Zobacz pełną wersję : [ Grafizacja ] Całkowicie Kulturalny Magazyn :)
Yaaculek
03-01-2009, 22:31
Nie jestem pewien czy to właściwy dział ale spróbuję.
Proszę o przeniesienie do działu z żartami,grafikami,bądź usunięcie jeśli moderatorzy uznają,że naruszam prawo.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://img377.imageshack.us/img377/7205/photo078okadka800600tw7.jpg]źródło ([IMG)[/IMG]
rsuchorab
03-01-2009, 23:03
:)
zdjęciem poziomu CKMu nie osiągnąłeś ;)
czcionki i jej kolor są absolutnie dramatyczne (dramatycznie brzydkie) ;)
tak jak kolega wyżej napisał... tragedia. Pokombinuj więcej, dałeś 2-3 czicionki i to brzydkie, nie pasują tu. Wszystko w zieleni. Przypatrz się dobrze innym okładkom magazynów a potem zacznij coś robić. Do kosza.
Yaaculek
04-01-2009, 14:13
tak jak kolega wyżej napisał... tragedia. Pokombinuj więcej, dałeś 2-3 czicionki i to brzydkie, nie pasują tu. Wszystko w zieleni. Przypatrz się dobrze innym okładkom magazynów a potem zacznij coś robić. Do kosza.
Ciekawe jakby wypowiedzieliby się zawodowcy?
wianek07
04-01-2009, 14:28
można gdzieś dostać jakieś szablony, czyli orginalne czcionki, wzór okładki do ściągnięcia?
Yaaculek
04-01-2009, 14:41
można gdzieś dostać jakieś szablony, czyli orginalne czcionki, wzór okładki do ściągnięcia?
Witaj :)
Jestem początkujący w tym temacie,robiłem wszystko ręcznie,i to moja pierwsza kompozycja,więc nie doradzę Ci bo nie rozglądałem się za szablonami.
Jak Ty ocenisz tę pracę?
Pozdrawiam
Ciekawe jakby wypowiedzieliby się zawodowcy?
Chciałem tylko pomóc, a że w grafice siedzę w 2 lata od malutkich userbarów bo layouty itp. myślałem że da Ci coś moja opinia.
Pozdrawiam
Yaaculek
07-01-2009, 00:00
Chciałem tylko pomóc, a że w grafice siedzę w 2 lata od malutkich userbarów bo layouty itp. myślałem że da Ci coś moja opinia.
Pozdrawiam
Jeśli jesteś zawodowcem to wskaż jakąś bardziej konkretną ścieżkę,a nie używaj słów "tragiczne",to wcale nie pomaga amatorowi,który publikuje pierwszą swoją w cudzysłowiu okładkę mającą być żartem,a nie poważną pracą.
I oglądnij sobie wcześniejsze numery CKM-gdzie czcionki na całej okładce są w jednym kolorze.
A pewnie doskonale wiesz,że kolor zielony jest najlepiej tolerowany przez oko ludzkie.
Pozdrawiam :)
A pewnie doskonale wiesz,że kolor zielony jest najlepiej tolerowany przez oko ludzkie.
Pozdrawiam :)
Zjadliwa zieleń na tle zgniło-turkusowo-szarego jest nienajlepiej tolerowana przez moje oko.
Co do liternictwa, to sprawa nie jest prosta. To sztuka znacznie starsza niż fotografia, nie da się również w pięciu słowach wtajemniczyć kogoś w jej arkana, ale nadrzędną sprawą jest czytelność, porządek, prostota i harmonia, tu zaś niestety mamy chaos i migotliwość utrudniającą odczytanie tekstu.
Yaaculek
07-01-2009, 21:16
Zjadliwa zieleń na tle zgniło-turkusowo-szarego jest nienajlepiej tolerowana przez moje oko.
Co do liternictwa, to sprawa nie jest prosta. To sztuka znacznie starsza niż fotografia, nie da się również w pięciu słowach wtajemniczyć kogoś w jej arkana, ale nadrzędną sprawą jest czytelność, porządek, prostota i harmonia, tu zaś niestety mamy chaos i migotliwość utrudniającą odczytanie tekstu.
Jakże inaczej czyta się opinię kogoś takiego jak Ty.
To co przedstawiłem pierwotnie miała zobaczyc tylko moja modelka,jednak wrzuciłem tu ten projekcik w formie żartu gdyż nigdy nie miałem aspiracji by tworzyć zawodowo okładki.
Podczas porządków wpadł mi w ręce starszy numer CKM-u i postanowiłem coś podobnego sklecić.
Główne zdjęcie okładki tego numeru było carno białe,a czcionka napisów była w podobnym krzykliwo zielonym kolorze.
I tak do tego doszło.
Myślę,że układ zdjęcia pozostawiający miejsce z lewej strony jest chyba w miarę poprawny?
Co do czcionek,pożyczyłem kiedyś od koleżanki książkę o kerningu ale na krótko gdyż jak widzisz nic się nie nauczyłem:) Była to pozycja angielska.Czy możesz coś polecić po polsku?
I czy często zmieniasz automatyczny kerning na ręczny?
Dzięki za uwagi,pozdrawiam serdecznie.
Pary kerningowe są zwykle pieczołowicie ustawiane przez projektanta kroju w taki sposób, by światło międzyliterowe harmonizowało ze świałem w literach, dlatego zwykle nie należy tego wogóle ruszać. Oczywiście - jest milionpięćsetstodziewięćset sytuacji, gdy właśnie koniecznie należy to zrobić...
I tu dobra wiadomość - d2d.pl wydało "Elementarz stylu w typografii" Robreta Bringhursta. Książka jest świetna - czytając ją przypomniałem sobie wszystkie koszmary z pracowni liternictwa (sadyści czasem zabraniali nam używać komputerów do projektowania) i poznałem wieeeele nowych tortur. Obowiązkowa lektura dla każdego, kto ma zamiar znęcać się nad literkami.
Yaaculek
07-01-2009, 22:51
Pary kerningowe są zwykle pieczołowicie ustawiane przez projektanta kroju w taki sposób, by światło międzyliterowe harmonizowało ze świałem w literach, dlatego zwykle nie należy tego wogóle ruszać. Oczywiście - jest milionpięćsetstodziewięćset sytuacji, gdy właśnie koniecznie należy to zrobić...
I tu dobra wiadomość - d2d.pl wydało "Elementarz stylu w typografii" Robreta Bringhursta. Książka jest świetna - czytając ją przypomniałem sobie wszystkie koszmary z pracowni liternictwa (sadyści czasem zabraniali nam używać komputerów do projektowania) i poznałem wieeeele nowych tortur. Obowiązkowa lektura dla każdego, kto ma zamiar znęcać się nad literkami.
Dzięki za informację o książce,mam nadzieję,że do niej dotrę :)
Myślę,że dzięki Tobie więcej osób skorzysta z tej książki chcących doskonalić swoje umiejętności.
Może jeszcze jedno pytanie do Ciebie z innej beczki.
Czy warto zainwestować w książki pani Katrin Eismann-Maskowanie i komponowanie oraz Restauracja i retusz?