Zobacz pełną wersję : Druga lampa może niekoniecznie SB ?
Witam mam pytanie
planuje zakup drugiej lampy do doświetlania przez parasolkę. Pierwsza to SB 800 czy druga mam kupić też sabinkę czy może coś takiego wystarczy Nissin Speedlite Di622 podobno dobre lampy i współpracują z nikonem w ttl - a jednak połowę tańsze
Jarek Sikora
09-01-2009, 16:00
Jeśli chcesz używać trybu ręcznego drugiej lampy to nie potrzebna jest Ci zgodość z aparatem i możesz wybrać dowolną markę drugiej lampy.
Tak się jednak składa, że bardzo poważane są używane (i przez to tanie) Nikony SB-24 i SB-26. Szczególnie ta druga jest godna polecenia, bo ma wbudowaną fotocelę.
Tak jak piszesz kolega. Musisz sie przede wszystkim zastanowic i odpowiedziec sobie na pytanie co chcesz robic z lampami i jak je wyzwalac. Jesli chcesz pracowac wylacznie na manualu, to tak jak pisal Jarek.
Jesli wazny jest dla Ciebie takze TTL, to wtedy najlepiej inwestowac jednak w nowsze lampki SB-800/900,
z ktorymi bedziesz mial komofrt pracy zarowno w trybie manualnym - wyzwalanie via kabelek/fotocela, oraz
w TTLu - pelna obsluga CLS.
Ewentualnie inna, nieco tansza alternatywe dla lampy, ktora daloby sie pracowac zarowno manualnie jak
i via CLS byloby np. kupienie SB-600 (np. uzywki) i dokupienie do niej fotoceli podlaczanej przez stopke.
Wszystko to kwestia preferencji i/lub kasy... jak w zyciu... cos za cos...
dzięki Panowie za rady tak myślę że chyba jednak dołożę i w torbie będą dwie sabinki SB800
dzięki Panowie za rady tak myślę że chyba jednak dołożę i w torbie będą dwie sabinki SB800
i bardzo dobrze, jesteś wówczas przygotowany na przeróżne sytuacje