Zobacz pełną wersję : Photoshop CS4 z USA
Zoidberg
09-01-2009, 00:29
Witam,
Mam pytanie - w polskiej dystrybucji widziałem CS4 najtaniej za ok. 3000 PLN. Na stronie adobe.com US można go kupić za 700$ co daje ok. 2100. Czy można legalnie kupić z Polski Photoshopa na stronie amerykańskiej Adoba?
Acha - czy wersja Extended ma jakieś udogodnienia do obróbki zdjęć czy tylko do 3D i video?
z tego co wiem - Adobe zastrzega sobie strefy świata, stad znajdziesz Americas, Europe, Asia etc..
Poczytaj warunki licencji
poza tym jeśli chcesz być zgodny z litera prawa dojdzie ci Clo i VAT - bo koszta przy zamawianiu ściągalnej wersji raczej nie będą brane pod uwagę
czyli (~2100*19%)*22%
Mogę się mylić...
tymancjo
09-01-2009, 16:24
Oj chyba się nie da go legalnie używać poza strefa zdeklarowana podczas zakupu, a jak się zdeklaruje Europe to nawet na stronach adobe cena jest już inna.
No właśnie ,i przez to dochodzi do dziwnych sytuacji.Powiedzmy ,jestem na wycieczce w USA i co moge sobie kupic PS,moge go nawet przewieść ale nie moge używać ?Albo powiedzmy że dostałem go jako prezent od kogoś z USA,to co tez nie mogę używać go w Polsce aby mnie nie dosięgła sroga ręka prawa? A teraz całkowicie idiotyczny przykład - jeździsz dużo po świecie i wszędzie bierzesz ze sobą laptopa w którym jest PS,to co wolno go tylko używać w kraju w którym został kupiony.Ja sądze że jakbys kupił w kraju którym Ps jest najdroższy to możesz używać wszędzie a jak w kraju gdzie jest najtańszy to wolno ci go używać tylko w tym kraju.To jest po prostu chore.
slawekw, z aparatami jest podobnie jak z softem Adobe. Kup Nikona w USA i spróbuj go naprawić w ramach gwarancji w Europie - nie da rady. Soft Adobe zainstalujesz po kupnie np. na laptopie i możesz go do bólu używac na Grenlandii, w Afryce i w USA. Ale rejestrujesz go na siebie, czyli na miejsce zamieszkania. Nic tu nie jest chore. A właściwie to chore są nasze zarobki.
Pozdrawiam
Władca Pixeli
10-01-2009, 21:03
slawekw, z aparatami jest podobnie jak z softem Adobe. Kup Nikona w USA i spróbuj go naprawić w ramach gwarancji w Europie - nie da rady.
Ale on nie chce serwisować softu tylko go używać :mrgreen:
Jak się kupi Nikona w USA, to w Polsce też będzie działał.
Jak zadzwoni do Adobe lub Nikona w Polsce z prośbą o pomoc to wtedy mogą powiedzieć aby dzwonić tam gdzie się kupiło.
chicadii
11-01-2009, 09:46
Jest to legalne, sam tak kupiłem CS3.
Ale. Musisz kupić program w tamtej strefie (USA, Kanada) i przywieźć legalnie do Polski - cło + VAT. Chyba raczej nie kupisz wysyłkowo u żadnego autoryzowanego dystrybutora z USA (podejrzewam mają w umowie, że mogą sprzedawać wyłącznie w swojej strefie). Więc pozostają dwie drogi - pojechać osobiście i kupić na miejscu (lub przez jakiegoś znajomego) i przywieźć lub przysłać do Polski ze wszystkimi wymaganymi procedurami, lub kupić w jakiejś firmie, która nie jest autoryzowanym dystrybutorem (np. poprzez ebay). W tym drugim przypadku jest ryzyko podróbek.
Co do legalności używania tej wersji w Polsce, nie ma żadnych przeciwskazań. Możesz ją legalnie używać, natomiast jeżeli chodzi o helpdesk, to wyłącznie amerykański - polski nie będzie chciał pomóc. To samo dotyczy późniejszych upgradów - tylko wersje amerykańskie, więc sposób ich ściągania taki sam (chociaż nie próbowałem downloadować - ale podejrzewam że do Polski się nie da).
Jeżeli chodzi o do dystrybucję wyłącznie na terenie USA czy Kanady - to chodzi tu o miejsce sprzedaży oprogramowania. Potem można je sobie przewozić i używać gdzie się chce.
Edit: z tego co pamiętam, to cło w UE na oprogramowanie wynosi 0%, więc do zapłacenia jest tylko VAT. Ja poprosiłem o wyspecyfikowanie na rachunku osobno programu, i 1$ za nośnik, bo nie byłem pewien co do płyt.
Pozdrawiam