PDA

Zobacz pełną wersję : Recenzja zestawu studyjnego sun-box za 6900 zł

ownway
08-01-2009, 12:08
Witam :)

Zakładam studio w którym będę zajmował się sesjami zdjęciowymi modeli/-ek. Dostałem propozycję z sun boxa która zamieszczam poniżej. Proszę o ocenę zestawu i jego jakości. Zdjęcia będę wykonywane w różnych przestrzeniach - hotele, apartamenty, hale itd.

1) dwie lampy główne o mocy 500 ws
2) jedna lampa efektowa l 1 x 250 ws
3) jedna lampa górnego światła do oświetlania włosów i ramion o mocy 250 ws

Osprzęt:
1) statyw reporterski 100-280 cm (oświetleniowy ) szt 4
2) jedna blenda srebrno biała oraz jedna blenda srebrno złota (2szt) ośrednicy 106 cm
3) uchwyty do blend (2 szt)
4) statywy do blend (2 szt)
5) Soft box typu "okta" o średnicy 150 cm szt 1
6) Czasza z uchwytem do parasola 170 mm szt 2
7) Tubus (snut) dwuczęściowy do światła punktowego szt 1
8) Soft box typu kontra 140 cm x 40 cm z plastrem miodu szt 1
9) parasol biały z podbiciem srebrnym 110 cm
10) System do podwieszenia tła (dwa statywy i poprzeczka o szer 295 cm.
11) szufladka do barwnych filtrów+ komplet barwnych filtrów + plaster miodu
12) system wyzwalania radiowego (nadajnik + odbiornik)

Za całość 6900zł.

Ps. I proszę o rade odnośnie aparatu -> Nikon D3 + profesjonalny 24-70mm , Nikon D700, czy Canon Eos 5d mark II. Będę zajmował się fotografią studyjną i w mniejszym stopniu ślubną.

Pozdrawiam :)

shaddixx
08-01-2009, 12:32
powodzenia w biznesie:twisted: skoro nie wiesz co kupic...

ownway
08-01-2009, 12:39
to bardzo pomocne. Jesli masz jeszcze coś porywającego to pisz ;)

Framek
08-01-2009, 12:54
Ktoś tu jest chyba strasznie leniwy. Zakładać trzy tematy z takim samym pytaniem, kiedy można po prostu przeczytać archiwum... Ehh...

piotr w
08-01-2009, 12:59
Matko, dobrze, że wiesz jakie zdjęcia chcesz robić. Powiedz tak serio, jakiej pomocy potrzebujesz, bo ja nie rozumiem. Przepraszam, że tak niekonstruktywna odpowiedź, bo w sumie nie powinienem się wypowiadać, ale ...
Przy okazji, zastanawia mnie to zawsze, czy w innych kluczowych sprawach, też masz tego typu wątpliwości ?
Prowadzenie firmy, pozyskiwanie zleceń i utrzymanie się na rynku, wymaga umiejętności samodzielnego podejmowania decyzji.
Życzę powodzenia w budowaniu studia.

shaddixx
08-01-2009, 13:10
to bardzo pomocne. Jesli masz jeszcze coś porywającego to pisz ;)

jakie pytanie taka odpowiedz. roiłeś kiedykolwiek zdjecia w studio? jakbys robił to byś wiedział co kupić.

Pershing
08-01-2009, 14:17
jakie pytanie taka odpowiedz. roiłeś kiedykolwiek zdjecia w studio? jakbys robił to byś wiedział co kupić.

Eeee. generalizujesz za bardzo. Ja zdjęć w prawdziwym studio nie robiłem, ale bedąc na forum chyba już trzeci roczek leci to wiedziałbym co kupić. Inna sprawa że nie odważyłbym się zakładać własnego studia bez jakiegoś kursu fotografii studyjnej (o czym cały czas myślę), bo teoretyk ze mnie niezły (poczytałem trochę) gorzej to w praktyce wygląda:-D.
A ślubów to chyba bym nie chał robić, zrobiłem dwa i pier.... to nie na moje zdrowie:mrgreen:
A koledze też życzę powodzenia w biznesie, swoją drogą do odważnych świat należy.

shaddixx
08-01-2009, 15:51
do odważnych tak tylko klientów mi szkoda;)
chyba ze kolega to nieodkryty talent, wtedy zwracam honor:)

sailor
08-01-2009, 17:21
I proszę o rade odnośnie aparatu -> Nikon D3 + profesjonalny 24-70mm , Nikon D700, czy Canon Eos 5d mark II. Będę zajmował się fotografią studyjną i w mniejszym stopniu ślubną.

a gdzie ta recenzja?? bo zagladajac w watem mialem nadzieje cos przeczytac...

a poniewaz na forum wypada cos doradzic to doradzam ksiazke o podstawach fotografii a potem jak jzu bedizesz wiedzial jakiego sprzetu potrzebujesz zajecie sie biznesem

do odważnych tak tylko klientów mi szkoda;)
chyba ze kolega to nieodkryty talent, wtedy zwracam honor:)

jak widac w watku o tym czy amatorzy moga zarobic na fotografii - grunt to miec sprzet i niskie ceny .. klienci sie znajda .. honoru ie ma co zwracac - talent to zaledwie ulamek koncowego zdjecia .. reszta to masa pracy, warsztatu, tchniki i godzin spedzonych na dochodzeniu dlaczego jest tak a nie inaczej z tym swiatlem

Pershing
08-01-2009, 18:48
Nie jestem pewien, ale chyba do mnie pijesz sailor, a ja do Ciebie zawsze z szacunkiem;) Czytaj między wierszami czasem bardzo proszę.

sailor
08-01-2009, 18:50
akurat jestes jedna z ostatnich osob do ktorych moglbym pic tym postem wiec pelen luz prosze i NIE czytaj miedzy wierszami :)

Pershing
08-01-2009, 18:54
Dzięki bo już myslałem że mnie wziąłeś na celownik. A tak poważnie wkrótce będziesz miał ku temu okazję bo "męcze" kolejne nieudolne próby aktu i jak wreszcie wyjdzie coś co bedzie można pokazać szerszemu gronu to chętnie poczytam Twoje uwagi.
A akt na stockach wbrew powszechnej opinii słabo się sprzedaje ciekawe nie?
Pozdrawiam

fIlek
08-01-2009, 18:58
Zestaw w sam raz do robienia packshotów tak za 5-10zł/szt :mrgreen: Zwróci się za jakieś... 100 lat :mrgreen:

Pershing
08-01-2009, 19:03
No nie gadaj jak bedzie robił 8 godzin dziennie i przez pięć dni w tygodniu te packshoty po 5 zł za sztukę to odrobi w ciągu tygodnia....chyba. Ale to temat nie na ten wątek.

fIlek
08-01-2009, 19:05
No nie gadaj jak bedzie robił 8 godzin dziennie i przez pięć dni w tygodniu te packshoty po 5 zł za sztukę to odrobi w ciągu tygodnia....chyba. Ale to temat nie na ten wątek.

Tys prowda :mrgreen:

GrzesiekH
08-01-2009, 20:02
to na poważnie ten post ? (raczej nie)

trrr
08-01-2009, 20:27
następne płaczące Panny Młode..