PDA

Zobacz pełną wersję : 24mm PC-E + D700

yar
05-01-2009, 22:27
witam, mam dość konkretne pytanie do użytkowników D700 i 24mm PC-E

czytałem o pewnych ograniczeniach funkcji tego szkła z D700, szczególnie mnie zastanawia to co ktoś napisał że nie można go całkowicie obrócić bo zawadza o wystającą obudowę lampy.
czy to prawda?

czy w związku z tym nie da się robić zdjęć z D700 z przesunięciem obiektywu w pionie przy pionowym ustawieniu body ?

czy ktoś ma doświadczenie z takim zestawem ?

pozdrawiam
Jarek

kazzi
06-01-2009, 12:44
Co prawda nie fotografowałem takim zestawem tylko F90 i arsatem 35PC gdzie również wystający pryzmat uniemożliwiał pełny obrót.
Jednak w tej pozycji przesunięcia obiektywu praktycznie nie używałem.Musiałbyś stać gdzieś wysoko i starać się skorygować perspektywę.Przy fotografowaniu architektury to pokrętło do przesuwania znajdowało się w dolnej pozycji i w niczym nie przeszkadzało. Nie miałem w ręku wymienionego N 24PC ale prawdopodobnie sprawa ma się tak samo.

markB
06-01-2009, 17:52
Ponieważ D700 ma bardzo podobną budowę jak D300, w tym i odległość od brzegu wystającego fragmentu pryzmatu do dzyndzla na 24 PC-E, to można się spodziewać identycznych kłopotów przy próbie obrotu tego szkła. Opisano to dokładnie w Foto-Kurierze, numery 6 i 7/2008 (http://www.foto-kurier.com.pl/wydania/6,250-35,art.html#czytaj, http://www.foto-kurier.com.pl/wydania/5,30-36,art.html#czytaj).

Marcin_gda
06-01-2009, 21:09
Prawda.
Przy pełnym "szifcie" nie obrócisz go o 180 stopni (pomijając, że o 180 nie obrócisz go wogóle :) ). W najgorszym położeniu tracisz ok 2mm ruchu. Przeszkadzać nędzie właśnie pryzmat...
Osobnym problemem jest pokrętło szifta - nie może zostać obrócone tak, aby "naszło" na występ na pryzmacie - pryzmat wystaje zbyt mocno. Na szczęście tilt działa w obie strony - i bez problemu pokrętło można ulokować na dole - pod apatarem.
Wprawdzie nie zrobiłem jeszcze dużo zdjęć D700+PC-E, ale mając pewne doświadczenia z 4x5 nie czuję tu żadnego zagrożenia. Może, jeżeli wpadnę na pomysł przestwienia tilt-a wzgledem szift-a... Ale tu chyba nic się nie zmieni.

RBT
06-01-2009, 23:11
Wystaje pryzmat, czy ta rachityczna lampka, która nijak mi do tego aparatu nie pasuje?

Marcin_gda
07-01-2009, 11:15
Lampka, z której ciężko byłoby mi zrezygnować. Jako sterownik CLS oddaje nieocenione usługi.

RBT
07-01-2009, 18:05
Ciekawa rzecz, CLS'a praktycznie w ogóle nie wykorzystuję. Przy reporterce posiłkuję się jedną lampą, ale jeśli mogę wolę zdecydowanie lampy studyjne. Przy nich jakoś ten cały CLS wydaje mi się bardzo ułomny i niepraktyczny.
Ale wierzę, że w niektórych sytuacjach może być bardzo przydatny, choć lampka nie powinna wchodzić w drogę optyce PC.

Marcin_gda
07-01-2009, 19:58
2..4xSB800/900+statywy+parasole mieszczą się niemal "w kieszeni", a wkażdym razie daje sie je bez problemu przenosić.
Studyjny sprzęt jest fajny, ale rozkładanie go i targanie nie zawsze ma sens. Szczególnie w sytuacjach "bez prądu".
Szczerze mówiąc bardziej bym sie ucieszył z wbudowanego sterownika a'la SU800, niż z faktycznie lipnej lampki.

yar
08-01-2009, 19:43
Prawda.
Przy pełnym "szifcie" nie obrócisz go o 180 stopni (pomijając, że o 180 nie obrócisz go wogóle :) ). W najgorszym położeniu tracisz ok 2mm ruchu. Przeszkadzać nędzie właśnie pryzmat...
Osobnym problemem jest pokrętło szifta - nie może zostać obrócone tak, aby "naszło" na występ na pryzmacie - pryzmat wystaje zbyt mocno. Na szczęście tilt działa w obie strony - i bez problemu pokrętło można ulokować na dole - pod apatarem.
Wprawdzie nie zrobiłem jeszcze dużo zdjęć D700+PC-E, ale mając pewne doświadczenia z 4x5 nie czuję tu żadnego zagrożenia. Może, jeżeli wpadnę na pomysł przestwienia tilt-a wzgledem szift-a... Ale tu chyba nic się nie zmieni.

skoro bez przesunięcia da się obrócić, to mnie to nie martwi. moje wątpliwości dotyczyły tego czy bez shifta są jakieś problemy z obrotem, bo to byłoby spore niedociągnięcie w projekcie obiektywu. na szczęście się da, ale i tak dziwne jest, że sprzęt za taką kasę nie jest w pełni ze sobą kompatybilny!

Marcin_gda
08-01-2009, 21:12
skoro bez przesunięcia da się obrócić, to mnie to nie martwi. moje wątpliwości dotyczyły tego czy bez shifta są jakieś problemy z obrotem, bo to byłoby spore niedociągnięcie w projekcie obiektywu. na szczęście się da, ale i tak dziwne jest, że sprzęt za taką kasę nie jest w pełni ze sobą kompatybilny!

Nobody's perfect :)
Zwróć jednak uwagę na to, że obrót jest ograniczony przez jedno z pokręteł (to od szifta).
Jest to raczej upierdliwość niż faktyczne ograniczenie...
To jestem w stanie przeżyć. Gorzej było gdy pierwszy obiektyw do którego robiłem podejście był ewidentnie wadliwy optycznie.