Zobacz pełną wersję : D40x i zniszczony obiektyw kit, jaki kupic na zastepstwo
Witam,
Posiadam D40x, niestety biorac dzis aparat do reki stwierdzilismy, ze obiektyw dokonczyl swojego zywota.
(cos blokowalo ruchy "zooma" po czym, zablokowal się kompletnie i nie da się nim "przekrecic" wogole, po zdjeciu obiektywu w środku widoczna jest latajaca plastikowa czesc).
Gwarancja jak na zlosc skonczyla sie miesiac temu. Teraz pytanie do was.
Czy mam kupic ten sam obiektyw czy pokusic sie na cos wiekszego. Zona - glowny uzytkownik meczy o Sigma 70-300 APO DG, ale wg mnie jest jej niepotrzebny. Ona ma swira na punkcie konikow i glownie one sa celem jej obiektywu.
Btw czy dla oka amatora widoczna jest roznica miedzy Sigma 70-300 APO DG i Sigma 70-300 DG ?
Czy jest sens kupowac inny obiektyw niz standardowy Nikkor 18-55?
Prosze o porade.
Pozdrawiam
Articool
08-01-2009, 00:00
Mam rozumieć, że do tej pory wystarczał N18-55? i że to był jedyny obiektyw jaki posiadasz wraz z żoną?
Należy zadać sobie pytanie jakich ogniskowych potrzebujecie? Jeśli N18-55 wystarczał to proponowałbym zakupić coś w rodzaju N18-105VR. Wydaje się bardzo dobrym rozwiązaniem na tą chwilę, o bardzo dobrym stosunku cena/jakość
Valdek_Tychy
08-01-2009, 09:22
proponowałbym zakupić coś w rodzaju N18-105VR. Wydaje się bardzo dobrym rozwiązaniem na tą chwilę, o bardzo dobrym stosunku cena/jakość
Popieram,jest to naprawdę bardzo przyzwoity obiektyw za dobrą kasę. Uzyskujesz ogniskowe od 27 do 157mm,albo podobny tańszy obiektyw 18-138 ale nieco słabszy optycznie (co nie znaczy zły) z którego uzyskasz 27-200mm - do fotografowania koni oba się nadają a nie tracisz szerokiego kąta
Czy te opcje maja silnik AF, zeby wspolpracowal z D40x?
Rzuc okiem rowniez na Nikkora 18-200 bedziesz mial 18-55 + 55-200 w jednym (a sigma od 200 do 300 i tak nie jest rewelacja, mydlo, itd) a cena jego nie jest az taka straszna (mowie o uzywce)
Valdek_Tychy
08-01-2009, 10:08
Czy te opcje maja silnik AF, zeby wspolpracowal z D40x?
Mają
Eden1001
08-01-2009, 13:04
Jak juz sie tak zdarzyło,że trzeba wymienic to myśle,ze to dobry moment by poszukac cos bardziej uniwersalnego
wspomniany wyzej N 18 - 200 byłby super rozwiazaniem a w najgorszym wypadku N 18 - 105 VR
ta stabilizacja naprawde czasami sie prezydaje
Sam szukam czegos nowego mimo,że kitowy jesczze działa,ale troche krótki ....;)
co do innych producentów nie mam zielonego pojęcia jakie sa, poza jednym Tamron 17-50
jak chcesz zostac przy tych samych ogniskowych....ce****e go switło 2,8 a wyzej wymienione mają powżej 3.5...
daje Ci to o wiele lepsze zdjęcia w pomieszczeniach jak róweniez przy słabym swietle na zewnątrz,myśle ze jak chodzi o konie to tez powinno sprawic,że np. zamrozisz galop konia przez krótszy czas migawki
od wczoraj wretuje to forum i jest to wiedza wyciągnieta z forum a nie z praktyki,wiec jak sie myle prosze niech ktos mnie poprawii
A ja Ci mówię - zrób żonie prezent - kup jej to co chce. ;)
Jak juz sie tak zdarzyło,że trzeba wymienic to myśle,ze to dobry momęt by poszukac cos bardziej uniwersalnego
wspomniany wyzej N 18 - 200 byłby super rozwiazaniem a w najgorszym wypadku N 18 - 105 VR
ta stabilizacja naprawde czasami sie prezydaje
Sam szukam czegos nowego mimo,że kitowy jesczze działa,ale troche krótki ....;)
co do innych producentów nie mam zielonego pojęcia jakie sa, poza jednym Tamron 17-50
jak chcesz zostac przy tych samych ogniskowych....ce****e go switło 2,8 a wyzej wymienione mają powżej 3.5...
daje Ci to o wiele lepsze zdjęcia w pomieszczeniach jak róweniez przy słabym swietle na zewnątrz,myśle ze jak chodzi o konie to tez powinno sprawic,że np. zamrozisz galop konia przez krótszy czas migawki
od wczoraj wretuje to forum i jest to wiedza wyciągnieta z tąd a nie z praktyki,wiec jak sie myle prosze niech ktos mnie poprawii
sam jestes momęt z tąd.
Eden1001
08-01-2009, 13:33
na szczescie to nie klasówka,ani zaliczenie....a kolega potrzebuje rady...wiec goniłem myśli a nie orty;)
juz poprawione,
Valdek_Tychy
08-01-2009, 13:43
a dlaczego w najgorszym?
N18-105 VR jest optycznie lepszy niż 18-200 a kosztuje 50%tego drugiego.Nie lepiej kupić właśnie 18-105 a kasy zostanie na zakup 70-300 APO sigmy skądinąd dobrego obiektywu tym bardziej,że jest dostępna wersja z silnikiem
Eden1001
08-01-2009, 13:49
to jest dobra myśl....zakładałem kupno jednego o dość długiej ogniskowej/uniwersalnego/przez kolege ,w chwile zakup dwóch sytuacja sie zmienia...
A ja bym zrobil jeszcze inaczej.
Powiedzmy, ze zastanawiasz sie nad wydatkiem rzedu 1500 pln (cena Nikkora 18-200).
Ja zrobilbym tak:
zapolowal na sigme 17-70 f/2.8-4.5 (okolo 1100 pln) i do tego wlasnie sigme 70-300 (okolo 500). Prawie miescisz sie w budzecie, ale za to masz zakres amatora pokryty elegancko, i do tego z niezlym swiatlem z przodu. Oba szkla sa nienajgorsze optycznie, oba maja silniki wiec z D40 dogadaja sie elegancko.