małych przedmiotów światło ciągłe jest OK (np. http://www.speedgraphic.co.uk/prod.asp?i=15066&1=Novoflex+MagicStudio+50+Set czy nawet http://www.speedgraphic.co.uk/prod.asp?i=8462&1=Novoflex+MagicStudio+Art+%28panel%29+Light), pod warunkiem, że są to przedmioty nieruchome, łatwiej na nich obejrzeć rozkład światła. Światła błyskowe są z reguły silniejsze od ciągłych i dzięki krótkiemu błyskowi zatrzymują ruch. Nowoczesne źródła światła ciągłego mają temperaturę barwową zbliżoną do światła dziennego i się nie nagrzewają mocno (oprócz halogenów).

krokoo
14-01-2009, 18:37
Dziękuję za odpowiedzi. Myślę iż zdecyduję się na lampy wyzwalane i na
resztę pytań odpowiem sobie sam. Jeszcze raz dziękuję.

Luźna gumka
14-01-2009, 23:44
Przeczytaj ten wątek: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=83290 . Użytkownik ma podobne problemy do Twoich.

Co do stron internetowych, które podlinkowałeś, to ja korzystam z 2 zestawu. Z tą różnicą, że ja mam dwa statywy wysokie (293 cm), parasolki oraz namiot 80x80x80.

Wszystkie warianty ustawień lamp, która podałeś w swoim poście są możliwe. Żarówki mają wbudowane fotocele, więc możesz je wyzwalać swoją SB-600 (co ważne - w trybie manualnym - nie TTL). Nie miałem w ręku D90, ale z tego co mi się kojarzy, to nie ma on wbudowanego wejścia na kabel synchro, przez co, jeżeli będziesz chciał wyzwalać żarówki przewodowo, to będziesz musiał zaopatrzyć się w kostkę synchro i/lub dodatkowy kabel.

bedol
11-09-2009, 10:47
Do małych rzeczy wystarczy Ci spokojnie namiot sześcian 50cm.

Jeżeli chodzi o oświetlenie: znacznie tańsze, prostsze i wygodniejsze w użyciu jest wykorzystanie światła stałego.
Widzisz rozkład cieni, widzisz ile jest światła przy wykonywaniu zdjęcia - nie robisz zdjęć testowych, łatwo się uruchamia, jest tańsze i zajmuje mniej miejsca ;-)
Minimum dwa źródła światła. Więcej niż trzy to już fanaberia :-)

Mam kilka lamp błyskowych ze światłem modelującym i wykorzystuję je do fotografowania OSÓB (na dużych statywach).
Do fotografowania małych przedmiotów rozkładam lampki ze światłem stałym, bo łatwo, szybko i przyjemnie.

Stosunkowo tanio skompletujesz sobie dowolny zestaw TUTAJ (http://mitoya.pl/product_info.php?cPath=6_21&products_id=103)

Aznar
15-09-2009, 17:33
A próbowałeś już powalczyć tym, co masz?

W sumie za te 400 zł chcesz kupić bardzo przeciętne zestawiki, a do dyspozycji masz całkiem spory arsenał w postaci SB-600. Wprawdzie to tylko jedno źródło światła, ale możesz się jeszcze całkiem skutecznie ratować przez odbicie. No i będziesz miał okazję się pobawić CLSem.