Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zimowa kępa
Okolice wsi Leśniczówka za Chełmem. Końcówka grudnia 2008. Zimne, czyste powietrze.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img158.imageshack.us/img158/9067/wierzbiszczaly5.jpg)
Znowu wierzby... jakoś tak bez wyrazu...
Przyjeżdżasz do Chełma i nic się nie chwalisz:(
Nie byłem z ekipą tylko ze znajomym spoza forum przy okazji, że się tak wyrażę nieco zawodowej więc nie było sensu nawet się anonsować. Jak przyjeżdżać to na cały dzień na porządny spot - muszę Marbeda nakręcić w końcu - tyle, że on się mrozów boi a u Was silnie zimno ;)
Dobrze, że wierzby... ;] dla mnie jest ok, całkiem ładnie. Nie pasi mi tylko ta bujna kępa żółtych traw po lewej... jakoś tak... no nie pasują mi :p
Spróbuję jutro pokazać coś w innych kadrach z tego miejsca.
Tak trochę "mazowiecko" spod Chełma. A może w BW...
Przeszkadzają mi przyciemnione końcówki gałęzi wierzb. Te na szczycie najwyższych drzew.
No i dla równowagi żółta kępa traw powinna być w PD a ciemna i najcięższa bryła drzew w GL. To ostatnie zgadza się :-)
No wiesz takie są to uroki szarej połówki właśnie - ale postaram się bardziej je eliminować następnym razem - racja.
No wiesz takie są to uroki szarej połówki właśnie - ale postaram się bardziej je eliminować następnym razem - racja.
Dlatego też ja szare połówki zakładam dopiero na etapie obróbki w Photoshopie.
Dlatego też ja szare połówki zakładam dopiero na etapie obróbki w Photoshopie.
No tak z tym, że to nie sprawdza się w każdej sytuacji - gdyby było tak miło też bym sobie robił tylko programowo :)
A bo ja zapomniałem dodać, że fotografuję na negatywie. Dzięki temu mam taką rozpiętość tonalną, że czasem nawet nie wyjmuję światłomierza. Przy cyfrze bez połówki daleko nie pojedziesz. Tu masz 100% racji.
No właśnie - tak to na razie jest - miejmy nadzieje, że za parę lat w końcu będą matrycę dorównujące negatywowi :)
Już dorównują, HDR czy jakoś tak się to nazywa :-D
Już dorównują, HDR czy jakoś tak się to nazywa :-D
ehehe - nie do końca ;) HDR nie jest przecież robiony sprzętowo na matrycy tylko programowo z bracketingu