Zobacz pełną wersję : Lampa studyjna marki FOTOKING
ambergraff
08-01-2009, 16:05
Czy ktoś miał już okazję popracować z lampami marki FOTOKING? Dostępna jest w sklepie AFE (http://afe.pl/catalog/product_info.php?cPath=22_107&products_id=1161). Wyglądem przypomina nieco PowerLux, a cena wydaje mi się, że bardziej atrakcyjna.
po przeczytaniu w opisie "superprofesjonalna blyskowa lampa studyjna" i "najbardziej zaawansowana elektronicznie na polskim rynku" wolalbym nigdy jej nie uzywac. szczegolnie przy zdjeciach ktore mialyby jakiekolwiek znaczenie. stawiam dolary przeciwko obrazkom z gumy donald ze wlasnie wtedy ten najbardziej zaawansowany sprzet odmowilby posluszenstwa.
swoja droga ... ciekawe czy an tym duzym wyswietlaczu i za pomoca procesora sony mozna sobie zrobione zdjecia obejrzec ?
powerluxa i funsport cenie chociazby dlatego ze nie wciskaja ludziom kitu w mega profesjonalnej formie.
ambergraff
09-01-2009, 12:03
po przeczytaniu w opisie "superprofesjonalna blyskowa lampa studyjna" i "najbardziej zaawansowana elektronicznie na polskim rynku" wolalbym nigdy jej nie uzywac. szczegolnie przy zdjeciach ktore mialyby jakiekolwiek znaczenie. stawiam dolary przeciwko obrazkom z gumy donald ze wlasnie wtedy ten najbardziej zaawansowany sprzet odmowilby posluszenstwa.
Tym nie mniej zastosowanie wyświetlacza w takiej formie stanowi nowy trend - i dobrze. Chodź oczywiście zastosowanie w lampach sporej dawki elektroniki nie jest zawsze najlepszym rozwiązaniem.
swoja droga ... ciekawe czy an tym duzym wyswietlaczu i za pomoca procesora sony mozna sobie zrobione zdjecia obejrzec ?
To chyba zbyt daleko idące oczekiwania, a po drugie po co taki wynalazek właśnie w lampach? Aparaty mają i tak nie do końca wiadomo czy zdjęcie wszyło odpowiednio dobrze. Osobiście często podłączam aparat poprzez przewód HDMI do 24" monitora w trakcie wykonywania zdjęć i mam możliwość na dużym ekranie zobaczyć efekt swojej pracy.
powerluxa i funsport cenie chociazby dlatego ze nie wciskaja ludziom kitu w mega profesjonalnej formie.
No właśnie stoję przed dylematem zakupu dwóch lamp 400Ws i PoewrLux jest jednym z kandydatów. Po Twoich słowach widać, że chyba warto zainwestować w nie.
Jeśli już musisz kupić tanie lampy produkcji okołochińskiej, to moim zdaniem lepiej będzie zakupić lampy z tradycyjnie rozwiązanym sterowaniem za pomocą potencjometru. Będzie dużo większa szansa na ich bezawaryjną pracę. Trudno dawać inne rady na podstawie samych zdjęć produktu. Najlepiej przed zakupem osobiście sprawdzić (przez porównanie względem innych lamp z podobnym odbłyśnikiem) "moc" lampy, powtarzalność energii błysków w całym zakresie pracy, ze szczególnym zwróceniem uwagi na moc minimalną i liniowość nastaw.
ambergraff
12-01-2009, 12:33
Jeśli już musisz kupić tanie lampy produkcji okołochińskiej, to moim zdaniem lepiej będzie zakupić lampy z tradycyjnie rozwiązanym sterowaniem za pomocą potencjometru. Będzie dużo większa szansa na ich bezawaryjną pracę. Trudno dawać inne rady na podstawie samych zdjęć produktu. Najlepiej przed zakupem osobiście sprawdzić (przez porównanie względem innych lamp z podobnym odbłyśnikiem) "moc" lampy, powtarzalność energii błysków w całym zakresie pracy, ze szczególnym zwróceniem uwagi na moc minimalną i liniowość nastaw.
Niestety nie mam takiej możliwości, aby porównywać pomiędzy sobą poszczególne lampy różnych producentów. Przez przypadek znalazłem ofertę na Allegro lamp firmy FOTOKING i dlatego chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś miał styczność z nimi. Najprawdopodobniej jest to chyba zbyt nowa oferta na rynku, więc minie troszkę czasu zanim ktoś się zdecyduje na ich zakup i przetestowanie.
Pozostaje w tym przypadku przy dwóch producentach lamp, z których w niedługim czasie będę musiał wybrać. Mowa tu o Powerlux 400Ws lub CY400K.
j_szczygiel
17-01-2009, 19:41
To nie sa lampy FotoKing tylko innej firmy (sadze ze producent nie sprzedaje bezposrednio AFE ktore bierze je od innego kontrahenta w mniejszych ilosciach). Odnosnie samych lampek - nie mialem mozliwosci na nich pracowac, LCD to fajny bajer - swieci sie itp, robi wrazenie ale nic poza tym - im wiecej udziwnien typu przyciski zamiast przelecznikow i potencjometru do ustawiania mocy lub pokretelko ktorym w tej lampie ustawia sie wszystko (wcisniecie zatwierdza wybor) tym wiecej za przeproszeniem trzeba sie pierniczyc ze zmiana ustawien podczas robienia zdjec. Oczywiscie domyslam sie ze wielu klientow po jakims czasie sie na nie zdecyduje wlasnie ze wzgledu na bajeranctwo ;) Obudowa lampy jest plastikowa, nie metalowa tak jak w innych lampach (Linkstar, Powerlux, funsport), nie wiem jak z chlodzeniem.
step.tom
17-01-2009, 23:48
lampa ma licznik :-D
Moje PW Multimax też... ale to inna pera 'kaloszy' :)
j_szczygiel
18-01-2009, 00:24
lampa ma licznik :-D
pewnie przy 10k blyskow nalezy zrobic przeglad ;)
Lagunman
02-02-2009, 22:46
ale post zamknięty nie jest więc podpytam ... żaden z Was nie pracował na nich jak rozumiem ?
pewnie przy 10k blyskow nalezy zrobic przeglad ;)
Ty Kuba lepiej kończ wiesz co ;)
j_szczygiel
04-02-2009, 20:17
Ty Kuba lepiej kończ wiesz co ;)
Wiem.. jeszcze troche i powinno smigac wszystko ;)
Lagunman
04-02-2009, 21:05
hhmmm czyli na to wychodzi że nikt ... no tak szkoda.
rockabilly
09-02-2009, 17:42
doprawdy dziwni ludzie na tym forum....nie pracowali na czymś, nie mieli nawet w rękach a po obrazkach i opisie wnioskują że cos sie nie nadaje....ciekawe.
w sumie sam jestem zaintersowany tematem tych lamp ale poczekam cierpliwie az ktoś rzeczywiście je przetestuje w studio.
doprawdy dziwni ludzie na tym forum....nie pracowali na czymś, nie mieli nawet w rękach a po obrazkach i opisie wnioskują że cos sie nie nadaje....ciekawe.
w sumie sam jestem zaintersowany tematem tych lamp ale poczekam cierpliwie az ktoś rzeczywiście je przetestuje w studio.
Miałem te lampy w studio - dwie sztuki 500Ws. Nie są jakoś wybitne - system sterowania w sumie śmieszny, ale wolę jednak klasyczne - nie zawsze jest czas na wchodzenie do menu i dłubanie. Co do jakości wykonania - przyzwoicie, ale nie powalająco, czyli normalne chińszczyzna średniej klasy. No i zgadzam się z Kubą, że wyrafinowane sposoby obsługi=komplikacje z ewentualnym serwisem. Żeby długo nie szukać - popatrz na topowe firmy - z jakiegoś powodu nie komplikują sterowania. Domyślasz się dlaczego :)
j_szczygiel
09-02-2009, 17:54
rockabilly - napisalem ze uzywalem (testowalem) podczas Photokiny. Sa niewygodne w obsludze, tak jak napisal Filek. Jakosc typowa dla wielu chinczykow, a jedyne co moze do nich przyciagac zamiast do dobrych i sprawdzonych na naszym rynku produktow to bajerancka obecnosc LCD. Sadze ze kazdy moze sobie sam odpowiedziec co woli - jesli wygode obslugi, sprawdzona przez innych jakosc itp to na ten moment raczej nie jest to lampa dla niego.
Lagunman
09-02-2009, 18:57
Miałem te lampy w studio - dwie sztuki 500Ws. Nie są jakoś wybitne - system sterowania w sumie śmieszny, ale wolę jednak klasyczne - nie zawsze jest czas na wchodzenie do menu i dłubanie. Co do jakości wykonania - przyzwoicie, ale nie powalająco, czyli normalne chińszczyzna średniej klasy. No i zgadzam się z Kubą, że wyrafinowane sposoby obsługi=komplikacje z ewentualnym serwisem. Żeby długo nie szukać - popatrz na topowe firmy - z jakiegoś powodu nie komplikują sterowania. Domyślasz się dlaczego :)
Hmm mówisz że wolisz sterowanie klasyczne? ale nie wiń fotokinga bo chociażby rozsławione lampy Quantuuma wychodzą ze sterowaniem elektronicznym i klasycznym więc kupujesz co chcesz :)
Hmm mówisz że wolisz sterowanie klasyczne? ale nie wiń fotokinga bo chociażby rozsławione lampy Quantuuma wychodzą ze sterowaniem elektronicznym i klasycznym więc kupujesz co chcesz :)
To nie tak, w Fotokingach jest to z deka porąbane. Quantuumy mają to prościej rozwiązane.
j_szczygiel
09-02-2009, 19:12
Lagunman - w tych lampach masz 1 pokretlo do wszystkiego, w innych ktore jak mowisz maja sterowaie 'elektroniczne' masz zastosowane tradycyjne przyciski natomiast zmiana param. odbywa sie cyfrowo (np. zmiana mocy przyciskami czy tez poprzez tzw. cyfrowy potencjometr) - steruje tym procesor. Jak wypuscili 'nowe' BMW 7 to tez wszyscy marudzili ze to cholerne pokretlo (jog-wheel?) sluzace do zmiany param. utrudnia tylko zycie ;) A najlepiej to kup te ktore Ci sie beda bardziej podobac, jak kupisz przez net to mozesz je w ciagu kilku dni zwrocic gdyby nie przypadly Ci do gustu :)
Odświeżę wątek, przymierzam się do zakupu pierwszych lamp studyjnych i znalazłem taką ofertę http://allegro.pl/lampa-studyjna-z-procesorem-250ws-lp-52gn-fotoking-i3756516016.html
Jak wam się to widzi w tej cenie na początek ? Niby mają to co powinny, sporą regulację mocy, chłodzenie, palnik wystaje z obudowy. Zastosowanie będzie raczej amatorskie, żeby nie napisać półprofesjonalne :) Trochę do domowego studio, trochę do focenia jedzenia.