PDA

Zobacz pełną wersję : Czy jest taka opcja... podniesienie lustra przed strzaŁem

JanusZZZ
26-07-2006, 20:12
Cześć, jestem jeszcze mŁodym Nikonowcem, teraz na wakacjach bez instrukcji. Powiedzcie mi czy jest cos takiego W d70s jak podniesienie lusta przed zrobieniem zdjecia. chodzi mi o to zeby w gorach na dlugiej ogniskowej (na statywie) wyeliminowac drgania od klepania lustra, zeby sie podnioslo powiedzmy 2s wczesniej.

edit:: i jak sie tego uzywa jesli jest

pooley
26-07-2006, 20:15
nie ma...

JanusZZZ
26-07-2006, 20:22
dzięki za szybką odpowiedz. :(

YonasH
30-07-2006, 17:25
Ja raczej myślę, że drgania powoduje Twoja naciskająca spust ręka.
W takim przypadku korzystaj z samowyzwalacza na 2s :)

MYSZ
30-07-2006, 18:49
Nalezy zacząć od statywu . To normalne z plastikowymi "stojakami" . Klapniecie lustra i poruszone i nic nie pomoże , piloty , czasy , trzeba zainwestować w statyw co sie nie buja :D

jm
30-07-2006, 22:16
To się szczerze zdziwiłam - d70s nie ma wcześniejszego podnoszenia lustra? Nigdy tego nie sprawdzałam ale brałam to za pewnik....
a d50? Ma tę funkcję?

BlingBling
30-07-2006, 22:42
JanusZZZ, kup sobie pilota i problem z glowy....

Czornyj
30-07-2006, 22:43
To się szczerze zdziwiłam - d70s nie ma wcześniejszego podnoszenia lustra? Nigdy tego nie sprawdzałam ale brałam to za pewnik....
a d50? Ma tę funkcję?
nie - od D200 w górę.

cypherdid
30-07-2006, 22:55
ludzie!! ile jeszcze będzie razy ten temat poruszany!?!?!?!
jeśli wam tak tego brakuje to mozna w inny sposób sobie porradzić
statyw+pilot+bulb+kartka czarna matowa
wyzwalacie migawke i trzymacie przed obiektywem kartke
po 2ch sekundach odsłaniacie i możecie gwiazdy i inne takie focić..
albo to albo statyw pożądny..albo lustro d200+

jm
30-07-2006, 23:07
no na wszystko jest sposób - tyle że łatwiej by chyba było gdyby jednak taka opcja w aparacie była?

cypherdid
30-07-2006, 23:46
dobry fotograf nie idzie na łatwizne!! stara moja prawda <nie tak aż stara bo jestem młody jeszcze> :):)
ja bym miał większą satysfakcje jakbym coś zmajstrował i by się udało uzyskać co chciałem

akustyk
30-07-2006, 23:51
ludzie!! ile jeszcze będzie razy ten temat poruszany!?!?!?!
jeśli wam tak tego brakuje to mozna w inny sposób sobie porradzić
statyw+pilot+bulb+kartka czarna matowa
wyzwalacie migawke i trzymacie przed obiektywem kartke
po 2ch sekundach odsłaniacie i możecie gwiazdy i inne takie focić..

hmm....

ale wiesz o tym, ze wstepne podnoszenie lustra ma sens praktycznie wylacznie w przypadku naswietlania na czasach mniej wiecej 1/8~1s ??? nie krotszych (bo wtedy wibracje nie maja znaczenia) i nie dluzszych (bo juz sie zdarza stlumic)

a jak potrafisz prowadzic czarna kartke z taka jednostajna predkoscia, zeby zaswietlic rowno kadr na takich czasach, a przy tym je pewnie odmierzyc, to gratuluje...

moze sprawdz te metody w praktyce, zanim zaczniesz podpowiadac?

[ Dodano: Nie 30 Lip, 2006 ]

dobry fotograf nie idzie na łatwizne!! stara moja prawda <nie tak aż stara bo jestem młody jeszcze> :):)
ja bym miał większą satysfakcje jakbym coś zmajstrował i by się udało uzyskać co chciałem
dobry fotograf to taki, ktory robi dobre zdjecia.