Zobacz pełną wersję : Kolejność obróbki nef-ów
Być może to już gdzieś tu było i to ja taka dupa jestem, że nie potrafię od tygodni znaleźć. Czy istnieją jakieś zasady dotyczące kolejności obróbki nef-ów? Wydaje mi się, że układ narzędzi w programach narzuca kolejność obróbki. Jeśli ktoś ma inne zdanie to proszę napisać. Czasem zaczynam się już gubić, nigdy wcześniej nie robiłem nef a kilka udanych (przypadkowych ) skłoniło mnie do całkowitego porzucenia fotografowania na JPG. Proszę o jakieś rady dotyczące kolejności obróbki.
Ja najpierw ustawiam korekcję ekspozycji oraz WB ma się rozumieć, to wynika z pluginu przy otwieraniu zdjęcia w PS.
Później dokonuje wyostrzania, następnie nasycenia i na końcu półtony. W międzyczasie rzadko uzywam inych ustawień, raczej modyfikuję wśród tych co opisałem.
Nie wiem czy to prawidłowe kroki, ja takie stosuję. Jeśli ktoś ma inną kolejność lub inne metody niech opisze. Jeśli takowe macie i uważacie ze swojej strony za słuszne, to też podajcie argumenty, bo jestem ciekaw. To tyle na ten temat :D
Pozdrawiam
Moshica
Robie tak samo jak moshica. A jesli obrabiam cala serie zdjec, gdzie nie mam ochoty bawic sie z wieloma parametrami, to uzywajac C1 koryguje jedynie ekspozycje, nasycenie i WB, a na koncu okreslam kadr. To wszystko.
superator
27-07-2006, 11:29
A co powiecie na taką kolejność (czywiście jeżeli nie ma takiej konieczności niektóre punkty można pominąć):
1. Krzywe
2. Kontrast
3. Balans kolorów/kolor selektywny
4. Nasycenie
5. Wzmocnienie
poczytaj tu - wczoraj trochę czytałem, jest kilka fajnych info
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=27573
superator
27-07-2006, 11:39
Uh super, szczególnie post Odiego, taki algorytm czynności podobać mnie się :)
Dosłownie właśnie w tej chwili to czytałem :) Ciekawe rzeczy. Może jednak ktoś ma jakieś inne zdanie na temat kolejności obróbki?
Ja robię tak:
1. WB
2. Krzywe
3. Nasycenie
3a. Ewentualnie przechodzę do Photoshopa i tam dokonuję wszelkich korekt, zmian
rozmiarów i na końcu wysotrzam -> skok do 5.
4. Wyostrzanie
5. JPG
BlingBling
30-07-2006, 16:11
a czym obrabiacie nefy?
a czym obrabiacie nefy?
Nikon Capture.
Ja też używam NC i tego nowego próbuje NX. I właśnie w tym programie mnie najbardziej interesuje kolejność i np do jakiej wartości ustawiacie unsharp mask?
witam wszystkich :)
skromnie doloze cos od siebie.
wyostrzanie RAWow nie jest zalecane. powinno za to wyostrzac sie jpegi po zmniejszeniu danego pliku.
padlo pytanie o stosowane wartosci. ja uzywam miedzy 150 a 200 a radius 0.3
trzeba uwazac zeby nie uzywac za wysokich wartosci aby uniknac przeostrzenia czyli bialych krawedzi na obiektach.
mam nadzieje ze niektorym pomoze moj post :)
pozdrawiam
BlingBling
31-07-2006, 14:40
witam wszystkich :)
prosze prosze... mamy swiezutkiego mlodego zółtodzoba :mrgreen: sorki za OT :wink:
czym sie rozni NC od NX :roll:
@ BlingBling czemu twierdzisz ze jestem zoltodziobem ?
czyzbym zle cos napisala ? ;)
BlingBling
31-07-2006, 15:59
kjoanna ależ broń Boże!
żółtodziób - An inexperienced person; a newcomer; a novice czyt. nowicjusz :wink:
uff a juz myslalam ze pijesz do mojego skromnego postu ;)
maly off topic sie robi.
pozdrawiam