PDA

Zobacz pełną wersję : Makro do D70

Jari
10-01-2009, 12:20
Witam serdecznie,
od dłuższego czasu przeglądam forum ale że jestem raczej laikiem i amatorem - nie potrafię sama dokonać żadnego wyboru - stąd moja prośba o pomoc. Potrzebuję obiektywu makro do D70. Będę go używać tylko i wyłacznie w pomieszczeniu - przydałby się dość jasny (ale to nie konieczny warunek). Zdjęcia będę robić w odległości ok 10-50cm od obiektu, obiekt gabarytów od wielkości zapalniczki do maksymalnie wielkości mniej więcej A4 (kartka z drukarki) - drobne przedmioty typu biżuteria, paski, kredka. długopis itd. Nie przewiduję wykorzystania tego obiektywu do innych celów, więc nie zależy mi na jakimś uniwersalnym zakresie ogniskowych. Jedyne na czym mi zależy, to żeby obiektyw spełniał kryteria odnośnie odległości i wielkości fotografowanego przedmiotu - oraz co również bardzo istotne - na kolorystyce i kontraście zdjęcia. Zdjęcia docelowo po obróbce (mile by było, żeby w rezultacie wymagana była jak najmniejsza - kadrowanie itd) do zamieszczenia w internecie w maksymalnej rozdzielczości 800x1000. Myślałam o NIKKOR 60 f/2.8 D Micro - ale po pierwsze trochę drogi a biektywu potrzebuję "na już" i w chwili obecnej nie dysponuję taką gotówką - oraz prawdę mówiąc nie miałam go w ręku więc nie wiem czy spełniałby moje kryteria. Za wszelkie uwagi i sugestię - będę dozgonnie wdzięczna.

IIGrzesiekII
10-01-2009, 12:33
Mam ten obiektyw i wykorzystuję do podobnych celów (robię zdjęcia głów gołębi, oczy itp) czyli z odległości takiej jak potrzebujesz. Można spokojnie robić portrety z czego jest można by powiedzieć "uniwersalny". A co do samego obiektywu, jest jasny, super ostry, AF bardzo szybki i sprawny (na 99 % trafia w cel), przednia soczewka się nie obraca więc spokojnie można zastosować lampę do makro, większych wad nie zauważyłem. Spokojnie można go kupić za 1400 zł (trzeba poszukać) Oczywiście chodzi o tą nowszą wersję AF-S

A oto przykładowe zdjęcie (troszkę prześwietlone ale efekt był zamierzony no i oświetlenie nie takie jak trzeba).

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img57.imageshack.us/img57/2671/obraz017ha2.jpg)

Jari
10-01-2009, 12:39
Dziękuję za odpowiedź, zdjęcie rzeczywiście piękne - czy byłbyś na tyle miły i pokazał - na forum lub meila - zdjęcie np zegarka, obrączki, kolczyka - czegoś w tym stylu i tej wielkości, wykonane tym obiektywem? oczywiście nie musi być robione po jakiś specjalnych przygotowaniach. Nie ukrywam, że dla mnie to spore pieniądze - a głównie do tego celu będę go używać. Trochę się boję wydać 1,5 tyś w ciemno - więc przepraszam za tyle pytań.

mikkay
10-01-2009, 12:49
Trochę się boję wydać 1,5 tyś w ciemno - więc przepraszam za tyle pytań.

Nie wydasz tego w ciemno... miałem ten obiektyw w łapach przez chwilę i mam zamiar go kupić: zarówno do produktów, jak i żarcia. Jak nie chcesz tyle kasy wydać to kup na już za parę groszy pierścienie makro i jakiś obiektyw m42. Bez pomiaru światła, ale to żaden problem przy takiego typu fotografii. Dozbierasz i kupisz N 60. Ja mam D70s.

Jari
10-01-2009, 12:54
Bardzo dziękuję - trochę mi rozjaśniliście. Zaraz poszukam i N60 i dla porównania m42+pierścienie i zobaczę jak mi to cenowo wyjdzie. Naprawdę jestem ogromnie wdzięczna.
Pozdrawiam Agnieszka

IIGrzesiekII
10-01-2009, 12:59
chwilowo nie mam czasu zrobić takich zdjęć, ale bierz spokojnie w ciemno (ja tak zrobiłem i nie żałuję ani jednej złotówki) ale jak coś to późnym wieczorem zamieszczę zdjęcia

Jari
10-01-2009, 13:00
Bardzo proszę - dziękuję z góry i cierpliwie poczekam na zdjęcia - bo to dla mnie ważne.

Rycerz
10-01-2009, 13:04
starsza wersja 60/2.8 też jest świetna i wykonanie i obraz...używany można w dobrej cenie znalezc...

pioter m
10-01-2009, 13:19
starsza wersja 60/2.8 też jest świetna i wykonanie i obraz...używany można w dobrej cenie znalezc...
Moze nawet lepsza.
Oprocz nikkora ma tez sigmy 70/2.8 i 105/2.8 (od biedy 50/2.8), tamrona 90/2.8 oraz tokine 100/2.8. Wszystkie sa tansze od nikkora i rowniez bardzo dobre.
Kolezance poleca sie takze uzywanie wyszukiwarki. Nie gryzie.

Jari
10-01-2009, 14:56
Pioter m, dziękuję za odpowiedź, z wyszukiwarki korzystałam nie raz - problem w tym, że nie potrafię tego ogarnąć, przykro mi ale nie mam nawet ułamka takiej wiedzy jak większość z Was tu obecnych. Dlatego pytam czy konkretnie do mojego wykorzystania nada się Nikkor 60 i czy da się to samo osiągnąć jakimś tańszym (dużo tańszym) sposobem. Innym problemem jest kwestia cenny - bo prawdę mówiąc, dla mnie to żadna różnica 1500zł za Nikkora 60 czy 1400 za tamrona 90. tokina 100 - 1300zł, różnice w cenie 100-200zł to prawdę mówiąc - przy takiej cenie obiektywu - żadne różnice i doprawdy nie wiem jakim cudem sigma 70/2.8 za prawie 1,5tys jest tańsza od N60też za 1,5 tyś? Może ja szukam tego obiektywu nie tam gdzie powinnam?
Bardzo dobre rozwiązanie podsunął mi Mikkay - za co mu bardzo dziękuję - bo to powinno mi wystarczyć na 2-3 msc - oczywiście muszę o tym poczytać - żeby się nie okazało, że moje umiejętności nie pozwolą mi zrobić żadnego zdjęcia. W chwili obecnej jestem w stanie na obiektyw przeznaczyć 300- 400zł - za 3 msc i tak jestem nastawionana zakup nikkora 60/2.8 - stąd moja prośba o fotki - z góry dziękuję dla Grześka . W chwili obecnej nie mam tyle gotówki, czekać nie mogę, bo potrzebuję "czymś" robić te makro.
Przepraszam - jeżeli moja prośba o pomoc na tym forum była nie na miejscu.

Rycerz
10-01-2009, 17:47
to jeszcze ten wątek http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=39447

mikkay
10-01-2009, 17:51
Wracając do tematu m42: najtańszym rozwiązaniem jest kupno heliosa 50, i zestawu 3 pierścieni makro z przejściówką m42/nikon - bez soczewki.

PS jakie szkła masz obecnie?

Jari
10-01-2009, 18:09
Rycerz - dziękuję.
Mikkay - od ponad 4 lat Nikkor 18-70/3.5-4.5 + SB-600 - mimo kilku podejść do zmiany - zmienię dopiero na Nikkor 24-70 mm F/2.8. Chyba już się przywiązałam - i mimo takich sobie opini - w końcu to kit-owy obiektyw, ja jestem zadowolona.

IIGrzesiekII
11-01-2009, 17:41
wczoraj niestety nie dałem rady, za to dzis się udało, 5 zdjęć (nic nie zmienianych)

http://rapidshare.com/files/182119323/Nowy_folder__2_.rar.html

Jari
11-01-2009, 19:20
Grzesiek - bardzo dziękuję. Przy monecie - padłam. To jest to. Wielkie dzięki :) Będę z niecierpliwością odliczać czas do zakupu.