Zobacz pełną wersję : Miernik pojemności AA
step.tom
04-01-2009, 01:02
Witajcie.
Dawno, kiedyś, ktoś na forum pisał o problemach z pojemnością akumulatorków AA. Nie potrafię znaleźć tego tematu. Może ktoś z Was pamięta i może mi podać linka. Jeżeli nie to może wiecie czy jest gdzieś dostępny na rynku miernik z taka funkcja. Powiem szczerze, że się tym wcześniej nie interesowałem ale 'obdzwoniłem' parę sklepów z takimi sprzętami i ... No w właśnie. Nie ma To dziwne. Wiele mierników mierzy wszystko od napięć, natężeń po temperaturę. Słyszałem gdzieś, że trzeba wykonać jakiś specjalny układ itd. A ja szukam takiego miernika który na wyświetlaczu pokaże mi ile mAh ma dany AA. Oczywiście może mierzyć inne parametry ale ten mnie interesuje najbardziej.
Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
Zbigniew
04-01-2009, 02:08
Nie wiem czy istnieje takie coś, jak miernik pojemności. Pojemność ogniw to przecież iloczyn czasu i prądu, jaki dane ogniwo może oddawać w tym czasie, a więc właściwie coś, co mierzy liczbę zmagazynowanego w ogniwie ładunku. Wg mnie nie ma prostego miernika (multimetru), który takie coś zmierzy. Rzeczywiście należałoby wykonać układ pomiarowy, gdzie obserwujesz jak zmienia się np. prąd płynący przez rezystancję.
http://www.allegro.pl/item518809156_bc_900_pomiar_pojemnosci_4_aa_2700ma h_gratis.html
ta ładowarka podobno potrafi to pomierzyć
step.tom
04-01-2009, 02:51
Nie wiem czy istnieje takie coś, jak miernik pojemności. Pojemność ogniw to przecież iloczyn czasu i prądu, jaki dane ogniwo może oddawać w tym czasie, a więc właściwie coś, co mierzy liczbę zmagazynowanego w ogniwie ładunku. Wg mnie nie ma prostego miernika (multimetru), który takie coś zmierzy. Rzeczywiście należałoby wykonać układ pomiarowy, gdzie obserwujesz jak zmienia się np. prąd płynący przez rezystancję.
Nie jestem specjalistą ale właśnie coś takiego słyszałem
http://www.allegro.pl/item518809156_...ah_gratis.html (http://www.allegro.pl/item518809156_bc_900_pomiar_pojemnosci_4_aa_2700ma h_gratis.html)
Miałem podobną ale bez opcji testowania ( no może uboższą OK/NO ) . Jedno ze zdjęć pokazuje wyświetlacz z jakimiś wartościami, może to mAh. Sprawdzę to u źródła. jutro.
Dzięki Panowie za pomoc
Pozdrawiam
marchewa
04-01-2009, 12:22
http://www.allegro.pl/item518809156_bc_900_pomiar_pojemnosci_4_aa_2700ma h_gratis.html
Mam BC-700 i mierzy. Prawdopodobnie na zasadzie, jak opisał to Zbigniew, gdyż robi to rozładowując ogniwa.
Mam od paru lat TechnoLine IC-8800 (cioś jak BC900) i mierzy pojemność rozładowując accu przy zadanym prądzie.
Paweł
Ładowarka MH-C900 też potrafi zmierzyć pojemność http://www.allegro.pl/item516388549_najlepsza_ladowarka_powerex_mh_c9000 _mhc9000.html
Mam taką i polecam.
K-Krzysiek
04-01-2009, 20:37
Ja mam BC900, owszem mierzy, ale po pełnym rozładowaniu i naładowaniu akumulatorków.
Marcin T
05-01-2009, 09:36
Tomek, moja BC700 podaje parametr, którym się interesujesz. Jeżeli potrzebujesz zbadać swoje akumulatory jednorazowo - daj cynk to się umówimy i pobadasz.
Trwa to jednak dość długo bo ładowarka ładuje do pełna, rozładowuje i ponownie naładowuje max.
Ładowarka MH-C900 też potrafi zmierzyć pojemność http://www.allegro.pl/item516388549_najlepsza_ladowarka_powerex_mh_c9000 _mhc9000.html
Mam taką i polecam.
Też posiadam tą ładowarkę a w sumie 2 :)
Mają one możliwości sprawdzania pojemności aku jak również i "odświeżania" akumulatorków.
Jednak ta funkcja trwa około 2 dni bo polega to na kilkukrotnym naładowaniu i rozładowaniu zadanym prądem.
Ale to są tylko bardzo przybliżone pomiary. Można powiedzieć, że jest to orientacyjna pojemność zmierzona w konkretnych warunkach - dość sztucznych warunkach. To zależy od charakterystyki poboru prądu (w normalnych warunkach pobór nie jest zgodny z tym co robi ładowarka), od temperatury i pewnie jeszcze od wielu innych czynników. To nie jest pomiar pojemności, tylko raczej wróżenie z fusów. Na tej podstawie można jakoś tam porównać stan techniczny kilku akumulatorów i chyba tyle.
Marcin T
05-01-2009, 12:25
Na tej podstawie można jakoś tam porównać stan techniczny kilku akumulatorów i chyba tyle.
Prawdę powiedziawszy do tego tylko i wyłącznie ten bajer w tych ładowarkach służy. Nie na darmo zwie się TEST.
gregoire7
05-01-2009, 14:09
Ale to są tylko bardzo przybliżone pomiary. Można powiedzieć, że jest to orientacyjna pojemność zmierzona w konkretnych warunkach - dość sztucznych warunkach. To zależy od charakterystyki poboru prądu (w normalnych warunkach pobór nie jest zgodny z tym co robi ładowarka), od temperatury i pewnie jeszcze od wielu innych czynników. To nie jest pomiar pojemności, tylko raczej wróżenie z fusów. Na tej podstawie można jakoś tam porównać stan techniczny kilku akumulatorów i chyba tyle.
Jak dla mnie to jest normalna techniczna metoda pomiaru pojemności ogniwa, mierzymy czas po jakim następuje rozładowanie akumulatorka obciążonego stałym prądem(znamionowym, lub dowolną wartością przy której aku może pracować) do wartości granicznej napięcia rozładowania.
Warunki pomiaru wcale nie są takie sztuczne bo urządzenia do których przeznaczone są te akumulatorki co prawda mają zmienny pobór prądu ale nie są to przecież skoki ±200 czy 300% w czasie pracy, tak więc pomijając skrajne warunki jakie JK miał pewnie na myśli - np. używanie młota udarowego na akumulatorki AAA najpierw do wyrąbywania przerębli na stacji im.Arctowskiego a później do użyźniania gleby w kalifornijskiej Death Valley ;), ta metoda pomiaru jest całkiem właściwa :)
"Przybliżoność" tych pomiarów wynika bardziej z konstrukcji tych ładowarek(tania, prosta, bez użycia dokładnych przetworników A/C elektronika) niż z metody pomiarowej, ale do domowych potrzeb wystarczy.
Tym którzy chcieliby dokładniej mierzyć i ładować akumulatorki bezpiecznie dla ich żywotności, bez katowania dużym prądem polecam ładowarki ALC-1000 i ALC-2000, made in Germany, u nas drogie ale na niemieckim ebayu można kupić o połowę taniej...
a wiedza o pojemności przydać się może, z jeszcze dokładniejszych pomiarów już wiem że nawet japońskie Eneloopy i im podobne Ready2use, Recyko, Infinium, mają rozbieżności pojemności rzędu 15%, więc jak się takie akumulatorki pomierzy - to dłużej pociągnie np. taki aku 2000mAh z 2050mAh niż 2000mAh z 1850mAh w parze
Wiesz. Dla mnie słowo "pomiar" oznacza, że po wykonaniu pewnych czynności, w określonych warunkach, otrzymujemy wiarygodną informację o pojemności akumulatora, wyrażoną w konkretnech jednostkach i obarczoną błędem mniejszym niź ileś tam procent. To się nazywa "pomiar".
Jeśli weźmiecie kilka różnych modeli takich ładowarek, od kilku różnych producentów i w wyniku tych niby pomiarów pojemności jednego konkretnego akumulatora dostaniecie wartości wyrażone np. w mAh, różniące się o plus/minus pięć procent, to można będzie uznać, że jest to pomiar - mało dokładny, ale jakiś pomiar. Jeśli tego nie uzyskacie, to pomiarem takie procedury trudno nazwać.
Witam. Podczepię się tutaj. Mam zamiar zakupić ładowarkę technoline BC-900 i pytanko - jaka jest różnica i czy w ogóle jest Między BC-900 a iCHARGER bo są na allegro różne nazwy na pudełkach.
Tu jest np na zdjęciu pudełko i nazwa ICHARGER
http://allegro.pl/item527770211_ladowarka_bc_900_lcd_4_x_sanyo_enelo op_box_gratis.html
A tu BC-900
http://allegro.pl/item519217582_ladowarka_bc_900_pomiar_pojemnosci_l cd_zestaw.html
Witajcie.
Dawno, kiedyś, ktoś na forum pisał o problemach z pojemnością akumulatorków AA. Nie potrafię znaleźć tego tematu. Może ktoś z Was pamięta i może mi podać linka. Jeżeli nie to może wiecie czy jest gdzieś dostępny na rynku miernik z taka funkcja. Powiem szczerze, że się tym wcześniej nie interesowałem ale 'obdzwoniłem' parę sklepów z takimi sprzętami i ... No w właśnie. Nie ma To dziwne. Wiele mierników mierzy wszystko od napięć, natężeń po temperaturę. Słyszałem gdzieś, że trzeba wykonać jakiś specjalny układ itd. A ja szukam takiego miernika który na wyświetlaczu pokaże mi ile mAh ma dany AA. Oczywiście może mierzyć inne parametry ale ten mnie interesuje najbardziej.
Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
Takiego dokładnego miernika nie znajdziesz. W odstępach 10% mierzy taki Ansmann: http://www.fotobis.net.pl/index.php?s=details&cat_id=893&id=3856#details
ja mam bc-900, jestem bardzo zadowolony, a co do mierzenia pojemnosci to tak to dziala pirazyoko..
czasem baterie maja mniejsza czasem wieksza pojemnosc, roznice nie sa wielkie ale wieksze niz ~200mAh
bc-900ta ładowarka podobno potrafi to pomierzyć
Macie rację, kupiłem wczoraj bc-900 i przetestowałem akumulatorki.
Ładowarka ładuje na maksa, rozładowuje małym prądem do końca i ponownie ładuje na maksa - w ten sposób oblicza pojemność akumulatorków.
A teraz ciekawostka: kupiłem ładowarkę wraz z 4 akumulatorkami TechnoLine 2700 mAh w zestawie, w rzeczywistości okazało się, że nowe akumulatorki mają dużo mniejszą pojemność (odpowiednio 2.27 Ah, 2.23 Ah, 2.37 Ah i 2.18 Ah) :(
A teraz ciekawostka: kupiłem ładowarkę wraz z 4 akumulatorkami TechnoLine 2700 mAh w zestawie, w rzeczywistości okazało się, że nowe akumulatorki mają dużo mniejszą pojemność (odpowiednio 2.27 Ah, 2.23 Ah, 2.37 Ah i 2.18 Ah) :(
Raz, że pojemność deklarowana nie musi się pokrywać z rzeczywistymi parametrami. Dwa, że akumulatory z reguły muszę trochę popracować, żeby osiągnąć pełną pojemność. Zwykle, dopiero po kilku cyklach ładowania osiągają swoja maksymalna pojemność.