Zobacz pełną wersję : Sekonic 358 calibracja
linux_user
26-07-2006, 19:32
Mam takie cudo ale wychodzi mi z pomiarow ze moje zdjecia sa niedoswietlone o jakies 1.5 EV
wiem ze na stale mozna wykalibrowac to cos o 1.0 EV w kazda strone przy pomocy kalibracji
dodatkowe .5 mozna tez wykalibtowac jak w kazdym aparacie.......
Teraz pytanie- czy mozna jakos wykalibrowac swiatlomierz aby nie wyswietlal mi tego znaczku +,- a dokonywal poprawne naswietlenie.....
Uzywam czesto filtru i za kazdym razem musze sprawdzac korekte ekspozycji co jest troche uciazliwe z ta swiecaca sie ciagle +,- i informacja .
Władca Pixeli
27-07-2006, 01:29
Instrukacja obsługi str 26
How to change Calibration compensation
Calibration compensation may be desired to match specific requirements or calibration to other
light meters.
1. To enter the calibration setting of the meter it must first be turned off.
Press the power button on while holding down the ISO 1 and ISO 2 buttons simultaneously;
the screen will display CAL 0.0 (for calibration).
2. The calibration setting can be changed by rotating the Jog Wheel while pressing and holding
down the ISO 1 and ISO 2 button simultaneously. A range of ± 1.0 EV in 1/10 stop increments
is possible for calibration. The calibration setting is not displayed on the main screen once
it is set.
linux_user
27-07-2006, 04:26
To wszystko wiem. Chodzi mi o to ze "A range of ± 1.0 EV in 1/10 stop increments
is possible for calibration" to za malo. Przydalo by mi sie tu troszke wiecej tak z ± 2.0 EV.
Jesli uzyje funkcji ktora wyswietla kompensacje na ekranie aby uzyskac dodatkowe EV to znak plus minus swieci sie caly czas i wprowadza mnie to w zaklopotanie, oraz czeste sprawdzanie jakie jest ustawione. Jak z kolei uzywam filtrow musze z kolei dodawac EV filtra + kompensacja bledu sekonika.
Chodzi mi o to czy mozna na stale ustawic korekte wieksza niz 1 lub w jakis sposob przekalibrowac sprzet ....
wiem jeszcze jest jedno rozwiazanie.....kupic nowy
tylko ze nie wiadomo czy bedzie mial mniejszy blad jak 1EV
Władca Pixeli
27-07-2006, 04:42
L-558R też ma tylko 1
linux_user
27-07-2006, 04:47
Musze sie temu przygladnac z bliska
Dzieki......
Władca Pixeli
27-07-2006, 04:51
Musze sie temu przygladnac z bliska
Dzieki......
Poprawiłem w poprzednim poście bo żle popatrzyłem na stonie
http://www.sekonic.com/products/products_spec.asp?ID=1
Exposure compensation: +/- 9.9 EV (in 1/10 stop)
Calibration compensation: +/- 1.0 EV (in 1/10 stop
linux_user
27-07-2006, 14:38
Czyli wracamy do poprzedniego pytania......
Mozna to gdzies wyslac do serwisu zeby mi to wykalibrowali ?
czy takie zeczy sie robi......?
a ja zupełnie z innej beczki - jesteś pewien, że on niedoświetla?
może światłomierz pokazuje OK, ale trzeba interpretować jego wskazania także.
to nie szkodzi, ze on jest na swiatło padające.
czy jest dobrze skalibrowaby sprawdź nie na wynikach zdjęć, a dokonując równolegle pomiarów drugim swiatłomierzem. przy czym jeśli to będzie inny model to trzeba będzie sobie dobrać wygodną sytuację oswietleniową by nie zbierał swiatła z innego obszaru (inny kąt widzenia czujnika światłomierza)
Władca Pixeli
27-07-2006, 15:14
Napisz coś więcej jak dokonujesz pomiaru i czego.
linux_user
27-07-2006, 18:53
Pomijajac to ze D200 i D70 i d70s ktorymi moge testowac niedoswiatlaja o srednio 0.7EV
to moj sekonic doklada do tego dokladnie jeszcze -1EV wiec musze go pogonic dokladnie o +1.7 EV. Bazujac sie na histogramie uzyskanym przy pomocy czegos takiegocalibration target (http://www.photovisionvideo.com/target.html)
dostaje bardzo dobre naswietlenie obiektu zarowno na zewnatrz jak i przy pomocy lamp studyjnych. Uzywajac sekonica i tego czegos do calibracji naswietlenia wychodzi mi wlasnie ze jestem -1.EV co by sie zgadzalo biorac pod uwage nikona niedoswietlenia ......
Władca Pixeli
27-07-2006, 19:16
Podjedź do najbliższego sklepu i porównaj z innym. Ja testowałem mój z kilkoma innymi i różnice byłu bardzo małe 0.1-0.2
linux_user
27-07-2006, 19:22
Podjedź do najbliższego sklepu i porównaj z innym. Ja testowałem mój z kilkoma innymi i różnice byłu bardzo małe 0.1-0.2
Moge miec jeszcze jeden identyczny ale dopiero na weekend.
Porownam z moim i zobacze....
Władca Pixeli
27-07-2006, 19:28
Wystarczy podjechać do Calumet :mrgreen:
linux_user
27-07-2006, 19:35
Wystarczy podjechać do Calumet :mrgreen:
Trzeba miec czas na podroze......nawet do Calumet
A w taka pogode to mi sie nie chce ruszac jak w koncu trafie do domu
ja kiedyś chciałem przeskalowac swój swiatłomierz bo slajdy (mała tolerancja) wychodziły mi nieco niedoswietlone.
a to okazało sie, że wszystko jest ok, tylko sprawa tkwiła w wywoływaniu E6 - robiąc to w Jobo trzeba było wziąść poprawke na schładzanie roztworu przy wlewaniu i doliczyć następne sekundy bo nie przeprowadzałem wstepnego namaczania. Światłomierz był OK.
porównywanie swiatłomierzy jest łatwe jak ma sie identyczny model, albo podobny model tego samego producenta. To nie kwestia odchyłek miedzy firmami, ale kąta z jakiego zbiera kopułka swiatło.
Władca Pixeli
28-07-2006, 02:49
porównywanie swiatłomierzy jest łatwe jak ma sie identyczny model, albo podobny model tego samego producenta. To nie kwestia odchyłek miedzy firmami, ale kąta z jakiego zbiera kopułka swiatło.
Porównywałem ostatnio z ciekawości Sekonic'a i Sierdlowsk 4 w trybie światła padającego i... w przedziałach czasów dziennych wskazania były takie same. Gdyby tak jeszcze Sierdlowsk potrafił mierzyć światło błyskowe :wink:
linux_user czy mierzysz światło odbite czy padające
linux_user
28-07-2006, 03:11
Padajace.
Wiecej poeksperymentowac bedze mogl w piatek bo dostane 2 sekonica
Zobacze co jest grane ale jak na razie na wszystkie znane sposoby wychodzi i -1EV
Dam wam znac jak pocwicze z drugim
Władca Pixeli
28-07-2006, 03:18
Padajace.
W takim razie jak jest ustawiony czujnik: w środku czy na zewnątrz?
linux_user
28-07-2006, 14:51
Witam w tak sloneczny piatek
na zewnatrz
[ Dodano: Pią Lip 28, 2006 11:24 am ]
Padajace.
W takim razie jak jest ustawiony czujnik: w środku czy na zewnątrz?
czujnik jest na zewnatrz wysuniety....
[ Dodano: Pią Lip 28, 2006 6:00 pm ]
Dla zainteresowanych
Dwa sekoniki daja pomiar swiatla odbitego z dokladnoscia do 0.3EV.
Podazylem dalej i zmierzylem swialto odbite od mojej tarczy ( patrz link wyzej) przy pomocy D70
(pomiaru dokonywalem w warunkach pokojowych, bez zadnego zrodla swiatla poza oknem, ktore jest na poludniowy wschod - w danym momecie nie swiecilo przez nie slonce, ktore o tej porze zblizalo sie do horyzontu -godzina 18)
D70 bez korekcji dal mi wynik identyczny jak sekonik a co najwazniejsze histogram mojej tarczy zostal odwzorowany tak jak powinien byc czyli prawo, lewa i srodkowa czesc histogramu wysoka a pomiedzy nimi pustka.
Dalej zrobilem to samo z D200 i tu niemile zaskoczenia. Rozbieznosci pomiedzy sekonikiem i d200 sa rzedu -1.5 EV.
Aby uzyskac prawidlowe naswietlenie tarczy musialem skorygowac pomiar sekonika wlasnie o ta wielkosc lub bazowac sie na pomiarze D200
Wiec jak to jest. D70 mial niedoswietlac o 0.7 a wychodzi mi ze jest ok w porownaniu do Swiatlomierza, a d200 mial byc ok a tu takie rozbierznosci
Ma ktos pomysl co robie zle lub dlaczego sa takie roznice ?