Zobacz pełną wersję : PocketWizard
jomawitu
07-01-2009, 22:12
Pytalem o to w poprzednim poście, ale chyba nie do końca moje pytanie było zrozumiałe. Chodzi mi o to, co znajduje się w zestawie (pudełku) nadajników PocketWizard PLUS II a co w zestawie MultiMax? Czy są użytkownicy tych nadajników, którzy mogliby to opisać?
a moze producent Ci pomoze?
Sprobuj napisac do nich.
step.tom
08-01-2009, 00:08
Pytalem o to w poprzednim poście, ale chyba nie do końca moje pytanie było zrozumiałe. Chodzi mi o to, co znajduje się w zestawie (pudełku) nadajników PocketWizard PLUS II a co w zestawie MultiMax? Czy są użytkownicy tych nadajników, którzy mogliby to opisać?
Witaj.
Specyfikację masz podaną na stronie producenta lub w każdym sklepie choćby B&H. Sprowadzałem Multimax'y z właśnie z B&H.
W skład kompletu wchodzi:
1. Odbiornik-nadajnik Multimax
2. baterie AAA ( 2 szt )
3. Rzep do mocowania na lampie
4. Pasek do mocowania na lampie lub statywie
5. Full manual ( pełna instrukcja obsługi )
6. Shortened service manual ( skrócona instrukcja )
7. Kabelek ( mini jack-PC)
8. Karta gwarancyjna
http://www.bhphotovideo.com/c/product/221277-REG/PocketWizard_802_450_MultiMax_32_Channel_Transceiv er.html#includes (http://www.bhphotovideo.com/c/product/221277-REG/PocketWizard_802_450_MultiMax_32_Channel_Transceiv er.html#includes)
Pozdrawiam
jomawitu
08-01-2009, 01:17
Witaj.
Specyfikację masz podaną na stronie producenta lub w każdym sklepie choćby B&H. Sprowadzałem Multimax'y z właśnie z B&H.
W skład kompletu wchodzi:
1. Odbiornik-nadajnik Multimax
2. baterie AAA ( 2 szt )
3. Rzep do mocowania na lampie
4. Pasek do mocowania na lampie lub statywie
5. Full manual ( pełna instrukcja obsługi )
6. Shortened service manual ( skrócona instrukcja )
7. Kabelek ( mini jack-PC)
8. Karta gwarancyjna
http://www.bhphotovideo.com/c/product/221277-REG/PocketWizard_802_450_MultiMax_32_Channel_Transceiv er.html#includes (http://www.bhphotovideo.com/c/product/221277-REG/PocketWizard_802_450_MultiMax_32_Channel_Transceiv er.html#includes)
Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedzi.
Sprawdzałem specyfikacje na stronie producenta i w kilku innych miejscach, a to dlatego, że zamówilem Multimaxy w Pstryk.pl i wyszły mi oczy na wierzch kiedy zadzwonił do mnie Pan z zapytaniem jaki kabelek dobrać...
Ja na to oczywiście, że przecież jest w zestawie synchro jack-pc. A Pan mi na to, że nie ma w żadnym PocketWizardzie...
i za 59 zł mogę dokupić każdą sztukę...
Z początku wyglądało mi to na zwykłe oszustwo - wyjmują kabelek z opakowania i sprzedają odzielnie...
Ale jednak jest tak, że w instrukcji USA w zestawie jest narysowany kabelek, a w EU jest też narysowany... ale w ramce OPTIONAL ACCESSORIES... :)
step.tom
08-01-2009, 01:35
Hmm. Co do Panów z Pstryka to się nie będę wypowiadał. Na pewno kable być powinny. Czy wyjmują nie wiem ale jak masz w specyfikacji towaru to powinni go dołączać. Oni niestety mają bardzo małą wiedzę na temat PW no i synchronizacji z Sekonicami. Ale jako jedyni w Polsce mogą sobie na to pozwolić... :-(
Jak by co to pytaj. A tak na marginesie to czemu padł wybór na multimaxy? I jaką konfigurację przewidujesz?
Może pytając o kabelek jaki ma dobrać miał na myśli kabel do lampy bo takiego w zestawie nie ma...
jomawitu
09-01-2009, 00:20
Hmm. Co do Panów z Pstryka to się nie będę wypowiadał. Na pewno kable być powinny. Czy wyjmują nie wiem ale jak masz w specyfikacji towaru to powinni go dołączać. Oni niestety mają bardzo małą wiedzę na temat PW no i synchronizacji z Sekonicami. Ale jako jedyni w Polsce mogą sobie na to pozwolić... :-(
Jak by co to pytaj. A tak na marginesie to czemu padł wybór na multimaxy? I jaką konfigurację przewidujesz?
Może pytając o kabelek jaki ma dobrać miał na myśli kabel do lampy bo takiego w zestawie nie ma...
Multimaxy dotarły do mnie dzisiaj i nie było kabelka synchro PC-Jack. To za sprawą samego producenta - w zestawach na Europę nie jest on dołączany.
A jak wygląda sprawa dwóch gniazd w Multimaxie? Czy można jednocześnie podpiąć do jednego i drugiego portu dwie lampy i wyzwalać je z jednego odbiornika?
step.tom
09-01-2009, 00:39
Masz pewnie manual. To ważna lektura. Jak kupiłeś w Pstryku pewnie dostałeś w języku polskim jak nie to masz oryginał. Jedno gniazdo jest do lampy a drugie do synchro z body aparatu. Dlatego pytałem Cię w moim poście o konfigurację. Ile masz Multimaxów i jak chcesz z nich korzystać? To bardzo proste ale ważna jest konsekwencja. Jeden na Body a pozostałe na lampach. Na body musi być w pozycji Transmit a na lampach w pozycji recieve. No i kanały musisz ustawić odpowiednio.
Jak by co to pytaj.
jomawitu
09-01-2009, 00:50
Masz pewnie manual. To ważna lektura. Jak kupiłeś w Pstryku pewnie dostałeś w języku polskim jak nie to masz oryginał. Jedno gniazdo jest do lampy a drugie do synchro z body aparatu. Dlatego pytałem Cię w moim poście o konfigurację. Ile masz Multimaxów i jak chcesz z nich korzystać? To bardzo proste ale ważna jest konsekwencja. Jeden na Body a pozostałe na lampach. Na body musi być w pozycji Transmit a na lampach w pozycji recieve. No i kanały musisz ustawić odpowiednio.
Jak by co to pytaj.
Wszystko się zgadza, ale to gniazdo do aparatu służy też do synchronizacji lampy. Nie napisali jednak w instrukcji nic o tym, czy pod dwa porty mogą być podłączone jednocześnie dwie lampy... Może ktoś już sprawdzał taką konfigurację? Nie mam akurat drugiego synchro z małym jack'iem więc nie mogę sprawdzić - ale na tym jednym kablu sprawdzałem oba porty i na obu wyzwalał lampę...
Pytanie tylko czy kiedy będą podłączone oba porty z lampami, to czy nie tworzy się jakieś sprzężenie zwrotne, albo jakieś napięcie wysokie się nie pojawia?
step.tom
09-01-2009, 01:07
Teoretycznie tak. Tylko czemu to ma służyć. Jak je razem podłączysz to co, ? jeden PW M ma obsługiwać dwie lampy? Po pierwsze plątanina kabli ( a PW ma nas od nich uwalniać) a po drugie to obie ( teoretycznie) lampy odpalasz z jednego kanału. I tu już masz brak możliwości wykorzystania w 100% np Sekonica 758 ( bo w takiej konfiguracji PW pracują najlepiej). Jest generalna zasada jeden PW na Body i na każdej lampie po jednym PW.
Dwa wejścia/wyjścia na PW możesz wykorzystać wtedy gdy masz np. jedna lampę na body a poprzez kabel synchro podłączasz do PW a wyjście camera w PW wepniesz "pre triger motor kabel" i drugim PW multimax zdalnie odpalasz body no i lampę do niego podłączoną.
Nie wiem czy o taką konfigurację Ci chodzi?
Ile masz PW Multimax i ile lamp, no i w jakiej konfiguracji chcesz z nich korzystać?