PDA

Zobacz pełną wersję : wyzwalacz na podczerwień

chrobrowa
04-01-2009, 12:31
wyzwalacz_na_podczerwien (http://www.allegro.pl/item514016181_wyzwalacz_na_podczerwien_nareszcie_b ez_kabli.html)

Nadaje się to do fotografowania kropelek?

Jacek_Z
04-01-2009, 19:15
nie bezpośrednio :mrgreen:
ale jak chcesz wyzwolić zdalnie SB800 w trybie su4, albo inna lampę z fotocelą (i w manualu lub A), to tak.
przenoszę do lamp błyskowych.

artuss811
17-11-2013, 12:33
Witam odświeżę trochę temat. Zastanawiam się nad wyzwalaczem radiowym na podczerwień dlatego że wyzwalania lamp za pomocą wbudowanej jest troszkę uciążliwe i nie zawsze odpali lampę, wydaje mi się ze pilot za mocno świeci i "oślepia" fotocele (uzywam poarasolkosoftboxu) a lampa wbudowana ustawiona w manual i najmniejsza moc i zastawiona czarna kartka z przodu żeby nie było wpływu na zdjęcie. Czy wyzwalacz na podczerwień rozwiąże moje problemy

GonzoG
17-11-2013, 14:15
To ma to być radiowy czy na podczerwień ??
Wyzwalanie błyskiem to też wyzwalanie podczerwienią. Załóż filtr IR na lampę, to zdalna i tak się wyzwoli.
A pilot nie ma możliwości oślepienia fotoceli... moc pilota to kilka mW, a lampa emituje kilka W. Jak nie wierzysz, to spróbuj wyzwolić lampę samym pilotem...

A twoje problemy z wyzwalaniem raczej są od tej czarnej kartki. Jak chcesz czymś przesłaniać lampę główną, to albo filtrem IR (np. SG-3IR lub filtr żelowy IR) albo tylko skierować jej światło w inną stronę (biała albo srebrna kartka), a nie przesłaniać czarną kartką.

Wyzwalacze radiowe - tak problem lampy wybudowanej i braku wyzwoleń rozwiążą. Tych najtańszych nie polecam, bo są zawodne. Najczęściej polecany i chyba najszerzej używany to Yongnuo RF-603.

artuss811
17-11-2013, 20:06
Oj przepraszam chodzi o podczerwień

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka

GonzoG
17-11-2013, 20:12
Oj przepraszam chodzi o podczerwień

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka

To jak pisałem - działa identycznie jak wbudowana, tylko że nie widać światła - raczej nie polecam.
A w tych najtańszych to siedzi zwykła lampa błyskowa tylko że za filtrem IR.
Wygodniejsze, praktyczniejsze i niezawodne są wyzwalacze radiowe.