Zobacz pełną wersję : IBM R51 - umarł...
Kilka dni temu przywędrował do domu używany laptop - IBM R51 Pentium M 1,7GHz z zainstalowanym UBUNTU. (miał służyć do prostych rzeczy - takich jak przeglądanie internetu, pisanie w jakims edytorze tekstu, rodzinne przglądanie zdjęć - słowem - nic specjalnegp - nic co mogłoby przekroczyć jego potencjalne możliwości jako 3 letniego urządzenia.) Wszystko chodziło jak należy - do dziś wieczora - kiedy to przy przeglądaniu internetu nagle bez żadnego ostrzeżenia po prostu zgasł...
Bateria naładowana na full (skończyła się ładować kilkanaście min wcześniej). Teraz przy próbie odpalenia go - po wciśnięciu POWER - zapalają się diody - jak to przy uruchamianiu, załącza się wentylator - też normalnie i na ułamek dosłownie sekundy pojawia się ekran z logo IBM (tak jak zwykle przy starcie) - jest to dosłownie mrugnięcie - i po tym laptop wogóle się wyłącza...
Próbowaliśmy wyjąć baterię i podłączyć go do zasilania bez niej - wtedy to już wogóle nie reaguje - żadne diody nawet nie mrugną - nic - martwy.
Co to może być??
Płyta główna. Wiatraczek chłodzący pracuje ?
velaskez
09-01-2009, 22:59
A nie spaliłałaś płyty...? Nie wiem, nie trzymałaś go na kolanach, kocu, czymś takim co zapobiegałoby powietrzu wlatywać w układ chłodzący? mam R51 i jakoś nic się nie dzieje...
tak - wiatraczek włącza się zaraz po wciśnięciu powera.
laptop pracował przez tych kilka dni (2 lub 3) stojąc spokojnie na stole - nie był nigdzie noszony, podrzucany itp - jak z jajkiem... Zgasł z nienacka - podczas przeglądania jakiejś www..
Płyta główna... może paść - od tak? (a ten ekran z logo pojawiający się na ułamek sekundy? - może pojawiać się na ekranie cokolwiek gdy płyta główna jest kaput?)
irek6311
09-01-2009, 23:08
Trudno zdiagnozować w ciemno ale coś z zasilaniem plyty ,
skoro bez baterii zero reakcji to zwarcie na wejściu ,
uklad zasilający lub gniazdko zasilacza ... najlepiej Serwis ,
jak znaki życia daje to naprawa nie będzie droga .
obyś był prorokiem... - irek6311
irek6311
09-01-2009, 23:21
IBM jest latwy w naprawie więc nawet Elektronik go naprawi (części na Allegro lub Necie są) ,
ja Acera swego sewisowalem sam ... to dopiero wyzwanie > myślalem że Chińska tandeta mi się rozpadnie podczas demontażu < udalo się i dziala ;)
skladam PC więc troche wiedzy mam ale podzespoly są coraz niższej jakości i szczęście zawsze potrzebne .
Władca Pixeli
10-01-2009, 07:06
Odłącz zasilacz, wyciągnij baterię.
Wciskaj 15-20 razy przycisk włączania zasilania. (pól sekundy wciśnięty, pól sekundy wyciśnięty - nie jest to bardzo krytyczne)
Przy ostatnim wciśnięciu przytrzymaj cały czas wciśnięty przycisk przez kolejne 15-20 sekund.
Zwolnij przycisk zasilania.
Wstaw baterię, podepnij zasilacz i zobacz czy można włączyć komputer.
o kurcze!!!!!!!!!!!!! działa! :mrgreen:
Dzięki!!!!!!
Ty mi powiedz w takim razie co było przyczyną tej awarii? :shock:
Czyżby UBUNTU?
I czy może się ona jeszcze powtórzyć??
Władca Pixeli
10-01-2009, 18:42
Ty mi powiedz w takim razie co było przyczyną tej awarii? :shock:
Ty :mrgreen:
Czyżby UBUNTU?
Nie
I czy może się ona jeszcze powtórzyć??
W zimie tak, ale nie powinno to być często. W lecie nie.
ja mu nic... :oops:
łeeee - to była zwykła (niezwykła) "zawiecha" ???
powiedz, powiedz proooszę! :mrgreen:
Władca Pixeli
10-01-2009, 20:25
Zanim zacznie się pracować na laptopie, trzeba się najpierw rozluźnić i rozładować :oops::mrgreen:
no ładne jaja sobie z koleżanki robisz :razz:
wyładowania statyczne mówisz? "be" są?
velaskez
12-01-2009, 18:39
Władco...co to za szamańskie metody:?
no zamilkł Władca... Widać dalej, to już tylko dla wtajemniczonych... ;)
tak czy inaczej - wielkie dzięki! :)
Władca Pixeli
13-01-2009, 03:08
Widać dalej, to już tylko dla wtajemniczonych... ;)
I niech tak zostanie. :mrgreen:
velaskez
13-01-2009, 16:22
Zaraz obaczę instrukcję do tego dziadostwa i się dowiem:-P
Władca Pixeli
14-01-2009, 01:25
Zaraz obaczę instrukcję do tego dziadostwa i się dowiem:-P
Powodzenia.
Prościej zadzwonić 1 800 426-7378
Jak poprosisz to może coś powiedzą. :mrgreen:
To są nieoficjalne kody z działu technicznego IBM, i nie są one dostępne dla wszystkich.