Zobacz pełną wersję : Zestaw sprzętowy na ślub
lucas 28
07-01-2009, 10:06
Witam wszystkich, to mój pierwszy temat na forum. Chciałbym Was zapytać czy taki zestaw ("na start") do obsługi ślubów i innych podobnych imprez wystarczy. Mam na myśli - D80, S20 1.8, S 30 1.4, N 50 1.4, SB 800?. Zdaję sobie sprawę oczywiście z konieczności zakupu drugiego korpusu, przynajmniej D300, ale na dzisiaj nie mam co o tym myśleć. Pozdrawiam
A co bedzie jak ktos napisze, ze to zly zestaw? Wiadomo, ze przydaloby sie wyzsze ISO (sam wlasciwie to widzisz piszac o D300), a szkla no coz, jak wyrobisz sie ze przykrecaniem/odkrecaniem to wystarczy. Z tego co wiem, koledzy od slubow lubia w plenerze czyms jasnym pofocic, wiec na DX to jakies 85/1.8 (1.4) albo jeszcze cos dluzszego by sie przydalo.
Niedzwiedz
07-01-2009, 10:33
przy tych szkłach d80 da rade :) jednak drugie body potrzebne co zrobisz jak ci sie zepsuje d80 na ceremonii ? uciekniesz? czy wyjmiesz komórkę?
jacoslavgth
07-01-2009, 10:38
pewnie drugie body sie przyda, ale czy jest konieczne? zawsze jak zepsuje sie jedno moze zepsuc sie i drugie, chociaz to mniejsze prawdopodobienstwo, ja bym do tego zestawu dorzucił jeszcze jakies krótkie tele, np. nikkora 105/2,8
Nie robię ślubów i ogólnie mało zdjęć robię ;) ale to co mam w stopce sprawdziło się ostatnio choćby przy robieniu zdjęć na klasowej Wigilii mojego syna .
Pozdrawiam
lucas 28
07-01-2009, 12:11
Dzięki wielkie za podpowiedzi. Oczywiście zdaję sobie sprawę z konsekwencji, które mogą się pojawić gdy d80 padnie podczas uroczystości. Niemniej nie dysponuję teraz kasą na d300:( Wiem, wiem co zaraz napiszecie, że w tej sytuacji należy wstrzymać się i najpierw kupić drugie body, a dopiero później myśleć o ślubach...hm...no ale nie w jednej chwili Rzym zbudowano;) Ryzyko, jak to mówią...;)
lucas 28
07-01-2009, 12:19
Myślę, że również Jacoslavgth ma rację z krótkim tele... 105-tka faktycznie będzie potrzebna jak rybie woda:)
lucas 28
07-01-2009, 12:36
Co będzie jeśli ktoś odpowie, że to zły zestaw? Będę czekał na uzasadnienie oraz propozycje zmiany w moim zestawie.
Zestaw dobry, ale kup drugie body - jeżeli bierzesz pełną odpowiedzialność za zlecenie, nawet D40 - byle był jakiś zapas, pożycz, cokolwiek.
Ja zacznę podobnie, kupuję D90 i Sigmę 30/1.4, za jakiś czas nową Sigmę 24-70 HSM. Pierwsze 2-3 śluby zrobię dla znajomych za darmo jako drugi fotograf (więc bez odpowiedzialności) Jeśli będę z tego w stanie zrobić jakieś początkowe nie najgorsze portfolio, kupię drugie body i zajmę się tym "na serio". Jeśli nie, będę amatorem z fajnym sprzętem ;]
Co do D300, to zastanów się czy tak koniecznie jest Ci potrzebne. Prawdopodobnie D90 jest wystarczające?
Co do D300, to zastanów się czy tak koniecznie jest Ci potrzebne. Prawdopodobnie D90 jest wystarczające?
imho przewaga D300 nad D90 to praca na wysokim ISO, co może być istotne w ciemnym kościele
lucas 28
07-01-2009, 23:05
Jazco - pomysł na debiut masz niezły. Pożyczyć drugi korpus to jakoś by się dało, ponieważ faktycznie jakby coś się stało z d80 to jak powiedział Niedzwiedz zostaje focenie komórką.
Uważam, że d300 to jednak inna bajka niż d90. Szczególnie pod względem wysokiego "użytecznego" ISO. No i jeśli zmieniać to wejść na poziom wyżej - jeśli chodzi o sprzęt oczywiście.
z tym zestawem spokojnie dasz radę, dokup D50, który obecnie kosztuje grosze i jestes uratowany
Jazco - pomysł na debiut masz niezły.
Pomysł jest bardzo prosty. No i nie mój. Czytałem na którymś z licznych portali o takim jednym panu (nazwiska niestety nie pamiętam) który zawodowo zajmował się socjologią (psychologią? lub czymś innym) ale bardzo lubił robić zdjęcia. Dwa pierwsze śluby zrobił właśnie darmowo, potem zdjęcia z tych dwóch slubów przemienił w ładne portfolio i pokazał agentowi jakiejś hollywoodzkiej gwiazdki, która przygotowywała się do ślubu. No i teraz pewnie robi zlecenia za przyzwoitą cenę ;]
Ja raczej nie mierzę tak wysoko (chociaż kto wie? :P), ale strategia jest bardzo prosta i myślę, że skuteczna.
Co do D300 to spoko, jasne że to lepszy aparat.
lucas 28
08-01-2009, 22:58
Pomysł dobry i zarazem bezpieczny:) Może faktycznie pójść w tę stronę? Na pewno przemyślę
witajcie :)
w poprzednim sezonie fotografowałam D80 + Sabinka 800 + Sigma 18-200mm f/3.5-6.3. Klienci byli ogólnie zachwyceni i nie mieli zastrzeżeń, ale ja czuję potrzebę dalszego rozwoju, a ten obiektyw mi w tym na pewno nie pomoże ;) Potrzebuję porządnych, jasnych szkieł. Myślałam o 85mm f/1.8 i 35mm f/2. Zastanawiam się też nad sprzedażą tej Sigmy, choć do dobry, uniwersalny obiektyw, i kupnem innego zoomu. Może będziecie potrafili mi doradzić, jakiego... I jeszcze jedna sprawa - lampa. Czy warto zamienić SB-800 na SB-900? Będzie się lepiej sprawdzać w Kościele? Z góry bardzo dziękuję za pomoc :)
PS W dalszym toku rozwoju stawiam też na rybie oko i drugie body... póki fotografuję z drugą osobą nie jest to tak bardzo niezbędne, ale kiedy zechcę mieć więcej przestrzeni dla siebie, okaże się konieczne - na wszelki wypadek.
Maciej Służenko
29-01-2009, 03:09
2 body to mus. Bez tego będziesz jak fotograf - mina. Nigdy nie wiadomo w co sie wdepnie :-) Jak się robi coś za kase to albo na powaznie albo wcale. Backup nie musi być z górnej półki. Ja miałem dłuugo fuji S3. Polecam - tani i jakościowo bdb.
redrumdanyboy
29-01-2009, 04:25
Pomysł jest bardzo prosty. No i nie mój. Czytałem na którymś z licznych portali o takim jednym panu (nazwiska niestety nie pamiętam) który zawodowo zajmował się socjologią (psychologią? lub czymś innym) ale bardzo lubił robić zdjęcia. Dwa pierwsze śluby zrobił właśnie darmowo, potem zdjęcia z tych dwóch slubów przemienił w ładne portfolio i pokazał agentowi jakiejś hollywoodzkiej gwiazdki, która przygotowywała się do ślubu. No i teraz pewnie robi zlecenia za przyzwoitą cenę ;]
http://www.joebuissink.com/ To ten koleś : D
Polecam też ten filmik, tutaj tylko małe promo http://pl.youtube.com/watch?v=2mXiXCsRGlM
imho przewaga D300 nad D90 to praca na wysokim ISO, co może być istotne w ciemnym kościele
D90 w cale nie ma gorszej pracy przy wysokim ISO - niektórzy twierdzą nawet, że mniej szumi niż d300
http://www.joebuissink.com/ To ten koleś : D
Polecam też ten filmik, tutaj tylko małe promo http://pl.youtube.com/watch?v=2mXiXCsRGlM
O dzięki :) Właśnie o niego chodziło, koleś zrobił nawet jeden job za 100 000$ - masakra.
Mnie ostatnio inspiruje Edward Olive (http://www.edwardolive.info/), ale to już jest bardzo wysoki poziom abstrakcji ;)
A Nikon D90 bardzo zacny, w połaczeniu z Sigmą 30 to rewelacyjny zestaw do fotografowania w świetle zastanym..
skoro to wątek o ślubnym sprzęcie ;) to jakiego szkła używacie najczęściej ? w urzędzie, w kościele i na sali? czy to prawda że można sobie dac radę tylko jedną jasną stałką ? czy jednak zoom 2.8 będzie bardziej przydatny??
Digital Story
29-01-2009, 16:27
Wiadomo, zoomem można zdziałać więcej. Ale najlepszy zestaw chyba to 2 body -
1. 24-70mm
2. 70-200mm
Taki zestaw daje Ci świetne pole do manewrów.
Natomiast w plenerze ja osobiście wolałbym
1. 20 lub 30mm
2. 85mm
(od biedy jedno body z podpiętym 24-70mm)
a ja znam kogoś kto robi tylko 35mm... jakiś wariat co ;) ?
w kontekście cen za usługi [ mocno moim zdaniem zaniżonych ] to posiadanie i inwestowanie takich pieniędzy [ moich zdaniem dużych ] w taki sprzet, przy takich podwyżkach jest dla mnie nieciekawe i wolę robic coś innego ;)
Niedzwiedz
29-01-2009, 16:39
ja oblecial bym calosc 35mm ;) od bidy 50mm :)
ja oblecial bym calosc 35mm ;) od bidy 50mm :)
35/2 ? ciemny kosciół i plener ? a nie jest za wąsko?
Chyba wszystko zależy od tego, jak pracujesz i do jakiej ogniskowej jesteś przyzwyczajony . Niektórzy robią 14-24 + 24-70 + 70-200 na jednym ślubie, inni robią wszystko na 35 + 85, lub tylko 50.. A dobre zdjęcia to i tak głównie kwestia umiejętności i doświadczenia i talentu .
Wydaje mi się, że 35mm f/2 podpięty do D3 to chyba nigdzie nie będzie za ciemno ;D
Wydaje mi się, że 35mm f/2 podpięty do D3 to chyba nigdzie nie będzie za ciemno ;D
W nielicznych miejscach okazuje się jednak za mało :-) , wtedy zazdroszczę Canonowi 35 1,4
Jeśli chodzi o szkła to napewno przyda Ci się Nikor 35 f2,lub sigma 30 1.4- ja osobiście mam w planie zakupić sigmę ,a jeśli przebierzesz sobie dobrą sztukę to potrafi być ostra ponoć już od 1.4. Niektórzy piszą,że i 50tką oblecisz,ale ze swojego skromnego doświadczenia wiem,że to nieprawda, może talentu mi brak,ale musiałbyś posiadać talent do chodzenia po ścianach gdyż niektóre kościoły nie oferują Ci miejsca na to żeby się oddalić , miewałem sytuacje gdy stałem naprawdę blisko pary i tu niezbędna mi się wydaje ta sigma,a światełko 1,4 zrekompensuje trochę brak wysokiego iso w D80. Do tego np. tamron 17-50 f2.8 też by się przydał bo są sytuacje gdzie nie ma czasu na szybką zmianę szkła i wtedy jest czym pokręcić. Do pleneru 85tka,ale 50tką też oblecisz,a kosztuje grosze.
Podsumowując: sigma 1.4, nikor 50 1.8, tamron 17-50 2.8 - to byłby IMHO najtańszy i najbardziej optymalny zestaw na początek do ślubów. Wiadomo,że jeśli Cię stać na więcej to i ta 85tka do tego,a zamiast 50 1.8 - 50 1.4.
Co do zapasowego body to d50 kupisz za 500zł i już masz spokój wewnętrzny,który jest bezcenny. Ja nastawiam się narazie na przesiadkę z D80 na D90 bo szumy bardzo zbliżone do D300 a sporo tańszy - zawsze może zostać potem jako dobry backup.
serdecznie dziękuję za podpowiedź, wreszcie coś konkretnego :)
wciąż jeszcze rozglądam się i kalkuluję... chyba jednak nie chcę szukać oszczędności, bo wolę w szkła zainwestować raz, a porządnie. a sezon ślubny zbliża się już wielkimi krokami ;)
jakoś mimo wszystko wzbraniam się przed tą 50ką, bo zawsze mówiłam sobie, że jeśli coś jest do wszystkiego (a tak najczęściej wypowiadają się ludzie na forach o tym obiektywie) to jest do niczego...
a jeszcze kwestia lampy. czy warto wymieniać Sabinkę 800 na 900? czy lepiej sprawdzi się w Kościołach?
i jeszcze jedna sprawa... ludzie często piszą mi o jakiś przelicznikach formatu DX... może możecie mi podrzucić jakiś link na ten temat, bo trochę się w tym zamotałam. chciałabym raz a porządnie dowiedzieć się co, jak i dlaczego. z góry dziękuję!
Digital Story
02-02-2009, 09:45
Co do lampy to moim zdaniem zmieniać chyba (?) nie ma sensu. Troche szerszy kąt świecenia SB900 i łatwiejsza obsługa kosztem mniejszej siły błysku względem SB800 - kupując nową lampe ja brałbym może i 900, ale nie wymieniałbym specjalnie jednej na drugą :)
a jeszcze kwestia lampy. czy warto wymieniać Sabinkę 800 na 900? czy lepiej sprawdzi się w Kościołach?!
SB800 wystarczy i nie wyłancza sie jak sie nagrzeje
skoro pojawił sie temat lampy: czy zawsze jej używacie w kościele, na weselu? czy można się bez niej obyc i robic na wyższych iso ze światłem zastanym...? kwestia co się lubi ;) mi osobiście średnio sie podobają zdjecia z walniętą lampą po oczach ;) ale jak to jest w praktyce? możliwe?
jakoś mimo wszystko wzbraniam się przed tą 50ką, bo zawsze mówiłam sobie, że jeśli coś jest do wszystkiego (a tak najczęściej wypowiadają się ludzie na forach o tym obiektywie) to jest do niczego...
To nie jest tak,że 50tka jest do wszystkiego i chyba nawet takiej opini tutaj nie ma. Ona jest fajna bo jasna, mieć zawsze ją warto nawet mając 85tke bo ta druga może być po prostu za długa w pewnych sytuacjach.
Portreciki, detale etc. to jest to do czego można używać tego obiektywu, zobacz jak małą głębie ostrości oferują obiektywy ze światłem 1,8 czy 1,4 ,a przekonasz się ile z środków wyrazu i artyzmu można dodać fotkom ;)
przy tych szkłach d80 da rade :) jednak drugie body potrzebne co zrobisz jak ci sie zepsuje d80 na ceremonii ? uciekniesz? czy wyjmiesz komórkę?
właśnie - kup używkę d50 i wystarczy na zapas, zresztą nie wyobrażam sobie robienia stałkami i jedną puszką - za dużo roboty w przepinaniem - dwie puchy na szyi to optimum
Digital Story
02-02-2009, 22:53
Najlepiej jednak doświetlać lampą, bo wysokie ISO zawsze jest zjedzone z detali :/ Lepiej ustawić troszkę dłuższy czas migawki co by zebrać jak najwięcej zastanego ale doświetlać scene lampą... No, chyba że korzystasz z Canona i 35/1.2L itp... :)
zobacz jak małą głębie ostrości oferują obiektywy ze światłem 1,8 czy 1,4 ,a przekonasz się ile z środków wyrazu i artyzmu można dodać fotkom ;)ależ ja doskonale o tym wiem, dlatego chcę kupić możliwie jasny obiektyw, tylko wciąż nie zdecydowałam się na ogniskową ;)
Najlepiej jednak doświetlać lampą, bo wysokie ISO zawsze jest zjedzone z detali :/ Lepiej ustawić troszkę dłuższy czas migawki co by zebrać jak najwięcej zastanego ale doświetlać scene lampą... No, chyba że korzystasz z Canona i 35/1.2L itp... :)
czyli jednak lampa jest nieunikniona ;) ??
2xd700
sb-800/900
fisheye
20 1.8
35 2.0
50 1.4 /af-s/
85 1.8 /lub 1.4/
135 2.0
każdy inny zestaw jest kompromisem.
2xd700
sb-800/900
fisheye
20 1.8
35 2.0
50 1.4 /af-s/
85 1.8 /lub 1.4/
135 2.0
każdy inny zestaw jest kompromisem.
hi hi..pojechałeś nieźle ;) :mrgreen:
zawsze jak czytam takie komentarze to mam wrażenie że koledzy robiacy zdjęcia ślubne robią wszystko co mogą by odstraszyc potencjalną konkurencję ;)
ślubów nie chce robic...pytania są z ciekawości niezmiernej bo kolega chce wejsc w ten biznes a ja się zastanawiam czy od dobrej strony to robi...
no ale wybrał canona 50d ;) :(
No tak, ale podałem mu zestaw do którego ma dążyc... stałki ma dobre, jak bedzie dobry to dojdzie do takiego zestawu - tego mu zycze.
Digital Story
03-02-2009, 00:42
czyli jednak lampa jest nieunikniona ;) ??
No, w kościołach w 95% przypadków raczej jest nieunikniona. Niestety :)
dzięki :) czyli trzeba kupowac sb600 i uczyc się błyskac ;)
downunder
03-02-2009, 01:30
dzięki :) czyli trzeba kupowac sb600 i uczyc się błyskac ;)
Pozwolę sobie nie zgodzić się, wszystko zależy od jakiego używasz body i szkieł.
Od D300 w górę z jasnymi szkiełkami, nawet w bardzo ciemnych kościołach, IMO nareszcie lampa przestała być niezbędna. ;)
Digital Story
03-02-2009, 09:06
Oj jasne że można polecieć z ISO w górę, ale moim zdaniem lampa to coś co na ślubach po prostu trzeba mieć przy sobie.
Pozwolę sobie nie zgodzić się, wszystko zależy od jakiego używasz body i szkieł.
Od D300 w górę z jasnymi szkiełkami, nawet w bardzo ciemnych kościołach, IMO nareszcie lampa przestała być niezbędna. ;)
Właśnie - to wszystko zależy... :)
Wychodzącą dosyć energicznie z kościoła parę muszę strzelić serią 5 zdjęć na Sigmie 30 żeby coś się dało wybrać :)