Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zachód księżyca
Yaaculek
03-01-2009, 22:36
To był Sylwester :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://img155.imageshack.us/img155/6528/2008gru310842zachdksiycti2.jpg]źródło ([IMG)[/IMG]
Yaaculek
03-01-2009, 23:14
:(
Może coś więcej napiszesz?
ja też tylko tyle mogę dac :(
No co pisać gleba czarna a powyżej sporo hot pixeli
Ksiazkiewicz
04-01-2009, 13:34
zdjęcie jako ciekawostka...
Yaaculek
04-01-2009, 15:56
No co pisać gleba czarna a powyżej sporo hot pixeli
Rozumiem,że każdy z Was już robił takie zdjęcia i zrobił to dużo lepiej?
Czekam,może pokażecie? :)
Problem w tym, że na tym zdjęciu jest tylko szum. Wykonanie niestety Ci nie wyszło zupełnie.
Strasznie zaszumione, kadr mało ciekawy. Dla mnie zwykły nocny pstryk. Jestem na nie. Ćwicz dalej:)
Pozdrawiam:)
Yaaculek
04-01-2009, 23:44
Problem w tym, że na tym zdjęciu jest tylko szum. Wykonanie niestety Ci nie wyszło zupełnie.
Ja tu za dużo szumu nie widzę.
Wziąłem się za coś takiego trudnego,bo nie widziałem żeby ktoś zrobił coś podobnego.
Trudno naświetlić księżyc tak by był nie poruszony przy takiej małej ilości światła,pokazując w dodatku zaciemnioną jego stronę,a jednocześnie naświetlić gwiazdy bez HDR-a,czy wielokrotnej ekspozycji.Czekam na rady :)
Jeśli macie skalibrowane monitory to przyjmę krytykę bez mrugnięcia okiem :)
sniper88
05-01-2009, 00:10
Nikt tu nie pisze, ze zrobienie takiego zdjecia jest proste. Ale Twoje po prostu odstrasza swoja jakoscia:(
caly ten czarny pas na dole, pozbawiony szczegolow, to jeden wielki szum. A na niebie nie jest lepiej:(
Wziąłem się za coś takiego trudnego,bo nie widziałem żeby ktoś zrobił coś podobnego.
Trudno naświetlić księżyc tak by był nie poruszony przy takiej małej ilości światła,pokazując w dodatku zaciemnioną jego stronę,a jednocześnie naświetlić gwiazdy bez HDR-a,czy wielokrotnej ekspozycji.Czekam na rady :)
Jeśli macie skalibrowane monitory to przyjmę krytykę bez mrugnięcia okiem :)
Zdecydowanie mylisz pojęcia. HDR nie ma nic wspólnego z nocnymi zdjęciami. Nocne zdjęcia nieboskłonu jeśli pragnie się go uzkazać właśnie fotografuje się na bardzo długich czasach w celu ukazania drogi gwiazd. To co Ty popełniłeś nie obraź się ale jest na prawdę klapą. Mam 2 kompy w domu i na obu szum jest jak cholera na całości kadru. Zdjęcie jest wręcz brudne bo jest go tak dużo. W fotografii nocnej cała sztuka polega na tym by za wszelką cenę go właśnie uniknąć. Ty tego nie zrobiłeś i od tej podstawowej zasady odstąpiłeś iw efekcie uzyskałeś mega kaszę. Takie są fakty i nie ma się co zapierać wszystkimi kończynami, że jest inaczej. I nie piszę Ci tego złośliwie.
autograf
05-01-2009, 05:13
Ekspozycja fatalna.
To jest bardzo dobre zdjęcie. Do pokazania tym co twierdzą że D700 widzi w nocy i nie szumi. He he ;-)
Yaaculek
05-01-2009, 22:42
Nikt tu nie pisze, ze zrobienie takiego zdjecia jest proste. Ale Twoje po prostu odstrasza swoja jakoscia:(
caly ten czarny pas na dole, pozbawiony szczegolow, to jeden wielki szum. A na niebie nie jest lepiej:(
U mnie na monitorze czarny pas na dole prawie zlewa się z carnym tłem forum.
I takie było zamierzenie,jeśli jest jak mówicie tzn.że mam źle ustawiony monitor.
Natomiast szum lekko widzę na niebie.
Jeszcze raz powtarzam,że chciałem złapać wszystkie sroki za ogon,czyli nieruchomy księżyc,jego zacieniona strona i gwiazdy,nie przerabiałem zbytnio zdjęcia bo niebo by się już zlało całkiem i nic by nie było widać.
Monitor to nokia CRT 20 cali nie pamiętam symbolu.Może kontrast jest już do bani i jasność?
Nie jest skalibrowany i bardziej mi odpowiada odwzorowanie obrazu niż większość LCD do 1000 zł
Rozumiem,że każdy z was ma LCD i to skalibrowany?
Także nie zapieram się rękami i nogami,że to super zdjęcie :)
Przy następnej okazji spróbuję to powtórzyć lepiej i napewno wam pokażę :)
Yaaculek
05-01-2009, 23:06
To jest bardzo dobre zdjęcie. Do pokazania tym co twierdzą że D700 widzi w nocy i nie szumi. He he ;-)
Naświetlenie o ile pamiętam to było 8 sekund przy czułości 5000 F 2.8
Podniosłem teraz jasność monitora i faktycznie zaczęło szumieć...
nataliamilk
05-01-2009, 23:31
żeby widziec szum to najpierw trzeba wiedziec czym on jest. na twoim zdjeciu jest go od groma ale jesli ty go nie widzisz to jest mały problem. Nie ruszyla mnie ani chęc pokazania fotki jako ciekawostkę ani jako poprawną technicznie. Ćwicz;)
Yaaculek
06-01-2009, 00:04
Po regulacji jasności i kontrastu monitora,bezpośredniej konwersji z rawa i małym odszumianiu wygląda to chyba lepiej?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://img156.imageshack.us/img156/8100/2008gru310842zachkonwerec9.jpg]źródło ([IMG)[/IMG]
wcześniej musiałem chyba jeszcze coś namieszać...
Dzięki wszystkim za opinie,będzie lepiej :)
Niestety szum pozostał ciągle silny :(
sniper88
06-01-2009, 00:24
No jest, ale jakby go mniej, zwlaszcza na dole;)
Yaaculek
06-01-2009, 01:30
Niestety szum pozostał ciągle silny :(
Kulten proszę Cię,zrób zdjęcie na podobnych parametrach i w podobnych warunkach,jak potrafisz lepiej chętnie skorzystam z Twoich rad :)
Pamiętaj-ISO 5000,czas 4 sekundy,niezbyt przejrzyste niebo,przysłona 2.8,ogniskowa 80mm.
Kulten proszę Cię,zrób zdjęcie na podobnych parametrach i w podobnych warunkach,jak potrafisz lepiej chętnie skorzystam z Twoich rad :)
Pamiętaj-ISO 5000,czas 4 sekundy,niezbyt przejrzyste niebo,przysłona 2.8,ogniskowa 80mm.
Możesz mi wyjaśnić po co ustawiłeś taką czułość. I tak musiałeś użyć statywu więc ISO ustawiasz jak najniższe, najlepiej 200. W życiu bym nie wpadł na taki pomysł żeby zdjęcie nocne robić przy takiej czułości, przecież to było pewne że szum popsuje cały efekt!
Yaaculek - witaj ,to fotka z D700 ? powiem Ci ze jestem szczerze zdziwiony taka jakoscia i parametrami ktore wybrałes do takiego naswietlenia tej fotki , ja raczej sprobowałbym wymuszonego iso 100 - czy podczas robienia foty miałes właczone w puszce odszumianie (to z ustawień fabrycznych)
na swoim D700 nie robiłem fot z takim iso w takim czasie ale az mi sie wiezyc nie chce ze to z D700
pozdrawiam :-D
Yaaculek
12-01-2009, 22:16
Yaaculek - witaj ,to fotka z D700 ? powiem Ci ze jestem szczerze zdziwiony taka jakoscia i parametrami ktore wybrałes do takiego naswietlenia tej fotki , ja raczej sprobowałbym wymuszonego iso 100 - czy podczas robienia foty miałes właczone w puszce odszumianie (to z ustawień fabrycznych)
na swoim D700 nie robiłem fot z takim iso w takim czasie ale az mi sie wiezyc nie chce ze to z D700
pozdrawiam :-D
Witaj :)
Przepraszam,że dopiero teraz odpisuję.
W sumie chciałem go sprawdzić w ekstremalnych warunkach ale kilka spraw złożyło się na takie a nie inne zdjęcie.
Pierwsze to za ciemno ustawiony monitor,dwa-przez to jeszcze zamieszałem za bardzo przy konwersji z rawa.
Dlatego dałem wersję poprawioną z normalną konwersją z rawa.
Co do iso 100.
Nie chciałem używać bo nie mógłbym pokazać zacienionej części księżyca.
Przez dłuższy czas księżyc wyszedłby poruszony,gwiazdy też.
Odszumianie było wyłączone.
Napewno będę chciał w przyszłości zrobić to lepiej,ale coś jednak trzeba poświęcić,bo nie da się wszystkiego utrwalić za jednym zamachem.
Dzięki za uwagi :)
Yaaculek
14-01-2009, 00:02
Ukradli zdjecia?
Nie ukradli,zaglądnij na 2 stronę tam jest.
Yaaculek
14-01-2009, 00:31
Nie robi wg mnie ... :(
Pierwsze koty za płoty.
Teraz już możesz zobaczyć nowy post z poprawionym księżycem :)
Ale po co robić podobne zdjęcie jak już udowodniłaś dobitnie, że takie ustawienia są mówiąc delikatnie nienajlepsze? ;]
I nawet nie chodzi o wartość techniczną ale o wyraz, że się tak brzydko wyrażę - artystyczny. Zdjęcie wygląda na dokumentacyjne. Ani kompozycja, ani kadr, ani wykonanie. Zresztą nie znam się za bardzo na astrofotografii ale nie uwierzę, że np. po 30 s naświetlania księżyca i wyjdzie poruszenie. Ostatnio ktoś pokazywał na forum dobre zdjęcia nocne z pięknie utrwalonymi śladami gwiazd - tam jedna klatka była naświetlana była o ile pamiętam 2 minuty. A żeby przedstawić poruszenie gwiazd na około 3 cm formalnie na zdjęciu to tych klatek składanych w psie było coś koło 60 ;].
Podsumowując: mnie się wydaje, że do takiej fotografii to 300 mm z konwerterem minimum i wtedy można powalczyć.
Z taką ogniskową jaką dysponujesz to ja bym się w nocy pokusił najwyżej o takie pierdoły (wybacz, że na swoich wypocinach prezentuje przykłady): 1 (http://www.digart.pl/zoom/2779308/haunted_place.html), 2 (http://www.digart.pl/zoom/2766626/fool_moon_v_03.html).
Yaaculek
15-01-2009, 00:49
Ale po co robić podobne zdjęcie jak już udowodniłaś dobitnie, że takie ustawienia są mówiąc delikatnie nienajlepsze? ;]
I nawet nie chodzi o wartość techniczną ale o wyraz, że się tak brzydko wyrażę - artystyczny. Zdjęcie wygląda na dokumentacyjne. Ani kompozycja, ani kadr, ani wykonanie. Zresztą nie znam się za bardzo na astrofotografii ale nie uwierzę, że np. po 30 s naświetlania księżyca i wyjdzie poruszenie. Ostatnio ktoś pokazywał na forum dobre zdjęcia nocne z pięknie utrwalonymi śladami gwiazd - tam jedna klatka była naświetlana była o ile pamiętam 2 minuty. A żeby przedstawić poruszenie gwiazd na około 3 cm formalnie na zdjęciu to tych klatek składanych w psie było coś koło 60 ;].
Podsumowując: mnie się wydaje, że do takiej fotografii to 300 mm z konwerterem minimum i wtedy można powalczyć.
Z taką ogniskową jaką dysponujesz to ja bym się w nocy pokusił najwyżej o takie pierdoły (wybacz, że na swoich wypocinach prezentuje przykłady): 1 (http://www.digart.pl/zoom/2779308/haunted_place.html), 2 (http://www.digart.pl/zoom/2766626/fool_moon_v_03.html).
Witaj :)
Jest już poprawiony księżyc,tak jakbym przewidział co napiszesz :)
Tylko teraz muszę zrobić tą ogniskową zachód łysego i będzie plama na honorze zmazana :)
Boję się jednak,że falowanie powietrza (i inne zniekształcenia)zbyt rozmaże obraz gdy księżyc będzie tak nisko nad horyzontem ale popracuję nad tym bo to duże wyzwanie.
Może w górach by się udało?