PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor AF-S 18-200VR

magik66
07-01-2009, 17:28
Witam. Kilka dni temu kupiłem ww obiektyw i mam kilka zastrzeżeń . Wydaje mi się , że nie jest to zbyt ostre szkło porównując nawet z kitem 18-55VR , a poza tym podczas pracy w pozycji pionowej rozwija się samoczynnie tzn zwiększa ogniskową. Czy to nie jakaś wada fabryczna? Obiektyw jest nowy , na gwarancji Nikon Polska i zastanawiam się co dalej? Poszukuję kogoś kto używa takiego szkła i zechciałby wymienić ze mną parę uwag.
Oskar.

Kalmar
07-01-2009, 17:41
Witam. Kilka dni temu kupiłem ww obiektyw i mam kilka zastrzeżeń . Wydaje mi się , że nie jest to zbyt ostre szkło porównując nawet z kitem 18-55VR , a poza tym podczas pracy w pozycji pionowej rozwija się samoczynnie tzn zwiększa ogniskową. Czy to nie jakaś wada fabryczna? Obiektyw jest nowy , na gwarancji Nikon Polska i zastanawiam się co dalej? Poszukuję kogoś kto używa takiego szkła i zechciałby wymienić ze mną parę uwag.
Oskar.

Nie jest wadą, ten typ tak ma.
Masz go kilka dni, porób jeszcze trochę i pewnie go wyczujesz, to nie jest zły obiektyw.

blackside
07-01-2009, 17:45
Co do rozsuwania to ponoć normalne w tym szkle.
Co do rozdzielczości generalnie wg. testów kit jest w centrum podobnie ostry może ciut ostrzejszy a na brzegu róznica jest jeszcze troszkę większa poza f3,5.
http://www.optyczne.pl/69.4-Test_obiektywu-Nikkor_AF-S_DX_VR_18-200_f_3.5-5.6G_IF-ED_Rozdzielczość_obrazu.html
EDIT- pokaż "wadliwe" zdjęcie w pełnym rozmiarze może jakaś wada jest ale wątpie. Myślę że zbyt dużo wymagasz od szkła ... ale kto wie

MadOnion
07-01-2009, 17:46
Witam
Kit jest minimalnie ostrzejszy więc Twoje spostrzeżenie trafne.
Na jakich ogniskowych i przysłonach porównujesz?
Pozdrawiam

D.Anihilati
07-01-2009, 17:47
Witam. Kilka dni temu kupiłem ww obiektyw i mam kilka zastrzeżeń . Wydaje mi się , że nie jest to zbyt ostre szkło porównując nawet z kitem 18-55VR ,
Byc moze Twoje subiektywne odczucie w przypadku tego porownania. Nie oczekiwalbym jednak, zeby byl znacznie lepszy od 18-55VR. Jego zaleta jest duzy zakres ogniskowych, wiec jest to niestety kosztem jakosci obrazu. Zatem "demonem ostrosci" on nie bedzie. Ale i tego nie nalezalo chyba oczekiwac po spacerowym szkle.

a poza tym podczas pracy w pozycji pionowej rozwija się samoczynnie tzn zwiększa ogniskową. Czy to nie jakaś wada fabryczna?
Nie jest to wada fabryczna egzemplarza. Po prostu ten typ tak ma (jak to sie nazywa? zjawisko "pelzania"?)
Pewnie od egzemplarza zalezy w jakim stopniu. Ciut mniej, ciut bardziej, moze nie przy kazdej ogniskowej (np. na krotkim koncu moze nie wystepowac).

Nie przejmuj sie.

Zeby nie byc goloslownym: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7925 (oni tez tak mieli)

durom
07-01-2009, 22:26
Po zakupie też miałem wrażenie że coś nie ostrzy ale chwila wprawy o jest ok. Wysuwanie niestety jest wadą. Dlaczego nikkor nie zrobił blokady jak inni? Nie wiem. Na pewno by się przydała.

iroyork
08-01-2009, 04:16
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=79765&page=7
Tutaj sa zdjecia i dyskusja na temat tego szkla, a ryjek sie wysuwa i ten typ juz tak ma.

magik66
10-01-2009, 16:44
Serdeczne dzięki za zainteresowanie i pomoc. Jak widać muszę trochę pobyć z tym szkłem .
Jeszcze raz wszystkim dziękuję i pozdrawiam.
Oskar.

124miko
10-01-2009, 22:28
Miałem dwa i się rozsuwały.