PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Smolna Tower

MikkiMix
07-01-2009, 14:49
Hej,

Wrzucam jeden z kadrów zrobionych na ZT "Ciężar miasta". Proszę o konstruktywną krytykę, wskazówki i takie tam...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img72.imageshack.us/img72/5697/ciezamiasta2nikonforumnv9.jpg)

Pozdrawiam

Mikołaj

MikkiMix
08-01-2009, 16:00
No i jak tam? Ktoś coś powie? Pouczy, wskaże, doradzi, skomentuje? Serio proszę - po to między innymi forum jest, he?

Pzdr

Miki

galu44
08-01-2009, 16:39
skoro tak bardzo prosisz:
brak nieba trochę razi (dosłownie) ale dobra, trudno. wydaje mi się, że po prostu temu zdjęciu czegoś brakuje, albo czegoś jest za dużo. Samo to, ze przekrzywiłeś aparat, nie stworzy ciekawego ujęcia - niestety. Choć sam obiekt jest dość ciekawy. Jakaś próba kompozycji z tych wszystkich linii niby jest, ale jak na ciekawą kompozycję linii, to za dużo się dzieje - np. za płotem wychylają się jakieś domy :) (przy takim niebie łatwo je usunąć - w komputerze, hihi)

próbuj dalej

MikkiMix
08-01-2009, 16:51
No i o to właśnie chodzi, dzięki!

1. Nieba nie ma, bo nie było :), a wstawić / przerobić nie chcę i nie umiem na razie
2. Aparat przekrzywiłem, żeby próbować złapać jakąś tam wypatrzoną przeze mnie geometrię i oddać przytłaczający charakter tego budynku (przynajmniej miałem takie intencje :))
3. Zgazam się z Tobą w pełni, że te domy w tle zaburzają kompozycję i warto je usunąć. Popracuję nad tym.
4. Próbować będę cały czas.

Jeszcze raz dzięki za feedback - włąśnie na takie posty najbardziej liczę: konkretnie i szczerze jest.

Pozdro

Miki

autograf
08-01-2009, 19:18
Pomysł może i był, lubię inne spojrzenie na architekturę. Ale pamiętaj - niech forma nie przerasta treści.

Piszesz, że uczysz się. Ja też. Ale ja na razie robię słodkie obrazki "u Cioci na imieninach" ;)

Może warto nie pomijać pierwszych działów tej lektury? ;)

MikkiMix
08-01-2009, 20:23
Nie pomijam :)

Wiesz, na głeboką wodę lubię się rzucać w przerwach pomiędzy szlifowaniem standardów :)

A poza tym ten skurczybyk na Smolnej od dawna mnie fascynował, więc go strzaskałem przy okazji "Ciężaru Miasta". Ale jeszcze do niego kiedyś wrócę ;)

malasana
08-01-2009, 20:27
Niestety, brak nieba zniszczyl ta fotke. Aha, i niemozliwe, ze go tam nie bylo. Po prostu nie dales rady zrobic mu zdjecia. Mysle, ze spodobalby Ci sie filtr polowkowy, np. w systemie Cokin. Pozdr:)

MikkiMix
08-01-2009, 22:00
Serio, nie było. Sprawdze jeszcze na RAWIE. Filtr spodobałby mi się na pewno, ale miałbym problem z nałożeniem go na 14-24 :)

BSKraków
08-01-2009, 23:24
"Ciężar miasta" ja na tej focie widzę go , foto przytłaczające ale ciekawe:)