Zobacz pełną wersję : SB-26 i sb-600 bez fotoceli- da się zsynchronizować?
maciek.evo
07-01-2009, 20:43
Witajcie :)
ostatnio zanabyłem sb-26 po tym jak dużo dobrego się o niej nasłuchałem :D Lampa ma mi słuzyć tylko do wyzwalania zdalnie, tak jak dwie sb-600 które mam od dłuższego czasu i sobie bardzo chwalę :)
Ponieważ mam d70s to w clsie wyzwala tylko jeden kanał i grupę lampy, więc jest tylko jedno ustawienie mocy, chciałem mieć więc możliwość ustalenia jednej z trzech oddzielnie, choćby latając do niej co chwila żeby ustawić moc :)
do rzeczy:
nie wziąłem pod uwagę przedbłysków z clsa, a wyzwalają one sb-26 przedwcześnie. Chciałem wyzwalać 26tke przez 600tki wyzwalane z clsa, widziałem jakieś tutoriale do robienia filtru na wbudowany flesz z kliszy, ale ze znalezioną wywołaną nie działa. Filtru SG3-IR już nigdzie nie kupię bo i dawniej nigdzie go nie było :)
Pytanie jest takie- czy ta opcja z filtrem z kliszy który przepuszcza tylko podczerwień działa w ogóle? :D to musi być jakaś konkretna klisza? czy też może są inne sposoby na osiągnięcie tego co wyżej napisałem?
wszelkie wskazówki bardzo miło widziane, choćby do jakiejś aukcji sg3 ir albo coś :)
Pierwsza wskazówka:
http://www.bhphotovideo.com/c/product/410445-REG/Nikon_4905_SG_3IR_IR_Panel.html
Jak będziesz kupował, to weź od razu dwie sztuki - zaoszczędzimy na kosztach przesyłki.
Druga wskazówka:
Ustaw: Menu; Menu ustawień osobistych; Braketing/lampa błyskowa; Sterowanie lampą wbud; Sterownik błysku; Wbudowana, Tryb na "--"
Nie wiem, czy masz taką samą kolejność, ale powinieneś dojść.
Lampa wbudowana emituje wtedy tylko błysk sterujący, ale tak słaby, że nie ma on wpływu na ekspozycję.
maciek.evo
07-01-2009, 23:00
już zamówiłem tu :D
http://www.sklepfotograficzny.com.pl/sklep/index.php?idz_do=sklep&id_kat=&id_produktu=2625&id_producent=
pewnie wyjdzie dorżej, ale szybciej i z opcją za pobraniem :)
ja ustawiam to z poziomu przycisku z błyskawicą pokrętłem przysłony, reguluje się od -3 do +1 i mam właśnie na -3 ale w pokoju to błyśnie i przy czymś takim :)
edit: shipping jest zabójczy w tym bhphoto O.o jednak mnie wyjdzie taniej :D ale wygląda na to że ostatnią sztukę zamówiłem :)
Nie da sie pozenic lampy zdalnej pracujacej w CLS z lampa odpalana fotocela na manualu (tak jak piszesz).
Przedblyski emitowane sa zarowno przez lampe wbudowana jak i SB-600 pracujace w trybie remote, takze
zaslanianie zdalnej filtrami nic nie da, bo i tak cos Ci przedwczesnie SB-26 wyzwoli i tak.
Jesli chcesz chodzic z lampami po manualu, to musialbys przede wszystkim dokupic jakies fotocele do SB-600,
musialbys poszukac fotoceli ktora odpala pracujaca na manualu lampe podlaczona przez goraca stopke.
Prorok78
07-01-2009, 23:30
kolego - po pierwsze to 'z blyskawica' to korekta ekspozycji i jest to zupelnie co innego niz to o czym pisal Blazeje - on pisal o calkowitym wylaczeniu lampy wbydowanej ... zreszta w czasie blysku cls (nawet przy ustawieniu wbudowanej lampy na --) i tak jest kilka blysniec ktore odpala 26ke za wczesnie...:( moim zdaniem to nie zadziala w ten sposob...
edit; Kichu widze ze pisalismy jednoczesnie...:) ja to juz przerabialem i skonczylo sie na chinczykach plus vivi, mlotek metza i sb600 - wszystko w manualu - wbrew pozorom to bylo najlatwiejsze do ogarniecia :)
cls jest dobry ale jak masz wszystkie lampy pracujace w cls - a i tak nie zawsze blysnie tak jak chcesz :)
maciek.evo
08-01-2009, 11:34
żebyśmy się zrozumieli- nie wyzwalam sb-600 w ttlu ale w commanderze na określoną moc. W takim razie chyba powinno działać bo po co były by przedbłyski z sb600 skoro mają zadaną konkretną moc?
co do błyskawicy- rozumiem że korekta ekspozycji błysku, tak? nie wiem czy było by widać różnicę bo przy czasach na których używam błysk sterujący i tak nie oświetla klatki, jedynie widać bliki na błyszczących powierzchniach.
Szukałem tej opcji w menu... czy aby na pewno jest w d70s? :)
Prorok78
08-01-2009, 17:17
nie ma czegos takiego jak 'wyzwalanie w commanderze'...:) sb600 niema fotoceli wiec w trybie remote pracuje wylacznie w cls!! i-ttl i cls to nie to samo - ustawiajac moc lampy powiedzmy na 1/16 manualnie - wylaczasz ttla czyli tryb pomiary swiatla i sam decydujesz o sile blysku. ale lampa nadal jest wyzwalana poprzez cls czyli po prostu system sterowania blyskiem, a to znaczy ze dalaj sa przedblyski. nicnieporadzisz na to.. brak przedblyskow to tylko wbudowana lampa w pelny manual (ale w manual a nie w commander i potem w manual) i sb800/900 wyzwolona z fotoceli w manualu rowniez. wtwdy niebedzie przdblyskow - nie jestem pewny tylko czy 70ka ma pelnego manuala lampy wbudowanej:(
maciek.evo
08-01-2009, 22:08
rozumiem że wyzwala się przedbłyskami, dlatego zamówłem filtr na wbudowaną, chodzi mi o to czy w commanderze 600tki też wydają przedbłyski w ramach "komunikacji" z body. Nie da się tego zauważyć gołym okiem, więc pytam, może ktoś próbował? Rozumiem że w ttlu jest są zwrotne przedbłyski dla wyliczenia ekspozycji, ale na chłopski rozum w commanderze powinny być jedynie przedbłyski niosące sygnał o mocy błysku a potem wyzwolenie i sb600 wyzwala fotocele sb26... bo po co przedbłyski z 600tek?
Jak się nie da to sprzedaję i kupię trzecie sb-600 :P
co do manuala- ma do 1/64...
maciek.evo
08-01-2009, 22:43
ok, panowie pochopnie osądzający :)
wpadłem na patent testu mojej koncepcji co do odseparowania błysku sterującego, zwinąłem kilka kartek A4 w rulon tworząc rynnę skierowaną w okienko podczerwieni sb-600 od lampy wbudowanej, żeby 26tka nie złapała błysku[widać na zdjęciu w lg rogu] a obok położyłem sb-26, jak widać pełne synchro, obie lampy na 1/64....
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i242.photobucket.com/albums/ff75/maciek_evo/DSC_2149.jpg)
więc miałem rację :D teraz tylko czekać na filtr :)
Prorok78
09-01-2009, 00:28
nie miales :) to co Ci sie udalo osiagnac to odseparowanie przedblyskow tak ze 26ka ich nie widzi... to nie znaczy ze ich nie ma:) - w normalnych warunkach, bez 'rynny z papieru' przedblyski ustawiajace ekspozycje z wbudowanej lampt, wyzwola Ci 26ke wczesniej niz blysnie 600ka...
Masz natomiast racje ze 600 ustawiona z puszki w tryb manual nie daje przedblyskow - po prostu blyska kiedy potrzeba... nie mniej jednak bez tej hmm 'rynny' wszystko sie sypnie...
aha - jaki filtr?? bo fotocela w kazdej sb jest czula zarowno na swiatlo widzialne jak i podczerwien tak wiec nie bardzo kumam co ma ten filtr robic??
maciek.evo
09-01-2009, 00:45
miałem :P przeczytaj cały topic od początku, dokładnie to chciałem osiągnąć. Nie musisz mi tłumaczyć jak to działa, skoro sam do tego doszedłem :P
no właśnie filtr przepuszczający jedynie podczerwień, sg3-ir... Nie wiem czy tu jest taki trend że się mówi "to nie zadziała" czy "tak nie da rady", ztcw to fotocela jest czuła na światło widzialne dla oka ludzkiego...no nic, pożyjemy- zobaczymy.
Sensowniej w takim ukladzie wyjdzie kupienie fotoceli wyzwalajacej sb600 i praca zupelnie na manualu.
Na przyklad cos takiego.
http://www.allegro.pl/item520442313_fotocela_pierwszy_blysk_stopka_sanki _pc_fripers.html
Filtr o ktorym pisze kolega to jest filtr odcinajacy swiatlo widzialne, a zostawiajacy podczerwien. Przy czym na tym patencie daleko nie zajedziesz, bo fotocele w sabinkach, reaguja takze na podczerwien. Dla przykladu jestem w stanie wyzwolic fotocele w SB-800 (SU-4 mode) pilotem od telewizora kierujac go z bliskiem odleglosci w strone lampy i naciskajac dowolny przycisk na pilocie.
Takze patent w filtrem raczej nie przejdzie.
Prorok78
09-01-2009, 00:56
kolego Macku - nie ma takiego trendu :) po prostu wielu z nas probowale roznych rzeczy, nauczylo sie na wlasnych bledach, przekopalo forum kilka (nascie/dziesiat/set) razy, wiec teraz gdy ktos pyta to po prostu nalezy odpowiedziec:) owszem - doszedles sam - ale dzieki nam wiesz teraz dlaczego uzyskales takie a nie inne efekty, choc na poczatku watka myliles cls z i-ttl'em:) i super bo czegos sie nauczyles... wymysliles nawet nowy trend w fotografi - ' tunelowanie swiatla':) hmm podoba mi sie - teraz bedziemy radzic - te stary nie kupuj sb900!!! kup fotocele i tuneluj :):):):) zart oczywiscie :)
nie mniej jednak kolega kichu ma racje - to nie zadziala z prostego, wymienionego przeze mnie powodu - fotocela jest czula zarowno na podczerwien jak i na swiatlo w pasmie widzialnym - wiec posoztaje rynna.... albo lepiej dokupienie za nascie zl fotoceli i praca na manualu - tak na prawde to dobre sa tylko dwa wyjscia jesli uzywa sie kilku lamp - albo wylacznie praca w cls , z kontrola wszystkiego z puszki, albo praca na kompletnym manualu (wbrew pozorom drugie rozwiazanie jest latwiejsze i bardziej przewidywalne)...
maciek.evo
09-01-2009, 20:35
przyszedł SG3IR, po małej modyfikacji lampy błyska jak trzeba, już bez "tuneli" :)
źródło (http://i242.photobucket.com/albums/ff75/maciek_evo/DSC_2273.jpg)
wniosek taki, ze fotocela sb-26 jest mniej czula niz sb-800 (bo ta druga na IR reaguje)
gratulujemy wytrwalosci :D
Prorok78
09-01-2009, 22:29
najwyrazniej ta z sb600 tez reaguje skoro pozwala sie wyzwolic wbudowana lampka z filtrem IR...
trzeba przyznac ze duzo szczescia miales z tym ukladem ze zadzialal... ja bym jednak nie ryzykowal powtorki z inna 26ka... moze byc tak ze tylko ta Twoja jest ciut przyslepnieta:)
najwyrazniej ta z sb600 tez reaguje skoro pozwala sie wyzwolic wbudowana lampka z filtrem IR...
lampy cls-owe (SB600/800/900) musza lapac IR, bo np. mozna je wyzwalac SU-800, ktory nie blyska w pasmie widzialnym, a jedynie wysyla syngal w pasmie IR
widocznie fotocela SB-800 jest czula na IR (w przeciwienstwie do fotoceli z SB26 kolegi) wlasnie dlatego, ze wymaga tego oblsuga CLS w tej lampie
maciek.evo
09-01-2009, 22:54
panowie, ta drobna modyfikacja to naklejenie kawałka wywołanej kliszy na fotocele, która przyciemnia na tyle że wbudowana jej nie wyzwoli, ale błysk z 600 już tak :) stąd "mniej czula" ;)
Prorok78
10-01-2009, 00:22
hehehe nowy Adam Slodowy ??:) brawo za pomysl - ja bym nie wpadl :):):):):)
jomawitu
10-01-2009, 01:46
W trybie manualnym lampa nie emituje przedbysków z palnika. Ale chwilę przed właściwym błyskiem wysyła sygnał z podczerwieni z informacją o parametrach błysku.
Sprawdziłem to w studio gdzie generatory z fotocelą wyzwalał nadajnik Su-800...
Prorok78
10-01-2009, 11:24
no i wlasnie ten sygnal z regoly odpala lampy za wczesnie. jak widac mozna sobie z tym poradzic sprytnie...
panowie, ta drobna modyfikacja to naklejenie kawałka wywołanej kliszy na fotocele, która przyciemnia na tyle że wbudowana jej nie wyzwoli, ale błysk z 600 już tak :) stąd "mniej czula" ;)
czy moze byc rentgenowska i jesli tak to bardziej ta cześć ciemna czy jasna :)
Gootchio
20-01-2009, 15:07
Na SB-26 przy wybieraniu trybu zdalnego masz do wyboru S-standard i D-delayed (i "off").
a) Wyzwalając samą 26-kę wystarczy tryb "S" + w aparacie Commander i "--" dla lampy wbudowanej.
b) Wyzwalając 26-kę + SB-900 (nia mam 600-ki) ustawiam tryb "D" - działa z zastrzeżeniem, że trzeba kombinować z korektami mocy błysku bo jej błysk zakłóca pomiar TTL.
Tutaj przykład (na potrzeby aukcji wybieliłem tło ale zostawiłem cienie) gdzie 26-ka kontrowała 900-kę, obie wyzwalane lampą wbudowaną.
źródło (http://gootchio.w.interia.pl/allegro/n01.jpg)
Gr. "A" +1EV, SB-26 M1/4.
o fajnie ,ze to podałeś, czekam na paczke z SB 26 i na SB 900 z EURO wiec sie przyda tylko mam tez SB 800 i tu bede chyba musiał powalczyc by to ogarnać.
Gootchio
20-01-2009, 15:25
Dla obu "CLS'ów" w jednej grupie nie powinno być problemu... w różnych grupach - nie mam pojęcia ale wątpię.
patent bez sensu. Raz światło zastane jest silne, raz słabe, raz lampy sa blisko siebie, kiedy indziej daleko. To wszystko jest istotne dla wyłapania błysku przez fotocelę, odróżnieniu błysku od "tła". Patent raz zadziała, a kiedy indziej - nie. To nie jest rozwiązanie.
patent bez sensu. Raz światło zastane jest silne, raz słabe, raz lampy sa blisko siebie, kiedy indziej daleko. To wszystko jest istotne dla wyłapania błysku przez fotocelę, odróżnieniu błysku od "tła". Patent raz zadziała, a kiedy indziej - nie. To nie jest rozwiązanie.
Dlatego zapytałem o odcien tej kliszy. Mi sie wydaje ,że to jest rozwiazanie typu chińskie wyzwalacze radiowe. Albo zadziała albo nie. Mimo wszytko brawo za pomysłowosć.
maciek.evo
20-01-2009, 20:03
Już próbowałem i w domu i na dworze. Kwestia adaptacji do warunków- w domu nie bardzo da radę bez kliszy, a na dworze się zdejmuje i nie łapie błysku z aparatu. Przecież nie przyspawałem tej kliszy :-| post it super sticky i tyle.
a czy to jest rozwiązanie czy nie- weryfikuje praktyka i działa.
co do rentgena- nie wiem jak to dokładnie wygląda- musisz sam sprawdzić :)
W instrukcji SB 26 pisze o przełaczniku z opoznieniem błysku D i S w przypadku zdalnego wyzwalania lampy. Czy to czasem moze zastąpić tej "kliszy" .Pytam bo własnie rozpakowałem swój nabytek i czytam instrukcję.
maciek.evo
21-01-2009, 22:51
może w skrajnym, raczej nie spotykanym przypadku. Pamiętajmy że to są BARDZO krótkie czasy [te 1/200s] i żeby się zmieścić z synchro jest trudno. To tylko opóźnia wyzwolenie, ale o stałą wartość. A złośliwość rzeczy martwych wpływa na to że błyski z wbudowanej w commanderze trwają inny czas niż opóźnienie na D... klisza dobra :)
Twój patent z kliszą nie ma nic wspólnego z opóźnieniem. Najwyżej może spowodować, że (stosunkowo słabe) przedbłyski nie są w ogóle widziane przez fotocelę. Odstęp w jakim sa przedbłyski jest w tym przypadku nieistotny, mogą to być milisekundy, a może być i pół godziny :mrgreen:
Synchronizuje lampa natychmiast, bez opóźnienia na błysku głównym - mocnym.
maciek.evo
21-01-2009, 23:15
nosz kurna a to niby moderatorzy mają apelować o czytanie ze zrozumieniem...
sprostuję- "klisza dobra" miało być podsumowaniem skreślającym ideę trybu D bo to nic nie daje.
Ale dzięki za wyjaśnienie mi tego jakże ważnego i kluczowego faktu!
czytałem post twojego poprzednika tak dawno, że zapomniałem o czym był. Odniosłem się tylko do twojego. To wszystko dlatego, że jest on pierwszy na tej stronie :-D. Nie denerwuj się :-D
Gootchio
21-01-2009, 23:49
nosz kurna a to niby moderatorzy mają apelować o czytanie ze zrozumieniem...
sprostuję- "klisza dobra" miało być podsumowaniem skreślającym ideę trybu D bo to nic nie daje.
Ale dzięki za wyjaśnienie mi tego jakże ważnego i kluczowego faktu!
W kontekście "nic-niedającego" trybu D:
źródło (http://gootchio.strefa.pl/DSCF2882.JPG)
wbudowana: Commander, "--";
SB-900: jako Grupa A, w TTL'u, +3EV;
SB-26: tryb zdalny "D", M, 1/64;
Body: M, 1/60s, f/5;
Ostrość na przełącznik trybu zdalnego w SB-26;
Pomiar światła gdzieś na serwetce ;)
Współpraca tego typu jest mało komfortowa bo:
1° jeżeli SB-26 pracuje w automatyce, to zwykle niedoświetla z powodu błysku SB-900;
2° jeżeli świeci w manualu, ale jej błysk jest stosunkowo silny to SB-900 potrafi niebłysnąć lub błysnąć za słabo;
3° ze względu na oba powyższe trzeba się nagimnastykować żeby je wzajemnie poustawiać tak aby prawidłowo działały.
Natomiast co do zasady to działają bez żadnych klisz czy innych patentów.
W kontekście "nic-niedającego" trybu D:
.a w tym drugim trybie - kicha?
Współpraca tego typu jest mało komfortowa bo:
2° jeżeli świeci w manualu, ale jej błysk jest stosunkowo silny to SB-900 potrafi niebłysnąć lub błysnąć za słabo;
a to ciekawe, skoro nie ma przedbłysków sb26 to skąd sb900 wie, że ma błysnąć słabo?
Gootchio
22-01-2009, 00:49
a w tym drugim trybie - kicha?
W trybie "S" błyska dopóki się prąd w kondensatorach nie skończy... w trakcie przedbłysków , błysków sterujących i błysku właściwego.
a to ciekawe, skoro nie ma przedbłysków sb26 to skąd sb900 wie, że ma błysnąć słabo?
Kiedyś czytałem (ale żadnej części ciała nie dam se uciąć), że w i-TTL'u mimo przedbłysków podczas błysku właściwego dalej jest prowadzony pomiar, analiza i ew. korekty tak jak w zwykłym TTL.
Body FUJI S5 pro? Może tu pies pogrzebany. Ja nie wiem czy to będzie w nikonach chodzić.
S5 obsługuje oba rodzaje błysku (jak np D2x) ?
Nikony (cyfrowe) raczej (poza wyjątkami) nie mierzą już błysku w trakcie naświetlania. Chyba. Już zgłupiałem :mrgreen:
Gootchio
22-01-2009, 11:46
S5Pro vs D200 to matryca, soft i napis, i niekompatybilny akumulator. Sprzętowo to to samo, nie wierzę żeby Fuji udało się wydusić z puszki dodatkowy tryb współpracy z lampą.
W nocy mnie olśniło, że jednak w wizjerze (zanim podniesie się lustro) widać błysk z obu lamp, nawet kiedy po otwarciu migawki świeci już tylko 26-ka.
Wniosek stąd, że SB-26 w trybie "D" błyska również w czasie przedbłysku i-TTL. Jestem za to niemal pewien, że ignoruje wtedy błysk sterujący CLS'a.
S5Pro vs D200 to matryca, soft i napis, i niekompatybilny akumulator. Sprzętowo to to samo, nie wierzę żeby Fuji udało się wydusić z puszki dodatkowy tryb współpracy z lampą.
nie byłbym tego taki pewien, Fuji S3 pro nie miało CLSa, mimo, że było następcą puszki nikona, który ten CLS miała. Te tryby współdziałania body i lampy to głównie soft.
W nocy mnie olśniło, że jednak w wizjerze (zanim podniesie się lustro) widać błysk z obu lamp, nawet kiedy po otwarciu migawki świeci już tylko 26-ka.
Wniosek stąd, że SB-26 w trybie "D" błyska również w czasie przedbłysku i-TTL. Jestem za to niemal pewien, że ignoruje wtedy błysk sterujący CLS'a.coś za inteligentnie mi to wygląda. Ale odpadam z dyskusji, nie znam s5 pro (ani sb26)
maciek.evo
22-01-2009, 12:06
Wniosek stąd, że SB-26 w trybie "D" błyska również w czasie przedbłysku i-TTL. Jestem za to niemal pewien, że ignoruje wtedy błysk sterujący CLS'a.
Jaki z tego wniosek? taki że to "D" jednak nic nie daje bo mimo opóźnienia i tak błyska.
Jeśli uważasz to za lepszą metodę niż klisza to pokaż mi teraz foty z sb-26 ustawioną na 1/2 i na 1/1, zobaczymy czy jest to wspaniała metoda dzięki której wybiórcze sygnały "są ignorowane"... Bo dla mnie po prostu lampa błyska tyle razy ile ma napięcia w kondensatorze i przy większej mocy już nie da rady. Poza tym po co stosować ttl, czy i-ttl skoro i tak trzeba wprowadzać ręczne korekty bo błyski się zakłócają i fałszują pomiary?!
nie mówiąc o tym że 1/64 to jest taka moc, która będzie wystarczająca do zaspokojenia potrzeb świetlnych do 1% zdjęc...
Gootchio
22-01-2009, 12:10
nie byłbym tego taki pewien, Fuji S3 pro nie miało CLSa, mimo, że było następcą puszki nikona, który ten CLS miała. Te tryby współdziałania body i lampy to głównie soft.
(...)
S3 Pro było zrobione na bazie F-80, które raczej nie miało ani CLS, ani i-TTL tyle że to temat do "innych systemów" ;)
W temacie wątku również wyczerpały mi się pomysły, pozostają eksperymenty i obserwacja - to może kiedy indziej w wolnej chwili :) .
Gootchio
22-01-2009, 12:59
>>maciek.evo
1° Wyobraź sobie sytuację, w której SB-26 potrzebuje błysnąć na 1/1 (ilość światła, odległość, przysłonę etc.), dodaj do tego energię błysków sterujących z lampy wbudowanej i folię/kliszę na fotoceli... i odpowiedz sobie czy jest sens korzystać wtedy ze sterowania lampą wbudowaną? W plenerze skuteczny zasięg takiego sterowania nie przekracza 2÷2,5m, we wnętrzu - odbicia od ścian z reguły ograniczają zapotrzebowanie na energię błysku do ~1/8÷1/4 (dla SB-26). 1/1 i 1/2 są równie rzadkie jak 1/64 ;) (no-offence, ale jak już urealniamy warunki to rzetelnie).
2° Rezygnując z i-TTL odpada konflikt z przedbłyskiem, a dzięki trybowi "D" unikamy wyzwolenia błyskiem sterującym.
3° Korzystając z folii/kliszy i tak musisz jakoś zarządzać energią błysku obu sabinek - jak?
4° W normalnej sytuacji zdjęciowej, kiedy lampy nie leżą obok siebie na jednym stoliku, problemy z zakłócaniem pomiarów są zdecydowanie mniejsze, a z nimi skala korekt. Wykorzystuję SB-26 jedynie do rozjaśniania cieni rzucanych przez SB-900 - najczęściej sprawdzają się wtedy zarówno i-TTL jak i "A" w 26-ce. Mógłbym porobić serię fotek demonstracyjnych, ale mam przyjemniejsze rzeczy do robienia wieczorami (sorry) - nie mówię "nie", ale nie dziś :).
maciek.evo
22-01-2009, 14:25
>>maciek.evo
1° Wyobraź sobie sytuację, w której SB-26 potrzebuje błysnąć na 1/1 (ilość światła, odległość, przysłonę etc.), dodaj do tego energię błysków sterujących z lampy wbudowanej i folię/kliszę na fotoceli... i odpowiedz sobie czy jest sens korzystać wtedy ze sterowania lampą wbudowaną? W plenerze skuteczny zasięg takiego sterowania nie przekracza 2÷2,5m, we wnętrzu - odbicia od ścian z reguły ograniczają zapotrzebowanie na energię błysku do ~1/8÷1/4 (dla SB-26). 1/1 i 1/2 są równie rzadkie jak 1/64 ;) (no-offence, ale jak już urealniamy warunki to rzetelnie).
2° Rezygnując z i-TTL odpada konflikt z przedbłyskiem, a dzięki trybowi "D" unikamy wyzwolenia błyskiem sterującym.
3° Korzystając z folii/kliszy i tak musisz jakoś zarządzać energią błysku obu sabinek - jak?
4° W normalnej sytuacji zdjęciowej, kiedy lampy nie leżą obok siebie na jednym stoliku, problemy z zakłócaniem pomiarów są zdecydowanie mniejsze, a z nimi skala korekt. Wykorzystuję SB-26 jedynie do rozjaśniania cieni rzucanych przez SB-900 - najczęściej sprawdzają się wtedy zarówno i-TTL jak i "A" w 26-ce. Mógłbym porobić serię fotek demonstracyjnych, ale mam przyjemniejsze rzeczy do robienia wieczorami (sorry) - nie mówię "nie", ale nie dziś :).
ad1 Chyba się nie rozumiemy... zajrzyj sobie na stronę z mojej stopki, zobaczysz czym się zajmuję i w jakich warunkach używam lamp. Sterowanie sb600 błyskiem z body działa na dobre 10 metrów i więcej nawet w pełnym słońcu, wypróbowane. Jeśli lampy są dlaeko od aparatu i na zewnątrz[plener] to można tą kliszę spokojnie zdjąć, i błysk z 600tki wyzwala sb26 jak "tralala" bez łapania sygnału z body przez 26tke. Sens jest jak najbardziej bo używam wszystkich trzech, z czego dwie na takim samym ustawienieu i muszę latać tylko do jednej z nich [sb26] żeby regulować moc. 600tki reguluje z body w commanderze na manualu. 1/1 i 1/2 bardzo często potrzebne w plenerzew pełnym słońcu, a gdy ktoś używa parasolek to już w ogóle. W domu średnio zakres 1/4-1/16, ale 1/64 to się nie nada do niczego w rozsądnym zakresie F. No offence, ale to są realne warunki. I co mi z tego że na mocy popierdółki mi błyśnie skoro w plenerze już nie gdy będzie trzeba większej mocy?!
ad2 nie unikamy, błysk sterujący trwa dłużej niż opóźnienie. To jest znowu dwu/trzy-krotne błyskanie ze skumulowanej energii kondensatora. [przeprowadź test na większych mocach].
ad3. normalnie- 26 regulowana z lampy, a 600 z commandera i klisza nie ma nic do rzeczy z regulacją błysku.
ad4. Wszystko co mówisz sprowadzasz do wąskiej grupy zastosowań przy mocy rzędu końca zakresu [tego mniejszego]. Czy będą mniejsze czy nie to i tak wracamy do punktu wyjścia którym jest regulacja manualna [czy to mocy, czy to kompensacji błysku]. I mi nie zależy żebyś te foty pokazał, sam robiłem testy w domu i na dworze i wiem jak to działa. Poprostu chciałem Ci otworzyć oczy, ale widzę że twardo oblegasz tezę 1/64 mocy :mrgreen:
Gootchio
22-01-2009, 15:31
>>maciek.evo
OK, trochę mi oczy otworzyłeś. Przynajmniej na tyle, aby przy okazji zabawy lampkami zrobić kilka prób wg. Twojej instrukcji.
Galerii oczywiście gratuluję - chętnie bym popracował z takimi modelami ;)
Póki co - teoretycznie - pozwolę sobie jednak na krótkie sprostowanie:
Ad.1° Samą SB-26 w plenerze, nawet przy niezbyt silnym słońcu udawało mi się wyzwalać za pomocą lampy wbudowanej na dystansie jaki podałem (tj. znacznie poniżej 10m) - może jakiś lewy jestem czy coś?
Jeżeli ma reagować dopiero na błysk właściwy SB-600 czy 900, to nie powinno być żadnego problemu z synchronizacją. Zupełnie na marginesie, to do pracy przeważnie na zewnątrz (komercyjnej?) zdecydowanie zainwestowałbym w radio lub kabel, ale nie wtrącam się.
Przy 1/64 broń Boże się nie upieram. Taką wartość dałem akurat do tego zdjęcia, bo ułożyłem lampy 30 cm od siebie... powtórzę: normalnie jest na "A" bez wnikania ile faktycznie błyska. Na wcześniejszym zdjęciu w tym wątku była na 1/4...
Ad.2° Bez testu nie będę się kłócił - jestem skłonny nawet uwierzyć :P
Ad.3° Właśnie o tym pisałem wyżej, niepotrzebnie wmieszałeś do dyskusji sposób sterowania energią, bo to nie zależy od patentu na synchronizację.
Ad.4° Już jest powyżej.
.. Sterowanie sb600 błyskiem z body działa na dobre 10 metrów i więcej nawet w pełnym słońcu, wypróbowane. ...
Albo nie wiem co to pełne słońce, albo masz duuużo szczęścia.
maciek.evo
22-01-2009, 19:47
czyż to nie jest pełne słońce?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/01/DSC_8241sm_4-1.jpg
źródło (http://i242.photobucket.com/albums/ff75/maciek_evo/DSC_8241sm_4.jpg)
na prawdę, dystansu mi nigdy nie zabrakło do wyzwalania sb-600. Warunek jest tylko taki żeby dobrze ustawić okienko czujnika/fotoceli na IR.
Gootchio, myślę że nie ma sensu tego dalej ciągnąć. Jeśli będzie Ci to działało na większych mocach to będę pełen podziwu. [oczywiście jeśli nie to nie ;) ]
sb600 stała 10 metrów od sterownika??? Co było sterownikiem? Odległość od samochodu jest nieistotna.
Jesli tak było to ja nie wiem, mi z połowe mniejszych odległosci nie działa sb800 (sterownik - wbudowana w d200)
maciek.evo
22-01-2009, 21:28
nie no tu było bliżej bo to szeroki kąt, ale mam i takie backstage'y z odległości koło 10m, może więcej gdzie błyska :) [nigdy mi taka odległość nie była potrzebna, ale kiedyś dla hecy spróbowałem i się pozytywnie zdziwiłem, bo może to ma zasięg większy niż radiowe chinole :D ]
wyzwalam wbudowaną z d70s. Może 800 jest mniej czuła przez "combo-fotocele".