Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Żel foto, żyłki foto? Istnieje coś takiego?

Dyplomata
04-01-2009, 21:18
Temat brzmi zapewne komicznie, ale pewnego dnia obiło mi się o uszy stwierdzenie jakiegoś fotografa co do metod fotografowania obiektów w studio, które są wywrotne, jednocześnie nie używając żadnych podstawek.
W normalny sposób użyło by się żyłki, a następnie w procesie obróbki usunęło stemplem, ale ów fotograf wspomniał coś o jakimś żelu na którym mocuje obiekt do podstawy, sam że natomiast ma jakieś cudowne właściwości i na zdjęciach nie wychodzi więc niweluje to potrzebę marnowania czasu nad obróbką. Chciałem zweryfikować tą informację czy taki żel istnieje (ewentualnie żyłki/linki) czy to fikcja fotografa, który pomylił odczynniki z herbatą?

wilk325
04-01-2009, 21:23
Może chodzi o fluorokarbon? On ma dziwne właściwości załamywania światła, w ten sposób, że w wodzie staje się niewidoczny, nigdy tego nie próbowałem w świetle błyskowym, ale może?

Dyplomata
05-01-2009, 00:38
No można by spróbować, dodatkowo filtr polaryzacyjny, zapewne nie zniweluje to całkowicie obecności żyłki ale może zlikwidowałoby na tyle by usprawnić obróbkę.

axer
05-01-2009, 08:27
Może chodzi o fluorokarbon? On ma dziwne właściwości załamywania światła, w ten sposób, że w wodzie staje się niewidoczny, nigdy tego nie próbowałem w świetle błyskowym, ale może?

Raczej odpada - fluorokarbon ma współczynnik załamania światła zbliżony do współczynnika załamania światła wody, a nie powietrza. Umieszczony w wodzie - owszem, będzie prawie niewidoczny na zdjęciach, jednak gdy powiesimy coś na nim w powietrzu to na zdjęciu wyjdzie bardzo ładnie :) Lepsza będzie zwykła żyłka - przy tej samej wytrzymałości co fluorokarbon ma zdecydowanie mniejszą średnicę.

velaskez
05-01-2009, 17:00
Zajrzyj tu (http://nikon.org.pl/showthread.php?t=82859). Kolega Hlynur do tych zdjęć podwieszał te kielonki na żyłce. Zapytaj go. Będzie wiedział.

Hlynur
05-01-2009, 21:53
Zajrzyj tu (http://nikon.org.pl/showthread.php?t=82859). Kolega Hlynur do tych zdjęć podwieszał te kielonki na żyłce. Zapytaj go. Będzie wiedział.

Akurat do tych zdjęć nie używałem żyłki. Sorry, spławik i haczyk są na żyłce.

Łatwiej byłoby Ci pomóc gdybyś napisał co chcesz fotografować...

Pewnych rzeczy nie da rady podwiesić.

Jeśli coś jest wywrotne to najlepiej użyć .......... taśmy dwustronnej i problem zniknie.