Zobacz pełną wersję : D80 i gniazdo PC
krzysiekosw
07-01-2009, 23:23
Witam mam pytanie- w D80 oczywiscie nie ma gniazda synchronizacji PC tak camo nie doszukalem sie zadnych kostek wpinanych w sanki z takim wyjsciem . Na jednej z zagranicznych stron znalazlem opis wykonania takowej przejsciowki pozwalajacej podlaczyc lampy starszego typu gdzie na sankach lampy wystepuje napiecie 160V co napewno by uszkodzilo aparat . Wiec jakie jest maksymalne bezpieczne napiecie jakie moze zewrzec stopka w D80 miedzy centralym pinem stopki a sankami . Z tamtego opisu i schematu wynika ze ta ptzejsciowka wymaga zasilania ok 6V czy bedzie to bezpieczne dla D80
poszukaj dobrze ;)
sa kostki z gniazdkami pc
krzysiekosw
07-01-2009, 23:33
no slowo daje nic nie znalazlem ani na allegro ani w sklepach internetowych
michalsz
07-01-2009, 23:39
http://www.allegro.pl/item515153309_najtaniej_kostka_synchro_z_gniazdem_ pc_gw_fvat.html
?
krzysiekosw
07-01-2009, 23:47
no faktycznie jest cos takiego ale moje pytanie dotyczy napiecia przylozonego do goracej stopki czyli jaka jest jego bezpieczna wartosc
nie pamietam dokladnie (gdzies na forum czytalem...)
ale wydaje mi sie ze ktos pisal o 12V. Glowy za to nie daje ;)
krzysiekosw
08-01-2009, 00:02
Ok podobna wersje slyszalem i potrzebowalem potwierdzenia temat zamkniety
Ale kostka z allegro (ta podana w linku) nie oddzieli ci aparatu od ewentualnego wysokiego napięcia na stopce lampy.
Poprostu pozwoli ci podłączyć lampę kabelekiem.
Potrzebny układ:
kostka-przewód z separatorem-lampa.