Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Spławik
1
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img377.imageshack.us/img377/928/dsc1519mn3.jpg)
2
źródło (http://img120.imageshack.us/img120/9923/2973082nc2.jpg)
pzdr:)
Pierwsze na tak- kompozycja, czystość, może trochę burta przeszkadza - drugie już mniej na tak: bałagan z ta trawą pod wodą. Pozdrawiam.
sorry g u f i - ale szanuj to forum , co to ma byc ? ani kompozycyjnie ani technicznie nawet w ramach jakiegos umownego stadardu :-D pomysl zanim cos wstawisz
rowniez proponuje sie Tobie zastanowić ale zanim coś powiesz:) myślisz ze jak masz prawie 5 tys komentarzy to Ciebie to zwalnia od czegoś, przejrzałem Towja galerie i sa tam same wychuchane fotki :) niemowie ze brzydkie:))
a jakie były Twoje pierwsze fotki :) hmmm moze juz zapomniałeś a może ....
czy uważasz ze tutaj standarty fotki sa ok http://harb.pl/Krajobraz%20Szwedzki%20-%20Swedish%20Landscape/slides/DSC_2133.jpgkopia.jpg :D
pzdr harb i miłego dnia życzę :)
2 jest ciekawa moim zdaniem.
Chociaż to nie za bardzo krajobraz mz ;]
sorry g u f i - ale szanuj to forum , co to ma byc ? ani kompozycyjnie ani technicznie nawet w ramach jakiegos umownego stadardu :-D pomysl zanim cos wstawisz
chyba harb trochę przesadziłeś, te fotki nie są takie złe - widziałem na formum sporo gorszych zdjęć
to publiczne forum, więc każdy może tu prezentować swoje mniej lub bardziej udane prace (jeśli chce się rozwijać, to wręcz wskazane, aby pokazać swoje gnioty doświadczonym kolegom), też się uczyłeś/uczysz, więc powiedz koledze co jest nie tak i co ma poprawić, a nie wyjeżdżaj z jakimś dziwnym cenzorskim pouczeniem
gufi, nie gorączkuj sie tak, bo organizm wyziębisz :-)
Miałeś niezłe wejście z modelkami, więc nie psuj pierwszego wrażenia i faktycznie pomyśl nieco przed publikacją.
Te zdjecia jako całość są złe, ale maja fajne elementy...za podpowiedź postawisz kiedys piwo...:-D
źródło (http://img214.imageshack.us/img214/6500/2973082nc2sa4.jpg)
BlackRoger
06-01-2009, 13:14
g u f i spławiłeś mnie tymi zdjęciami.
tomekudla
06-01-2009, 13:25
Gufi, mnie też zdarzyło się wrzucić gniot na forum ale trzeba mieć trochę samokrytyki. Powiedz mi szczerze: o co w tym zdjęciu chodzi?
Pytam szczerze - bez sarkazmu.
chyba harb trochę przesadziłeś, te fotki nie są takie złe - widziałem na formum sporo gorszych zdjęć
to publiczne forum, więc każdy może tu prezentować swoje mniej lub bardziej udane prace (jeśli chce się rozwijać, to wręcz wskazane, aby pokazać swoje gnioty doświadczonym kolegom), też się uczyłeś/uczysz, więc powiedz koledze co jest nie tak i co ma poprawić, a nie wyjeżdżaj z jakimś dziwnym cenzorskim pouczeniem
Artful nie sądzę abym przesadził ,nie ma nic obrazliwego w moim poscie wyraziłem swoje zdanie - poziom forum coraz bardziej sie obniza przynajmiej ostatnio,:( ale skoro jak twierdzisz zdjecia nie sa złe ok..... zostawiam to bez dalszego komentarza
g u f i - nie denerwuj się nie mieszaj ilosci postów z jakoscią zdjęć - moje zdjecia maja prawo Ci sie nie podobac tak jak mnie Twoje, napisałem swoje zdanie co sadze o fotkach wstawionych przez Ciebie w tym watku(byc moze inne Twoje watki sa bogatsze w przekazie) a to ze sie uczysz nie oznacza zadnego usprawiedliwienia na zdjecia słabe - nie ma obraziwych epitetów ani agresywnego tonu w moim poscie i to tyle w tym temacie
ps.Twoj komentarz zachecił mnie żeby zajrzec do twoich watkow i przyznaje ze portety podobaja mi sie ,natomiast w Twoim porzednim watku krajobrazowym Nemeth wytykał Ci obrobkę ale mz.zdjecie miało wiecej walorów anizeli te wyżej - niestety
Ja tam nie wiem, ale nie bardzo rozumiem dlaczego jako symbol upadku jakości tego forum wybrane zostały zdjęcia, na których autor coś chciał pokazać i do tego jeszcze cokolwiek kombinował z kompozycją. W przeciwieństwie do paru innych wątków, w których autorzy popełnili całkowicie klasyczne, nudne i absolutnie nic nie wnoszące do fotografii (ani do własnego portfolio) pstryki, które nawet nie bronią się elegancją przekazu, pięknem kolorów czy szczerze powiedziawszy... czymkolwiek.
Ja tam nie wiem, ale nie bardzo rozumiem dlaczego jako symbol upadku jakości tego forum wybrane zostały zdjęcia, na których autor coś chciał pokazać i do tego jeszcze cokolwiek kombinował z kompozycją. W przeciwieństwie do paru innych wątków, w których autorzy popełnili całkowicie klasyczne, nudne i absolutnie nic nie wnoszące do fotografii (ani do własnego portfolio) pstryki, które nawet nie bronią się elegancją przekazu, pięknem kolorów czy szczerze powiedziawszy... czymkolwiek.
ok .odpuszczam widze ze tworzy sie fan klub g u f i-ego ---- jest dobrze , niech tak zostanie :-D nie mam zamiaru brnąć w dyskusję ktora rozwinie sie w watek o 100 postach i niczego nie zmieni
zwracam honor autorowi zdjec chciał dobrze ,męczył się - ja żle odebrałem jego intencje i zle oceniłem te zdjecia
kazdy ma swój gust - moj akurat w tym przypadku nie pokrywa sie z ogólną oceną EOT
pozdrawiam serdecznie :-D
Pff - teraz ten się obrazi :D Do mnie te zdjęcia gufiego też nie trafiają i tez nie uważam, aby były jakieś super. Po prostu często trafiają tu dużo gorsze, a tekst "szanuj forum" widzę po raz pierwszy.
Pff - teraz ten się obrazi :D Do mnie te zdjęcia gufiego też nie trafiają i tez nie uważam, aby były jakieś super. Po prostu często trafiają tu dużo gorsze, a tekst "szanuj forum" widzę po raz pierwszy.
nie, nie, Macro - ja sie nie obrażę dlatego piszę otwartym tekstem to co myslę, a znasz mnie na tyle długo ze chyba wiesz ze nie w moim zwyczaju jest ponizanie kogokolwiek - nie chcę równiez zeby mi zaraz co niektorzy przypięli etykietkę "Miszcza" który obrósł w piórka bo ani takim nie jestem, ani sie za takiego nie uwazam
przyznaje ze uzycie słow "szanuj forum"moze było niefortunne w kazdym badz razie mnie nasunęły sie one po obejrzeniu tych zdjęć - wiem bywaja na forum jeszcze gorsze ale te najgorsze nie zasługuja na zaden komentarz
bo jak słusznie juz ktos zauwazył kazdy winien miec okreslony poziom samokrytyki i zwykłego taktu
jeszcze raz wszystkiego dobrego :-D
... a tekst "szanuj forum" widzę po raz pierwszy.
zawsze musi być ten pierwszy raz...
Ja swój pamietam i...szanuję tę pamiec ;-)
Miałeś niezłe wejście z modelkami, więc nie psuj pierwszego wrażenia i faktycznie pomyśl nieco przed publikacją.
Te zdjecia jako całość są złe, ale maja fajne elementy...za podpowiedź postawisz kiedys piwo...:-D
lechupe cieszę sie ze sie spodobało "moje wejście" ale i mi sie jeszcze nieraz noga powinie:)obym miał drugą na tyle silną bym umiał sie podeprzeć pod ciezkimi słowami krytyki :] co do piwka sie rozymie:)pzdr
QUOTE=tomekudla;1053493]Gufi, mnie też zdarzyło się wrzucić gniot na forum ale trzeba mieć trochę samokrytyki. Powiedz mi szczerze: o co w tym zdjęciu chodzi?
Pytam szczerze - bez sarkazmu.[/QUOTE]
w moemncie kiedy wrzucałeś swoje gnioty :) jak patrzyłeś na swoje zdjęcia myślałeś o ta fotka mi sie podoba a pozniej napotykałeś na krytykę... miałeś wtedy troche samokrytyki?:)
ps a o co chodzi :) masz tytuł masz fotkę skoronieumiesz dopatrzeć sie jakiegoś podobieństwa moze najwyższy czas zdjąć klapki z oczu :-D
zgadzam się z tą wypowiedzią w 100% :)
Artful nie sądzę abym przesadził ,nie ma nic obrazliwego w moim poscie wyraziłem swoje zdanie - poziom forum coraz bardziej sie obniza przynajmiej ostatnio,:( ale skoro jak twierdzisz zdjecia nie sa złe ok..... zostawiam to bez dalszego komentarza
g u f i - nie denerwuj się nie mieszaj ilosci postów z jakoscią zdjęć - moje zdjecia maja prawo Ci sie nie podobac tak jak mnie Twoje, napisałem swoje zdanie co sadze o fotkach wstawionych przez Ciebie w tym watku(byc moze inne Twoje watki sa bogatsze w przekazie) a to ze sie uczysz nie oznacza zadnego usprawiedliwienia na zdjecia słabe - nie ma obraziwych epitetów ani agresywnego tonu w moim poscie i to tyle w tym temacie
[QUOTE=g u f i - nie denerwuj się nie mieszaj ilosci postów z jakoscią zdjęć - moje zdjecia maja prawo Ci sie nie podobac tak jak mnie Twoje, napisałem swoje zdanie co sadze o fotkach wstawionych przez Ciebie w tym watku(byc moze inne Twoje watki sa bogatsze w przekazie) a to ze sie uczysz nie oznacza zadnego usprawiedliwienia na zdjecia słabe - nie ma obraziwych epitetów ani agresywnego tonu w moim poscie i to tyle w tym temacie
ps.Twoj komentarz zachecił mnie żeby zajrzec do twoich watkow i przyznaje ze portety podobaja mi sie ,natomiast w Twoim porzednim watku krajobrazowym Nemeth wytykał Ci obrobkę ale mz.zdjecie miało wiecej walorów anizeli te wyżej - niestety
herb nie denerwuję się :) zdaję sobie sprawę że zdjecia niereprezentują wysokiego poziomu, ale niebrobie tego jaki staff wrzucam na forum tylko jestem przeciwny takiej postawie jaką Ty pokazałeś
zgadzam sie nic obrazliwego nie napisałęś ale od osoby ktora posiada tak bogatą galerie, wiedzę na temat fotografi ... dlaszej obrobki itd oczekuje się innej postawy skoro juz zabierasz głos!
pomysł :-D jaki przykład dajesz :)
odpowiedz miałes w poscie
....ani kompozycyjnie ani technicznie... cóż można wiecej napisać (poza tym bardzo rzadko piszę krytyczne komentarze)
kończymy bo nie ma sensu rozwodzenie sie nad czymś gdzie juz wszystko zostało powiedziane dajmy szanse innym wątkom
pozdrawiam :-D
wiec tylko na tym powinieneś poprzestać :) i niedodawać "szanuj to forum , co to ma być" i "pomysl zanim cos wstawisz"
prosze o zamkniecie :)
ps; jezeli ktoś poczuł sie urażony moimi wypowiedziami to najmocniej przepraszam
Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę :)
nie, nie, Macro - ja sie nie obrażę dlatego piszę otwartym tekstem to co myslę, a znasz mnie na tyle długo ze chyba wiesz ze nie w moim zwyczaju jest ponizanie kogokolwiek
Owszem nie jest.
bywaja na forum jeszcze gorsze ale te najgorsze nie zasługuja na zaden komentarz
Przy takim podejściu w pełni się zgadzam :)
EOT
malasana
06-01-2009, 22:06
A ja tylko napisze, ze podoba mi sie propozycja lechupe. Swietne!
nie sądzę abym przesadził ,nie ma nic obrazliwego w moim poscie wyraziłem swoje zdanie - poziom forum coraz bardziej sie obniza przynajmiej ostatnio,:(
nie należę do fan klubu gufiego i zgadzam się, że nie napisałeś nic obraźliwego, a dosadnego.
natomiast herb, nie mogę zaakceptować dalszej części cytowanej wypowiedzi, nawet jeśli się z nią zgadzam :)
Fora internetowe są i powinny być dostępne dla wszystkich, służą natomiast wymianie poglądów, opinii, etc.
Przecież na dobrą sprawę mogłeś nie oceniać tych prac, jeśli uważasz że "uwłaczają" twojej godności fotograficznej.
Może powinieneś się wypisać z tego, a zapisać do typowego PRO, przez WIELKIE "P".
Kurczę, bo pomyśl, tak na dobrą sprawę jakie to by musiało być nudne oceniać same idealne ujęcia w perfekcyjnej obróbce. Przecież po to tu jesteśmy, żeby się uczyć. Zrobić coś fajniejszego, a czasami wkleić gnocika :)
rozumiem, że nie masz zacięcia dydaktycznego, ale od czasu do czasu komuś pomóc....BEZCENNE! :)
PZDR
------
a propos w/w prac - rzeczywiście na forum są gorsze i "bardzo gorsze". więc tak katastrofalnie nie jest. a będzie jeszcze lepiej.
:)
nie należę do fan klubu gufiego i zgadzam się, że nie napisałeś nic obraźliwego, a dosadnego.
natomiast herb, nie mogę zaakceptować dalszej części cytowanej wypowiedzi, nawet jeśli się z nią zgadzam :)
Fora internetowe są i powinny być dostępne dla wszystkich, służą natomiast wymianie poglądów, opinii, etc.
Przecież na dobrą sprawę mogłeś nie oceniać tych prac, jeśli uważasz że "uwłaczają" twojej godności fotograficznej.
Może powinieneś się wypisać z tego, a zapisać do typowego PRO, przez WIELKIE "P".
Kurczę, bo pomyśl, tak na dobrą sprawę jakie to by musiało być nudne oceniać same idealne ujęcia w perfekcyjnej obróbce. Przecież po to tu jesteśmy, żeby się uczyć. Zrobić coś fajniejszego, a czasami wkleić gnocika :)
rozumiem, że nie masz zacięcia dydaktycznego, ale od czasu do czasu komuś pomóc....BEZCENNE! :)
PZDR
------
a propos w/w prac - rzeczywiście na forum są gorsze i "bardzo gorsze". więc tak katastrofalnie nie jest. a będzie jeszcze lepiej.
:)
ej mój drogi teraz to juz dorabiasz ideologię do czegos co jest i pozostaje normalna krytyką - nie muszę niczego zakładac ani z niczego wypisywac - przeczytaj raz jeszcze wszystko diokładnie i nie wkładaj w moje usta słow których nie wypowiedziałem - a jezeli Ci sie tak bardzo podobaja te zdjęcia nie mam nic przeciwko azebys sie uczył od g u f i-ego a najlepiej zdjecie nr jeden na papier i na scianę
nie jeden raz pomagałem i nie jeden raz robic to jeszcze bedę
Ps. moj nick to harb nie herb
(...)
(...)
Ale o co chodzi? harb się wypowiedział. Podzielam zresztą jego zdanie - fotki to pstryki.
Opinie zostały wyrażone. Zdjęcia ocenione. Ocena - gniot - choć bolesna daje chyba podstawy do wyciągnięcia wniosków?
Jeśli będziemy unikać wypowiedzi na temat prac złych, które mają "uwłaczać" godności fotograficznej to może od razu przenieśmy się na fotke.pl. Albo digart :) Tam by było pewnie parę ocen "rewelacyjne" :D
Marcin T
06-01-2009, 23:09
Przecież na dobrą sprawę mogłeś nie oceniać tych prac,
Moim skromnym zdaniem prace wystawia się tutaj po to, aby na jej temat poznać opinie innych fotografujących. Czasem należy się tutaj liczyć z surową ale konstruktywną krytyką, dobrze jest jeśli krytyki podejmują się osoby z doświadczeniem (harb jest tu doskonałym przykładem). Inną kwestią jest to, jak zaakceptuje krytykę wystawiający pracę i czy potrafi ją godnie przyjąć i się przy tym zachować. Jeżeli ktoś liczy tutaj na opinie wyłącznie pozytywne rodem z plfoto to pomylił adres.
Nie masz wrażenia, że to forum jest właśnie PRO?
Moim zdaniem zamysł był ok ale samo wykonanie a zwłąszcza kadrowanie poległo, oczywiście w mojej ocenie.
malasana
06-01-2009, 23:23
Gdyby kazdy wklejal tu swoje gniociki 'jak leci', mielibysmy tu plfoto - wtedy z pewnoscia nie byloby tu np. Harba i z pewnoscia powyzsze zdjecia (nie uwazam ich osobiscie za tragiczne) spotkalyby sie z bardzo goracym przyjeciem. Ja osobiscie wole miec tu forum Pro niz popularne forum dla pstrykaczy. Harb zas przedstawil swoja opinie i zaapelowal o wiecej samokrytycyzmu wobec swoich prac przed publikacja ich tutaj - ot i tyle.
Ale o co chodzi? harb się wypowiedział. Podzielam zresztą jego zdanie - fotki to pstryki.
Opinie zostały wyrażone. Zdjęcia ocenione. Ocena - gniot - choć bolesna daje chyba podstawy do wyciągnięcia wniosków?
Jeśli będziemy unikać wypowiedzi na temat prac złych, które mają "uwłaczać" godności fotograficznej to może od razu przenieśmy się na fotke.pl. Albo digart :) Tam by było pewnie parę ocen "rewelacyjne" :D
W całości podpisuję się pod Nemethem.
autograf
06-01-2009, 23:35
Bardzo słabe prace. Bardzo! Kompozycyjnie dramat.
Mam powtórzyć? DRAMAT!
Nie kojarzą mi się z niczym innym niż z przypadkowymi pstrykami.
Na koniec dodam od siebie - Kolego Szanowny - uszanuj lepszych od siebie i słuchaj co gadają. Nie piszą Ci tego złośliwie. Lecz w dobrej wierze. Na pewno też nie oceniają Autora - tylko fotografie!
Wiem co mówię, bo sam dostałem na tym forum takie baty, że ho, ho!
M.in. od Harba, Nemetha, Bombla, Piotrka, Andrzeja (przepraszam jeśli kogoś pominąłem) i wielu innych dobrych fotografów. Ludzi, którym teraz dziękuję - bo dzięki ich PRAWDZIWYM i UCZCIWYM komentarzom a nie jakimś posranym TWA robię takie zdjęcia jakie robię. Gdyby wtedy pod moimi fotografiami gniotami pisali, że jest kapitalnie byłbym w wielkiej pupie. Teraz jestem w mniejszej, przynajmniej tak Oni uważają.
Więcej szacunku bo wstyd. Wstyd!
A ja powiem tak. Jeżeli czasami ktoś (w tym wypadku Harb) nie wyleje nam kubła pomyj (oczywiście przesadzam) na głowę, to się nigdy niczego nie nauczymy i będziemy stać w miejscu, a co gorsza, będziemy powielać podstawowe błędy. Jeżeli kubeł wylewa Harb, to myślę, że krzywda nam się nie dzieje, a jedynie powinna zapalić się lampka... Facet wie o co chodzi w fotografii i więcej pomaga aniżeli popisuje się swoimi, bardzo dobrymi z resztą pracami. W związku z tym, nie podoba mi się ta cała batalia pod adresem Janusza. Fakt, może trochę niefortunnie zabrzmiał jego komentarz, może miał zły dzień, ale doceńmy to co on robi na forum. Mnie te zdjęcia nie przeraziły :mrgreen: Powiem więcej - lubię takie dziwolągi i szukanie różnych pomysłów. Życzę powodzenia w dalszych eksperymentach.
Panowie proszę ochłonąć, nie ma tu nad czy dyskutować.
Zdjęcia nie są najlepsze, harb wyraził swoja opinię i proszę o niedorabianie do tego ideologii
napisał Szelass
rozumiem, że nie masz zacięcia dydaktycznego, ale od czasu do czasu komuś pomóc....BEZCENNE!
coś Ci wyjaśnię - bo zabolały mnie te słowa , nie oceniaj ludzi po pozorach jestes krotko na forum (to nie wymówka)
pomagam i to bardzo, otrzymuje na PM bardzo dużo pytań bywa ze 8-10 peemek , wysyłam ludziom instrukcje - triale , tutki do NX-a bo wszyscy wiedzą ze takim programem pracuję - ostatnio w Sztokholmie szkoliłem Pawcia
jednakże kiedy fotografia jest totalnie zła( nie szukac prosze odniesienia do watku Gufiego - pisze ogólnie) i nie ma w niej czego naprawiać powinien wystarczyć suchy komentarz - ,trzeba samemu popracować - zajrzeć do mądrych ksiażek bo wszystkiego nie da sie powiedziec na forum młodemu amatorowi fotografii - nie da sie w kilku prostych zdaniach zawrzec tak ogromnej wiedzy do przekazania
więc nie ma sensu sie unosić ambicją, obrazać bo padły troszeczkę ostrzejsze słowa - byłem i jestem zyczliwy ludziom i tak pozostanie :-D
Marcin T
07-01-2009, 00:28
Nawet do niektórych dzwoni aby porad udzielić. Powaga :)
autograf
07-01-2009, 00:30
Harb - ależ nie usprawiedliwiaj się! My to wszystko wiemy :D
Dobrze, że jesteś! I nie zmieniaj się! Bądź sobą!
autorze co do zdjęć - to poprostu pstryki (w przeciwienstwie do tego co pokazywałeś w portrecie) , co do Twojej napasci na harba to już zachowanie poniżej krytyki owszem użył dosadnych słów ale nie jesteśmy dziećmi - tak więc wiecej pokory , każdemu zdarza się zrobić gniota ale nie każdemu zdarza się go w sposób chamski bronić
ps wątek oceniam na jedną gwiazdke
tomekudla
07-01-2009, 01:11
Gufi, mnie też zdarzyło się wrzucić gniot na forum ale trzeba mieć trochę samokrytyki. Powiedz mi szczerze: o co w tym zdjęciu chodzi?
Pytam szczerze - bez sarkazmu.
w moemncie kiedy wrzucałeś swoje gnioty :) jak patrzyłeś na swoje zdjęcia myślałeś o ta fotka mi sie podoba a pozniej napotykałeś na krytykę... miałeś wtedy troche samokrytyki?:)
ps a o co chodzi :) masz tytuł masz fotkę skoronieumiesz dopatrzeć sie jakiegoś podobieństwa moze najwyższy czas zdjąć klapki z oczu :-D
Nie wiem skąd w Tobie tyle złośliwości;) Próbujesz być zabawnie sarkastyczny ale jakoś Ci nie idzie. Pytam z prostego powodu - nie rozumiem artystycznego znaczenia spławika:mrgreen:
Widzę, że dużo lepsi ode mnie się wypowiedzieli więc na tym kończę swoją wypowiedź.
Jeśli pytasz o moje gnioty - poprosiłem administrację o usunięcie. Harb ma rację - forum powinno mieć swój poziom który pokazałeś przykładowo w portretach.
~Malibu
nie bronie tych fotek poniewaz zdaje sobie sprawę ze sa to pstryki / gnioty ale od czegoś trzeba zaczać
jezeli śledziłes watek napisałem co wedlug mnie było nie tak w wypowiedzi harba
powiedz mi dlaczego nie podjołem dyskusji w tym temacie gdzie sie poo mnie przejechali i zaakceptowałem krytykę :)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=82812
powtorze poraz ostatni MALIBU nie bronie fotek :) pozatym co rozumiesz przez chamstwo? ubliżyłem komuś ? czy to znaczy ze mam zamiescic fotkę i niemam prawa właczyć sie do dyskusji?
Nie wiem skąd w Tobie tyle złośliwości;) Próbujesz być zabawnie sarkastyczny ale jakoś Ci nie idzie. Pytam z prostego powodu - nie rozumiem artystycznego znaczenia spławika:mrgreen:
Widzę, że dużo lepsi ode mnie się wypowiedzieli więc na tym kończę swoją wypowiedź.
Jeśli pytasz o moje gnioty - poprosiłem administrację o usunięcie. Harb ma rację - forum powinno mieć swój poziom który pokazałeś przykładowo w portretach.
równiez prosiłem o zamknięcie tematu!:) moderator zaspał widocznie :)
g u f i - wyciąganie jakiś fotek publicznie z dorobku komentującego (każdy może pokazać gniota ) , czy odnoszenie się do ilosci postów nie jest częstą praktyką stosowaną na tym forum i na to chciałbym zwrócić Ci uwagę
Daje sobie ręke uciąć że na taki spławik nic nie złapałeś:p Pomysł miałeś oryginalny ale wykonanie niestety na NIE. Te fotki wogóle do mnie nie przemawiają.
1. Czarny LG, wzrok błądzi po kadrze pomimo ostrości na spławiku
2. Nie wiem po co ten krzywy kadr. Nic nie wnosi do zdjęcia.
Pozdrawiam:)
morgenes
07-01-2009, 14:44
Drodzy Koledzy, a zwłaszcza harbie - pisząc o spadku poziomu tego forum poruszyłeś dosyć istotną kwestię, która tyczy się również mojej osoby, czyli absolutnego początkującego, mianowicie o sens tego forum.
Jeśli najlepsi z Was czują się źle w towarzystwie gniotów wrzucanych na to forum przez amatorów, to należałoby się zastanowić, czy nie utworzyć osobnej zakładki dla ludzi, którzy w fotografii dopiero raczkują. Wtedy Wasze dzieła nie musiałyby leżeć koło naszych śmieci.
Ponad to każdy z Was jak mniemam kiedyś zaczynał zabawę w fotografię i jakoś nie mogę uwierzyć, że od razu robił arcydzieła... Zapomniał wół jak cielęciem był?
Intencją mojej bytności na tym forum jest chęć ciągłej nauki i podpatrywania, jak "to" robią najlepsi. Podchodzę do swoich prac z pokorą i za każdy komentarz jestem niezwykle wdzięczny, ale chciałbym, aby te komentarze były konstruktywne i zawierały jakieś rady. Uwierzcie, że teksty typu "tragiczne", "katastrofa", "daj sobie spokój ze zdjęciami" nie wnoszą nic, autorowi w niczym nie pomagają a wręcz zniechęcają do dalszych prób i nauki.
Jeśli chcecie aby to forum było na jak najwyższym poziomie, to są dwie drogi: albo pomagacie nam, początkującym, udzielając rad i wskazówek, albo niech admini tego forum zrobią ostrą selekcję dla osób, które chcą się zarejestrować. Wtedy będziecie mieli swoje elitarne forum dla najlepszych i będziecie mogli zachwycać się nawzajem swoim pracami.
z wyrazami szacunku
morgenes
morgenes , myslę ze harb użył ostrzejszych słow niż zazwyczaj a to dlatego że autor tego wątku wrzucił już naprawde fajne prace pod ocenę (dział portret) a tu wrzucił zdjecia raczej tak aby wrzucic ... (jak sam zauważył nie broni tych prac a powinien jest autorem ) oczywiscie każdy ma prawo wstawiać co chce ale wtedy powinien się liczyć z krytyką
morgenes
07-01-2009, 14:57
morgenes , myslę ze harb użył ostrzejszych słow niż zazwyczaj a to dlatego że autor tego wątku wrzucił już naprawde fajne prace pod ocenę (dział portret) a tu wrzucił zdjecia raczej tak aby wrzucic ... (jak sam zauważył nie broni tych prac a powinien jest autorem ) oczywiscie każdy ma prawo wstawiać co chce ale wtedy powinien się liczyć z krytyką
Drogi malibu, nie chodzi o krytykę, bo z tym liczy się każdy, lecz o konstruktywną krytykę. Zamiast - jak wielokrotnie na tym forum czytałem - porad w stylu "daj sobie lepiej spokój", widziałbym chętniej prawdziwe porady, co jest źle, co poprawić itp.
Drogi malibu, nie chodzi o krytykę, bo z tym liczy się każdy, lecz o konstruktywną krytykę. Zamiast - jak wielokrotnie na tym forum czytałem - porad w stylu "daj sobie lepiej spokój", widziałbym chętniej prawdziwe porady, co jest źle, co poprawić itp.
A co w przypadku jak źle jest wszystko? I nie ma co poprawiać tylko pstryk do kosza się nadaje?
W takich wypadkach uwaga by douczyć się o kompozycji i podstawach fotografii (bo nic innego nie można doradzić) odbierana jest jako bezpośredni personalny atak co wiąże się ze stosowną reakcją 'obronną'.
źródło (http://erq.tbx.pl/Forum/1-old-1950sheadache_forum.jpg)
No ale nic..
Drogi morgenesie, jest jeszcze jedna strona medalu. Bardzo wiele kiepskich zdjęć wbrew temu co by sobie autor życzył, nie doczeka się żadnej konstruktywnej krytyki, ale nie ze względu na niechęć widzów. Autor chciałby się dowiedzieć czy lepiej przesunąć kadr w lewo czy lepiej w prawo, a może coś inaczej zrobić, podczas gdy najbardziej konstruktywne wydaje się być "nie rób zdjęcia w tym miejscu." Naprawdę często nie da się konstruktywnie krytykować zwykłych pstryków które po prostu nie mają nic w sobie. I co tu powiedzieć na pytanie "co jest źle?" czy "co poprawić?" - jak mawiają z gówna bata nie ukręcisz.
EDIT: O - Nemeth mnie ubiegł :)
morgenes
07-01-2009, 15:11
A co w przypadku jak źle jest wszystko? I nie ma co poprawiać tylko pstryk do kosza się nadaje?
W takich wypadkach uwaga by douczyć się o kompozycji i podstawach fotografii (bo nic innego nie można doradzić) odbierana jest jako bezpośredni personalny atak co wiąże się ze stosowną reakcją 'obronną'.
Jeśli taka uwaga jest napisana w sposób kulturalny to nie wierzę, żeby ktokolwiek odebrał to jako atak personalny. Ale już wycieczki o obniżaniu poziomu forum uważam za zbędne.
pozdrawiam
ale na tym forum , często widze też konstuktywna krytykę (dlatego tutaj jestem ) , tylko nie oczekuj że pod każdym zdjęciem będą elaboraty o podstawach fotografii dodatkowo podparte kilkoma wersjami obróbki bo na forum pojawia się każdego dnia mnóstwo fotografii Myslę ze gdyby dzisiaj kolega harb wstawił totalnego gniota to raczej nikt by się nie pokusił o konstruktywna krytyke - brutalnie otrzymałby ocenę bo większość wie ze stać go na więcej , i na podobnej zasadzie oceniono autora tej fotografii
ps każdy może zrobić gniota - ale nie każdy go wystawia
Nikonozaur
07-01-2009, 15:51
Jeśli taka uwaga jest napisana w sposób kulturalny to nie wierzę, żeby ktokolwiek odebrał to jako atak personalny.
To nie jest kwestia wiary, poczytaj dobrze "gniotowątki". Ludzie nie rozumieją chyba, że komentarze dotyczą fotek a nie ich samych, traktując krytykę jako atak personalny właśnie... I tu jest pies pogrzebany. Bo przecież szwagier i sąsiadka mówili, że fotka jest czad a tu nie chcą docenić. Więc pewnie zazdroszczą. Albo układ. Jest jeden taki portal gdzie ludzie z CAŁEGO ŚWIATA zapodają fotki i wybierają foto miesiąca. Skomentuj proszę wynik (http://www.panoramio.com/blog/winners-of-panoramio-contest-of-october-2008/) z października. Głosującym fota się podoba, szanuję to, ale chcesz aby tutaj tak było?
Ale już wycieczki o obniżaniu poziomu forum uważam za zbędne.
Szkoda, że Bombel nie zajął stanowiska.
Temperatura dyskusji skłoniła mnie do napisania kilku słów.Najpierw usystematyzujmy:Fora hobbystyczne są po to umożliwić wzajemny kontakt ludzi zakochanych w swoich pasjach.Takie deklaracje możemy przeczytać na witrynach które startują w necie.Jednocześnie tajemnicą poliszynela jest fakt że jest to doskonała promocja i wzmocnienie marki.Chyba zgodzimy się wszyscy że te forum i jego podobne jest rodzajem szkółki ale niestety bez trenerów.Podkreślam szkółki bo nie jest to usystematyzowany kurs"Nauka fotografowania w weekend" a tym bardziej półroczny kurs fotografii zakończony egzaminem i certyfikatem w ZPAF.A jeśli szkółka to muszą być jakieś wypracowania.No i zamieszczamy foty,pstryki,prace,projekty,czteropaki i inne dzieła.No jak mamy wypracowania to wypadało by je jakoś od czasu do czasu ocenić ,no i tu zbliżamy się do sedna czyli istoty problemu.W szkole ocenia pedagog , na uczelni profesor , w starożytnym Rzymie mentor a na forum - sami się łoimy ku uciesze gapiów i administratorów.Teoretycznie rolę nauczycieli powinni spełniać moderatorzy ale jak to jest w praktyce to każdy widzi.A co się dzieje jak na lekcje nie przyjdzie belfer -zaczynają rządzić nieformalni przywódcy i skupione wokół nich grupy.Wiem że zaraz usłyszę głosy że to nie prawda, insynuacja ,wręcz blużnierstwo.Ale nie oszukujmy siebie,tak jest i......... .Zeby nie było " i będzie" trzeba by coś zmienić w systemie .I tu jest platforma do dyskusji,jak zrobić aby pokazać gdzie są mistrzowie,gdzie czeladnicy a gdzie uczniowie.Łatwiej będzie z ocena poziomu technicznego,wielu członków forum zrobi to doskonale, ale jak dojdziemy do oceny artystycznej prac zderzymy się brutalną rzeczywistością.Wartość artystyczną projektu może tylko w merytoryczny i wiarygodny sposób ocenić osoba z odpowiednim wykształceniem/historyk sztuki, krytyk o uznanym autorytecie/.W przypadku braku takiego na forum / a może nie ujawnieniu się/wszyscy czyją się ekspertami od doznań artystycznych.I dlatego powstają recenzje w stylu;Klimatyczna fota.Ok, Fajowe,Krzywy horyzont,Leci w lewo,Coś nie teges.Kup se wrotki itp.A jak może ekspert skrytykować eksperta?????.No i tu rodzi się żródło konfliktów ,ignorów,czekania na potknięcie itp.Na pocieszenie podaję link do pewnej prowokacji dokonanej na jednym z forów fotograficznych.Ciekawa lektura.http://autofocus.blox.pl/2008/01/Wielcy-fotografowie-w-Internecie.html
Owa prowokacja dowodzi tylko jednego. Nie wystarczy mieć aparat i pstrykać zdjęcia. Nie wystarczy zdobyć popularność na danym serwisie i mieć parę tysięcy postów (jak choćby ja ;) ). Trzeba się cały czas uczyć. Nie skupiać się do digart.pl czy OPH tylko studiować prace mistrzów.
morgenes
07-01-2009, 16:56
Nikonozaur nie zrozumiałeś intencji mojego postu, albo ja mam problem ze słowem pisanym...
Ja również jestem za tym, żeby ostro krytykować zdjęcia. Ostro i rzetelnie. jeśli ktoś zna swoje miejsce w szeregu, krytyki się nie boi i zdopinguje go to do dalszej pracy.
Mnie chodzi o to, żeby krytyka była podparta uwagami i radami, co zmienić, na co zwrócić uwagę itp itd...że kadr nie ten, że balans się wysypał...
Ale nie podoba mi się, jeśli ktoś komentuje zdjęcie jednym słowem: "Tragedia". Albo "katastrofa". Jeśli tak ma komentować, to niech nie komentuje w ogóle, bo wystawia świadectwo sobie, a nie zdjęciu...
I druga sprawa to te zarzuty o obniżaniu poziomu forum albo o "nieszanowaniu" forum. To jest przesada. Powtarzam, chcecie mieć elitarne forum - to należy je inaczej zdefiniować. Ale jest to publiczne forum i niestety raz na jakiś czas gnioty się*będą pojawiać.
Natomiast zgadzam się z przedmówcami, że jeśli pstryk jest całkowicie wysypany, to nie ma sensu udzielać rad. Ale wystarczy wtedy napisać krótko: "Stary, zdjęcie do kosza, walcz dalej". Jestem przekonany, że nikt normalny się nie obrazi, tylko sięgnie jeszcze raz po jakąś mądrą książkę.
z wyrazami szacunku
morgenes
....Wartość artystyczną projektu może tylko w merytoryczny i wiarygodny sposób ocenić osoba z odpowiednim wykształceniem/historyk sztuki, krytyk o uznanym autorytecie/...
Bzdura.
Wartość artystyczna w ogólności jest kategorią o wielu definicjach.
Uznany krytyk to kategoria subiektywna albo medialna.
Niejednokrotnie te same projekty/dzieła oceniane były przez uznanych krytyków skrajnie róznie.
Ponadto często krytycy sobie a normalna publicznośc sobie - zwłaszcza jak dochodzi do kupna dzieła.
Każdy ma prawo do krytyki, a na ile ta krytyka jest wartościowa, ocenia autor dzieła.
Poza tym mozna krytykować koncepcję ogólna, sposób przekazu, środki formalne, środki artystyczne, itp - dzieło to wiele elementów.
I wbrew pozorom, tu na forum, jest sporo dobrej krytyki, skupionej na technicznych aspektach zdjęcia, środkach warsztatowych, kompozycji, itp.
Wiele wystawiających tu osób ma spore kłopoty z abecadłem.
Prawdziwych zaś artystów szukajmy w galeriach albo na cmentarzach...
autograf
07-01-2009, 17:00
Lubimy się Harbem.
Pomimo tego Janusza komentarze w moim wątkach są uczciwe. Proszę uprzejmie:
Negatywny: http://nikon.org.pl/showpost.php?p=1047793&postcount=11
Konstruktywny: http://nikon.org.pl/showpost.php?p=1028600&postcount=8
Pozytywny: http://nikon.org.pl/showpost.php?p=1008467&postcount=11
borregaard
07-01-2009, 17:28
Ludzie,bo i mnie zaczyna nosić.....,faceta któremu zależy na jakimś poziomie tego forum deczuńko poniosło,słusznie zresztą,bo to co się ostatnio tu wstawia,to tego nawet "fotosik" by nie zdzierżył...Przeprosił i na tym koniec...ale nie, autor "dzieła"bardzo poruszony, wyznaczył ścieżkę dostępu i raczył pozwolić na to i tamto,ale jednocześnie zarzucił to i owo,....a co skrzywdzili biedaka i mu się odwecik należy jak psu zupa,a teraz udowadnia Harb i inni,że nie jest wielbłądem ,a pokrzywdzeni "dzieł" twórcy śmieją się w kułak ,a jak trzeba to doleją oliwy do ognia..bo trzeba,jaja są.... "miszcza szczypią"....
To jakaś paranoja.
Zamknąć ten wątek i skupić sie na tępieniu "dzieł", z pożytkiem dla ogółu...
Jeśli się ktoś potrafi zarejestrować ,obserwować,wyciągać wnioski, czytać ze zrozumieniem i nie jest kompletnym idiotą ,ma pewien dystans,to nie ma sie czego bać.... wstawiać foty...i pamiętać ,że to tylko matrix...:-D
Wynocha w plener "dzieła" tłuc..:mrgreen:
Pzdr
Andrzej
Nikonozaur
07-01-2009, 17:47
Nikonozaur nie zrozumiałeś intencji mojego postu, albo ja mam problem ze słowem pisanym...
Nie widzę różnicy między oceną "tragicznie" a "stary, zdjęcie do kosza, walcz dalej". Mimo dobrej woli trudno mi tu się dopatrzeć złośliwości czy braku szacunku do autora.
Marian K
07-01-2009, 17:52
źródło (http://img214.imageshack.us/img214/6500/2973082nc2sa4.jpg)
Kolego, za taki m/z kapitalny pomysł,to ja mogę być fundatorem.
Swoją drogą ,to naganny ,jak najbardziej zresztą , brak szacunku dla tego forum,stał sie inspiracją!
Borregaard,lubię Twoje zdjęcia i koment.też ale nie pisz o zamykaniu wątków -lepiej jak milkną same.
Bzdura.
Wartość artystyczna w ogólności jest kategorią o wielu definicjach.
Uznany krytyk to kategoria subiektywna albo medialna.
Niejednokrotnie te same projekty/dzieła oceniane były przez uznanych krytyków skrajnie róznie.
Ponadto często krytycy sobie a normalna publicznośc sobie - zwłaszcza jak dochodzi do kupna dzieła.
Każdy ma prawo do krytyki, a na ile ta krytyka jest wartościowa, ocenia autor dzieła.
Poza tym mozna krytykować koncepcję ogólna, sposób przekazu, środki formalne, środki artystyczne, itp - dzieło to wiele elementów.
I wbrew pozorom, tu na forum, jest sporo dobrej krytyki, skupionej na technicznych aspektach zdjęcia, środkach warsztatowych, kompozycji, itp.
Wiele wystawiających tu osób ma spore kłopoty z abecadłem.
Prawdziwych zaś artystów szukajmy w galeriach albo na cmentarzach...
Krótko, to jeśli jest tak super to dlaczego jest taka "rozgrzana dyskusja" ,zresztą nie po raz pierwszy???.Nie zapomnijmy o istocie tego sporu.Autor zakwestionował wartość krytyki.Więc zachował się w sposób akceptowany przez Ciebie.
Ludzie,bo i mnie zaczyna nosić.....,faceta któremu zależy na jakimś poziomie tego forum deczuńko poniosło,słusznie zresztą,bo to co się ostatnio tu wstawia,to tego nawet "fotosik" by nie zdzierżył...Przeprosił i na tym koniec...ale nie, autor "dzieła"bardzo poruszony, wyznaczył ścieżkę dostępu i raczył pozwolić na to i tamto,ale jednocześnie zarzucił to i owo,....a co skrzywdzili biedaka i mu się odwecik należy jak psu zupa,a teraz udowadnia Harb i inni,że nie jest wielbłądem ,a pokrzywdzeni "dzieł" twórcy śmieją się w kułak ,a jak trzeba to doleją oliwy do ognia..bo trzeba,jaja są.... "miszcza szczypią"....
To jakaś paranoja.
Zamknąć ten wątek i skupić sie na tępieniu "dzieł", z pożytkiem dla ogółu...
Jeśli się ktoś potrafi zarejestrować ,obserwować,wyciągać wnioski, czytać ze zrozumieniem i nie jest kompletnym idiotą ,ma pewien dystans,to nie ma sie czego bać.... wstawiać foty...i pamiętać ,że to tylko matrix...:-D
Wynocha w plener "dzieła" tłuc..:mrgreen:
Pzdr
Andrzej
I za to Cię Andrzejku lubię.
P.S. Mnie też się kiedyś wydawało, że robię już zajefajne zdjęcia. Teraz dzięki forum już wiem - myliłem się :-D
malasana
07-01-2009, 19:38
Mnie też się kiedyś wydawało, że robię już zajefajne zdjęcia. Teraz dzięki forum już wiem - myliłem się :-D
I to moim zdaniem swietna puenta tej dyskusji.
Nawiasem mowiac, szkoda, ze po raz kolejny tego rodzaju watek ma o wiele wieksza liczbe odwiedzin niz rewelacyjne zdjecia prezentowane na tym forum.
Marian K
07-01-2009, 23:05
I to moim zdaniem swietna puenta tej dyskusji.
Nawiasem mowiac, szkoda, ze po raz kolejny tego rodzaju watek ma o wiele wieksza liczbe odwiedzin niz rewelacyjne zdjecia prezentowane na tym forum.
Nawiasem mowiąc, szkoda, ze po raz kolejny tego rodzaju wątek ma o wiele wiekszą liczbę odwiedzin niz inne zdjęcia prezentowane na tym rewelacyjnym forum.:)
Przepraszam myślę że tak będzie lepiej.
po 24 -ro godzinnym niebycie na forum widzę ze duzo sie tutaj działo - poniewaz czuje się wywołanym do odpowiedzi napisał Morgenes
Drodzy Koledzy, a zwłaszcza harbie - pisząc o spadku poziomu tego forum poruszyłeś dosyć istotną kwestię, która tyczy się również mojej osoby, czyli absolutnego początkującego, mianowicie o sens tego forum.........
odpowiem długo i obszernie i proszę czytać uwaznie - NIE DORABIAC IDEOLOGII -I NIE WKŁADAC W MOJE USTA SŁOW KTORYCH NIE WYPOWIEDZIALEM
po pierwsze - napisalem o fotkach G U F I E G O i tylko jego nie o zdjeciach Szelasa czy Morgensa (uderz w stól a nozyce sie odezwą) a w moim komentarzu było zawarte wszystko co mz. mozna było napisac o tych zdjeciach
sorry g u f i - ale szanuj to forum , co to ma byc ? ani kompozycyjnie ani technicznie nawet w ramach jakiegos umownego stadardu pomysl zanim cos wstawisz
czy G U F I zachował sie fair wyciagajac moja fotkę z mojej galerii - nie z wątku na forum, ale jak gdyby z moich prywatnych zbiorów ?
dlaczego nie słyszę obrony mojej osoby w tej kwestii (G U F I - wstaw taką na forum chętnie nad takim zdjeciem z Tobą podyskutuję)
TO kilka słów wyjasnienia - teraz podyskutujmy jako to ujął Morgens nad SENSEM TEGO FORUM[/ COLOR]
drodzy młodzi koledzy sensem tego forum jest jak słusznie ktoś zauwazł edukacja i to mz.główna cecha tej przeswietnej witryny , forum jest publiczne i nigdy (jak mi sie to próbuje sugerowac) nie negowałem tego aspektu nigdy tez nie napisałem ze nie wolno tutaj wrzucać zdjęc
jednakże Forum Nikona słynie z poziomu jaki sobą prezentuje ---- na bazie wypowiedzianych wyżej słów pytam was młodzi adepci fotografii O CO CHODZI - chcecie aby na forum pojawiały sie najgorsze gnioty i były akceptowane przez bardziej doswiadczonych i wyrobionych fotograficznie kolegów - bo ktoś napisał
[COLOR="Lime"]BO JA SIE UCZE _ WIEC MAM WSZYSTKIE PRAWA A TO JEST DYSKRYMINACJA
czy ucznia który skonczył szkołę podstawową można z pominięciem liceum wysłać na studia - nie ma w moich słowach żadnego przekąsu żadnej aluzji jest tylko uzmysłowienie zjawiska
pisząc G U F I E M U - o umownym standardzie miałem na mysli fotki które można skomentować , to co wstawił to ani makro, ani krajobraz, nie wystarczy przekręcić kadru aby fotka zaczęła prezentować w/w standard - ona musi prezentować jakiś podstawowy poziom , ja na podstawie swoich kryteriów oceny (a robię 6-10 tys zdjec rocznie-fotogtrafuję od 13 lat ) uznałem te właśnie zdjecia za mało wartosciowe i PODKRESLAM RAZ JESZCZEnapisałem ten komentarz jednej osobie nie Szelasowi i nie Morgensowi ale G u f i -emu (tym bardziej ze jego wczesniejszy watek w krajobrazie http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=82812 równiez nie cieszył sie pochlebnymi opiniami
ostatnio w tym dziale dzieje sie tak - przykładowo dobra fotkę wstawia Nemeth (zgodzicie sie ze mna wszyscy ze prezentyje wysoki poziom) jego zdjecie ma szansę przetrwania 4-5 godzin i jest wypierane przez zalew słabiutkich fotek na druga stronę - ja tez sie uczę ,też chcę podejrzeć jak nadmorski krajobraz zrobił Maciek jaką techniką, jak rozwiazał problem słabego swiatła - jestem na forum prawie 2,5 roku dlaczego po przyjsciu z pracy mam szukać dobrych zdjec na odległych stronach - tutaj równiez wazny jest prestiż tego forum - jezeli poziom spadnie do poziomu Fotki .pl jak to niektórzy koledzy zauważli, to kto będzie chciał tutaj przebywać - od kogo wówczas Morgens i jemu podobni beda się uczyć
na koniec pewien przykład zasięgnąłem informacii - pojawił się na forum nowy forumowicz Bowers fotki robi kompaktem Fuji
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=83033
pytam was czy to jest jakis standard - poziom od którego można zacząć zabawe z fotografią - ten gość zaczął od ksiazek od teorii
wszystkim młodym kolegom którzy czują się urazeni tym że stary wyżeracz Harb - odważył sie tak okropnie napisać o szacunku dla tego forum, a tym samym dla nas wszystkich - polecam taką wstępną drogę edukacji fotograficznej - czytajcie, czytajcie ,czytajcie
z powazaniem zawsze chętny do pomocy niedobry Janusz :-D
ps.poniewaz uwazam ze w tym wątku zostało juz powiedziane wszystko prosze moda o jego zamkniecie
kronos28
08-01-2009, 11:36
wszystkim młodym kolegom którzy czują się urazeni tym że stary wyżeracz Harb - odważył sie tak okropnie napisać o szacunku dla tego forum, a tym samym dla nas wszystkich - polecam taką wstępną drogę edukacji fotograficznej - czytajcie, czytajcie ,czytajcie
i to sobie prosze wydrukować, oprawić i na ścianie nad monitorem czy tam zdjęciem psa powiesić... ;)
ps.poniewaz uwazam ze w tym wątku zostało juz powiedziane wszystko prosze moda o jego zamkniecie
zaiste temat został wyczerpany.