Zobacz pełną wersję : Jak się ma głośność FM2 do OM-2n?
hedgehog
07-01-2009, 19:34
Rozważam zakup cichej lustrzanki. Zawsze chciałem mieć OM-a, a wiem, że 2n jest cichy jak cholera - a do tego zacne Zuiko. Nikon FM2 ma jednak parę punktów przewagi... Ale najważniejszym dla mnie parametrem jest głośność, a raczej cichość. Nie oczekuję poziomu dalmierzowców, aczkolwiek...
No właśnie. Jak ma się dźwięk FM2 do OM2n?
To samo tyczy się Pentaxa MX (miałem, ale tak dawno, że nie pamiętam). Coś mówi mi, że będzie najgłośniejszy z tych trzech.
Dzięki za pomoc!
W
jasiek52
07-01-2009, 21:46
Mam zarówno mx jak i fm2. Dźwięk migawki pentaxa mx chyba głośniejszy, a na pewno bardziej "metaliczny" i mniej przyjemny:) Odkąd mam fm2 używam tylko jego. Porównując oba , wszystko z wyjątkiem rozmiaru i wagi przemawia za fm2. Olympusa nigdy nie miałem w rękach..
Jak chcesz cichego Nikona to kup F3.
Najcichszą była Minolta HiMatic 7II, teraz Zeiss też nie jest zły, ale to oczywiście dalmierze. F3 będzie (jest cichszy od FM2 i FM3a.
sprocket
07-01-2009, 23:39
Jeszcze cichszy od F3 jest F80.
co do głośności to chyba najciszej pracował nikon FG, ale w nim migawka jest elektroniczna
arturpop
08-01-2009, 00:00
Miałem OM2n, mam F3. I sorry, ale żaden z nich nie jest cichy, mlaskają lustrem na potęgę. OM2n kupowałem właśnie ze względu na zachwalaną cichość, ale w praktyce to jest jakaś legenda miejska. Każdy z nich jest głośniejszy od dSLR-ów Nikona z którymi miałem do czynienia. Może jak kupisz idealny egzemplarz albo znajdziesz serwis, który wymieni gąbki amortyzujące lustro to coś z tego będzie, ale w przeciwnym wypadku taki stary manual będzie głośno, nieprzyjemnie-metalicznie trzaskał lustrem.
Idę o zakład, że z FM2 będzie podobnie.
hedgehog
08-01-2009, 10:59
No i tak, prawdę mówiąc, skończy się chyba na F80. Nieduży, cichy i tani w cholerę, a szkła już mam. I do studia się przyda... Dziękuję za odpowiedzi.
arturpop
08-01-2009, 11:49
Ale wizjera żal... :)
hedgehog
08-01-2009, 11:56
Ale wizjera żal... :)
Cholera jasna, sam już nie wiem. :)
FE2, FM2 (n), FA - sa tak samo ciche
F3 jest ciche
Wszystkie manuale musza miec w dobrym stanie gabke dopowiedzialna za wytlumienie lustra (ulega ona "biodegradacji" wraz z wiekiem).
Mialem F3, mam FE2 i F80 ... F80 jest cichy ale daleko mu do zadbanego F3, do tego silnik AF w F80 jeczy jak potepieniec, zwijanie powrotne filmu moze obudzic umarlaka. W F3 100% kadru i manualne ostrzenie, ciche przewijanie filmu ... dalej mam wymieniaz zalety?
Dlaczego F5 ma nadal korbe do zwijania filmow? - pytanie retoryczne
hedgehog
08-01-2009, 12:25
Ale to F3 duże takie no... :/
arturpop
08-01-2009, 13:24
Wszystkie manuale musza miec w dobrym stanie gabke dopowiedzialna za wytlumienie lustra (ulega ona "biodegradacji" wraz z wiekiem).
Jak to muszą? Chyba powinny, ale w zależności od stanu egzemplarza mogą mieć te gąbki kompletnie skatowane.
Zresztą ja myślę, że dyskusja jest trochę bezcelowa - lustrzanka cicha nie jest i basta, trzaskanie lustra zawsze będzie słyszalne. Oczywiście w niektórych puszkach mniej, w niektórych bardziej, ale będzie.
Jeśli ma być cicho, to raczej trzeba poszukać dalmierza.
hedgehog
08-01-2009, 13:37
W sumie to racja. Dzięki raz jeszcze wszystkim za wypowiedzi. Myślę, że zostanę przy dalmierzu do łażenia tu i ówdzie i kupię sobie F80 albo F90x do studia. Ostatnio cosik tak mnie wzięło na film. :)
mishieck
08-01-2009, 13:50
Weź Bessę.
http://www.cameraquest.com/voigtr2ar3a.htm
Ewentualnie wersję M jeśli nie potrzebujesz automatyki... A na ulicę będzie idealna...
hedgehog
08-01-2009, 14:02
Nie ten budżet. :) Jeszcze nie. Zresztą właśnie leci do mnie Canonet na spróbowanie. Jak się przekonam, to wciągnę.
mishieck
08-01-2009, 15:04
Nie ten budżet. :) Jeszcze nie. Zresztą właśnie leci do mnie Canonet na spróbowanie. Jak się przekonam, to wciągnę.
I to jest słuszna koncepcja...
A swoja drogą FM2 tez polecam - pobawiłem się nią trochę i się zakochałem... :)