PDA

Zobacz pełną wersję : Które radio Elinchrom EL-SKYSPORT czy POWERLUX

leszeg
07-01-2009, 19:36
Jak w tytule. Cena zbliżona ale jest kilka istnych róznic. Zasilanie, zasięg ,wyposażenie i chyba róznica w synchronizacji z krótkimi czasami.
teroszke tu jest o Skyport http://www.michaldulemba.pl/technika/elinchrom-skyport-radiowe-wyzwalanie-lamp-blyskowych/
O powerlux jest tu http://www.fotoellite.pl/?235,wyzwalacz-radiowy-10-kanalowy-powerlux ale było tez ogłoszenie na forum.
Które radyjko byście wybrali.
A moze Powerlux ten jednokanałowy?
Wykluczam chińskie zestawy.

bhk
07-01-2009, 20:03
Hmm, mam skyporty i jestem z nich zadowolony. Kupione w Milso w Warszawie, chyba jedyny dystrybutor u nas. Nie wiem jakie masz wymagania co do czasow, ja robie max 1/200, bo na tyle pozwala mi d80. Przy krotszych czesc klatki jest nienaswietlona. Nadajnik jest zasilany przez taka "zegarkowa" plaska baterie, cena okolo 3 zl. Wymienialem ja dopiero po 4 miesiacach blyskania. Odbiorniku laduje sie przez dolaczone do nich ladowarki podobne do tych jak przy tel. kom. O czas pracy nie trzeba sie martwic, bo wytrzymuja naprawde dlugo. Po chwili bezczynnosci nadajniki przechodza w tryb standby. Zasieg jest bardzo duzy, jednak czasem mam problemy z wyzwalaniem jezeli odbiorniki znajduja sie blisko nadajnika.

Wyposazenie:
- 20 cm kabelek z koncowka PC do sabinek, mikro jack - konieczne jest dokupienie przejsciowki za pare zlotych mikro-minijack.
- przejsciowka mikro jack - jack do wyzwalania lamp studyjnych, do tego kabelek
Do ladowarek jest dolaczone kilka wymiennych koncowek do zasilania, co jest przydatne przy zagranicznych wyjazdach.
Do zestawu odbiornik+nadajnik, jak i do samego dodatkowego odbiornika dostaje sie dosyc sztywne etui. Do minusow moge zaliczyc delikatne antenki, trzeba na nie uwazac. Praktycznie nie trzeba ich rozkladac bo i tak jest zawsze zasieg.

Z powerluksami nie mialem do czynienia, wiec moze ktos inny Ci cos podpowie :)

leszeg
07-01-2009, 21:57
bhk dzieki . Ten Milso ma bardzo pokrecona strone i nie moge drugi raz trafic na ten zestaw. Wydrukowałem kiedyś fr. pdf od nich i mam przynajmniej numery katalogowe. Troche to dziwne co piszesz o problemie z wyzwalaniem gdy za blisko sa urzadzenia. No nic,poczekam na opinie uzytkownikow Powerluxsów choc chyba niema ich wielu.

amirez
07-01-2009, 22:30
"...robie max 1/200, bo na tyle pozwala mi d80..." ?
Instrukcja obsługi, str. 98

bhk
07-01-2009, 23:18
Nie doczytalem, dzieki za oswiecenie :)

sailor
08-01-2009, 17:29
jelsi masz elinchromy - bierz skyporta. jesli jakiekolwiek inne lampy - bierz tego do korego masz wieksze zaufanie, albo wyzwalacz firmowy

leszeg
08-01-2009, 19:03
Elichromy niedostepne do konca miesiaca, a zaufania to ja nie mam do niczego. Mam tylko nadzieje, że sie nie zepsuje :).Nie mam lamp,mam praie dwie sabiny narazie.

leszeg
10-01-2009, 16:12
Będę w poniedziałek zamawial Powerluxa 10 kanałowego . Poniewaz nie moge kupic drugiego odbiornika ( brak kasy) ,a może zajsć możliwosć wykorzystywania dwóch lamp SB 800 (albo SB 800 i SB 900) pracujacych w poblizu. Jaka jest możliwosc odpalenia drugiej lampy bez odbiornika radiowego ?Co dokupić ,czy moze one jakos sie dogadaja bez dodatkowych dupereli?

Bonzo
10-01-2009, 23:53
jeżeli będziesz błyskał w pomieszczeniu to postaw drugą Sabine na fotoceli poprostu :) koszt 36zł :)

leszeg
11-01-2009, 00:01
w sumie w pomieszczeniu to sabinki swietnie dogaduja sie z body i tu problemu nie bedzie. Gorzej moze byc na zerwnatrz i tu chyba fotocela moze sie nie sprawdzic. Poczytalem troszke i zaczynam miec obawy co do wyboru Powerluxa, chyba poczekam na elinchromy. Sailor mało pisze ale pozostawia wiele do myslenia wiec ......

badi
11-01-2009, 00:19
Zasieg jest bardzo duzy, jednak czasem mam problemy z wyzwalaniem jezeli odbiorniki znajduja sie blisko nadajnika.

jak czesto, to sie zdarza? blokuja sie wzajemnie na amen czy np. przy 5-10tej probie jednak odpalaja?

leszeg czekam na opinie po zakupie. tez waham sie miedzy tym i tym.

fragles
11-01-2009, 00:30
jeżeli będziesz błyskał w pomieszczeniu to postaw drugą Sabine na fotoceli poprostu :) koszt 36zł :)

Trochę obok tematu ale: SB800 ma fotocelę wbudowaną - nie trzeba niczego dokupować. SB-900 - nie wiem.

Bonzo
11-01-2009, 01:46
Zasieg jest bardzo duzy, jednak czasem mam problemy z wyzwalaniem jezeli odbiorniki znajduja sie blisko nadajnika.

kogo jest ten cytat znaczy się czy ma radio Powerluxa ? jeżeli tak to wystarczy antenke polożyć w nadajniku i nic się nie zacina :) i odrazu proponuje zakupić baterie na coś firmowego do nadajnika i odbiornika np Panasonica Energizer czy innego dziada. Mój wyłapuje za każdym strzałem nawet zza ściany.

badi
11-01-2009, 01:57
kogo jest ten cytat znaczy się czy ma radio Powerluxa ?

skyporty elinchrom.

Bonzo
11-01-2009, 02:17
no to być może jest ten sam problem o którym pisałem wyżej.

pebees
11-01-2009, 09:35
Trochę obok tematu ale: SB800 ma fotocelę wbudowaną - nie trzeba niczego dokupować. SB-900 - nie wiem.
SB-900 też ma.

bhk
11-01-2009, 10:45
jak czesto, to sie zdarza? blokuja sie wzajemnie na amen czy np. przy 5-10tej probie jednak odpalaja?

Odpalaja za ktoryms razem, rzeczywiscie zlozenie antenki czasem pomaga. Mowie tu o odleglosci 1-2 metry. Powyzej nie mialem problemow.

Bartek - NinoVeron
06-02-2009, 01:25
tak niby w temacie a troszeczkę inaczej
Scott Kelby demonstruje Elinchrom Skyport
http://www.youtube.com/watch?v=vlAjHQJsMbA

mobil12
06-02-2009, 02:23
fajna zabawka tylko ma aktualnie trzy wady:
- chwilowo niedostępna
- podnieśli cenę
- akumulatorków nie wymienisz jak padną, musisz ładować