Zobacz pełną wersję : Nikon D40x + Nikkor 50mm 1.8?
michalko
05-01-2009, 23:36
Witam wszystkich serdecznie!
Obecnie posiadam e-510, niestety min. przez malutki wizjer, niewielki dostęp do szklarni postanowiłem przesiąść się na Nikona. Ostatnio często biegam razem z OM 50mm 1.8 podpiętym przez adapter. Ostrzę manualnie i przez tak malutki wizjer ciężko cokolwiek celnie ustrzelić. Chcę sprzedać Olympusa i wejść w nowy sprzęt.
Na początek myślałem o używanym Nikonie D40x (słabe wykonanie przeboleję) razem z 50mm 1.8 -wiem, że nie działa AF, z czasem myślę kupić d80/d90, potem jakiś standardowy + może jakieś tele.
Czy pracuje ktoś na takim zestawie? Jeżeli tak to prosiłbym o sprawozdanie! Mój dobry znajomy posiada D80, jak wygląda sprawa wizjera w porównaniu d40x z d80? Chodzi mi o porównanie jasności i wielkości.
Czy do D40x albo do D80 można podpiąć stare manualne obiektywu nikona? (z tego co wyczytałem to chyba nie)
Czy są różne wersje 50mm 1.8, bo na allegro widziałem wersję z "D" i bez D? Czy oprócz nazwy różnią się czymś?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
Amatorskie Nikony tez maja niestety ciemne wizjery, ale nie znaczy to ze sie nie da ;)
Jest na forum pewna osoba ktora czyni cuda d40 z 50ka...
poprzegladaj watki Ani: http://www.forum.nikon.org.pl/search.php?searchid=2131403
Stare manualne obiektywy podepniesz do d40 i do d80, byle by bagnet nikona mialy,
tylko nie bedziesz mial pomiaru swiatla, pomiar dziala z puszkami od d200 w gore.
Sa rozne rodzaje 50tek 1.8. literka D oznacza ze obiektyw przekazuje do korpusu informację o odleglosci od fotografowanego obiektu.
tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=5839 doczytasz conieco wiecej.
Witamy na forum :)
tak na przyszlosc proponuje uzywac szukajki 8-)
michalko
06-01-2009, 00:54
Ponoć D40x ma całkiem spory i jasny wizjer. Na pewno jest większy niż w e510!
jak wygląda sprawa wizjera w porównaniu d40x z d80/d90?
Czy w przypadku 50mm 1.8 mamy głębie ostrości jak w przypadku starych manualnych szkieł?
Po budowie wnioskuję, że chyba tak, w końcu jest pokretło GO.
Szukałem, czytałem, ale nie wszystko jest dla mnie jasne w Nikonie. :)
Zdjęcia Ani widziałem wcześniej i rzeczywiście są b. dobre! :)
autograf
06-01-2009, 01:25
Chłopie. Odpuść sobie kastraty.
Bierz D80 lub wyżej!
michalko, D40x ma wizjer na wysokość prawie taki sam jak E-510, tylko szerszy, co wynika z innych proporcji boków kadru (3/2 vs 4/3). Więc faktycznie poniżej D80 jakiejś dużej poprawy nie będzie - a to już większe koszta są. A co do szklarni - pomyśl nad Zuiko SWD 12-60, choćby na raty - może to będzie lepszy pomysł na szklarnię niż kombinacje z 5 innymi słoikami czy zmianę systemu.
puchbeary
06-01-2009, 10:35
d40x to - za ceneo - coś koło 1,3k złotych, d80 to - znów za ceneo - 1.6k . Jeśli możesz szarpnąć się teraz to kup D80 jeśli nie dasz rady to IMHO kup D40 i potraktuj to jak przejściówkę - poza wielkością matrycy nie tracisz praktycznie nic w porównaniu do d40x. Cena D40 to - znów ceneo - 900 złotych a przy późniejszej sprzedaży stracisz jednak mniej. Są to już - przy cenach sprzętu foto - różnice marginalne ale jednak są. Osobiście będąc w Twojej sytuacji i nie mogąc sięgnąć po większe fundusze kupiłbym jednak używane d70s - wizjer może nie zachwyca ale cała reszta już tak :D
edit
pomyśl również o rozwiązaniu docelowym czyli zakupie d90 (jeśli robisz w trudnych warunkach oświetleniowych) lub d80 (jeśli w większości plener i krajobrazy) z jakimś sensownym słoikiem - na raty - np w euro rtv agd. Spłacać będziesz powolutku miesięcznie więc nie będziesz tego tak bardzo czuł a za jednym zamachem załatwisz sprawę sprzętu fotograficznego raz na długo.
michalko
06-01-2009, 16:47
Patrzyłem raczej na ceny z allegro gdzie D40x można dostać za ok 800zł, obecnie D80 wydaje się być średnio opłacalny, bo z czasem (wakacje) planuję kupić D90.
to nie lepiej już poczekać do wakacji z tym D90? I nie kupować nic po drodze. Wydaje mi się ze puchy typu D40 średnio schodzą, wiec po co na kilka miesięcy się w nią pchać, by potem jej nie sprzedać, albo sprzedać poniżej realnej wartości?
Sote, link coś nie działa, a i ja chciałem na foty popatrzeć.
michalko
06-01-2009, 17:10
Aż taki słaby jest ten D40x, że każdy go tak odradza? :) Patrzylem przez wizjer D460(niby to samo co d40x) i ten wydawał się sporawy :D Do tego kusi mnie 50 1.8 :) Wstrzymam się, chyba, że wyrwę jakiegoś d80 za ok 1tys :)
puchbeary
06-01-2009, 17:15
Ja miesiąc temu swoje d80 sprzedałem za 1100 więc to jak najbardziej możliwe - musisz tylko spróbować. Jest dział ogłoszeń "Kupię" na naszej giełdzie - działaj.
edit
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=83084
200złotych drożej ale za to z kartami i pilotem. Pilota upłynniasz i już masz tylko 150 złoty drożej od tego co planujesz wydać - karty i tak musiałbyś kupić - tu masz w komplecie.
A D40 nie kupuj na tak krótki okres bo z doświadczenia wiem jak jest ciężko sprzedać. Dopiero miesiąc temu się przesiadłem na D80. A sprzedac D40 to bylo Kosowo ( a było tak jeśli nie sprzedam D40 to nie kupie D80). Więc czekaj do wakacji i kup już porządny sprzęt !
Nie to że jest tragiczny, zdjęcia będzie robić. Ale jak wyżej kolega Piecyk napisał, ciężko je potem opchnąć za dobrą cenę na rynku wtórnym.
velaskez
06-01-2009, 22:29
Któraś z Naszych forumowych koleżanek, pamiętam że nick był na W...robi zdjęcia D40 i 50/1.8 i szczęka opada do ziemi. Da się, ciężej jest tylko.
Któraś z Naszych forumowych koleżanek, pamiętam że nick był na W...robi zdjęcia D40 i 50/1.8 i szczęka opada do ziemi. Da się, ciężej jest tylko.
velaskez cos krecisz ;)
zapewne chodzi Ci o Anie (koffee) i jej zdjecia chocby te: http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=81045
michalko
08-01-2009, 01:30
Dzisiaj miałem chwilę w łapkach D80 i jakoś wizjer wydawał się być nieco mały. W weekend zdobędę go na dłużej to go lepiej przetestuję! :)
ps. ile klapnięć powinien wytrzymać d80? tyle co taki d200 czyli 100-150tys.?
Dzisiaj miałem chwilę w łapkach D80 i jakoś wizjer wydawał się być nieco mały. W weekend zdobędę go na dłużej to go lepiej przetestuję! :)
ps. ile klapnięć powinien wytrzymać d80? tyle co taki d200 czyli 100-150tys.?
Na to pytanie nikt Ci dokladnie nie odpowie. Na to nie ma zadnej reguly.
Niektore padaja po 10 tys. albo i szybciej a inne zrobia 200 i wiecej tysiecy.
W kazdym razie akurat tym sie nie masz co przejmowac ;) predzej go zapewne zmienisz niz zajedziesz.
michalko, jak Ci wizjer w D80 wydaje się mały, to chyba nie masz czego szukać w DSLR-ach. Kup sobie starego analoga i skaner do klisz... :-D
Jak już będziesz go miał na chwilę dłużej, to przyłóż do oczu oba aparaty naraz, tzn. D80 i E-510. Zobaczysz, że wizjer w E-510 wcale nie jest tak bardzo, bardzo dużo mniejszy niż w D80. A one wszystkie i tak są "nieco małe" w porównaniu do starych kliszowców.
puchbeary
08-01-2009, 10:09
Może więc poszukaj f100 - tam wizjer jest już pokaźnych rozmiarów. Poza tym fotografia analogiem w połączeniu z N50/1,8 powinna dać Ci dużo radości - z tym że to już będą większe koszty choć myślę że efekty mogą to wynagrodzić.
chróściel
08-01-2009, 10:23
mam D40 [bez X] i do niego 50-tkę. ten zestaw wymaga dużooo cierpliwości. statyczne zdjęcia, to nie jest żaden problem. tym bardziej, że można postrzelać kilka fot [choć chmury nad obiektami też często szybko uciekają ;)], jednak zdjęcia w ruchu [w moim przypadku trochę sportu], potrafią stać się masakrą. oczywiście są to moje indywidualne odczucia. ale jeśli miałbym coś doradzić, to D40 nie jest dobrym aparatem pod ten obiektyw, mimo, że niektórzy robią naprawdę cuda z tym zestawem. i rzeczywiście: jak już się złapie ostrość, to można się zakochać w tym 50 mm... dlatego nie odpuszczaj tego szkła, ale odpuść tą puszkę ;).
To kup D50/D70(s)... a wątków o D40/D40x/D60 były nieskończenie długie więc na początek zapoznaj się z nimi...
to może powinieneś zainwestować w taki adapter z powiększeniem, tak jak np. jest to w wizjerze kątowym (np: http://www.allegro.pl/item517122625_wizjer_katowy_z_powiekszeniem_2x_od_ olympusa.html ), zdaje mi się że widziałem te wizjery proste z powiększeniem.
brzezior
08-01-2009, 15:30
Wizjer w E510 jest koszmarnie mały i ciemny w porównaniu nawet do D70 - a D80 ma dużo bardziej komfortowy i jasny wizjer. Kolega, który pisał o "kliszowcach" chyba nie wie, o czym mówi. Analgowe lustrzanki miały te same wizjery i pryzmaty (ew. ukłądy luster) co cyfrowe SLR-y. Choć oczywiście wyższe modele miały zupełnie inne, jaśniejsze konstrukcje. Tak więc wizjer od F65 był taki sam, jak w D70, a w D2, jak w F5.
Jeśli chodzi o rozstrzygany dylemat - raczej kup D80. D40 to bardzo amatorski sprzęt. Ktoś, kto chce robić zdjęcia stałoogniskowym obiektywem (i na dodatek ręcznie ostrzyć) potrzebuje mniej ograniczeń ze strony technicznej. Wspomnę tu chociażby o trybach pomiaru dostęnych z klawisza, podglądzie ISO w wzjerze i wygodnym, dodatkowym wyświetlaczu. No i może jeszcze dwa kółka - w trybie M jest to rozwiązanie arcywygodne. Różnica w cenie niewielka.
brzezior, wiem co mówię bo przez ostatnie 20 lat zaglądałem w różne wizjery różnych lustrzanek, mniejsze i większe. Część tych wizjerów nadal mam do wglądu na półce :)
brzezior
08-01-2009, 16:11
To proszę zajrzeć chociażby w te, o których pisałem. Skąd wnioski, że analogowe miały większe?
Choć oczywiście wyższe modele miały zupełnie inne, jaśniejsze konstrukcje. Tak więc wizjer od F65 był taki sam, jak w D70, a w D2, jak w F5
Na czym opierasz swoją wiedzę? Bo już pomijając fakt, że obraz w wizjerze F65 kryje pełną klatkę a w D70 DX to... ekhm... jesteś pewny tego co mówisz?
tomekudla
08-01-2009, 17:02
To proszę zajrzeć chociażby w te, o których pisałem. Skąd wnioski, że analogowe miały większe?
Coś się chyba nie doczytało w przeszłości...
No niestety, oczy i liczby nie kłamią. Crop ma wpływ także na wielkość celownika.
Wziąłem z półki bardzo prosty, amatorski kliszak - Minolta Dynax 3xi. Wizjer ma 90% pokrycia i 0,75 powiększenia. W stusunku do D40 - odpowiednio 95% i 0,8x - wygląda gorzej. W stosunku do Pentaxa K10D to już niemal tragedia - tu jest 96% i 0.95x (wizjer prawie identyczny jak ma Nikon D80 - 95% i 0,94x)
A teraz policzmy sobie dłuższy bok wizjera.
Minolta - 36mm x 0.9 x 0,75 = 24,3mm
Nikon D40 - 23,7mm x 0,95 x 0,8 = 18,012mm, czyli około 75% tego co w Minolcie.
K10D - 23.5mm x 0.96 x 0,95 = 21,432mm
Rzut oczu przez dwa wizjery naraz potwierdza to, co mówią liczby - wizjer w D40 liniowo to 3/4 tego co w Minolcie. Nawet K10D musiał skapitulować o jakieś 12%.
A potem wziąłem Contaxa 139. Wizjer w stusunku do 3xi jeszcze urósł o jakieś kolejne 20%, zostawiająć cyfrówki daleko w lesie...
brzezior
08-01-2009, 19:46
Może żeby nie zaogniać niepotrzebnej dyskusji:
Pisząc o wizjerach, miałem na myśli głównie własne odczucia. Miałem nikony F50 i F65, miałem minolte XG-1, miałem parę zenitów - nie odczułem różnicy w wizjerach w stosunku do dwóch DSLR-ów, które miałem (D80 i D70). Natomiast ilekroć mam przy oku OLYMPUSA (E410 i E510) mam wrażenie patrzenia przez lunetę. Dodam jeszcze, że różnica w wizjerach pomiędzy D80 i D70 też jest bardzo znacząca (+ to, że wizjer D40 jest prawie identyczny jak w D70)
Pozdrawiam i polecam wizytę w Sklepie - najlepiej wziąć aparat "do oka" i sprawdzić osobiste odczucia.
beniamin44
08-01-2009, 19:52
Nie kupuj D40 lepiej dołożyć parę pln-ów nawet brakującą część kasy na raty i kupić D80.D40 bardzo ogranicza aby cokolwiek ustawić trzeba mieszać w menu to mało wygodne. Po zatym obiektywy do40 muszą mieć własne silniki więc to wpewnym sensie też ogranicza CENA są po prostu droższe. Wymiana D40 na D80 to nie najlepszy pomysł ze względów o których wcześniej koledzy pisali.Sprawdzałem na skąpcu ceny są bardzo przystępne ja rok temu za D40 zapłaciłem nieco więcej niź dziś kosztuje D80. Opanuj swoje emocje i dobrze przemyśl decyzję.
Pozdrawiam!:???:
brzezior, Zenity mają bardzo małe wizjery jak na kliszowe aparaty, obydwa wymienione F-y też wielkimi wizjerami nie grzeszyły. O wielkości XG-1 musiałeś już zapomnieć :)
Dla mnie - jak robię zdjęcia tylko D40 - to nawet to D40 ma całkiem spory i wygodny wizjer. Ale jak się go bezpośrednio porówna ze starym Contaxem, to jest go 1/3 albo i mniej... i to czuć bardzo wyraźnie. Nawet D80 i inne aparaty DX niestety nie mają takich dużych wizjerów.
No niestety, one wszystkie są jednak "nieco małe" :D
EDIT. Dla mnie fakt, że D40 (i pochodne) ma tylko AF-S to nie jest wielka wada. Nie cierpię warczenia i bzyczenia silniczków od AF-u, wolę ultradźwiękowe napedy. Możliwość nabycia zestawu D40 z SWM 18-70 za tylko 3 cyfrową kwotę (używany, ale w bardzo dobrym stanie) ucieszyła mnie niezmiernie :D
Zmotoryzowanych obiektywów jest coraz więcej, zarówno Nikkorów jak i szkieł od Sigmy czy Tamrona. Sigma odświeżyła kilka swoich konstrukcji dokładając do nich silnik HSM - są stałki, są zoomy - jest np. 50-150/2.8 HSM czy 10-20 HSM.
Jedna mała uwaga, że to że silniki "przenieśli" z body do szkła to nie znaczy że wszystkie są już ultradźwiękowe.
mpwt, słuszna uwaga.
Tamron zdaje się daje zwykłe silniki bo nie ma takiej technologii, ale nowe i odświeżone modele Sigmy mają HyperSonicMotor (np. ostatnio zauważyłem taką 17-70 w wersji HSM, pierwsza generacja miała tylko śrubokręt) - przynajmniej te z mocowaniem Nikona, bo inne to nie zawsze.
Nikkory mają chyba w większości AF-S SWM ?
Jeszcze był po drodze wynalazek AF-I.
zbieraj na d80, az szkoda nie brać go w takiej cenie. 50 to moj ulubiony obiektyw na ten moment. daje sobie rade ale silnika brakuje