Zobacz pełną wersję : Ktora lepsza
stanseba
07-01-2009, 01:41
Ktora lampa wedlug Was bedzie lepsza do Nikona D40, Sunpak PF30X czy Nikon Sb-400? Prosze o rade bo zastanawiam sie nad obiema lampami. Zastosowania amatorskie .
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Articool
08-01-2009, 17:44
Bierz SB 400 i gdzieś nawet był fajny test zrobiony w tym komplecie... poszukaj na forum...
Sunpak . SB 400 to jest rozbudowana(niewiele)wbudowana lampa.
Articool
08-01-2009, 20:02
Nie lubię takich wynalazków dlatego ich nie polecam... zresztą bardzo często można się również spotkać z opiniami innych użytkowników na temat lamp typu Sunpak czy Tumax
Poza tym lampę się kupuje na lata, a nie na chwilę więc to jest kolejny plus, aby wybrać lampę Nikona, nawet SB-400
Teraz porównując ją do tego Sunpaka to jest niewiele słabsza pod względem mocy 21 do 30. Oprócz tego jest lżejsza i prawie 4 krotnie krótszy czas ładowania, a to raczej ma znaczenie... Do tego wszystkiego można nabyć takową za 190zł a nie 340, więc oszczędność jest spora...
Tak jak pisałem na Twoim miejscu nie bawiłbym się w żadne Sunpaki... Jeśli nie masz na tyle funduszy aby kupić Sb 600 to weź tą, a zobaczysz że będziesz zadowolony. Jeśli będziesz chciał zmienić to wiele nie stracisz i kupca znajdziesz, a na Sunpka? wątpię, ale to jest moje zdanie
Tutaj masz linka do tego testu (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=82499) co wcześniej o nim wspominałem