PDA

Zobacz pełną wersję : nikon D50 a obiektyw 80-200 2.8 ED (lub D ED)

tobiks
25-07-2006, 22:34
Mam pytanie, chcialem kupic obiektyw Nikon 80-200 2.8D lub D ED (jeden z nowszych modeli z pierscieniem obrotowym ale nie VR) i uzywac go z Nikonem D50, czy to mozliwe, czy bede w stanie dobrze ustawic ostrosc (raczej aparat) . Mam zamiar uzywac go do fotografi sportowej (sporty halowe), dlatego potrzebuje jasnego obiektywu, a 80-200 wystarczy.

Mam jeszcze pytanie, czy na 200mm przy f2.8 glebia jest taka sama jak w obiektywie 50mm i jasnosci 2.8 czy jest mniejsza? - ogolnie czy bede w stanie zrobic dobre ostra fotografie tym aparatem z tym obiektywem?

Przepraszam za zagmatwanie pytan, odpowiedz na jakiekolwiek bedzie dla mnie satysfkcjonujaca...

Pozdrawiam!
Tobiasz.

Al Bundy
25-07-2006, 22:39
Bierz 80-200 AF-S jeśli do sportu a pytanie o głębię mnie osłabiło. Jak chcesz focić jak nie znasz podstawowych zasad?

tobiks
26-07-2006, 19:36
faktycznie pytanie troche z kosmosu, bo jak se dobrze przypomne to sie zmniejsza, przy tym przyslone musze miec jak najjasniej, dlatego dzieki za odpowiedz, musze sie wziasc w garsc.
Jestewm troche opdekscytowany tym zakupem, i troszke sie wacham bo to duzo kasy i bede musial naprawde porzadnie sprawdzic jesli kupie od kogos uzywany...
Pozdrawiam!

Kryhu
02-08-2006, 13:27
Mam pytanie, chcialem kupic obiektyw Nikon 80-200 2.8D lub D ED (jeden z nowszych modeli z pierscieniem obrotowym ale nie VR) i uzywac go z Nikonem D50, czy to mozliwe, czy bede w stanie dobrze ustawic ostrosc (raczej aparat) . Mam zamiar uzywac go do fotografi sportowej (sporty halowe), dlatego potrzebuje jasnego obiektywu, a 80-200 wystarczy.

Hej, mam AF 80-200 D ED (N) w ostatniej wersji przed AFS, z D50 dziala bdb, bez problemow. Podobno szybkosc AF w tej wersji to 80% szybkosci wersji AFS. Nie wiem czy warto dac sporo wiecej za sam AFS. Ja za jakis czas chce przeskoczyc z niego na 70-200VR.