Zobacz pełną wersję : Nikon D90 + Nikkor 18-105 VR jaki filtr?
Witam,
Posiadam Nikona D90 z obiektywem kitowym Nikkor 18-105. Chciałbym do niego dokupić filtr polaryzacyjny. Co polecacie? Czytałem, że niektóre filtry powodują nieodpowiednie ostrzenie obiektywu, dlatego szukam porady. No i dla upewnienia zapytam: w moim przypadku szukam filtru na 67mm?
Myślę, że Marumi DHG slim(czy jakoś tak) będzie odpowiedni. Koszt na Allegro około 170zł, lub w podobnej (chyba) cenie Hoya Pro1 Digital. Marumi miałem przy Canonie i chwaliłem sobie.
Proponuję poczytać Test Filtrów Polaryzacyjnych
(http://www.optyczne.pl/index.php?test=teleskopu&test_tel=7)
Ja mam Tiffen jakis za 70 zl i jest ok :P
Ja trafiłem kilka dni temu na Allegro B+W MRC w extra stanie za 105zł z przesyłką :-)
Planuje kupić filtr polaryzacyjny Marumi DHG. Czy oryginalny dekielek od 18-105mm bedzie pasował do tego filtra czy trzeba kupić inny dekielek ?
A co sądzicie o układzie - np. filtr KENKO polaryzacyjny lecz tylko z dwoma powłokami (dlatego jeden z tańszych filtrów ale firmy renomowanej wg. np rankingu optyczne.pl) i z gwintem po zewnętrznej stronie a na tym filtr UV HMC. Czy te powłki na UV spełnia zadanie (zastąpią w pewnym sensie) powłoki na polarze. Co o tym sądzicie???