Zobacz pełną wersję : wyzwalacz na podczerwień
chrobrowa
04-01-2009, 12:31
wyzwalacz_na_podczerwien (http://www.allegro.pl/item514016181_wyzwalacz_na_podczerwien_nareszcie_b ez_kabli.html)
Nadaje się to do fotografowania kropelek?
nie bezpośrednio :mrgreen:
ale jak chcesz wyzwolić zdalnie SB800 w trybie su4, albo inna lampę z fotocelą (i w manualu lub A), to tak.
przenoszę do lamp błyskowych.
artuss811
17-11-2013, 12:33
Witam odświeżę trochę temat. Zastanawiam się nad wyzwalaczem radiowym na podczerwień dlatego że wyzwalania lamp za pomocą wbudowanej jest troszkę uciążliwe i nie zawsze odpali lampę, wydaje mi się ze pilot za mocno świeci i "oślepia" fotocele (uzywam poarasolkosoftboxu) a lampa wbudowana ustawiona w manual i najmniejsza moc i zastawiona czarna kartka z przodu żeby nie było wpływu na zdjęcie. Czy wyzwalacz na podczerwień rozwiąże moje problemy
To ma to być radiowy czy na podczerwień ??
Wyzwalanie błyskiem to też wyzwalanie podczerwienią. Załóż filtr IR na lampę, to zdalna i tak się wyzwoli.
A pilot nie ma możliwości oślepienia fotoceli... moc pilota to kilka mW, a lampa emituje kilka W. Jak nie wierzysz, to spróbuj wyzwolić lampę samym pilotem...
A twoje problemy z wyzwalaniem raczej są od tej czarnej kartki. Jak chcesz czymś przesłaniać lampę główną, to albo filtrem IR (np. SG-3IR lub filtr żelowy IR) albo tylko skierować jej światło w inną stronę (biała albo srebrna kartka), a nie przesłaniać czarną kartką.
Wyzwalacze radiowe - tak problem lampy wybudowanej i braku wyzwoleń rozwiążą. Tych najtańszych nie polecam, bo są zawodne. Najczęściej polecany i chyba najszerzej używany to Yongnuo RF-603.
artuss811
17-11-2013, 20:06
Oj przepraszam chodzi o podczerwień
Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
Oj przepraszam chodzi o podczerwień
Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
To jak pisałem - działa identycznie jak wbudowana, tylko że nie widać światła - raczej nie polecam.
A w tych najtańszych to siedzi zwykła lampa błyskowa tylko że za filtrem IR.
Wygodniejsze, praktyczniejsze i niezawodne są wyzwalacze radiowe.