Zobacz pełną wersję : Cosina/Vivitar/Soligor 70-210 f/2.8-4
Witam!
Mam pytanie co do jakości optycznej tego szkła. Sampli w sieci za wiele nie znlazłem, na photozone.de opinie raczej na nie. Jednak interesuje mnie, czy ktoś ma lub miał to szkło i jego wrażenia z pracy. Mechanicznie nie spodziwam się cudów, ale optycznie może być całkiem, całkiem.
Bo obiektyw o takich parametrach, nowy, sprzedawany za niecały 1000PLN, to gdzieś musi być haczyk. Jakby ktoś wiedział coś w temacie, to prosiłbym o informacje.
Dzięki z góry.
Mariusz_W
26-07-2006, 10:35
Chciałem kupić ten obiektyw (był używany w super stanie za 450zł). Przed zakupem zrobiłem nim kilkanaście zdjęć i zrezygnowałem. Największym problemem tego obiektywu są ogromne aberracje z cyfrą (D50) przy pełnej dziurze. Aberracje stają się akceptowalne dopiero od przysłony f8. Podobnie ma się sprawa ostrości, czyli jest dobra od f8.
Pozdrawiam.
Valdek_Tychy
26-07-2006, 12:37
Jest to ta sama konstrukcja występująca pod kilkoma markami.Generalnie szkło slabe nawet jak na amatorskie,konstrukcja dość mocna metalowa ale optyka leży.Za taką kasę można kupić o niebo lepsze obiektywy nikkora czy sigmy wprawdze zaczynające się od f/3,5 czy f/4 ale jakośc optyczna rekompensuje tą różnicę.
barracuda
26-07-2006, 16:28
Witam. A ja właśnie sprzedaję taki obiektyw. Ale tylko dlatego, że nie potrzebuję takiego zakresu ogniskowych i zbieram na nikkora 18-70. A soligor jest niezłym szkłem. Z D50 używałem też tamrona i sigmy o tym zakresie, i nikkora 28-100G i muszę przyznać, że soligor robi najlepsze fotki. A z abberacją i ostrością to moja opinia jest raczej pozytywna. I przy dużej dziurze 3.0 robi dobre, ostre zdjęcia. A rozmycie tła przy tej ogniskowej i jasności w połączeniu z 9 listkową przysłoną jest świetne w portrecie i zdjęciach np. kwiatów. Jak chcesz to podaj maila i np rodzaj foty, to podeślę na skrzynkę ale już raczej nie dzisiaj. Pozdrawiam
Za taką kasę można kupić o niebo lepsze obiektywy nikkora czy sigmy wprawdze zaczynające się od f/3,5 czy f/4 ale jakośc optyczna rekompensuje tą różnicę.
Właśnie bardziej się czaję na Nikkora 70-210 f/4 , bo używki na Allegro chodzą właśnie w okolicach 1000PLN, zwykle ciut poniżej. Tak tylko zapytałem, i widze, że nie warto sobie jednak głowy zawracać. Zwłaszcza, że to tele ma być raczej rzadziej używane, niż standardowy obiektyw.
barracuda
26-07-2006, 21:42
No właśnie, dlatego tym bardziej bym sobie zatrzymał te 500 stówek w kieszeni i kupiłbym tego jasnego Soligora. rochę to kryptoreklama ale chyba warto się zastanowić, skoro i tak taki zakres ogniskowych żadko byłby używany. A w Soligorze masz jeszcze makro do kompletu.
Kolekcjoner
27-07-2006, 09:26
Z tymi obiektywami cosina/soligor/vivitar to problemy są głównie w rozrzucie jakościowym także konkretny egzemplarz trzeba sprawdzić. Generalnie to cosina robi całkiem dobrą optykę. Z tego co wiem to połowa Japońskich firm foto zamawia optykę w fabrykach Cosiny tylko, że odrzuty są podobno na poziomie 72%.
Wiem, że nie dawno było to gdzieś poruszane, bodajże na CB (http://canon-board.info/index.php). Wątku Ci nie podam ale chodziło dokładnie o Exaktę o tym zakresie (exakta - to też cosina :mrgreen:). Pamiętam, że były tam sample i wyszło, że prawie jak L-ka :mrgreen: :wink:.