Zobacz pełną wersję : HiTech - czy to już też podrabiają??
Zakupiłem niedawno HiTech'a GND 0,9 i zdziwiła mnie jedna sprawa. W porównaniu do wcześniej zakupionego (ok 2 lata temu) GND 0,6, miał on szerokość taką jak Cokiny (nie trzeba było go piłować). Czy spotkaliście się z czymś takim? Pamiętam, że HiTechy były szersze o te 2 mm. Jak to jest? Czy to normalne? Napis na filtrze też inny. Na nowym wytłoczony, a na starym namalowany białą farbką, ale to raczej mnie nie niepokoi.
Mam od roku jednego HiTech'a i moge Ci tylko potwierdzić, że chodzi jakby ciężej od oryginalnego Cokina (znaczy ciut szerszy jest). Na szczęście jego właściwości optyczne są w porządku, więc nie zaprzątam sobie głowy innymi duperelami.
Kupiłem na Allegro. Filtry Cokin mają szerokość 84 mm a HiTech powinien mieć 85mm. Czyli 1 mm różnicy. Pamiętam że do Cokinowskiego holdera, HiTech mi nie wchodził, musiałem piłować (no dobra wchodził, ale tylko w ostatni slot, rozciągając holder).